Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Jan 15, 2014

Tanpa Tajuk #8


Hai, nama aku cEro.
cE berbunyi 'se' macam dalam 'forty-seven',
ro berbunyi 'ro' macam dalam 'ronin'.
Ini adalah entri tanpa tajuk ke-8.



Entri tanpa tajuk ialah entri ringkas berkisar tentang perkara sekeliling aku.
Perkara-perkara yang aku anggap remeh dan ringkas yang terlalu pendek untuk dijadikan satu entri khas tapi terlalu bernilai untuk aku buang dari benak ingatan.
Semua dikumpulkan di dalam satu post.

Tanpa melengahkan masa,
mari kita mula....





1. Projek 2014.

Aku sedang sibuk.
Selain sibuk dengan kehidupan realiti yang membosankan,
aku juga sedang bertungkus lumus menyiapkan bukan satu,
tapi DUA projek.
Projek itu berkait rapat dgn blog ini.
Tak ada apa banyak yang boleh aku bongkarkan,
cuma aku berharap dapat sokongan kalian semua bila projek itu terlaksana.
By sokongan, aku maksudkan, mungkin kalian boleh start menabung mulai sekarang...
Hehehehe...

Dan aku baru belajar cara nak embed tweet. Hehehe....





2. Event.

Suatu hari, aku dilabel sombong.
Sebabnya, ada beberapa event yang dibuat kawan-kawan dan diinvite dalam Facebook, aku tak hadirkan diri.

Sombong mungkin perkataan yang mudah,
tapi biasanya aku ada dua alasan kukuh kenapa tak datang event-event tersebut.

Pertama,
basically, tarikh event-event ni akan diambil berdasarkan kelapangan.
Biasanya hujung minggu atau tarikh cuti.
Waktu yang sama juga biasanya ada jemputan majlis perkahwinan kawan dan kenalan.
Jangan lupa, walimatul urus kalau dijemput wajib datang.
Jadi, aku tak ada pilihan.

Kedua,
kalau aku datang, aku akan jadi lelaki yang berdiri tegak di hujung bilik atau di bawah pokok membelek-belek kuku.
Nak kata anti-sosial, aku suka crowds...
Nak kata introvert, no.
Aku cuma tak biasa nak mula bergaul...
Tapi, kalau dah kenal, aku mungkin orang paling bising di dalam kumpulan.
(keyword: mungkin)

Alasan kedua paling boleh diterima.
Kecuali kalian mahu seorang mengidap SAD memeriahkan majlis kalian,
silalah jemput aku. Hehehe...

Tapi jangan pula lepas ni tak jemput aku langsung.





3. Instagram.

Tak, ini bukan berita nak bagitahu aku sudah ada Instagram.
Sudah ramai cuba menghasut aku register Instagram,
ramai itu juga yang kecewa.

Dua alasan aku tak nak ada Instagram ialah:

Pertama,
aku tak ada sebab untuk ada. Mostly orang yang aku nak stalk semuanya boleh distalk tanpa instagram. Hahaha. (creepy ayat ni)

Kedua,
kehidupan aku tak begitu menarik untuk didokumentasikan dalam bentuk gambar.
Aku dapat bayangkan kalau aku ada Instagram,
aku mungkin cuma ada dua orang yang follow.

Tapi itu cuma alasan.
Sebab sebenarnya adalah
aku sudah menyaksikan bagaimana Facebook dan Twitter berjaya memutuskan ikatan persahabatan antara kawan yang sudah lama rapat.
Aku rasa aku tak perlu Instagram untuk perkara yang sama.

Tapi akan datang siapa yang tahu....





4. Kal Ho Naa Ho.

Sabtu minggu lepas (11 Jan 2014) aku layan Kal Ho Naa Ho dekat TV.
Kal Ho Naa Ho adalah sebuah filem hindustan lakonan Shahrukh Khan, Preity Zinta dan Saif Ali Khan berkisar tentang bagaimana cinta mampu menakluk dunia. Pew pew pew.
(Ok, itu bukanlah sinopsis yang betul)

Aku peminat hindustan SRK.
Aku berkali-kali dah tonton cerita ni.
Yang menarik ialah, walaupun dah banyak kali aku tonton cerita ni, ninja tetap akan datang potong bawang sebelah aku.
Bergenang beb.
Walaupun dah tahu apa jadi lepas sesuatu babak,
tetap bergenang.
Agaknya, kalau 20 tahun akan datang aku tonton lagi cerita ni,
mesti ninja masih datang berkunjung.

It's a good movie. Great instead.
Tak banyak cerita yang mampu buatkan aku bergenang airmata jantan.
Dan seingat aku,
tak ada langsung cerita Melayu/Malaysia yang mampu buat aku bergenang.

Kalian pernah bergenang tengok cerita Melayu/Malaysia?
Cuba bagitahu aku, aku try tengok nanti....

xxxxxx


Baiklah, itu sahaja untuk kali ini.

Sebelum itu, boleh aku minta tolong sesuatu tak?
Baru-baru ni aku dah capai milestone 300 likes dalam Facebook Page blog ni.
Next milestone ialah 500.
So, bolehkah kalian hadiahkan aku like kalian?
Aku tahu, macam poyo je mintak dalam blog suruh like segala bagai, kan?
Tapi, please.
Aku pasti ialah tak merugikan kalian.
Banyak perkara menarik di Facebook Page tu.
Antaranya ada Ministry of Fun. Best tau!
Please!
Please!
Please!



.

Jan 5, 2014

Apa yang (Tidak) Berlaku Pada Tahun 2013.




Bila aku ditanya "Kenapa azam di awal tahun?"
Aku jawab dengan soalan "Kenapa tidak?"



Kenal Brian Brushwood?
Dia merupakan hos rancangan Scam School di channelnya dalam YouTube.
Scam School adalah rancangan yang mengajar anda menjadi baik.
*batuk batuk*
Aku ada cerita tentangnya sebelum ini.

Dalam salah satu videonya yang berjudul 'Why Resolutions are DUMB',
Mr. Brushwood tekankan ada tiga elemen yang perlu ada dalam azam supaya azam itu tidak dilabel DUMB:
  1. Spesifik.
    Pastikan azam kita spesifik dan teliti untuk setiap perkara.
    Sebagai contoh, azam 'nak jadi lebih baik' tidak spesifik.
    Tekankan lebih dari segi usaha yang boleh dilakukan untuk kita jadi 'lebih baik'.

  2. Boleh dihitung.
    Azam 'nak jadi lebih baik' tidak boleh dihitung.
    Letakkan suatu nilai kuantiti, sebagai contoh 'nak kerjakan solat sunat paling kurang dua rakaat setiap hari', 'nak jogging tiga sesi 20 minit setiap minggu', ataupun 'nak kumpul duit sekurang-kurangnya RM 10 ribu sebelum bulan Ogos'.

  3. Ada tarikh tutup.
    Tarikh tutup penting sebagai penyukat.
    Pada tarikh tutup, kita boleh label azam kita sama ada berjaya atau terkandas.
    'Nak kerjakan solat sunat paling kurang dua rakaat setiap hari' boleh diberikan tarikh tutup seperti 'selepas bulan Januari, aku akan solat sunat paling kurang dua rakaat setiap hari tanpa gagal'. Maka, sebelum tamat Januari, kita boleh suaikan diri dan merancang waktu bila paling sesuai untuk mengerjakan solat sunat tanpa menyebabkan kegiatan seharian kita terganggu.



"Eleh! Benda tu kan basic. Semua orang boleh fikirkannya."

Itu yang aku fikirkan.
Itu yang semua orang fikirkan.
Tapi benarkah?

Jom kita singkap balik entri mengenai 6 resolusi aku untuk 2013.



  1. Lakukan 25 Perkara Baru.
    Tahun 2012 aku nak buat 50.
    Tapi sebab angkanya terlalu tinggi, aku turun jadikan 25.
    Rupanya 25 pun bukan satu yang aku mampu tercapai.
    Aku mampu capai hanya 9 perkara baru aku lakukan.
    Mungkin hidup aku terlalu bosan atau aku sekadar malas,
    tapi aku akan bawa azam ini ke tahun 2014 kini.

    Jadi,
    aku anggap azam ini TERKANDAS untuk tahun 2013.


  2. 10 Kali Derma Darah.
    Ini adalah contoh azam yang tepat.
    10 kali derma darah dalam 2013.
    Kalau tak capai 10 sebelum tamat 2013, aku dikira gagal.
    Kalau capai 10, aku berjaya.
    Spesifik, boleh dihitung, dan ada tarikh luput.

    Tahun 2013, dalam 10 kali percubaan,
    aku berjaya derma darah 9 kali.
    Semuanya disebabkan tempoh berehat 6 bulan untuk operation pada tahun 2012.
    Jadi,
    azam ini juga dikira TERKANDAS.


  3. Penuhkan Tabung.
    Ini adalah contoh azam yang lemah.
    Lebih-lebih lagi, aku ada banyak tabung.
    4 tabung, dan salah satu darinya boleh dipecah jadi tiga.
    Maka, adakah 'penuhkan tabung' bermakna penuhkan semua tabung yang ada?
    Adakah kalau aku dapat penuhkan satu tabung, azam aku dikira berjaya?
    Kekurangan maklumat spesifik macam ni buatkan azam ini lemah.

    Kalau digabung semua isi tabung,
    aku rasa tabung paling besar aku boleh dipenuhkan.
    Tapi, disebabkan azam ini azam yang lemah,
    maka,
    aku anggap azam ini juga TERKANDAS.


  4. Habiskan Baca Buku yang Ada.
    Ini ialah antara pencapaian terhebat aku.
    Tahun 2013 merupakan tahun di mana aku berjaya habiskan satu novel yang aku mula baca 2 tahun lepas.
    Malah, ada beberapa buku lagi menyusul selepasnya.
    Rupanya, membaca taklah seteruk mana.

    Tapi, dari segi azam,
    frasa 'habiskan baca buku yang ada' agak lemah.
    Sedikit spesifik mungkin menjadikannya lebih baik.
    Tapi, dalam penerangan aku mengenainya di dalam entri itu
    jelas diterangkan aku mahu habiskan baca novel yang dihadiahkan kawan pada 2 tahun lepas.
    Dan aku berjaya.

    Azam ini dikira BERJAYA dilaksanakan.


  5. Upgrade Lesen B Penuh.
    Antara angan-angan aku ialah memiliki motosikal kuasa besar.
    Jadi, memiliki lesen B penuh adalah kemestian.
    Namun, nak upgrade dari B2 kepada B penuh bukannya mudah.
    Selain dari kos yang agak tinggi, aku juga tiada masa untuk praktis.

    Dari segi azam,
    ianya sangat jelas dan tepat.
    Sehingga tamat 2013, aku masih tiada lesen B penuh.
    Maka,
    malangnya azam ini dikira TERKANDAS juga.


  6. Belajar Bahasa Asing.
    Ini juga antara azam yang lemah.
    Maksud sebenar 'belajar' boleh didebat.
    Adakah ianya bermaksud 'mula belajar'?
    Adakah ianya bermaksud 'tamat belajar'?
    Adakah perlunya pengesahan rasmi dan professional (seperti sijil)?
    Adakah hanya sekadar tahu satu dua perkataan baru sudah dikira 'belajar'?

    Apa-apapun,
    aku memang sudah mula belajar sendiri satu bahasa asing ni.
    Tapi, aku dapat rasakan belajar sendiri bukanlah satu idea yang bagus.
    Belajar bahasa perlukan guru. Guru yang benar.
    Setakat online, buku dan YouTube, takkan ke mana.

    Aku akan improvise azam ini
    dan bawanya ke tahun 2014.
    Tapi, untuk 2013
    azam ini juga dikira sebagai TERKANDAS.



Maknanya,
dari enam azam mudah,
aku hanya mampu capai satu. SATU!
Ini menunjukkan betapa kurang motivasinya hidup aku.
Hehehe...
Kalau azam-azam itu lebih spesifik dan tepat,
mungkin ada yang boleh dikira BERJAYA satu dua lagi.

Tahun 2014 ni,
aku hanya bawa azam yang terkandas ke depan
dan tambah beberapa lagi azam yang aku tak boleh kongsi.


Okay,
cukup cerita tentang azam.
Aku dapat rasakan kalian dah cukup bosan dengan topik azam, kan?

Cuma,
bagaimana dengan azam kalian untuk 2014?
Betul-betul bermotivasi atau cuma semangat di awal Januari?



.

Jan 1, 2014

Brave New World


Dua ribu empat belas.
Tahun di mana hari dan tarikhnya sama dengan hari dan tarikh pada tahun aku dilahirkan.



Selamat tahun baru.

Kita lambai pergi 2013 dengan senyuman.
Pada aku, 2013 adalah tahun aku mencari tapak untuk berpijak.
Banyak perkara aku belajar tentang diri pada tahun 2013.
Banyak penambahbaikan aku lakukan untuk diri sendiri.
Antara yang paling signifikan adalah aku sudah belajar untuk menanam impian.
Satu impian yang tidak pernah aku ada sejak dari lahir lagi.
Impian untuk masa depan.

2013 juga merupakan tahun yang, pada aku, penuh dengan perasaan.
Rasa benci, suka, gembira, takut, sedih, marah...Semua ada.
Politik, persahabatan, kekeluargaan, kasih sayang,
Semuanya main peranan kuat sepanjang tahun 2013.

2013 sedikit sebanyak mendewasakan pemikiran aku.

Bagaimana tahun 2013 pada kalian?




Selamat datang 2014.
Tahun yang aku jangkakan bakal mengundang pelbagai cabaran.
Tahun yang bakal menguji aku dari segala aspek,
terutamanya tentang semangat tidak berputus asa.
Ya, aku mahu jadi seseorang yang tidak akan pernah putus asa dalam tahun 2014.

Jadi,
bagaimana jangkaan kalian untuk tahun 2014?



Ayuh,
sama-sama kita mahu ke hadapan.
Sama-sama kita menempuh cabaran yang bakal mendatang.

...dan teruskan menyokong aku di blog ini, ya!




.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: