Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Apr 22, 2010

Amaran kepada Perokok: Kalau nak MATI, Jangan Susahkan Orang Lain!

this is one past hundredth,
and I'm sorry!!


Kalau anda seorang perokok,
sila keraskan hati sebab aku bakal menghina kalian semua dalam entri ini.

Pergi pekan nak beli air soya.
Semasa menunggu
ada mamat sorang ni merokok tepi aku.
Oleh sebab tak ada signboard
'dilarang merokok',
aku biarkan je sebab Malaysia negara merdeka.

Tak tahu mamat tu sengaja ke tidak,
dia buang puntung rokok ke bawah
dan serpihan abu rokok terpelanting ke kaki aku..
Dah laa aku pakai selipar jepun je..
SAKIT SIOT!!

Oleh sebab dia dah mintak maaf,
aku redha dan lepaskan..

Kes satu
TAMAT!


Balik rumah,
rumah aku rumah quarters tingkat bawah.
Jadi aku pon masuk laa ikut beranda.
Sebelum masuk,
PAAP!!
Bajuku berasap!!!

Aku pandang baju aku,
bajuku berlubang, kulitku melecur.
Cuba teka kenapa?
ADA BAHALOL BUANG PUNTUNG ROKOK DARI ATAS!!!
SAKIT SIOT!!


Nak jerit tak guna,
nampak mcam orang bodoh!
Jadi, aku kutip puntung berasap tu..
Pergi naik ketuk rumah yang bersalah.
Kebetulan yang membuka adalah si pesalah, seorang pakcik!

"Saya tak mahu dikatakan kurang ajar,
tapi saya nak bagi ni kat pakcik!"

Aku hulurkan puntung berasap dia tadi.

"Saya cuma nak cakap, kalau nak merokok,
sila jangan menyusahkan orang lain"
,
sambil aku tunjuk baju berlubang aku...

Dia diam.
Tapi muka dia nampak jelas tak puas hati.

Semenjak itu,
mak aku kata pakcik tu bermasam muka dengan famili aku.
ADAKAH AKU BERSALAH DI SINI??



Atas sebab aku hormat dia selaku orang yang lebih tua dari aku,
aku susun ayat yang baEk punya!!
tapi tetap takleh terima!!

Aku tak marah kalau nak merokok,
tapi kalau nak mati,
mati laa sorang-sorang!!
Jangan libatkan orang lain..
Bajet hebat merokok, tapi buang puntung merata-rata!
Kucing pun tau kambus tahi lepas berak!
Ni akal dikurnia Tuhan tak guna!!
BANGANG TAK SEDAR DEK UNTUNG!!

Now tell me,
MACAMANA AKU NAK TEGUR ORANG TUA PASAL MEROKOK?
TEGUR NAMPAK BIADAB.
TAK TEGUR MELAMPAU PULAK!!





17 comments:

  1. idea nak komen terus ilang bila tengok gambar bawah tuu

    wekkk geli geli geli

    ReplyDelete
  2. uishh...susah tol la nk tgur zaman skang nie. da ckp baik2 pon still nk masamkan muka..huhu

    ReplyDelete
  3. masalah orang macam tulah..
    kalu tegur baik, masam muka..
    xtegur, dorg lebeh2 lak..
    haih...

    tp kalo i jd u, i akan wat balik kat org tu pe yg dia da wat kat i..
    kalo dia lubangkan baju u, u lobangkan balik bju dia..
    then u tye kat dia.,.APA RASA??

    heee....:)

    ReplyDelete
  4. aku selalu pergi makan, lepas tu meja seblh berkumpul semua perokok. hembus2 asap. masuk straight ke hidung aku.

    hm..entah lah weh.
    kesal aku. huu.

    ReplyDelete
  5. haha ko bunyi terus je dekat pakcik tu.

    aku dulu dok umah sewa, penah gak aku sound sorang pakcik a.k.a penyewa rumah tu sebab merokok btol2 bawah kipas di ruang tamu.

    aku cakap gini je:

    "Pakcik, boleh tak pakcik merokok tempat lain?" sambil menunjukkan muke tak puas hati.

    mujolah orang tua ni reti bahase, kalo tak mau bertaki tak pun bertinju...

    hahaha, respek2 gak orang tua, tapi kalo jenis tak reti bahase ni, bagi sedas je. care paling best sindir je bagi makan dalam, orang melayu kan berbahasa kiasan =)

    ReplyDelete
  6. once again,,macho2!haha,,
    em,cucuh pcik tu dgn rokok tu semula??

    mmg aku pon benci giler dgn perokok..encem la mcm mana pon,if merokok,rejek!!haha

    ReplyDelete
  7. ouh~
    i like. keep up the good work :)
    tape, bia die kate kamo biadab. tgor tok kebaikan. biaq p die. klo kene mate k:jd bute or masok tinge k:jd pekak, die nk kate tegoran kamo 2 biadab?
    bg la komen sye ni kt die. die 2 yg berumur patot menjadi org yg patot nagajar yg mude.ni tebalik plak.dunia kian terbalik~

    ReplyDelete
  8. comment reply

    @.::WaNiE::.
    mmg saje nak ng geli supaya org merokok ni terasa sket..
    heheh

    @gooseberries
    tu laa, yg jd mangsa skang my famili..fening fening!!

    @little cart00n
    haha, mmg rase nk buat pon..
    tp still leh sabar lg sbb tanak jd mende lebey trok!!

    @KERAK NASI
    itu perokok yg pentingkan diri..
    tak pikir nyawa org len

    @shukjessa
    Aku takut nk sound sbb dia lg tua..
    kalo bdak2 je, mmg dh kena pukul dh..

    @e~car182
    tp kan, ade pompuan yg suka laki merokok sbb nmpak macho, kan??

    @ajlaa
    sbb dia tua laa sy susah nk tgur..
    kering perah otak sbb pkir cara nk tegur org camtu..
    tp tak dpat..

    =======

    For me, ada sebilngan org tua yg pikir sbb diorg dh tua, diorg boleh wat ape aje yg diorg suka trmasuk laa buang puntung rata-rata..
    Harap2 bila aku tua nanti, aku tak degil camtu..
    AMIN!!

    ReplyDelete
  9. aku sorok rokok ayah aku dalam tong smph :D

    ReplyDelete
  10. @AyanaAsham
    yeke?? huyoo!!
    ayah ko tak carik2 tak marah2 ke??
    berani ko ek??
    hehehe

    ReplyDelete
  11. kah3 kes puntung rupenye..amat rare..diorang tak berlatih buang puntung dengan aku tu...

    ReplyDelete
  12. @budakhitam
    haha, ko master dlm buang puntung rokok ke??
    bley kongsi cara yg btol??

    ReplyDelete
  13. cero:oh!bukan aku orgnye,,haha,,ta macho lgsg ngn bau busuk,bibir itam!tak selera nak cium!hahaha!

    ReplyDelete
  14. Pedulikan dia nak bermasam muka ke ape..dia yang bersalah patut dia kena terima,bukan nak bermasam muka..memang bangsat orang tua perangai macam nie,kita bukan nak kurang ajar,tapi dia yang tak tunjuk perangai elok pada kita kan..so memang kena laa dia..kat blog aku ada cerita pasal orang tua merokok juga,nak dimarah susah..satu opis,nanti lain pulak jadinyer..arghh!!tension aku..

    ReplyDelete
  15. hal rokok ni sensitif sebenarnyer... apapun, saya sendiri pernah kena habuk rokok perokok...memang saket.. And yang paling saye geram sangat-sangat and tersangat geram apabila orang merokok dalam bus atau ditempat yg sesak dengan orang.. saya adalah penghidap asthma... dan saya akan terus sesak nafas apabila terbau asap rokok... sangat-sangat sakit hati....

    ReplyDelete
  16. giler gambar..hahahha! insaf weeiii

    :D

    http://nomborsebelas.blogspot.com/

    ReplyDelete
  17. comment reply

    @e~car182
    bgus laa bukan kau..
    tak paham lgsg aku, tang mana yg macho ntah aku tak tau..

    @dizzydude
    susah kan??
    tu laa, takde cara sesuai nk tegur org2 camni..

    @Nadia arRumaisha
    org merokok mane pkir org keliling asma ke, semput ke, hape ke..
    pd diorg, asalkan diorg puas!!

    @sebelas
    hahaha, itu fungsi sebenar gambar!!

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: