Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Dec 30, 2012

Tanpa Tajuk #7 [Edisi Akhir Tahun 2012]


Nama aku cEro.
Ini adalah entri terakhir aku dalam tahun 2012.



Azam 2012


Sudah dua tahun berturut-turut aku letak azam nak cuba 50 perkara baru dalam setahun, tapi dua-dua tahun (2011/2012) aku gagal capai angka 50.
Mungkin tahun depan aku kena rendahkan sikit bilangan angka, kot?

Untuk perkara baru paling terkesan kepada aku tahun ni ialah 'menjalani pembedahan'.
Ya, bukan sesuatu yang dibanggakan,
tapi pengalaman masuk dewan bedah dekat hospital memang takkan aku lupa.
Nak pula dewan bedah hospital kerajaan.

Tahun 2012 juga banyak mengajar aku tentang kuasa duit.
Di mana, aku terpaksa berhenti niat nak sambung belajar ke tahap seterusnya hanya kerana aku tak ada duit.
Betul kata orang, duit tak boleh beli kebahagiaan.
Tapi duit mampu belikan aku aiskrim, dan aiskrim mampu buat aku bahagia.

Mungkin tahun depan aku kena lebih fokus menggali duit.



Kerja


Kerja yang aku sangkakan seronok dan berpanjangan,
jadi tak seronok dek kerana bos yang macam *tuuut*

Sila baca entri ini untuk lebih lanjut memahami.

Hasilnya, dek kerana aku dijadualkan untuk jalani pembedahan,
kerja yang aku buat sekarang tak berapa stabil dan berkekalan.
Harap-harap, tahun depan, aku boleh dapat kerja yang lebih stabil dan (kalau boleh) bergaji masyuk.

By the way, aku masih benci ex-bos aku.
Aku benci sampai tahap kalau ada apa-apa berkaitan dengan company bekas tempat aku kerja tu muncul kat TV, aku akan hilang mood.



Handset

Tahu apa lagi yang aku benci selain ex-boss aku?
Handphone aku sekarang.
Sila baca ini untuk rujukan.



Untuk info, kesengalan handphone aku makin menjadi-jadi.
Dia akan restart suka hati dia, selalunya setiap 30 minit sekali.
Kadang-kadang, tengah text orang panjang-panjang,
tak sempat hantar tetiba dia restart.

Aku sedang pertimbangkan nak jadi 'manusia tanpa handphone' untuk satu tempoh masa.
Tapi, melaksana benda ni tak semudah merancang.
Tapi, insyaAllah, satu hari nanti akan aku laksanakan juga.



Awek

Mak aku dah bertanya.
Aku paling tak suka bila famili aku dah bertanya.
Semua sebab abang aku bakal kahwin bulan 6 tahun depan.
Jadi, sasaran seterusnya adalah AKU.

Susah.
Aku susah nak suka orang, terima kasih kepada pengalaman lepas.
Tapi, bila aku dah suka, susah juga nak lepaskan.
Maka, bila orang yang aku suka bakal jadi milik orang lain, lagi tunggang langgang hidup aku.

Oh ya,
bab amoi yang akau nak sapa pada tarikh 121212 tu,
aku gagal.
Bukan sebab aku kecut, tapi pada tarikh tu, dia tak kerja.
Selepas aku bertungkus lumus kumpulkan kudrat dan keberanian,
dia pula tak ada.
Untuk kumpul kudrat buat kali kedua, pada aku, lagi susah oo..
Lagipun, aku rasa peratusan aku berjaya hanyalah tak sampai 5.4%
Orang melayu pun tak nak kat aku, ni pula orang cina.




Blog

Banyak kali aku jumpa,
bila aku blogwalking ke blog-blog kawan-kawan,
aku dapati korang labelkan aku sekali dalam 'comic blogger' yang lain.

Biar aku jelaskan, aku bukan comic-blogger.
Aku hanya blogger yang suka buat apa yang aku suka buat.
Kebetulan aku suka melukis, jadi blog aku memang penuh dengan lukisan (buruk).

Tapi, becoming a comic-blogger adalah satu idea yang hebat.
Namun, ikutkan sejarah tangan kanan aku,
mutu lukisan aku jauh ketinggalan dari barisan comic-blogger yang lain.
Harap aku dapat naikkan mutu lukisan.



Tapi tak sangka,
blog ni dapat 1000 followers baru-baru ni.
1000 bukan sikit, it's a small society already.
Aku tak pernah terfikir aku sampai tahap macam ni.
Aku harap, kalian teruskan bersama aku untuk setahun yang akan datang dan tahun-tahun yang seterusnya.

Juga, ada dua projek besar menanti pembaca blog ni tahun 2013.
Dua-dua dalam perancangan awal, tapi aku amat teruja nak teruskan.
Harap semua terus memberi sokongan dan nantikan, ya?



Misi 3112

Disebabkan aku banyak habis duit ke benda lain
(pembedahan, repair moto n set Ferrari Lego Shell)
maka misi 3112 aku gagal.
Tahun 2013, aku akan mulakan misi 3112 versi kedua.
Misi Avril.
(name taken from April, the 4th month of the year, as for the expiration date)

xxxxxx

Yes.
That's all 2012 of this blog in a nutshell.
Kalau korang baca entri ni dari mula,
korang sudahpun habis membaca ringkasan blog ini untuk sepanjang tahun 2012.
Aku sangat berharap 2013 membawa sinar yang lebih cerah dalam hidup aku dan hidup korang semua.
Mari menjadi insan yang lebih baik.

Tapi, 2013 adalah tahun mengundi.
Dan aku adalah seorang yang sangat fundamental dalam bab politik,
jadi aku harap aku takkan cemari blog ini dengan kekotoran dan kehinaan pentas lakonan ahli politik negara.

Nama aku cEro.
Ini adalah entri terakhir aku dalam tahun 2012.





.

Dec 26, 2012

Rhombicuboctahedron of Life.


Semalam,
adalah hari paling awkward tahun ini.
Jadi, muka aku memang macam ni.



Terbangun di pagi hari dan bertanya kepada diri,
"Berapa lama sudah aku bernafas sendiri?"

Jawapannya,
sehingga waktu entri ini dipublish,
aku sudah bernafas sendiri selama

9 497.65625 hari
bersamaan dengan

227 943.75 jam
bersamaan dengan

13 676 625 minit

juga, aku sudah melepasi 7 kali 29 Februari.
Jika setiap hari dalam hidup aku, aku simpan RM1,
maka simpanan aku telah mencapai RM 9,497.00
Realitinya, simpanan bank aku pun tak sampai angka itu.

Satu persoalan timbul,
dalam 13,676,625 minit yang telah aku lalui,
berapa minit betul-betul aku gunakan masa semaksimumnya?
Berapa minit betul-betul aku habiskan untuk maju ke depan?
Berapa minit sudah terbuat dek kerana kemalasan?

Akhirnya,
aku sampai ke satu konklusi.
Setiap minit kita amat berharga.
Gunalah ia sebaiknya, sama ada untuk diri sendiri,
atau orang di sekeliling, atau untuk agama,
untuk bangsa, juga untuk negara.

Jadikan setiap saat kita berguna.


postquam-scriptum:
Dengan ini, kalian akan tahu berapa umur aku hingga ke jam aku dilahirkan.
Berapa jam korang dah hidup?
Berapa minit korang dah bernafas atas muka bumi ini?




.

Dec 23, 2012

Kucing Terbang!


Tahu tak apa yang buat aku tak tenteram belakangan ni?
Kucing terbang!


Untuk lebih jelas kenapa 'kucing terbang',
aku suggest korang baca entri '6 Cara Lain Untuk Aku Ucap Sama-Sama.'.
Check no.5 'The Subject Deflection' ada cerita sedikit tentang 'kucing terbang'.

Bila sebut kucing terbang,
aku akan terbayang ini...





Gambarajah:
1) Happy [Fairy Tail]
2) Hovercat aka Bullet cat
3) Orvillecopter

(klik link untuk keterangan)


Hm, dunia memang penuh dengan perkara pelik.
Terutamanya internet.
Tapi, internet juga terkandung banyak ilmu.
Bergantung kepada siapa yang menggunakannya.

postquam scriptum:
Perasan tak semua lukisan dalam cerita di atas adalah 'kitar semula' dari entri-entri sebleum ni?
Kemalasan melanda di hujung tahun. Hahaha


postquam subscriptum:
Typo di atas tak sengaja, tapi aku taknak betulkan sebab aku nak gelakkan diri sendiri..
'sebleum' pon boley!! HAHAHAHA!!!!



.

Dec 19, 2012

6 Cara Lain Untuk Aku Ucap 'Sama-Sama'.

Tahu tak apa yang patut korang buat sebelum teruskan membaca?
Singgah entri ini dulu. TEKAN SINI.


Bagi yang malas nak klik dan baca,
ini rumusannya..(sila baca dalam satu nafas...kalau boleh):
Di kala orang ramai meletakkan 'terima kasih' dan 'maaf' sebagai perkataan yang paling susah nak disebut, aku pula merasakan perkataan yang aku susah nak sebut ialah 'sama-sama' as in reply to 'terima kasih'. Bukan sebab ego ke hape ke, tapi aku merasakan bahawa 'sama-sama' adalah satu reply yang tak masuk akal. Apa yang sama? Kenapa perlu diganda 'sama' tu? Kenapa tiada reply yang lebih logik diterima akal berbanding 'sama-sama'? Dan apakah emosi yang patut aku tunjukkan semasa ucapkan 'sama-sama'? Senyum? Senyum semasa ucapkan, ketawa selepas ucapkan? Aku buntu.

Inspirasi dari entri itu,
berikut adalah ENAM perbuatan yang boleh aku buat sebagai ganti kepada perkataan 'sama-sama' untuk respon kepada ucapan 'terima kasih'.




Aku selalu jawab dengan 'ya'
tapi aku pernah kena tegur seseorang.
Katanya, jawab 'ya' selepas ucapan 'terima kasih' kedengaran bongkak.
Jadi, aku rasa sebagai ganti kepada 'ya',
aku akan jawab 'OK'.
'OK' mengiyakan ucapan 'terima kasih' itu sekaligus mengiktiraf bahawa aku menghargai ucapan dia.

Tapi, korang rasa, 'OK' kedengaran bongkak tak?





Bila ada orang minta pertolongan kita, dan kita tolong.
Kemudian dia ucap 'terima kasih'
sedangkan dia meminta tolong kita bermakna dia percayakan kita
dan memberikan kita peluang peroleh pahala.
Dengan kata lain, kita yang dapat faedah lebih dari dia.

Jadi, bila dia kata 'terima kasih'
adalah lebih baik (pada aku secara peribadi) untuk kita mengucapkan kembali 'terima kasih' kepada dia.
Kalau dia tanya kenapa, jelaskanlah dengan berhemah.
Baru dengar macam gentleman sket..
Hehehe...





Paling aku tak suka bila ada yang ucapkan terima kasih
sedangkan apa yang kita buat tu bukanlah sesuatu yang perlu diterima-kasihkan.
Contohnya, tekankan butang lif untuk orang lain.
Perbuatan itu bukanlah layak untuk diterimakasihkan (pada aku)
sebab kita juga naik lif yang sama dan mungkin kebetulan kita berada di depan butang lif.
Logik tak?

Jadi,
bila aku dapat 'terima kasih' dari perkara sebegitu,
aku memang tak tahu langsung nak respon apa, nak buat mimik muka apa, dan nak tunjukkan emosi apa..
Hasilnya...
Aku berdiam diri.. awkward silent.





Aku tak tahu orang lain,
tapi aku paling tak suka berada dalam keadaan awkward.
Jadi, satu cara radikal aku tak nak jawab 'sama-sama'
adalah dengan tak menerima ucapan 'terima kasih'.

Caranya,
buatkan orang yang ucapkan 'terima kasih' itu faham bahawa aku tak suka jawab 'sama-sama'.
Beritahu mereka dengan tersirat melalui jawapan dingin yang diberikan.
Akan datang, sama ada dia tak akan meminta tolong kita
ataupun dia tak akan expect 'sama-sama' dari kita.

Tapi, ini radikal...
Aku yakin tak ramai akan buat...





Satu cara lain adalah dengan mengubah tajuk.
Perbuatan ni selalu dibuat, bukan hanya untuk ucapan 'terima kasih'.

Ya. Ya.
Ubah topik bukan bermaksud kita perlu terus ceritakan perkara yang tak masuk akal (seperti 'kucing terbang'),
kita juga boleh mulakan dengan menghuraikan apa yang kita sedang lakukan.
Sebagai contoh, tolong tekankan butang lif untuk orang lain.
Kita boleh kata "saya nak ke tingkat yang sama"
ataupun "perbuatan ini tak membakar kalori langsung pun"
ataupub "saya tak nak awak bersusah payah panjangkan tangan nak tekan butang lif, nanti terbau pulak bau ketiak masam."

Ok, yang last tu over.





Believe it or not,
aku selalu buat perbuatan ni.
Nampak macam tak masuk akal, tapi inilah cara paling berkesan di antara cara-cara sebelum ini.
Aku pun kadang-kadang tak faham kenapa ianya berkesan,
mungkin sebab aku memang berperwatakan sedemikian (mentally retard)

Cuba korang cuba cara ni sekali sekala...
..and welcome to the Mental Retardation club.
First rule of the club is
never reveal yourself as mentally retard.




xxxxxx


Itulah enam cara lain aku ucap 'sama-sama'.
Aku adalah orang yang tak kisah sama ada perlu ucap terima kasih atau tidak.
Jadi, aku pun berharap orang tak kisah walau macam manapun aku jawab 'sama-sama'.

Tapi, ucapan seseorang melambangkan keperibadian diri.
Jadi, terpulang kepada si pengucap sama ada mahu ucap 'sama-sama' atau tidak.
Walaupun kita berhak menerima pengiktirafan selepas mengucapkan 'terima kasih',
tapi respon kepada 'terima kasih' tak semestinya perlu diucap dengan 'sama-sama'.

Aku percaya, korang pun ada cara sendiri ucap 'sama-sama'.
Kongsilah dengan aku.
Kalau rajin, buat satu entri macam aku ni
dan boleh aku baca dan kongsi di twitter dan facebook.




.

Dec 16, 2012

"AKU MAHU MUG KUNING ITU!" kata cEro.


Tahu tak apa yang aku dah lama tak buat?
Join contest!

Sejak kecil lagi,
aku tak pernah menang apa-apa contest baik dalam paper, waktu hari kantin sekolah mahupun online.
Setiap kali ada cabutan bertuah,
aku tak perlu nak tengok nombor aku
sebab aku tahu, aku takkan menang.
Aku tak pernah bertuah dalam contest.
Jadi, aku tak pernah berminat nak join contest.

The only moment aku menang cabutan bertuah adalah waktu grand dinner masa U hari tu, tu pun sebab aku antara yang organize dinner tu.
So, dengan sedikit kejahatan dan tweak, aku dapat menang.
Rupanya, committee dinner tak boleh menang, so aku kena pulangkan balik hadiah.
Sedih.

Selaku orang yang paling tak bertuah dalam contest,
aku dengan ini mencuba nasib join contest
anjuran si kacak bergaya Aujinz ini.
*see how aku bodek? 'kacak bergaya'..cool eh?*


Sila klik banner di atas dan anda akan dibawa ke entri contest dari blog awesome Lanun Ranggi.
*see how I do it again? wink wink*

Dan, inilah penyertaan aku:



Ya, tahu. Tak lawak.
Tapi nampak tak macam mana aku tackle Aujinz dengan gunakan kucing?
Sebab aku tahu, selain memasak, Aujinz sukakan kucing.
Tapi sebab lukisan kucing aku still tahap bayi,
aku hanya gunakan kucing sebagai metafora kepada ketidaklayanan.

Ok,
ini note untuk Aujinz
(orang lain boleh skip ke bawah):
In case aku menang no.1 or no.2, aku nak mug kaler kuning, boleh?
Seriously, first time pandang, aku dah jatuh hati tahap tak tidur malam terbayangkan mug kuning tu..
Tapi, aku tahu chance aku nak menang sangat nipis memandangkan aku pergi jenguk setiap blog yang sertai contest ni, semua entri sangat sangatlah awesome berbanding aku punya ni..
*see how i do it again, playing the innocent card. kening double-jerk*

Ok,
sampai sini sahaja bodekan omongan aku.
Jumpa di entri yang akan datang.

postquam-scriptum:
Kepada yang nak sertai contest ni juga dan nak merasai perasaan bersaing dengan aku dan orang-orang lain yang awesome, sila klik banner contest di awal post di atas.
Mari kita meriahkannya.

postquam-subscriptum:
Disebabkan komitmen, aku schedulekan entri ni hari ahad, sedangkan aku dah buat sejak hari rabu lagi. Kalau ada peserta lain yang sama idea dengan aku, jangan risau. Kita hanya berfikiran sama, tiada istilah plagiat ke hape ke ok? I love you.




.

Dec 12, 2012

Brace Yourself. 121212 Post is Coming.

Tahu tak kita semua bertuah. Kenapa?
Sebab kita berada dalam tarikh hari ini.


Dua belas dua belas dua belas.

Apa ada pada tarikh ni?
Tarikh sebegini dipanggil 'Repeating date'
Tarikh seperti hari ni dikatakan special sebab
kalau dalam format DDMMYY atau MMDDYY atau YYMMDD atau YYDDMM
hasilnya akan tetap 121212.

Patutlah ramai kahwin pada tarikh ni.

Ya.
Akan ada, paling seorang, di antara kita yang akan kata
"The heck? It's just one passing date. No big deal."
Tapi kalau nak difikirkan,
tarikh hari ini adalah yang 'repeating date' terakhir bakal kita alami,
kerana tarikh seterusnya yang paling dekat ialah
1 Jan 2101 (010101) iaitu 88 tahun lagi.
Good luck kalau boleh hidup selama tu.


"Tapi, tarikh lain pun special juga. 11/12/12 pun hanya akan berlaku sekali setiap 100 tahun, tarikh lain pun sama. Apa yang nak kecoh sangat?"

Chill, tiger! Chill.
Aku tahu.
Tapi, kalau contohnya kau kahwin 12 Dis 2012,
dan nanti ada anak cucu, kau boleh dengan bangganya berkata,
"Kami kahwin pada 121212,"
dan anak cucu kau akan
"Wooah! Bestnya!! Gempak dooh!"
Tapi, kalau kau kahwin pada 11 Dis 2012,
bila kau kata, "Kami kahwin pada 111212,"
anak cucu kau akan macam
"Eh? So what? Apa signifikannya? Passcode peti besi berisi wasiat ke?"
Kan?


"Tapi, aku muda lagi. Nak kahwin pun tak ada calon."
Pusing-pusing pasir dengan jari di hujung padang.

Fear not, random citizen.
Kahwin bukanlah satu-satunya cara nak mengabadikan kenangan bersama tarikh ini.
Banyak lagi yang boleh dibuat.

Berikut adalah contoh-contoh perkara yang boleh dilakukan pada tarikh 121212:
  1. Confess perasaan terpendam kepada crush yang lama dah stalk dalam facebook.
    Untung-untung, kalau ada rezeki, nanti berbalas. Bernilai juga tarikh ni. Atau kalau kena reject or kene friendzone, at least tarikh ni mengingatkan korang dengan keberanian yang ada. Kan?
    .
  2. Berazam untuk menjadi lebih baik dari hari sebelumnya.
    Sebagai contoh, jadikan tarikh ni sebagai titik mula usaha korang berhenti merokok, atau mula pakai tudung, atau mula berjemaah di masjid.
    .
  3. Tanam azam baru dan impian terulung.
    Bagi yang belum ada impian terulung, apalah salahnya jadikan tarikh ini sebagai starter untuk mengejar cita-cita itu. Contoh, aku nak date dengan Emma Stone, so aku mungkin mulakan dengan hantar surat peminat kat dia pada hari ni walaupun aku tahu peratusan dia nak balas adalah sebesar peluang nak menjilat siku sendiri.*morale down*


"Pergh! Cakap berapi. Apa pulak yang kau nak buat hari ni, cEro?"

Kalau korang buka entri 6 Wanita yang Aku Mahu Belanja Makan di Kedai Mamak, korang akan tahu wanita ke-4 yang aku nak belanja minum kedai mamak.
Dia seorang amoi cina yang jaga kedai henset dan gadget dalam shopping complex berdekatan dengan rumah aku.



Hari ini,
aku nak memberanikan diri pergi bertanya nama dia.
Dan kalau dia izinkan, aku nak snap satu dua gambar dia.
Dan kalau aku cukup berani, aku nak bagitahu dia aku suka senyuman dia.
Dan kalau aku terlampau berani, aku nak ajak dia minum.
Dan kalau nasib aku terus baik, aku nak nombor fon dia.
Dan aku nak jadi kawan dia.
Aku tahu kebarangkalian untuk aku jadi lebih dari kawan menghampiri kosong,
tapi aku just nak dia tahu yang, dengan sentiasa senyum
dia mampu ubah dunia, at least, dunia aku.


Nanti,
aku boleh cerita kat anak cucu aku,
"Pada 121212, gwa pergi ngorat seorang amoi cina cun.."
Anak cucu aku pun balas,
"Woooaahhh! Gempak giler lu, brader! Lu dah jadi idola gwa skarang."


Masalahnya,
adakah aku mampu?


"Aku rasa kau mampu! C'mon cEro!"

InsyaAllah,
aku pun rasa aku mampu.
Doakan aku ya!!


postquam-scritpum:
Aku patut post entri ni pada jam 1212. Baru laa jadi 12/12/12 12:12

.

Dec 9, 2012

'MAAF' Bukanlah Perkataan yang Paling Sukar Disebut oleh Aku.


Tahu tak apa perkataan yang aku paling susah nak sebut?
Aku tak ada masalah nak minta maaf kalau ada silap salah.
Aku juga tak pernah rasa nak ucap terima kasih itu susah.
Tapi, aku ada masalah nak 'balas' terima kasih.
Aku susah nak cakap 'sama-sama'.




Dari usia hingusan lagi,
aku anggap perkataan 'sama-sama' sebagai balas kepada 'terima kasih' adalah tak masuk akal.
Apa taknya,
'sama-sama'?
Apa yang sama?

Bila kita berterima kasih, kita memberi tanda penghargaan dalam bentuk 'kasih',
sebab tu wujud terima kasih.
Tapi, bila dijawab dengan 'sama-sama',
adakah kita juga 'sama' memberi 'kasih' untuk diterima?
Atau 'kasih' yang diberikan tidak diambil, seraya wujud istilah 'sama-sama' bermaksud 'kosong-kosong'?
Kalau yang pertama sebagai jawapannya,
maka 'kasih' yang kita sama balas tu adalah tanda apa?
Kalau yang kedua jadi jawapannya,
maknanya kita tak menerima tanda 'kasih' si pengucap.

Maka, dua-dua tak masuk akal!

Ya, dengar remeh,
tapi hal 'sama-sama' ni pernah buat aku tak tidur malam,
sebab pada masa itu, kawan aku seorang ni mempersoalkan kenapa
aku tak jawab dan respon kepada 'terima kasih' dia..
Dia melabel aku sebagai seorang yang bongkak kerana
bila dia ucap "terima kasih"
aku jawab dengan "ya!"
Kata dia, aku tak hargai 'terima kasih' dia
dan jawapan 'ya' aku tu kedengaran bongkak..

Ya,
aku tahu.
Masalah selesai bila aku terus ucap 'sama-sama' je,
tapi....

'sama-sama' adalah terlalu janggal.
Awkward.
Aku selalu tak tahu apa ekpresi yang patut aku buat bila ucap 'sama-sama'.
Aku selalu rasa "Apa nada patut aku guna untuk 'sama-sama' ni?"
Aku selalu cuba nak buat bad poker face masa ucap 'sama-sama'.
Bila ianya berlaku, aku rasa aku tak ikhlas.
Aku tak suka aku tak ikhlas, jadi cara mudah
aku akan sedaya upaya hindar dari ucap 'sama-sama'.
Lagi bagus, jangan ucap 'terima kasih' langsung.
Aku tak kisah pun orang tak ucap 'terima kasih' kalau aku buat baik.
Cukup sekadar senyum pun aku dah gembira.

Jangan letakkan aku dalam situasi janggal itu.
Aku susah nak ucap 'sama-sama'.
Harap semua faham.



Jadi,
apa perkataan yang korang rasa paling korang susah nak cakap,
dan bila cakap pun, rasa janggal nak mamp*s?




.

Dec 5, 2012

Apakah Impian Terulung Anda?


Tahu tak apa antara hak mutlak kita sebagai manusia?
Memiliki impian.




Walau macam mana tak masuk akal pun impian seseorang.
Walau macam mana kebudak-budakkan pun impian yang diberitahu.
Walau macam mana kelakar pun impian yang diceritakan.
Hak untuk memiliki impian adalah hak individu.
"Hak berimpian hak kami."

Jangan perlekehkan impian orang lain.
Dan jangan jadikan impian anda sekadar mimpi yang tak sudah.

Maka,
tetapkan impian.
Tetapkan satu impian ulung di mana dari situ, kita bersama-sama berusaha menuju ke arahnya.

Jadi,
beritahu aku,
apakah impian kalian?
Apakah perkara yang paling besar yang apabila kalian dapat capai, kalian akan berkata
"That's it. I'm done!"




.

Dec 2, 2012

Ajaran #20 - Kreativiti adalah Kemampuan Menzahirkan Idea Keluar Dari Benak Fikiran.


Tahu tak apa yang membuatkan sesuatu idea itu kreatif?
Kemampuan menzahirkan idea yang berada di dalam kepala.






Dalam mesyuarat ataupun sesebuah perbincangan,
aku selalu tekankan sesuatu perkara;
"Menjana idea adalah perkara termudah."

Ya.
Ramai kurang setuju.
Ramai lagi yang membantah keras bahawasanya (kata mereka) idea yang bagus bakal menjamin hasil yang bagus.
Itu silapnya.

Biar aku beri contoh mudah.
Semasa di tingkatan 5, bersempena dengan sebuah pertandingan rekacipta,
aku ada fikirkan satu idea mencipta sebuah alat penapis udara yang dipasang di muncung ekzos setiap kenderaan.
Alat itu mampu mengurangkan kadar pengeluaran karbon monoksida dan sebahagian karbon dioksida lepas ke udara.
Aku dah siapkan skematik, berserta dengan kertas kerja yang terkandung segala perancangan hebat hasil janaan idea aku dan dua lagi kawan.

Pada kami,
idea itu, jika dilaksanakan dan dikembangkan, seterusnya dikomersialkan, bakal merevolusi industri pemotoran dunia sejajar dengan konsep sayangkan alam sekitar.

Tapi, itu idea.
Apabila dibentangkan, kami sedar, banyak faktor lain perlu kami atasi.
Apa yang kami cadangkan hanyalah, bak kata cikgu aku,
"Persamaan kimia mudah yang kamu korek dari buku teks."

Ya. Idea kami bagus.
Tapi, idea sahaja tak cukup.
Sesuatu yang kreatif dan inovasif adalah sesuatu yang mampu berfungsi dalam kehidupan seharian.
Sekaadar idea, itu boleh dijana oleh sesiapa sahaja yang berotak.
Tapi mahu menjadikannya wujud di dunia nyata, bukan tugas yang mudah.

Para comic bloggers akan faham situasi ini.
Bahkan, aku juga tahu semua blogger faham.
Kadang-kadang, kita ada idea yang sangat bagus untuk di-update-kan dalam blog.
Tapi, bila di hadapan laptop, kita gagal nak keluarkan 100% apa yang kita bayangkan dalam fikiran.

Seperti aku...
Aku dapat merasakan kegagalan dalam setiap entri aku dari dulu hingga sekarang.
Tapi aku harap aku dapat berkembang dari satu entri ke satu entri.
Aku harap, setiap post aku, paling kurang ada satu perkara yang kalian pembaca dapat serap dan amalkan dalam kehidupan, walupun perkara itu sekecil zarah mahupun seremeh butir pasir.

Aku harap, satu hari nanti aku jadi insan yang kreatif.
Seorang insan yang dapat sampaikan 100% apa yang difikirkan dalam benak fikiran.

I love you.




.

Nov 28, 2012

6 Ayat yang Aku Harap Dapat Ucapkan tapi Tak Pernah Ada Kesempatan.


Tahu tak apa yang lagi tajam dari mata pedang?
Mata pedang yang bertatahkan berlian.


Tapi, kata-kata lagi tajam dari mata pedang.

Ramai orang bercakap.
Pada kebanyakan, bercakap adalah sesuatu yang...biasa.
Tapi tahukah anda,
kebanyakkan pakar manipulasi adalah orang yang pandai bercakap?
Contoh termudah, ahli politik.
Kita selalu disuap dengan penyataan dari ahli politik yang mampu menukarkan keadaan.
Begitulah kehebatan kata-kata.

Cuba fikirkan,
kalau semua orang ucapkan apa yang dia fikirkan tanpa lapik,
maka punahlah dunia.
Sebagai contoh, kalau ada cashier kedai berpakaian perempuan tapi dari rupa dan suaranya adalah seperti lelaki, adakah kita akan terus terang bertanya
"Hey, awak lelaki ke perempuan?"
Itu biadab, kan?

Inspirasi dari internet.
Berikut adalah ENAM ayat yang aku harap aku dapat ucapkan paling kurang sekali dalam hidup aku tapi tak pernah ada kesempatan sehingga kini.
Masuk akal ke tidak, itu perkara ke-350




Ketika sedang berada di kelompok ramai orang
seperti sedang menunggu bas di stesen bas
atau dalam komuter yang penuh,
aku selalu nak menjerit dengan kuat dan panjang
"TIIIIIIDAAAAAAKK!".

Agaknya,
apa reaksi yang orang ramai akan berikan?
Kalau jadi pada aku (orang lain yang buat),
aku rasa aku hanya akan tersenyum je dan teruskan buat apa yang aku nak buat.

Tapi, perbuatan terlalu dramatik ni pasti akan membuatkan orang tak selesa.
Memandangkan aku tak se'cool' itu nak membuatkan orang tak selesa,
jadi bila ada kesempatan, aku tak pernah buat.
Tapi...aku memang nak buat...





Sebenarnya,
aku selalu ada kesempatan nak ucap benda ni.
Banyak perkara aku boleh teka, dan selalunya tepat.
Contohnya, kalau lampu bilik berkedip-kedip tiba-tiba,
dan aku akan kata
"Ni nanti mesti ada black-out ni.."
Beberapa minit kemudian, betul-betul ada black-out.
Kalau orang biasa, akan terpacul dari mulut mereka seperti
"Kan! Kan aku dah kata.."
Tapi aku pula, tak tahu sebab apa,
aku tak pernah terniat nak cakap perkataan tu walaupun aku layak untuk cakapkannya.
Paling busuk pun, aku akan senyum je..
Tapi,
memandangkan dah black-out, siapa nampak aku senyum, kan?





Memandangkan aku bukanlah jenis yang merancang dan bersedia,
maka kesempatan nak ucap ayat seperti di atas tak pernah ada.

Memang ada orang jenis macam ni,
contohnya, bawa payung di waktu panas terik.
Bila ditanya, dia akan jawab,
"Sediakan payung sebelum hujan."
Ya, aku bukan sebegitu.
Tapi aku pun juga bukanlah orang terlalu ambil mudah untuk sesuatu perkara.
Kalau dah ramalan cuaca kata hujan, kalau nak keluar
bawa je laa payung tu walaupun panas terik





Macam aku cakap di atas,
kalau kita cakap setiap benda yang terlintas dalam fikiran tanpa tapis,
hidup mesti porak-peranda.

Semua orang pasti ada beberapa orang yang kita rasa
"Ish, dia ni.. Aku cekik nanti.."
tapi tak pernah nak luahkannya mungkin sebab alasan nak jaga hati atau imej.

Aku juga, ada beberapa orang yang aku rasa
"Dia ni lebih baik tak wujud dalam hidup aku.."
sampai tahap aku nak korek jantung dia keluar.
Tapi, semuanya dipendam dalam hati.

Kalau aku buat betul-betul,
rasanya ramai dah yang mati disebabkan jantung dikorek.
Yeah!





Aku suka komik.
Aku membesar (dan masih membesar) bersama komik.
Dan antara genre komik kegemaran aku adalah penyiasatan.
Komik seperti Detective Conan dan Kindaichi sentiasa membuatkan aku teruja.

Dan bila sudah teruja,
sudah tentu kita nak hidup di dalamnya.
Jadi, wujudlah keinginan aku nak jadi si tukang selesaikan kes itu.
Ya, yang kumpulkan semua suspek dan berkata
"Penjenayahnya berada di kalangan kita"
dan masing-masing muka suspek akan jadi super-gelisah sebab muka kita yang super-berkeyakinan itu.

Tapi, tak pernah ada kesempatan.
Mungkin takkan pernah, kot.





Dua perkara yang masih boleh dibuat secara percuma;
berangan dan kentut.

Zaman sekarang,
nak air pun kena bayar, nak buang air pun kena bayar.
Jadi,
apa salahnya sekali sekala berangan nak luahkan perasaan kat orang yang takkan dapat kita luahkan.
At least, merasa juga walaupun hanya bayangan.
(hashtag: #foreveralone)




xxxxxx

Itulah enam ayat yang aku harap aku dapat ucapkan paling kurang sekali seumur hidup jika ada kesempatan.
Walaupun ada yang memang ada kesempatan (contohnya no.6 *batuk-batuk*) tapi aku bukanlah sekejam itu nak ucapkan setiap kali ada peluang.
Menjaga hati orang itu, kadang-kadang, adalah perlu
tambahan dalam kehidupan bermasyarakat.

Kawan aku pernah berkata,
"Kalau tak nak hidup bermasyarakat, sila tinggal dalam hutan."
Tapi, hakikatnya, walaupun dalam hutan,
masyarakat tetap wujud.
Dalam hutan, kita bermasyarakat dengan haiwan-haiwan hutan dan para tumbuhan.
Perlu juga ada hormat menghormati sesama hidupan.

Kalian pula?
mesti ada juga ayat-ayat yang sangat nak diucapkan, kan?
Kongsilah dengan aku.
Kalau rajin, buat satu entri macam aku ni
dan boleh aku baca dan kongsi di twitter dan facebook.

Updated:
Check-out entri respon dari ParaLoya di sini.



.

Nov 25, 2012

Lipas VS. Dunia


Tahu tak binatang apa yang boleh takluk dunia?
LIPAS.



Pada aku,
kalau lipas diberi akal seperti manusia,
lipas mampu berada di atas piramid penguasaan dunia.
Boleh beranak sekali lebih 16 anak,
dapat hidup di bawah sinaran radioaktif nuklear,
dilabel sebagai makhluk yang sudah tamat berevolusi,
ditakuti ramai manusia,
malah kalau lipas itu terbang, mampu membuatkan lelaki gagah berlari lintang pukang sambil menjerit macam pondan.

Dan fakta bahawa aku takutkan lipas bukanlah satu rahsia lagi.

Bersyukurlah lipas boleh dibunuh dengan selipar jepun.
Bayangkan kalau lipas berakal seperti manusia dan mampu bina bala tentera sendiri...



Sila baca entri 'Lipas Makhluk Sempurna'...
dan entri dari Nazha Anua (Kartunster) Jejaka yang Dihantui.
juga entri dari Aujinz (Lanun Ranggi) Spesis Yang Mampu Menguasai Dunia



.

Nov 21, 2012

Bulatan Keberahian cEro.


Tahu tak apa yang menipu setiap manusia?
Keberahian.


infatuation (ɪnˌfætjʊˈeɪʃən)

— n
1. the act of infatuating or state of being infatuated
2. foolish or extravagant passion
3. an object of foolish or extravagant passion


Sebagaimana aku suka meneliti kehidupan manusia,
aku juga suka meneliti kehidupan aku.
Bagaimana aku bertindak ke atas sesuatu keadaan.
Bagaimana aku berubah dari satu keadaan kepada keadaan yang lain.
Pada aku, sebelum layak menilai orang, aku perlu tahu menilai diri sendiri.
Tapi menilai diri sendiri adalah perkara paling sukar dalam hidup manusia, hanya disebabkan kita selalu bertindak 'bias' terhadap diri sendiri.

Jadi,
baru-baru ini aku dapat sesuatu dari diri sendiri.
Aku sentiasa di dalam satu 'loop' mengenai kesukaan/kegemaran/keberahian aku terhadap sesuatu.
Tak faham?
Teruskan membaca.
Aku panggil 'loop' ini sebagai
cEro's Circle of Infatuation.

'Loop' yang aku maksudkan adalah bagaimana sesetengah perkara kadang-kadang menjadi suka, bertukar kepada benci, bertukar kepada neutral, dan bertukar kepada suka balik dalam kadar yang sekata.

Oh, dan ianya berlaku kepada aku dan mungkin juga kamu.



PENERANGAN DIAGRAM

1. Recognition
Anda nampak sesuatu dan terdetik perasaan seperti "Uh, cantiknya.""Oh, sedapnya", "Wah, hebatnya." Anda memberikan sesuatu itu pengiktirafan. Jika anda meninggalkan peringkat ini sebelum memasuki peringkat seterusnya, ianya hanya sekadar sesuatu yang 'biasa' (typical).

2. Curiosity
Kerana pengiktirafan, ianya menarik minat anda. Anda akan berkata seperti "Macam mana dia boleh cantik?", "Kenapa ia sedap?", "Bagaimana ianya boleh hebat?". Jika anda meninggalkan peringkat ini sebelum ke peringkat seterusnya, ianya dipanggil 'pengabaian' (ignorance), sebab anda mengabaikannya walaupun anda ada perasaan ingin tahu.

3. Obsession
Perasaan ingin tahu yang membuak-buak mencetuskan obsesi. Anda akan cuba selidik apa yang anda nak tahu dari pelbagai sumber seperti lisan, internet, mahupun perbuatan. Jika anda meninggalkan peringkat ini sebelum ke peringkat seterusnya, anda dipanggil 'peminat' (fan).

4. Downfall
Lambakan dan limpahan maklumat tanpa tapisan membuatkan anda terdedah dengan pelbagai perkara termasuk unsur negatif. Perkara tidak baik tentang sesuatu yang anda obses itu membuatkan anda berfikir "Rupanya begitu.." dan sedikit demi sedikit membuatkan anda terasa tertipu dan kecewa. Jika anda meninggalkan peringkat ini sebelum ke peringkat seterusnya, dan menerima sesuatu itu seadanya, ianya dipanggil 'cinta' (love).

5. Rejection
Dek kerana perkara negatif yang anda dapat hasil dari obsesi sebelum ini, anda terasa tertipu dan menolak segala-galanya tentang sesuatu itu termasuklah perkara positif pertama yang membuatkan anda suka. Jika anda meninggalkan peringkat ini sebelum ke peringkat seterusnya, anda akan dipenuhi dengan rasa 'benci' (hate).

6. Acceptance
Masa berlalu membuatkan benci semakin berkurangan, dan anda kembali ke peringkat menerimanya kembali. Seperti peringkat 1 (Recognition), anda akan tertarik dengan unsur positif yang ditonjolkan (mungkin yang sama dengan sebelumnya, mungkin berbeza) dan kemudian pusingan 'loop' ini akan bermula semula.


Terlalu berat untuk difahami?
Tak apa, aku berikan contoh sesuatu yang berada dalam 'loop' ini bagi diri aku.


Contoh 1: Teh Tarik



Teh tarik, pada aku, sangat sedap (1.Recognition). Setiap kali aku ke kedai makan luar, aku akan memesan teh tarik dan membanding-bandingkan kesedapan antara kedai (2.Curiosity). Sehinggalah satu tahap, aku tak akan tak order teh tarik (3.Obsession) sampailah aku alami kesukaran untuk berak (4.Downfall). Lalu, aku putuskan untuk berhenti minum teh tarik (5.Rejection) dan berikan masa untuk perut berehat. Untuk satu tempoh masa, aku kembali mencuba teh tarik dan walaweh! Teh tarik memang sedap (6.Acceptance).



Contoh 2: Wayang 3D



Pada mula era wayang 3D, dengan spek dwi-warna tu, aku kagum (Recognition). Setiap kali ada filem yang tayang dengan wayang 3D, aku akan layan (Curiosity). Sampai satu tahap, setiap kali aku layan wayang, aku akan pilih wayang 3D dan menolak cerita lain yang tak ada 3D kerana seperti picisan (Obsession). Satu ketika, aku dapati mutu 3D sangat teruk, malah, kalau aku buka spek dwi-warna tu, aku masih boleh lihat macam biasa. Juga, wayang 3D sangat mahal (Downfall). Mutu teruk, beserta bayaran mahal membuatkan aku menolak wayang 3D (Rejection) dengan beranggapan ianya satu pembaziran paling bodoh manusia sejagat. Tapi selepas seketika, aku tak kisah untuk layan wayang 3D lagi, tapi tidak sekerap dulu (Acceptance).


OK.
Cukup kot dua contoh tu.
Kedua-dua contoh itu melibatkan bukan manusia, tapi cEro's Circle of Infatuation boleh juga diguna pakai kepada semua; manusia, bukan manusia, entiti mahupun bukan entiti. Contoh manusia yang berada dalam 'loop' ini bagi aku ialah minat aku terhadap Lisa Surihani (point of Downfall dia adalah masa dia kahwin dengan suami dia).

Maaflah kalau panjang dan membosankan.
Tapi aku cukup teruja bila boleh kenal diri sendir dengan lebih rapat.
Kadang-kadang,
bila aku dalam sesuatu peringkat, aku akan berfikir untuk diri sendiri
"Oh, aku sedang berada di peringkat Downfall ni"
Ya. Hubungan aku dengan henset aku adalah di peringkat Downfall.

Bagi yang faham penerangan aku ni,
cuba kongsikan dengan aku satu contoh perkara yang berada dalam cEro's Circle of Infatuation untuk diri kalian.

Bye!



.

Nov 18, 2012

Aku Kongsi: INSPIDERED by Gregor Czaykowski.



Nak main tipu sikit,
hari ni aku nak kongsi dengan semua satu komik yang memberikan aku motivasi dan inspirasi untuk terus berkarya walaupun tak sehebat mana.

Sila berikan masa komik ini untuk loading yek..
Maaf kepada yang internet connection dia perlahan.

INSPIDERED
by Gregor Czaykowski.




Sila klik imej untuk sumber.
Tinggalkan komen kepada tuan punya blog itu sebagai tanda terima kasih.

Kalian tahu kan perasaan ada impian tapi tiada motivasi ke arah merealisasikan impian itu?
Apa kata kalian?



.

Nov 14, 2012

6 Cara Selamatkan Gadis yang Diganggu Kutu Jalanan.


Tahu tak antara perkara yang tak pernah aku lakukan?
Selamatkan gadis dari diganggu kutu jalanan.


Inspirasi dari sebuah rancangan TV.
Bayangkan anda lelaki.
Anda baru balik dari kelas memasak.
Semasa anda sedang berjalan berseorangan menuju ke rumah,
dari jauh anda ternampak seorang gadis muda sedang diganggu oleh seorang lelaki.

Dengan muka separuh rempit, baju besar dan berambut pompadour,
lelaki tersebut, bersama mimik muka gatal,
sedang menahan-nahan seorang gadis dari berjalan
diikuti dengan gelak tawa besar.

"Ini tidak sepatutnya berlaku," kata anda.
Dengan semangat juang seorang lelaki yang cintakan kesejahteraan,
anda laju berjalan ke arah mereka.

Dari segi fizikal, anda tentu-tentu kalah.
Jadi, apa yang boleh dilakukan adalah menggunakan akal untuk menyelamatkan gadis itu, sekaligus menyelamatkan diri dari dihinggap penumbuk dan penendang kutu jalanan tersebut.

Berikut adalah ENAM cara anda boleh selamatkan gadis itu dari gangguan kutu jalanan sekaligus tidak meletakkan risiko dibelasah.
Masuk akal ke tidak, itu perkara ke-349...




Ini cara paling biasa orang lakukan.
Menarik perhatian orang lain dengan menjerit,
dengan harapan bila orang lain dengar,
mereka akan berkumpul dan out-numbered and out-muscled si kutu tu.

"Tolong~~~!!"
Jeritan anda sungguh kuat, sampaikan si gadis terpaksa tutup telinga.
Terkejut dengan perhatian yang diperoleh,
si kutu tersebut pergi meninggalkan kamu berdua.
Si gadis selamat. Anda selamat.

"Terima kasih!" kata si gadis.
Anda hanya berlalu dengan senyuman menuju ke arah matahari terbenam.




Dengan muka retard, anda berkata,
"Lama tak jumpa. Rasanya hampir 30 tahun."
Sedangkan anda hanya berumur dua puluhan.

"Macam mana dengan adik? Dengar khabar dia masuk universiti?
Mak sihat? Hari tu macam ada berselisih kat pasar borong, tapi tak sempat nak tegur."
Reka cerita yang melibatkan keluarga si kutu.
Banyakkan bertanya perihal dia dan orang (yang mungkin) terdekat dengannya.
Tapi, jangan bagi peluang si kutu menjawab.
Malah, jangan langsung bagi peluang dia buka mulut.
Pegang bahu dia dan bawa dia ke arah berjauhan dengan si gadis.
Bila rasa sudah sampai jarak selamat, cepat-cepat beredar.

"Maaf, rasanya salah orang. Bye!"
Tinggalkan dia dalam kebingungan.




Sekarang, gunakan skil yang anda perolehi dari melayan Running Man ataupun anime.
Sambil menghalang si kutu lebih menghampiri si gadis,
pastikan mulut anda tidak berhenti berkata-kata bahasa asing.

"Maiochiru hanabira hira hira kokoro no sukima surenuketeku sunao ni nannakya.."
Pastikan tiada noktah dalam kata-kata anda.
Jangan bagi peluang dia berfikir.

Dek kerana keliru dan terasa seperti malu berkelakuan buruk depan warga asing (konon), si kutu akan pergi berlalu dalam kemaluan (?).

"Awak tak apa-apa?" tanya anda.
"Saya OK. Pandai awak cakap bahasa kaum Mayan.."
"Oh, walaupun bunyi macam Mayan, tapi itu sebenarnya Bahasa Jepun. Itu lagu opening untuk anime kegemaran saya."




Dengan wajah dan bahasa tubuh yang meyakinkan,
bergerak dengan dada ke depan dan berkata,
"Maaf, dia ada HIV. Saya doktor dia. Saya boleh sahkannya. Sebelum awak nak apa-apakan dia, cuba bayangkan kerugian yang awak dapat hanya kerana gagal mengawal nafsu yang sementara. Seumur hidup awak akan merana dengan HIV yang terjangkit."

Pasti, si kutu akan pergi ketakutan.
Kutu pun sayang diri, tahu?

"Sampai hati awak kata saya ada HIV?" kata si gadis, terluka.
"Yang saya maksudkan, awak HIV negatif."
Dengan senyuman, si gadis berterima kasih dan mengajak anda ke gerai Tako Tao melayan semangkuk takoyaki.




"Dia ni mangsa kemalangan ngeri. Dek kerana terkejut mati secara tiba-tiba, dia tidak sedar dia sudah mati dan menjadi roh sesat."

Muka si kutu keliru.

"Kalau tak percaya, sentuh tangan dia. Awak akan rasa sejuk. Tapi selepas awak sentuh dia, badi akan ikut awak. Percayalah saya. Saya boleh tengok hantu. Malangnya, awak pun macam saya, boleh tengok hantu."

Sebelum si kutu sempat menyentuh si gadis, dia sudah berlari pergi ketakutan.




Kenapa nak selamatkan gadis diganggu kalau anda yang suka diganggu?

"Hai, Bang. Abang ni seksi laa. Jangan laa pilih perempuan kerempeng ni. Jom laa layan I. I ada body baik punya, bikin kat Bangkok. Harap Abang punya bengkok."

Apa lagi geli dari dikacau si nyah gay yang mahukan belaian?
Sudah tentu suara mainkan peranan. Lagi garau suara, lagi geli si kutu dibuatnya.
Jangan risau, si kutu takkan suka.
Even gay pun memilih pasangan, dia takkan senang-senang nak rembat nyah tepi jalan yang offerkan diri sendiri.

Dan sudah tentu, si gadis akan naik geli dengan anda dan pergi berlari seribu langkah sebelum anda sempat habiskan skil.



xxxxxx

Itulah enam cara mahu selamatkan gadis dari diganggu kutu jalanan.
Mungkin agak over, tapi pasti berkesan.

Cuma situasi di atas jarang berlaku, at least, jarang berlaku di Malaysia.
Kutu jalanan yang suka kacau gadis yang berjalan seorang diri selalunya tidak akan berseorangan.
Meraka hanya berani jika berkumpulan, paling kurang dua orang.
Kalau ada yang berani buat seorang, selalunya sama ada dia kurang siuman, atau golongan gelandangan yang gersang.

Juga, tak pasti sama ada berita baik atau tidak,
tapi kebanyakan gadis di Malaysia tidak akan berjalan berseorangan dek kerana kurang kepercayaan kepada masyarakat awam.
Selalunya berteman.
Dan kalau tidak berteman sekalipun, mereka akan bergerak dalam kelompok besar.
Kita berada di era di mana manusia lagi takutkan manusia lain daripada entiti seram.

Situasi macam dalam drama di mana ada gadis kena ekor lepas tu lari masuk lorong belakang bangunan lepas tu penonton akan kata "hek eleh, dah tahu takut, pergi jalan kat lorong gelap tu apedehal?" takkan berlaku. Itu drama. Realitinya, gadis-gadis tak sebodoh itu. Kecuali gadis itu adalah pembunuh psiko kejam yang suka umpan lelaki keparat sebagai bahan sembelihan. Takutnya...

Kalian pula?
apakah cara kalian nak selamatkan gadis itu jika dalam situasi yang sama?
Kongsilah dengan aku.
Kalau rajin, buat satu entri macam aku ni
dan boleh aku baca dan kongsi di twitter dan facebook.
Kalian boleh ambil image ini sebagai bahan pelengkap.



.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: