Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

May 8, 2010

Aku bukan Jambanmu..

one-one-one-point-one
I'm sorry.



invincible   /ɪnˈvɪnsəbəl/
–adjective
1. incapable of being conquered, defeated, or subdued.
2. insuperable; insurmountable: invincible difficulties.


invisible   /ɪnˈvɪzəbəl/
–adjective
1. not visible; not perceptible by the eye: invisible fluid.
2. withdrawn from or out of sight; hidden: an invisible seam.
3. not perceptible or discernible by the mind: invisible differences.
4. not ordinarily found in financial statements or reflected in statistics or a listing: Goodwill is an invisible asset to a business.
5. concealed from public knowledge.



Thanks to my Japanese teacher, Tajul-sensei, aku belajar cara berjalan tanpa keluarkan sebarang bunyi.
Thanks to my Abah, aku belajar cara kawal pernafasan.
Hasil gabungan kedua-dua ilmu ni,
maka,
jadilah aku, si cEro yang
invinsible invisible!!



Invisible yang aku maksudkan bukanlah se'cool' mamat filem Hollow Man tu,
atau sehebat Aziz M. Osman dalam XXRay 90-an dulu.
Tapi lebih kepada 'wujud tapi tak nampak'.

Perkara hebat tentang menjadi
'halimunan' adalah
bila kita selinap belakang kawan, dia tak perasan..
bila kita hilang dari bilik mesyuarat, tiada siapa sedar..
bila kita jalan sebelah burung-burung sedang mematuk tanah mencari rezeki, burung tu tidak lari..
bila kita duduk di taman bunga, rama-rama hinggap di bahu..
bila korek hidung di khalayak ramai, tak ada siapa yang kesah..


Yang tak best tentang jadi 'halimunan' pula
bila kita berjalan merentas orang ramai, semua nak berlaga bahu..
bila bawak moto, semua kereta nak himpit..
bila jalan bawah langit, seronok burung jadikan kita jambannya..
bila nak masuk shopping mall, pintu automatik tak terbuka sebab tak dapat detect kewujudan orang..
bila terlambat nak naik lif, takde siapa nak tahankan pintu lif..
bila duduk kedai makan, jadi orang terakhir yang dilayan waiter..
bila bagi pendapat dalam perbincangan, haram sape nak dengar..
bila duduk tepi jalan, semua pejalan kaki lain nak langgar aku..
bila duduk luar rumah,
orang baling puntung rokok dari atas..
bila duduk dalam wayang,
habis popcorn di riba ada awek langgar (haha, ni best laa)..
Mungkin aku patut ubah cara bernafas dan berjalan..
atau ubah cara pakaian agar lebih menonjol..
sebab muka yang tak hensem ni dah takleh nak ubah..

I bet kalau aku berselisih dengan korang semua kat mana-mana,
mesti tak ada sape-sape perasan..
Ntah-ntah antara korang ni jiran aku..
ataupun sedara aku..
ataupun classmate aku..
ataupun bakal mak mertua aku..

Susah oo jadi seorang mr cEro ni..
serius, SUSAH!!!


=====================================

Ini adalah entri luahan hati di mana penulis sedang sedih memikirkan nasib diri yang seakan-akan membawa tiada erti dalam kehidupan sesiapa sahaja. Andai penulis pernah / sedang mempengaruhi hidup anda, sila tinggalkan komen dan beritahu dia yang loser tu bahawa dia bukanlah seteruk yang si burung terbang yang suka hati je berak kat atas rambut baru dia tu sangkakan.
"Wahai burung, aku bukan JAMBANmu..."




19 comments:

  1. hmmmm....best cara cero crite...
    kdg2 rs cero ni kesunyian jer...
    (ni dri sudut pandangan sy la)

    sy bru jer follow blog cero ni n blum ada kesempatan nk bc smua entri2 cero...

    pape pn, best....rajin2 la update

    hmm dlu blajar kt jepun ker?...

    ReplyDelete
  2. cero sedang bersedih?

    kamu bukan jambanku:P

    ReplyDelete
  3. Cero.. kamu bukan lh jamban seperti yg kao sangkakan. Klu dlm kehidupan sekelling cero tak tau lh mcm mana org layan cero. Tapi yg tentu dekat alam blogging nie. Cero x invisible. Semua otg baca aper luahan isi hati cero ok. Buktinya?? tgk lh berepa byk komen org komen post cero :)..

    ReplyDelete
  4. hahaha...aku bukan jambanmu....
    tajuk x mengagak....
    tp mmg sumtimes rasa nk jd halimunan jek....sumtimes rasa loser gila....
    tp stiap kali sumtink tu trjadi mesti ada sumone yg akan hilangkn semua tu....
    so,carila sumone yg ada kuasa magik utk hilangkan smua prasaan x best tu...walau jasad dia xde dpn mata,tp suara dia pun da jd pnawar.....
    gudluck bro!!

    ReplyDelete
  5. kalo org langgar ko masa ko jalan, ko langgar balik. keja die smpi rumah. huahuahua.

    Bill Gates x ensem jugak, tp suma org kenal die. hehe.

    ReplyDelete
  6. @nor suhaili awang
    hahaha, thanks jd follower..
    bukan kesunyian laa, cuma kdg2 sedey bila kita seolah2 tak nampak pd mata sesetgh org..

    @.::WaNiE::.
    hehe, thanks wanie..
    kamu mmg bukan jambanku..

    @Wzulhilmi
    thanks my fren...
    keep on reading yek..

    @penconteng jalanan
    still searching siapalah org yg dpat menimbal balik kelemahan diri..hehehe

    @LUT
    Bill Gates kaya laa...
    aku tak kaya..tp kayap...
    hehehe

    ReplyDelete
  7. invisible, fuh...hebat...haha...
    tp mne de invisible...
    cube tngok,
    tiap kali cEro buat entry,
    bersusun yg dtg bg komen...
    brsusun komen2 yg nmpk teruja bca entry cEro...
    dpggil invisible ke cm2...haha

    jgn sedih2...rmai yg akn sedih gk nanti...hihihi
    klu sedih2 ingt la kt si adik Sarah ye...
    chill~~~
    ;D

    ReplyDelete
  8. @raja dinie
    thanks dinie..
    wahaha, dh start semangat balik ni..
    hehehe..

    ReplyDelete
  9. ap ke bnd la kau ni...when u feel that u r a loser (maksud aku klu ko rse kau tu KOSONG),make urself into a winner..

    weyh!kalau kau xde spe amek taw xde spe sdr..xde spe la nk bce blog ni..

    n awek tu xkn tegur kau dgn cool nye =)

    ReplyDelete
  10. @iema_z
    dipandang dr sudut pandangan ko iema, ada btolnye kan??
    truk laa aku ni..

    ReplyDelete
  11. haha. yg last part tak best jd halimunan tu kelakar :P

    ReplyDelete
  12. ap yg btul?ades..

    kau ni..yakin la dgn diri sndr..psl rokok n popcorn yg knon kau halimunan tu takdir r nmenye..

    klu xkene kt kau kene kt org len..xde nye halimunan2 ni..

    ReplyDelete
  13. @Amirah Rashid
    Haha, tu bukan yg tak best, kan??

    @iema_z
    BaEk..
    sy akan yakin dgn diri sendiri lpas ni, cikgu!!
    terima kasih cikgu..
    hehehe

    ReplyDelete
  14. btul ckp iema tu..
    lgpun beb..even if u r invi to everyone..doesn't mean u r invi to someone rite..?
    dah2..toksah nak sedey2 psl invi ni..
    kitorg x pikir pun ko invi..kalo ko invi..blog ni xkn wujud kn..?

    ReplyDelete
  15. @pu3aan
    Thanks pu3..
    hrap sgt aku tak invi di mata korg semua..

    ReplyDelete
  16. ape cikgu2?perli ka?tmbuk kang..

    ReplyDelete
  17. @iema_z
    hehe, marah ke??
    jgn laa marah cik adik oi...

    ReplyDelete
  18. rileks bro.kdg2 kte ni terasa diri kte looser tp sbnynye tidak.just ur imagination je.btl..so be strong bro!

    ReplyDelete
  19. @mr cekodok
    thanks bro..
    btol ape yg ko perkatakan...

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: