Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

May 12, 2010

Pergilah Bertemu Alam Semulajadi, Ia Memang Menyembuhkan..

one-one-five
I'm sorry..


Throw it away
Forget yesterday
We'll make the great escape
- The Great Escape
by Boys Like Girls


Hari ni tak ada kerja..
Abah cuti sebab dapat anugerah..
Emak memang ada kat rumah..
Kakak cuti sehari..
Adik aku sorang tu, memang tengah cuti sekarang..
Cuaca tengahari panas...

"Jom mandi sungai?" Abah mencadang..
"JOM!!!" Kami menyokong..
Destinasi:
Sungai Congkak, Hulu Langat..


Sebab hari selasa,
memang lengang...
Cuba datang hari sabtu ahad cuti am..
Rasanya nak cari tempat parking pun berpeluh..

Dapat lari dari panas kota KL
dan datang berendam ke sungai yang sejuk dan nyaman
memang satu pelepasan terulung
(great escape)..

Kawasan kami lepak tu memang banyak dengan ikan..
Rendam kaki, berpusu-pusu ikan datang menggigit..
Untung tak payah pergi Fish Spa yang RM10 15 minit tu..
Aku bukan setakat kaki,
berendam satu badan, habis jadi mangsa patukan ikan..
Siap ada masuk dalam seluar pendek aku lagi..
Geli rasa..
Eeeuuuwww...
..
..
..
..
Tetiba guruh datang berdentum..
Tipikal
Lembah Klang sekarang,
tengahari panas, petang hujan..
Itu signal kepada kami supaya naik ke darat dan pulang..

Sebelum bersiap pulang,
aku berendam dalam air seketika dan mendongak ke langit..




Mataku dipejam..
kesejukan air meresap ke dalam..
haba badan hilang bersama lelah perit kehidupan..
rambut dihayun gelombang alunan getaran arus..
hidungku gigih menghidu dedaun mereput..

Apa yang ada dalam benakku hanyalah
deruan air sungai menghempas batu..
geser angin dengan dedaunan pepohon..
herdik cengkerik rimba yang berirama nyaring..
diselangi dentuman guruh di langit..

Inilah irama terhebat!
Seolah-olah satu orkestra yang menerima tepukan gemuruh..
Mengatur alunan ritma yang tidak dapat ditafsir oleh not-not hitam di atas kertas..
Itulah, irama alam semulajadi..
Hasil karya yang Maha Bijaksana..



Hm, gambar di atas gambar aku berenang bersama ikan..
Maaf laa kalau tak clear..


Hm, kalau anda penat dengan rutin hidup seharian,
cuba ambil inisiatif untuk dapatkan 'Pelepasan Terulung' ini.
Pergilah bertemu alam semulajadi,
ia memang menyembuhkan....




17 comments:

  1. dah cam mayat dah tu

    ahahhahaha

    ReplyDelete
  2. Mcm mangsa lemas dihanyut air..Wakakaka.. =P

    ReplyDelete
  3. btul2..
    pu3 pun rajin pi mandi sungai kalo xde keje..
    bg pu3 masuk utan ngn mandi sungai mmg terapi yg sgt best..

    p/s:lgpun hutan dan sungai la yg menjadi saksi pertemuan dan perkenalan pu3 ngn bf pu3 dulu...hehehe..

    ReplyDelete
  4. wah! bestnye.
    dah lama tak pergi sungai congkak..

    ReplyDelete
  5. cero....sy xnk komen psl entry ni...

    tp just nk bagitau sy teringin n sgt2 teringin nk tau kisah cero ngn lili 2....

    so excited...sy baru sempat bc separuh kisah cero ngn lili...

    seakan xnk terlepas 1 pn...ish rs excited plak..:)

    sy tgu k...

    ReplyDelete
  6. sg congkak bersih x?
    org ckp ktor. kalo ok aku nk g cuti nih. weehee,

    ReplyDelete
  7. @KERAK NASI
    best gile, jom arr pegi..

    @.::WaNiE::.
    tgh bermesrA dgn ikan-ikan laa..

    @WZulhilmi
    hahaha, ada gaya, kan??

    @pu3aan
    waaa, so sweet bertemu dlm hutan..
    bukan bunian kan??
    hehhe, gurau..

    @vanilla popsicle
    bile2 pegi laa..
    dh byk mende membangun kt situ..

    @nor suhaili awang
    takpe, keep on reading..
    taknak laa asyik cite psal tu je..
    nanti semua readers bosan..
    lgpun, demi nk jaga privacy, tak semua citer boleh dicerita..
    faham kan?? hehehe

    @LUT
    pd aku bersih laa kot..
    kena pandai cari tempat..
    ada tempat yg sampah sarap bertaburan..
    sume gara2 org takde kesedaran sivik..

    ReplyDelete
  8. oooo...2 gelak mcm ad mkne jer....

    tp sure sy xkn boring punya...:)

    ReplyDelete
  9. waaaaaaa. tak ajakk. dah lama teringin nk mandi sungaii. rinduuuu :/

    ReplyDelete
  10. salam kenal sobat dari http://aby-umy.blogspot.com/

    kalau ada waktu singgah lah ke blog saya.. :)

    ReplyDelete
  11. @nor suhaili awang
    hehe, mane de..
    nk jaga dia baik2 laa..

    @raja dinie
    jom laa dinie gi skali..

    @Amirah Rashid
    nak jak camne..
    last minit nyer decision laa..
    hehehe

    @Aby Umy
    baik!!!
    hehehehe

    ReplyDelete
  12. gambar tu!kau berenang ke ape??konpius aq..

    kau bru terjun tiruk muke hadap air eh??ahahaha!

    ReplyDelete
  13. @iema_z
    aku tak pandai berenang laa..
    tu gambar aku bermesra dgn anak ikan..
    hehehe

    ReplyDelete
  14. kalo die bunian pu3 ikut balik alam die..
    sbb die laki terbaik bg pu3..hehehe..
    hope she's the best for u too..

    ReplyDelete
  15. @pu3aan
    bagus laa pu3..
    moga bahagia..
    dan doakan aku pon bahagia yek...

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: