Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Mar 27, 2019

Normal yang Jauh.



Salam.

Semenjak remaja lagi, aku impikan kehidupan yang normal. Belajar. Masuk universiti. Berkerjaya. Jatuh cinta. Kahwin. Dapat anak. Jadi seorang suami dan bapa. Melihat anak membesar. Kemudian mati akibat sakit tua.

Tapi nampaknya kehidupan normal hanya satu impian.
Hidup aku jauh daripada normal.




Something happened.
Something not good.
Not going to tell in details, but if you gonna ask the famous question 'you okay?' to me in this moment, my answer will dead be capital NO.

Something happened.
Something not good.
I need to acquire a number of money in a minute amount of time to have a slightest chance to live a normal life. It's nearly impossibble.

Why is this happening to me?
I just want a normal life.



Semenjak remaja lagi, aku impikan kehidupan yang normal. Belajar. Masuk universiti. Berkerjaya. Jatuh cinta. Kahwin. Dapat anak. Jadi seorang suami dan bapa. Melihat anak membesar. Kemudian mati akibat sakit tua.

Tapi nampaknya kehidupan normal hanya satu impian.
Impian yang semakin jauh.



Ikuti cEro di media sosial:

  




.

Mar 25, 2019

HARI KOMUNITI: Episod Cicak Pokok.



Salam.

Selamat datang ke episod baru Hari Komuniti Pokémon GO.

Ringkasan episod terdahulu:
Dalam perjalanan ingin menjadi yang terbaik berbanding yang lain, aku (cEro) sudah melalui 14 kali Hari Komuniti. 'Hari Komuniti', atau nama sebenarnya Pokémon GO Community Day adalah acara bulanan bagi pemain Pokémon GO yang mula diperkenalkan pada awal tahun 2018 di mana setiap edisi Hari Komuniti akan menampilkan Pokémon istimewa bersama-sama dengan pelbagai lagi bonus dan ganjaran untuk pemain.

Untuk ketahui lebih lanjut mengenai episod Hari Komuniti yang terdahulu,
sila klik link ini: Hari Komuniti

Dan sebagai pengingatan, ini adalah entri berkaitan Pokémon GO. Maka, di dalam entri ini akan terdapat banyak istilah dan frasa berkaitan permainan aplikasi Pokémon GO yang mungkin akan memberikan cabaran kepada para pembaca bukan pemain untuk memahami.

Untuk bulan Mac, Pokémon istimewa yang ditampilkan adalah mengikuti tradisi meletakkan Pokémon pemula setiap selang satu bulan, Pokémon pemula daripada Generasi Ketiga Hoenn ; TREECKO.

Sumber: Niantic, Inc. (Twitter: @PokemonGOApp)



TREECKO.

Treecko adalah Pokémon pemula jenis rumput daripada Wilayah Hoenn (Generasi Ketiga). Namanya adalah gabungan daripada Tree (pokok) dan Gecko (cicak), sesuai dengan penampilannya yang kelihatan seperti cicak dan berwarna hijau.

Pokédex untuk Pokémon GO menerangkan Treecko sebagai:

'Wood Gecko Pokémon:
Treecko has small hooks on the bottom of its feet that enable it to scale vertical walls. This Pokémon attacks by slamming foes with its thick tail.
'

Pemilihan Treecko sebagai Pokémon istimewa untuk ditampilkan di Community Day ini menepati trend Niantic untuk meletakkan Pokémon pemula setiap selang satu bulan. Treecko adalah salah satu (dan yang pertama) daripada tiga Pokémon pemula untuk Wilayah Hoenn (generasi ketiga) selain Torchic (jenis Api) dan Mudkip (jenis Air).



HARI KOMUNITI YANG 'BAHARU'.

Ada beberapa perkara yang menjadikan Hari Komuniti kali ini sebagai 'baharu'.

Pertama,
jika sebelum ini Hari Komuniti berlangsung berbeza tarikh mengikut wilayah (region) masing-masing, namun Niantic Inc. selaku pembangun aplikasi permainan ini mengumumkan bahawa setiap Hari Komuniti selepas ini akan berlangsung pada tarikh yang sama dan pada waktu tempatan yang sama tidak kira zon masa; iaitu 3:00 petang hingga 6:00 petang, dan Hari Komuniti Treecko ini adalah yang pertama untuknya.

Bermakna, selepas ini, waktu untuk Hari Komuniti adalah dari 3 petang sehingga 6 petang waktu tempatan, bukan lagi 11 pagi sehingga 2 petang seperti Hari-Hari Komuniti sebelum ini.

Ini sedikit sebanyak mengganggu rutin yang selalu aku amalkan sepanjang 14 kali Hari Komuniti sebelum ini.

Kedua,
Hari Komuniti ini adalah Hari Komuniti pertama selepas aku berjaya mencapai level tertinggi di dalam permainan ini; iaitu Level 40. Aku berjaya naik ke level 40 betul-betul sehari sebelum Hari Komuniti.

Bermakna, misi Hari Komuniti kali ini tidak lagi menitikberatkan pengumpulan XP untuk naik level, kerana aku sudahpun capai level tertinggi di dalam permainan.



PENGUMUMAN RASMI.

Pengumuman rasmi pertama Treecko sebagai watak utama Hari Komuniti untuk bulan Mac keluar pada 22 Februari 2019 lalu, namun maklumat lanjut mengenai Hari Komuniti itu telah diumumkan Niantic pada tarikh 20 Mac 2019 di dalam bahagian berita di dalam permainan dan di seluruh platform media sosial yang ada.







Ringkasnya, untuk Hari Komuniti bulan Mac 2019:

- Hari Komuniti berlangsung pada 23 Mac 2019 (Sabtu) jam 3-6 petang waktu tempatan.
- Treecko sebagai watak utama.
- Bonus 4x keberkesanan Incubator (jarak eram telur menjadi 1/4)
- Modul Umpan akan berpanjangan selama 3 jam Hari Komuniti.
- Grovyle yang dievolusikan akan menjadi Sceptile akan dapat gerakan serangan istimewa, Frenzy Plant.

Frenzy Plant adalah serangan daripada jenis rumput yang amat kuat, pernah diperkenalkan semasa Hari Komuniti Bulbasaur dan Chikorita sebelum ini.

Dan sudah tentu, walaupun tidak diumumkan, perkara yang ditunggu-tunggu pemain Pokémon GO setiap kali menjelang Hari Komuniti adalah kemunculan Pokémon dalam varian shiny-nya. Dan itulah yang aku tunggu hampir setiap kali Hari Komuniti.



PERSEDIAAN AWAL.

Semasa aku terbitkan entri Hari Komuniti Swinub sebelum ini, aku sudah tekad untuk capai level 40 sebelum Hari Komuniti yang seterusnya. Namun, seminggu sebelum tarikh Hari Komuniti ini, aku masih ketinggalan lebih kurang 1,000,000 XP sebelum boleh capai level 40.

Maka, sepanjang seminggu sebelum Hari Komuniti, aku berhempas pulas untuk naikkan XP. Aku gigih mencari paling kurang 20,000 XP sehari. Nasib baik kebetulan di sekitar tempat aku selalu bermain ada banyak raid level rendah (level 1, 2, dan sebahagiannya level 3) yang boleh aku selesaikan secara solo.

Pada hari Jumaat, sehari sebelum Hari Komuniti, aku berjaya naik ke level 40.





Naik ke level 40 memberikan aku ganjaran yang banyak, antaranya 4x Egg Incubator. Egg Incubator ini amat sesuai kerana salah satu bonus Hari Komuniti kali ini adalah jarak eraman yang menjadi 1/4 daripada jarak biasa. Aku sudah simpan 6 telur 10km untuk dieram. Telur 10km akan menjadi hanya 2.5km sahaja pada Hari Komuniti.



MISI.

Kini aku sudah berada di level 40, misi aku untuk Hari Komuniti kali ini (dan Hari-Hari Komuniti yang akan datang) akan sedikit berbeza.
Antara misi yang sudah aku tetapkan termasuklah:

1. Tangkap sebanyak mungkin Treecko.
2. Tangkap paling kurang 3 shiny Treecko.
3. Dapatkan satu Sceptile dengan serangan rumput Frenzy Plant, dan satu shiny Sceptile dengan serangan rumput Frenzy Plant.
4. Selesaikan semua misi di atas sebelum bateri jatuh 50%.


Ya. Misi di atas sama macam misi sebelum ini, tapi percayalah, gaya permainan aku sangat berlainan kerana satu faktor ini; tempat aku bermain bukan lagi di Taman KLCC tetapi hanya sekitar kawasan rumah aku. Atas tujuan kerahsiaan dan sedikit keseronokan, mari kita gelar sekitar kawasan rumah aku sebagai 'Ground cEro'.


Ground cEro, Malaysia.



HARI KEJADIAN, HARI KOMUNITI.

Aku sudah kira, anggaran ada lebih kurang 20 PokéStop dan 11 PokéGym di sekitar Ground cEro yang boleh aku capai. Namun disebabkan Hari Komuniti tidak mementingkan PokéStop (mungkin sekadar perlu untuk isi semula PokéBall yang digunakan), maka aku tidak perlu memaksimakan capaian PokéStop dalam perjalanan aku.

Dengan berbekalkan Si Kuda Putih, pukul 3 petang aku dimulakan dengan berada di PokéStop pertama.


Screenshot di dalam permainan pada pukul 2:59 petang (kiri) dan 3:00 petang (kanan). Corphish bertukar menjadi Treecko, menandakan Hari Komuniti sudah bermula.



Selepas bermula waktu Hari Komuniti, aku pun mengeram telur 10km yang aku ada dengan Incubator yang aku dapat dari ganjaran naik level 40 menjadikan telur itu hanya perlu menetas selepas 2.5km (dan Incubator percuma aku digunakan untuk eram telur 7km, menjadikannya hanya 1.8km sahaja)


4 Incubator digunakan untuk eram 4 telur 10km, dan Incubator percuma untuk telur 7km.



Aku juga menggunakan 200 Pokécoin yang aku ada untuk beli 'storage' simpanan Pokémon (+50) kerana seperti yang dapat dilihat pada gambar di atas, simpanan aku sudah hampir cecah had.



Pengembaraan memburu si cicak pokok pun BERMULA.

Ground cEro adalah tempat aku selalu bermain Pokémon GO di sekitar kawasan rumah aku, jadi aku sudah tahu beberapa titik yang menjadi sarang Pokémon. Apa yang aku perlu buat adalah pergi ke titik itu dan tangkap seberapa banyak Pokémon dan Treecko yang ada, dan berharap setiap Treecko yang ditekan di peta adalah shiny.

Dan shiny pertama aku berjaya ditangkap pada 23 minit selepas Hari Komuniti bermula.


Beza antara Treecko biasa dengan varian shiny.
Yang biasa berwarna hijau, yang shiny berwarna hijau terang dengan ekor merah.


Pada jam 3:37 petang, aku sudah berjaya tangkap 3 shiny Treecko.


Mengikut turutan tangkap dari kiri:
Jam 15:23 CP 40, jam 15:36 CP 419, jam 15:37 CP 39


Langit tiba-tiba gelap dan hujan pun turun. Disebabkan aku bermotosikal, aku tiada pilihan lain selain berteduh di kawasan berhampiran, lebih tepat, masjid berhampiran.

Sambil menunggu hujan reda, aku pun evolusikan satu Treecko yang aku simpan sebelum ini (dengan IV 96% dan Attack 15) kepada Grovyle dan seterusnya kepada Sceptile yang memiliki serangan rumput Frenzy Plant.


Treecko ke Grovyle memerlukan 25 candy. Grovyle ke Sceptile memerlukan 100 candy.


Selepas berpuluh minit menunggu hujan yang langsung tidak reda, aku buat keputusan untuk solat berjemaah Asar di masjid itu memandangkan kebetulan waktu Asar sudah masuk (Asar masuk jam 4:27 petang).

Aku sudah dapat 3 shiny Treecko, maka aku sudah cukup. Aku boleh sahaja balik tanpa perlu habiskan Hari Komuniti sehingga pukul 6, kan? Tapi selepas solat Asar, aku dapati hujan sudah reda, maka terdatang niat untuk meneruskan Hari Komuniti sehingga ke saat terakhir.

Dengan motosikal, aku bergerak ke satu demi satu titik muncul Pokémon dan PokéStop yang ada. Aku ada kurang satu jam sahaja lagi untuk Hari Komuniti, tapi aku tidak tergesa-gesa kerana seperti yang aku katakan, aku sudah cukup (dapat shiny).

Sehingga ke akhir waktu (6 petang), aku berjaya tangkap tambahan 3 lagi shiny Treecko menjadikan jumlah shiny yang berjaya aku tangkap Hari Komuniti kali ini kepada ENAM.


Mengikut turutan tangkap dari kiri:
Jam 17:08 CP 720, jam 17:43 CP 512, jam 17:50 CP 12


Aku memilih shiny Treecko dengan CP 720 sebagai calon untuk dievolusikan kepada shiny Sceptile untuk simpanan, menjadikan aku berjaya memperoleh kesemua keluarga shiny Treecko.


Shiny Grovyle kelihatan lebih menarik daripada shiny Sceptile.


Dan pada jam 6 petang, Hari Komuniti untuk bulan Mac pun TAMAT.




ULASAN

Adakah misi aku untuk Hari Komuniti kali ini selesai?

1. Tangkap sebanyak mungkin Treecko.

Menurut data, sebelum Hari Komuniti, aku pernah tangkap 168 Treecko. Selepas Hari Komuniti pula, data menunjukkan aku sudah tangkap Swinub sejumlah 220. Ini bermakna, sepanjang Hari Komuniti, aku berjaya tangkap [220-168=] 52 Swinub.
Aku mungkin boleh tangkap lebih banyak jika hujan tidak turun untuk satu pertiga waktu Hari Komuniti.


2. Tangkap paling kurang 3 shiny Treecko.

Daripada 52 Treecko yang aku tangkap sepanjang tempoh Hari Komuniti ini, 6 daripadanya adalah shiny.


3. Dapatkan satu Sceptile dengan serangan rumput Frenzy Plant, dan satu shiny Sceptile dengan serangan rumput Frenzy Plant.

Aku berjaya evolusikan satu Grovyle kepada Sceptile dengan serangan rumput Frenzy Plant, dan juga satu shiny Sceptile dengan serangan rumput Frenzy Plant.


4. Selesaikan semua misi di atas sebelum bateri jatuh 50%.

Menurut data, pada Treecko shiny ketiga aku, bateri menunjukkan berada pada tahap 84%.
Maka, aku berjaya.


Kesimpulannya,
walaupun Hari Komuniti ini dilabel sebagai 'baharu' dengan perubahan waktu yang sangat tak kondusif, tetapi hari ini boleh dikira berjaya. Highlight utama hari ini adalah shiny Sceptile (walaupun pada aku shiny Grovyle lebih cantik).

Aku juga langsung tidak menggunakan Star Piece atau Lucky Egg, sebab aku tidak memikirkannya.

Juga menurut data, sepanjang tempoh Hari Komuniti ini juga, aku berjaya tingkatkan XP aku daripada 20,020,655 kepada 20,046,638 XP. Peningkatan 25,983 XP. Namun XP sudah tidak bermakna lagi memandangkan aku sudah capai level 40.


Berjalan-jalan ditemani sekumpulan Treecko.




HARI KOMUNITI SETERUSNYA.

Jika perlu meneka, aku rasa Pokémon seterusnya yang akan ditampilkan pada Hari Komuniti bulan depan (bulan April) adalah Ralts.

Biasanya Pokémon yang akan dipilih adalah daripada golongan Pokémon yang bersifat meta terhadap permainan, datang dari kelompok telur 10 km, dan memiliki dua kali evolusi. Ralts mempunyai cabang evolusi yang lain untuk Kirlia; iaitu Gardevoir dan Gallade, menjadikan Pokémon ini sesuai untuk menarik minat para pemain.

Namun aku juga berharap Hari Komuniti menjadi medan Niantic untuk memperkenalkan Pokémon baru seperti yang pernah dilakukan pada Hari Komuniti bulan lepas (bulan Februari) dengan Mamoswine. Mungkin sekali lagi boleh diadakan Hari Komuniti untuk Eevee dan memperkenalkan Glaceon dan Leafeon semasa Hari Komuniti tersebut.

Bermain Pokémon GO untuk Hari Komuniti di sekitar kawasan rumah aku (Ground cEro) bukanlah satu idea yang teruk. Walaupun jelas terdapat beza untuk jumlah titik muncul, PokéStop, dan PokéGym yang ada, tapi disebabkan XP bukan lagi misi utama, maka aku boleh lebih bermain dengan santai.

Tarikh pula, mungkin jatuh pada 13hb atau 14hb April, kerana minggu depannya (20/21hb) adalah Hari Easter. Aku tidak rasa Niantic mahu buat event pada hari keramaian seperti itu.

Apa-apapun, yang pasti, jawapan hanya akan diketahui pada hujung bulan Mac ini..



Sekian sahaja episod Hari Komuniti kali ini.
Bertemu lagi di episod bulan April yang bakal menyusul kemudian.

Buh-bye!
*berlalu pergi sambil menunggang Leafeon*



Ikuti cEro di media sosial:

  




.

Mar 20, 2019

Panas dan Hujan.



Salam.

Malaysia, pada asasnya, hanya ada dua keadaan musim cuaca; panas dan hujan.
Dan kita, tidak seperti negara empat musim yang boleh teka keadaan cuacanya,
kita tidak berapa boleh jangka musim apa yang bakal kita hadapi kerana...
...well, senang cakap, sejam lalu langit panas terik, sekarang hujan turun dengan lebatnya.




Aku berkesempatan untuk duduk berbual dengan seseorang baru-baru ini,
which is, if you know me, aku bukan jenis yang suka duduk berbual.

"Awak jenis yang suka hujan atau suka panas?" Dia mulakan perbualan.

Hujan menarik. Bau hujan mencetus idea kreatif dalam kepala.
Tapi jika perlu dipilih antara dua; hujan dan panas, aku pilih panas.
Jadi aku jawab aku suka panas.

"Kenapa panas?"

Susah nak cerita.
Aku suka perasaan sinaran matahari jatuh atas kulit.
Aku suka perasaan air peluh berlinang di tepi muka.
Aku suka melihat pokok yang kelihatan bersinar-sinar ketika disinari cahaya matahari.

"Awak tahu, most people bila ditanya suka hujan atau panas, mereka akan jawab hujan."

Bermakna aku bukan di kalangan 'most people'.

"Tetapi bila ditanya kenapa suka hujan, mereka tidak bercerita tentang hujan.
Mereka akan bercerita tentang suasana ketika hujan."

"Suhu yang menjadi rendah dan selesa.
Angin yang bertiup nyaman ke muka.
Siulan pepokok yang daunnya bergesel dengan angin.
Bunyi air yang menghentam atap dan jalanraya.
Kebanyakan mereka langsung tidak bercakap tentang hujan, tetapi bercakap tentang suasana semasa hujan."

"Dengan kata lain, walaupun gelar diri pluviophile, kebanyakan mereka bukan sukakan hujan tetapi lebih kepada sukakan suasana ketika hujan. Mereka suka berada berdekatan dengan hujan, tetapi tidak di bawah hujan. Mereka bukannya jenis yang apabila hujan turun akan keluar ke luar untuk merasai titisan hujan jatuh ke badan, jatuh ke muka."

"Mereka sukakan suasana hujan, bukan sukakan hujan itu sendiri.
Tapi jika ditanya, mereka akan kata mereka sukakan hujan."

"Sama macam perasaan manusia.
Mereka tahu mereka sukakan sesuatu, tapi mereka kadang-kadang tidak sedar apa sebenarnya yang mereka suka."

"Mereka kata mereka suka makan, tapi sebenarnya yang mereka suka adalah perasaan sedap ketika makan. Mereka kata mereka suka tidur, tetapi sebenarnya mereka suka perasaan rileks dan tidak buat apa-apa ketika tidur. Mereka kata mereka suka seseorang, tapi sebenarnya mereka suka idea untuk bersama dengan seseorang itu, tetapi bukan orang itu secara khusus."

Kata-kata dia sangat menarik.
Tapi apa yang lebih menarik minat aku ialah penggunaan 'mereka' dalam ayat dia.

Meletakkan subjek sebagai kata ganti nama ketiga sedikit sebanyak memberitahu bahawa yang bercakap itu tidak tergolong dalam golongan itu. Dan dia menggunakan 'mereka' untuk manusia, seolah-olah dia bukannya sama spesies dengan subjeknya (manusia). Orang lain biasanya akan guna perkataan 'kita' untuk manusia.

Tetapi poin dia jelas.
Kita manusia selalu suka ikut apa yang (kononnya) kita suka sedangkan kita sendiri kurang pasti apa yang kita sukakan. Bila realiti datang menyapa, baru kita faham yang kita suka bukanlah subjek itu, tetapi idea yang terikat di sekeliling subjek.

Contohnya aku.
Aku suka seseorang, tetapi sebenarnya aku bukan suka orang itu.
Aku sukakan idea untuk bersama dengan orang itu.
Aku sukakan kemungkinan (fantasi) yang berlaku jika bersama dengan orang itu.
Aku sukakan perkara indah yang terikat di sekeliling orang itu.
Aku sukakan kenangan-kenangan indah lama yang berlaku kepada dengan orang itu.

Adakah itu bermakna aku suka orang itu?


Poin aku,
jika kalian sukakan seseorang, fikir balik.
Kalian sukakan dia, atau kalian sukakan idea di sebalik menyukai dia.

Jadi,
kalian jenis yang sukakan cuaca panas, atau cuaca hujan,
atau sukakan suasana disebabkan cuaca tersebut?





Ikuti cEro di media sosial:

  




.

Mar 13, 2019

Mesej Tersembunyi [LEVEL 7]



Salam.

Selamat datang ke entri Mesej Tersembunyi LEVEL 7.




Gambar ini bertarikh 28 Mei 2016, di ambil pada jam 5:23 petang, saat ke-53, di satu lokasi di ibu negara. Aku baru balik dari satu acara di kawasan berhampiran, terpesona dengan corak salah sebuah bangunan di dalam gambar ini. Gambar ini juga menjadi rujukan aku melukis salah satu karya penyertaan untuk satu pertandingan travelog. Tak menang. Tapi baru-baru ini aku berpeluang untuk berada di kedudukan yang sama dengan dalam gambar ini. Bangunan bercorak cantik itu, kini, sudah tidak secantik di dalam gambar. Tidak pasti kenapa. Mungkin cuaca panas memudarkan warna cat, atau mungkin jerebu menjadikan pandangan kelabu, atau mungkin aku sendiri sudah tidak menganggapnya cantik. Semua benda berubah, tiada yang kekal.


Lebih lanjut mengenai siri Mesej Tersembunyi di sini.

Good luck!


Ikuti cEro di media sosial:

  




.

Mar 6, 2019

Matahari dan Bulan.



Salam.

Aku ada hubungan suka-benci dengan spesies manusia.
Manusia secara umum, aku benci.
Namun mengkaji manusia secara ilmiah, aku suka.

Yang paling aku suka adalah menilai manusia dari segi personaliti.




Tidak.
Ini bukan sembang ilmiah.
Ini sekadar sembang santai-santai, tapi aku rasa selepas tamat baca entri ini, kalian akan suka menilai orang berdasarkan personalitinya.

Ada bermacam-macam jenis personaliti manusia.
Tapi selaku pengkaji, selaku orang sains,
aku meletakkan personaliti manusia kepada dua jenis asas yang dapat dilihat melalui ekspresi wajah:

1) Jenis Matahari
2) Jenis Bulan.


Buat yang rajin baca blog aku dari awal dahulu, aku banyak kali petik tentang isu ini di dalam blog ini.

Ini bukan kajian akademik, cukup sekadar penilaian suka-suka.
Jangan ada sesiapa petik nama aku dalam mana-mana kajian ilmiah dia.

Manusia mempunyai pelbagai jenis, perangai, dan gelagat.
Semua ini terpancar di wajah masing-masing.

Namun, daripada permerhatian aku sejak berbelas tahun lalu,
manusia terbahagi kepada dua jenis asas; iaitu jenis Matahari dan jenis Bulan.

Seperti matahari yang menyinar di langit siang dan terasa panasnya,
jenis Matahari adalah jenis yang kita sedar keadaannya, kewujudannya.

Seperti apabila matahari dilindungi awan akan mendatangkan mendungnya,
jenis Matahari adalah seseorang yang nampak jenis perubahan emosinya.

Jenis Matahari ini,
apabila dia sedih, kita nampak dia sedih (mendung)
Apabila dia gembira, riang, seronok, terpancar jenis di mukanya.
Apabila dia sakit, kita sedar kesakitan yang dialaminya.

Berbeza pula dengan jenis Bulan.

Seperti bulan di malam hari,
ada atau tiada ia di langit langsung tidak dapat kita sedari.

Seperti langit malam dengan bulan dan langit malam tanpa bulan terasa sama,
jenis Bulan adalah jenis yang emosinya tidak dapat dilihat pada wajah.

Seperti langit malam bulan terang hanya disedari apabila kita mencari,
jenis Bulan adalah seseorang yang perasaannya adalah satu misteri.

Jenis Bulan ini,
apabila dia sedih, tiada siapa yang perasan kecuali yang meneliti.
Apabila dia gembira, riang, seronok, tiada gambaran jelas di wajahnya.
Apabila dia sakit, tiada siapa yang rasai selain yang empati.

Jenis Matahari senang dibaca, tetapi susah diramal.
Jenis Bulan pula susah dibaca, tetapi senang diramal.

Ia berbeza dengan introvert-extrovert kerana jenis Matahari-Bulan ini khusus kepada pembacaan riak wajah.



Aku?

Aku adalah jenis Bulan yang mahu menjadi jenis Matahari.
Tapi sampai sudah, aku langsung tidak mampu menjadi Matahari.


Kalian pula?
Jika dinilai sendiri, kalian adalah jenis Matahari ataupun jenis Bulan?





Ikuti cEro di media sosial:

  




.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: