Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

May 13, 2010

Butang PAUSE dunia aku telah ditekan

one-one-six
I'm sorry...



Petang di kedai mamak,
segelas carrot susu di hadapan aku..
Pandang ke luar, pandang ke jam di tangan..
(Okay tipu, aku bukan jenis pakai jam..)
Pandang ke luar, pandang ke jam di dinding..
Tersenyum...

Dari jauh, nampak seseorang berjalan ke arah aku..
Berjalan lembut, membimbit beg kecil..
Berseluar jeans, berbaju t-shirt hijau muda..
dan bercekak hijau..
Dialah,
L.



"Maaf lambat!!! Tak tahu jalan ke sini..
Jadi mencari jugak tadi.."
dia duduk di sebelah kiri aku..
Eh?? Kenapa duduk sebelah??
Kenapa bukan duduk depan??

"Awak datang dengan apa??"
"Pak Harun hantar.."
Pakcik Harun adalah pemandu keluarga L.
Hm..indahnya hidup bila ada pemandu sendiri...

Seorang mamak datang ambil order.
"Awak, tahu tak roti yang tinggi membukit tu nama apa?"
"Yang mana??"
"Alaa, yang macam roti canai tapi lain sikit tu..
Yang tinggi tu..Yang berpusing tu..."

sambil bercakap, L tunjuk gaya 'tinggi'..
Si mamak tu pun turut tersenyum..

"Itu roti tisu..
Nak ke??"

"NAK!!"
Selepas ambil order,
mamak tu blah...

"Kenapa (roti tu) dipanggil roti tisu??"
"Hehehe, saya nak dengar jawapan tu dari awak bila awak makan nanti..
OK??"
aku tergelak dengar soalan dia..
Dia setuju..




Owh, lupa nak intro..
Aku dan L berpakat nak minum petang bersama
sebab L baru dua kali pernah makan di kedai mamak..
Dua kali je?? Aku kalau dikira, dah masuk 5 angka kot..

Kami berborak kosong...

Di hadapan kami selang semeja ada satu couple.
Berumur mungkin sebaya kami,
si perempuan sibuk mengusap pipi si lelaki,
tangan si lelaki pula melingkar ke bahu perempuan itu..
Mesra.. Mungkin sedang hangat bercinta..

Sekali si perempuan tu tarik pipi si lelaki dan cium..
Cium di mulut, sedas!!!
WAAHHH!! Wayang free...

Bahu aku disenggol,
L pandang aku..
"Awak nampak apa saya nampak??"
"Maksud awak kereta Evo 10 kat luar sana??"
Hahaha, aku saja konon tak faham..

"Bukan laa, couple depan tu.."
"Owh, nampak!! Kenapa??"
"Jom buat onar, nak??"

Ek?? Onar?? Aku kurang paham..
L tiba-tiba mengangkat tangan menongkat dagu dan pandang straight ke couple tu sambil senyum...
Hm, aku faham maksud dia..
Aku pun buat perkara sama...

Couple depan tu terperasan.
Panas punggung rasanya, terus diorang blah..
Aku dan L bantai gelak kuat-kuat..

"Awak ni boleh tahan gak ek??" aku berkata..
"Sakit mata laa, kalo tak tahan sangat
GET A ROOM!!!.."


In that way, aku sangat rasa yang L sangat compatible dengan perangai aku..
Happening bila dengan dia..



"Saya dah SMS Pak Harun,
dia mungkin akan sampai dalam 10 minit.."

Tak sangka, rasa sekejap,
tapi kami dah lepak di situ hampir sejam setengah..

"Awak free tak sabtu malam ahad??"
"Tak tahu lagi, kenapa??"
"My parents nak jumpa awak..."

Butang PAUSE dunia aku tertekan...
Dunia aku terdiam seketika..






























5 saat kemudian...

"My dad buat majlis doa selamat sikit..
Dia suruh jemput kawan-kawan..
Awak kan kawan saya, jadi saya jemput laa.."

Jantung aku berdegup semula...
Lega..

"Saya dah minta kebenaran dia nak belajar moto dengan awak..
Jadi, dia nak jumpa laa sape yang bakal mengajar anak dia...
PERSONALLY...."

Tergamam...
Sekali lagi, dunia aku berhenti.....





Personally????....



-----------------------------------------
L kata roti tisu diberi nama sedemikian sebab dia rapuh dan nipis macam tisu..
Apa pendapat anda??

1) [link] ..Encik Penjual Tiket Wayang sebagai Mr MatchMaker
2) [
link] Dilema Awekku Blogger Terkenal!
3) [
link] Andaikata Mata Aku Mampu Merakam, Aku Mahu Capture Senyumannya dan Printkan Sebesar Poster
4) [
link] Aku Tahu, Sepatutnya Aku yang Mulakan. Tapi BAGAIMANA?
5) [
link] Selepas seminggu, tanya soalan tu je??
6) [
link] Kerana Permintaan itu Ditolak, Aku Semakin Berminat Dengan Dia
7) [
link] Adakah ini yang dikatakan REBOUND?
8) [
link] Aftermath
9) [
link] Ahad terbaEk #1: Kenangan Lama Perlu Diganti
10) [
link] Ahad terbaEk #2: Kalau Belum Bersedia, Usah Katakan
11) [
link] Ahad terbaEk #3: Mencari Konklusi




30 comments:

  1. hahahaha..
    pause!!!

    tekan play balik..

    rileks cEro..
    b ur self ok..
    hee..

    ReplyDelete
  2. Maka bermulalah sebuah cerita... I like.. Xsabar nk tau citer seterusnya pada hari ahad nt..

    ReplyDelete
  3. heheh tisu kan nipis so same la tu.

    ooo bagusla di awal perkenalan dah jumpe parents. at least ko kenal parents die dulu sebelum pergi jauh. aku dulu pun kenal cepat tapi sebab tolong angkat barang jela haha

    hati-hati ajar motor pd anak dare orang. perempuan ni ambitious, selalu nak cepat. lebih2 yg tak pernah bawak langsung. make sure throttle ko ringan, pulas sikit motor dah jalan. hehe ko cerita pasal bende ni, kenangan kembali berpusing macam baru semalam aku ajar DIA bawak motor.

    ReplyDelete
  4. hehehe...bepeluh la tengkok jumpe parents die..rilek2..kene jage macho sikit

    ReplyDelete
  5. wah~~ ini sudah bagus..

    just be urself masa jumpa her dad nanti.. jangan nak pura2 buat macho hebat giler apa suma tu.. buat biasa n jangan terburu2 nak tekel anak dia key??

    mungkin from her abg dah tau sket2 bro camner.. then mungkin jugak from her, her dad dah tengok perubahan sikap her daughter.. so her dad nak tengok la gerangan yang dapat mengubah anaknya kepada yang dulu semula..

    just be in ur best appearance, potong kuku, sikap rambut, wangi2 n smart2 sket penampilan tu.. tapi yang paling penting, bila berbicara dengan her dad nant, buat biasa jer.. treat him like the elders.. camner u cakap dengan parent u, camtu la u cakap ngan parent dia..

    maybe approval time ni membenarkan perhubungan yang lebih lanjut.. tapi apaper, kene ingat.. 1st impression last forever.. do the best, key??

    ReplyDelete
  6. yeah, satu langkah lg...
    be urself, bro...
    cuma jangan amalkan sikap amik mudah ko mcam korek idung depan org tu..
    hahahaha

    - ms cuAtro -

    ReplyDelete
  7. eh. ak pn tak pernah makan roti tisu lagi *Ok gelak ramai2 sekarang*. asyik makan roti planta je..hihihi. ak pn tak paham kenapa panggil roti tisu.??

    ReplyDelete
  8. @KERAK NASI
    tgh cuba nak relax..
    tp neves giler...

    @SyahNas80 @ Nana
    hehehe, harap2 berjalan lancar..

    @shukjessa
    noted!
    aku sbnarnye tak brape nak mahir sgt ngajar org moto ni..
    takut kang jd pape, abes aku..
    ank org kot..

    @hentakbelipat
    ni blom jumpa pon dh berpeluh satu badan..
    adus..
    macam nk angkat lafaz akad plak nevesnya..

    @sweet-luv
    thanks!!!
    nasihat yg bernas..
    bakal dipraktikkan nanti..
    adus..neves..

    @Anonymous
    gilo apo aku nak korek idung depan diorg..
    nk mampuih??
    hehehe

    @WZulhilmi
    sbb dia rapuh, nipis dan meninggi mcam tisu dlm kotak..
    try laa, bley tahan gak..

    ReplyDelete
  9. wah! so sweet!!!!bro..gudluck keyh..
    mcm filem la plak..

    ReplyDelete
  10. @✿nenek moden✿
    thanks!!
    kalo filem, agak2 boley boxoffice tak??
    hehehe!!!

    ReplyDelete
  11. boleh punyeee..
    klu ko wat novel pun aku beli tau..
    ni aku copy ko nyee cite
    nak save..sbb aku suka sgt..
    t aku borink..
    aku leh baca lagi...
    sgt sweet..

    ReplyDelete
  12. hehe..ala jgn pause2 smbung cpt2..haha

    ReplyDelete
  13. @✿nenek moden✿
    hohoho, siap copy lg..
    jgn terbitkan jd novel dah laa..
    hehehe
    bagus..

    @gooseberries
    hahaha, pause laa..
    aku tgh neves nk mampus ni..
    nk kena jumpa mak abah dia plak..
    camne aku nk wat ni...

    ReplyDelete
  14. relax2 je...
    tp yg pnting, klu jmpa org tua, jgn diam...
    cube cari topik tuk diborakkn...
    coz org tua ni suke kalau kita pndai melayan dia berborak...
    lama2 hlang la nerves..
    my parents yg bgtahu...hihi

    anyway, gud luck cEro...
    may Allah bless u...
    ;D

    ReplyDelete
  15. @raja dinie
    thanks dinie..
    akan praktikkan tips yg diberi..
    hm, i wonder what kind of topic boleh borak dgn org tua yg kaya raya selain bisnes??

    ReplyDelete
  16. xkn nk borak sal bisnes lak...
    kecuali cEro tahu pasal bisnes...hahaha
    borak sal bnda2 yg simple2 je...
    example about family diorg...
    tanya la pape yg sesuai je la...hihihi

    ReplyDelete
  17. @raja dinie
    baEk!!!
    kena senaraikan ni benda2 yg boleh diborak or tak boleh diborak..
    hahahah

    ReplyDelete
  18. aku tak penah makan roti tisu.keskes.

    Be yourself okeh? =D

    -kudozu

    ReplyDelete
  19. @Anonymous
    dear kudozu..
    thanks..be myself ek??
    adus...susah tu..

    try laa makan roti tisu..
    tak laa paling sedap, tp still jalan pd aku...

    ReplyDelete
  20. Hye cEro
    roti tisu memang sedap..
    cuma extra manis jer!

    orang tua nie yang paling dia mahu ialah dihormati

    selebihnya macam yang mereka2x kata, kita jadi kita!!

    ReplyDelete
  21. @SyaNa_SaN
    thanks SyaNa_SaN,
    bagus2..
    tips berguna ni..

    ReplyDelete
  22. hehehehehe

    2 dh permulaan la 2...

    mle2 jpe parents...

    pas2....fhm2 jelah...

    jgn lpe citer ble dh jpe parents die ek

    ReplyDelete
  23. haa..

    sedikit info lagi utk bro..

    disebabkan nanti nak jumpa pun time kenduri doa selamat kan, kene la equip ilmu di dada jugak.. manela tau nanti tetibe dia mintak cero baca doa selamat pulak bila tetibe pak imam tu tak dapat datang.. mane la tau saje2 nak test reti tak baca doa solat jenazah ke, doa qunut ke.. mane tau jugak kalau tetibe dia suruh jadik imam??

    just my 2 cents la.. at least tak segan sangat..

    benda2 nak borak plak, maybe u can ask ms converse bapak dia jenis camner or suka ape?? so cam takder la terkebil2 plak bila dah tau serba sedikit awal2.. hoho..

    ReplyDelete
  24. ahahahahaahhaahhahahaha!


    kau pinang je la terus!!!!

    ReplyDelete
  25. lek bro..be urself..jgn lupe pakai bju melayu yg bergosok ngn songkok..ehehe..
    nnti ajar die bebaik tau..jgn ajar bukan2 plak..kang ke longkang plak jadinye..ehehe..

    ReplyDelete
  26. @nor suhaili awang
    baiklah suhaili..
    kalo boleh dicerita, aku akan cerita..

    @sweet-luv
    thanks..
    btol gak tu..
    adus, kalo suro jadi imam,
    parah aku..
    dah lama dh tinggal imam mengimam ni..

    @iema_z
    kalo aku byk duit mmg dh pinang dh dia..
    hehehe

    @pu3aan
    baEk..
    aku ada baju melayu biru, merah dan kuning..
    mana yg sesuai ek??

    ReplyDelete
  27. baju melayu biru la.. kaler just nice, takder la mencapap sangat tu.. hoho..

    ReplyDelete
  28. @sweet-luv
    noted!
    baju melayu biru it is..
    thanks!!

    ReplyDelete
  29. roti tisu terbaik dri mamak
    mwhahaha

    -LighT

    ReplyDelete
  30. sweettt je, tu ah buat aksi tak senonoh lagi. kah kah kah, teringin gak ah nak buat onar kat orang prangai cenggini.lol

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: