Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Sep 23, 2010

Sampai Bila-Bila

213 Sorry..

Hujan...
Turun membasahi bumi...
Namun, hujan di hati siapa yang tahu?





Satu masa aku kecil dahulu,
Abah aku ingin memberikan ikan Flowerhorn betina yang cantik miliknya kepada kawannya.
Aku bertanya,
"Kenapa Abah nak bagi??
Susah payah Abah bela dari dia kecil.
Abah tak sayang ke??"

Abah aku menjawab,
"Bila kita sayang sesuatu,
kita akan berusaha memastikan dia mendapat yang terbaik.
Abah makin sibuk kebelakangan ni,
jadi Abah tak mampu nak bagi perhatian untuknya.
Jalan terbaik adalah bagi kawan Abah
sebab dia ada akuarium lagi besar.
Dan di dalamnya ada ikan jantan.
Ikan pun ada keperluan juga, kan??"

---------------------------

Di beranda rumah,
aku tenung ke luar mneliti titisan hujan.
Lalu, aku hilang dalam memori semalam...



*****


"MAAF. Saya harap awak faham..."


"Haha..."
L ketawa kecil..
Aku pelik..


"Awak ingat saya ada hati kat awak ke??
Mana ada..Dari awal saya anggap awak macam kawan je laa..
Awak kan kawan terbaik saya..."


Aku senyum, tapi diam.
L seluk poket seluarnya, dan keluarkan telefon bimbitnya.


"Ahhh!!
Pak Harun dah call..
Nampaknya ini masa untuk saya balik..
Bye!!"


L berlalu segera sambil menekapkan telefon bimbitnya ke telinga.
Perlahan meninggalkan aku.
Aku masih diam.


"Haha, L...
Awak memang 'pandai' menipu...
Dari dulu lagi awak tak suka silent handset.
Sampai saya yang kena paksa 'silent'kan masa kita dalam pawagam.
Tiba-tiba, Pak Harun call?
Tiada bunyi tiada apa.
Awak memang 'pandai' berbohong.."
Aku berbisik kepada diri sendiri.



*****


-------------------------------

Aku tahu banyak dari kalian mempersoalkan tindakan aku.
Aku pun tak terdaya nak beri penjelasan.
Tapi, aku pasti,
jika kalian berada di dalam kasut aku,
kalian akan dapati itulah tindakan terbaik aku.
Terima kasih kepada yang menyokong.

YA! AKU SUKA DIA.
Sebab aku suka dia lah, aku buat begini...
Suka bukan bermaksud perlu bersama..
Aku hanya nak dia gembira,
bukan hanya sementara, tapi sampai bila-bila...
sampai bila-bila...

postquam-scriptum:
Entah sejak bila aku suka hujan.




=============================
39) [link] Aku Genggam Tanganku, Aku Lepas Ikatannya
38) [link] HARAPAN? It's a BIG word.
37) [link] Awak JAHAT! Awak BODOH!!
36) [link] Tiga L Bawah Satu Bumbung
35) [link] Ceritera Rindu
34) [link] Tentang Seseorang 5 [The Interlude]








...lebih dalam Si Gadis Kasut Converse




39 comments:

  1. tapi beb kau sure ke bile besok2 org lain dpt cekup L,die happy...or die akan happy bile kau buat camni..hahah..faking! xpasal2 aku 'deep' pagi2 nih pahal..kau ah nih

    ReplyDelete
  2. btul cakap hentakbelipat tu..
    kite xtau ape yang terbaik untuk diri kite sendiri..macam mane kite nak tau ape yg terbaik untuk orang lain..??

    ntah la bro..ikut suke ati ko la..
    janji aku tetap setia membace entri2 ko nih..

    p/s: nampak sgt die xnak ko nampak muka sedih die..atau air mata die..??
    for sure die menangis selebat hujan tu..

    ReplyDelete
  3. hai..just leave my identity as anonymous here walau i'm a blogger just like others.rasa terpanggil2 nak leave comment here..dulue terasa2 nak komen,tp saja je tahan..i'm a silent reader of anonymous blog,just like you..tp dlm byk2 blog,nie 1st time baca blog yang menyentap perasaan.mungkin sbb dulue ada feel camnie kot,cuma berbeza situasi cuz i'm a girl.suka bukn bermakna cinta,betul..tp suka boleh jadi cinta anytime je kan..huu tp dis time,sy fhm why you act like that..mcm words nie--->if u love somethin' so badly,u have to let it go..if it comes back,it will be urs forever..if it doesn't,then u'll know it was never meant to be..kalau ada jodoh x kemana kan.sapa tau..?
    -Dhia-

    ReplyDelete
  4. ...................

    arghhhhh...benci....benci..kalo aku dalam situasi..

    ReplyDelete
  5. la la la lek2 la korang, mungkin korg tak berapa paham situasi si cero cane...

    aku mungkin tak berapa paham sgt, tp yg pasti aku pun satu kasut. tindakan yg sama kalo korg pun di situasi yg same.

    cinta- sebut memang indah, awalan memang indah. namun di pertengahan kita takut untuk disakiti dan menyakiti, ini untuk orang yang dah lame la macam aku.

    ikan di laut, asam di darat, dalam periuk bertemu jua

    ReplyDelete
  6. mungkin tindakan kau dipertikai..Mungkin tindakan kau tak difahami.. Mungkin L act macam tu sebab nak menjaga hati dia dan hati kau..If dia cry depan kau,takkan mungkin ia merubah hati kau..dia hormat keputusan kau..Biar L pergi bawak hati dia..Bagi dia masa untuk terima semua ni.. Benda tu terlalu pantas..

    Cinta umpama treasure hunt.Cita2 dan tujuan kita satu untuk menuju ke penamat yang paling mengembirakan.Namun dlm perjalanan kita akan menghadapi pelbagai rintangan dan cabaran. Andainya tidak mampu meneruskan,kita akan tersungkur dan hadiah utama akan dikebas orang lain.Tapi jangan kecewa.Walau hadiah kita tak perolehi tapi keseronokannya kita dah rasa.

    Even kekecewaan kekadang terlalu pahit untuk ditelan,terlalu payah untuk dilupa namun dalam cinta pasti akan rasai kecewa dan dikecewa walau bukan itu matlamat dalam setiap percintaan.

    ReplyDelete
  7. aku dah macam orang angau pagi2 bukak blog kau. mmg sah ada entry baru. memang macam dalam novel!

    kalau aku jadi L, aku benci kau sampai bila2. sampai hati kau. haha.

    tapi, mcm aku ckp sebelum ni. dan macam ikan flowerhorn tu. pasti ade tmpt lg baik buat dia. kau menolak tak semestinya takde jodoh.

    aku juga punya kisah jiwang yg tragis cmni. tapi aku tak reti nak cerita macam kau. dan disebabkan aku bukan anonymous blogger mcm ko so aku jadi malu nak cerita. haha.

    ReplyDelete
  8. saya suka awan. hmm..kalau la si dia memahami apa itu sayang sebagaimana kamu. haih.

    ReplyDelete
  9. aku faham sefahamnya.but then as for me,i think it would be sweet if u both could be together.

    tp nk buat mcm mane kn.it's ur decision.aku sbgai kwn,aku sokong je apa yg terbaik.

    ReplyDelete
  10. if u love somethin' so badly,u have to let it go..if it comes back,it will be urs forever..if it doesn't,then u'll know it was never meant to be..

    tp kalau dua2 pihak pikir macam word aatas tuh..then sape yg nak come to sape???ah merepek lah..lainlah kalau sure yang u all takperlukan each other...or die ade someelse yg die suke..then baru consider lepaskan....


    ape pon...
    aku rasa cter kau hepi ending..

    tp kalau bukan hepi ending.
    bagi tau aku...ok?

    ReplyDelete
  11. aku belum bc bawah..dah agak si L tipu pak harun call..erm..boleh aku tanya?kenapa kau lepaskan dia?wat entri pasal ni plak ye..hehe

    -nekmo-

    ReplyDelete
  12. isk..isk...kenapa L buat macam tue yer?? mesti ada udang disabalik batu

    ReplyDelete
  13. Haisshh.. sambungan cerita semalam ni ek.. aku tak x tau nk komen apa2 sbb aku bkn really good dlm hal bba2 ni.. so do whta do feel the best for both side..

    Tapi kesian L bila tgk dia menipu ko..

    ReplyDelete
  14. @kata kila
    ;) please don't be..

    @hentakbelipat
    aku yakin dgn dia..
    dia takkan suka-suka hati nak rembat sape2 n pastu tak happy...
    trust me, i trusted her...

    @pu3aan
    4 this time, aku sure itu terbaik utk dia...
    lpas ni, ape2 keputusan dia, adalah keputusan dia..
    selama aku kenal dia, dia adalah org yg tak suka buat keputusan terburu-buru..

    @4304420630265737642.0
    dear dhia,
    jodoh is a big word for me...
    tolak sekarang tak bermakna tiada ruang lgsg di masa depan, kan?
    thanks 4 d comment

    @tuan tanah
    ko benci kalo dlm situasi mana??
    aku ke L???

    @Shukjessa
    thanks shuk..
    sbb aku sedar diri sndri laa, keputusan ni dilakukan..
    pedih tapi apakan daya..

    @sakura lover's
    thank you...
    mmg ia ibarat treasure hunt...
    tp apakan daya, bukan semua harta mampu digali...
    kemampuan manusia berbeza hendaknya..

    @hanaahmad
    benci aku??
    sbb tu aku nak clarify nak kawan je dgn dia..
    kalo benci jugak hasilnya, aku pasrah...

    @Fina Fento
    Sayang meluas ertinya..
    tp berbeza bg semua org..

    @iemaZAIMAH
    bukan utk masa ni...
    sweetness is not a thing to search in life, kan??

    @LUMUT
    istilah 'come back' bukan hanya utk 'datang kembali', tapi lebih kpd berputik kembali...
    happy ending???
    ending pon aku tak nmpak lagi...
    jauh lg laa...

    @Anonymous
    dear nekmo,
    dia mmg tak pandai menipu..
    this was my first time tgk dia menipu...

    @AngahSayang2314
    dia pon ada sebab dia sendiri..
    semua ada sebab sendiri..kan??

    @WZulhilmi
    kesian...
    tapi aku takmau hubungan atas dasar kesian, kan??

    ReplyDelete
  15. masa depan kita tak tau kan?

    be strong, at least for the moment.

    -kudozu

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  17. L mcm biasa suke sembunyikn perasaan die...die mgkin terkedu...sbb bile ko trus trang sedikit sbyk mcm rejek die...hehe3 tp at least ko da bgtau perkara yg sbnarkan...and mesti die phm...

    ni lagu tok cero...hik3 -> http://aki-amelah.blogspot.com/2010/09/entry-kali-ni-aku-nak-kongsi-lagu-yang.html
    do you feel the same way? ihiks!

    ReplyDelete
  18. cero.org komen pnjg2.aku x tau nk ckp apa.ayah kau sgt cool dowh.bela haiwan!oh pasal org yg ckp dgn pak harun tu.aku sentiasa sokg cero(si kwn blog aku)..semoga cero gembira!!hoorey!(x suke komen sedih2).gogo cero!

    ReplyDelete
  19. saya juga nak dia hepi. walau saya sayang dia cuma sebagai kawan............


    sayang x semestinya perlu bersama...

    T_T

    ReplyDelete
  20. this guy is the most stupid human all of time...

    ReplyDelete
  21. sape nk blnje kau tgk wayang g alamanda?

    ReplyDelete
  22. @4914612189170975520.0
    kudozu,
    thank you...
    i thing i'm strong to go through it..

    @Miss Comot
    wah! serius layan lagu tu...
    thanks comot..
    n aku amat harap dia faham dan memahami..

    @si nelayan
    thanks!!!
    aku terasa semangat positif dari komen ko...
    terima kasih!!

    @JelinaJoli
    setuju...
    sayang ada 1001 jalan, ada 1001 maksud..
    terpulang pd individu mendefinisikannya..

    @cuAtro
    yes! I am...
    thank you bebeh...
    r we cool??

    @iemaZAIMAH
    ko? x??

    ReplyDelete
  23. yup2. agree! menyayangi x semestinya memiliki. ckup skadar melihat dia bahagia pun da ok wlaupon ati sedikit terkilan..tp nk wat cmne. sbb kite nk yg terbaik utk dy..kne scrife sket lah. dun regret. HE knows da best for us.. =)

    ReplyDelete
  24. yup2. agree! menyayangi x semestinya memiliki. ckup skadar melihat dia bahagia pun da ok wlaupon ati sedikit terkilan..tp nk wat cmne. sbb kite nk yg terbaik utk dy..kne scrife sket lah. dun regret. HE knows da best for us.. =)

    ReplyDelete
  25. @syazwani
    HE always knows the best!
    alaa, sakit sekjap je ni...
    esok lusa ok laa tu...

    @hamzah ian
    haha, tak sedih, cuma terkilan...

    ReplyDelete
  26. @4881332851397644262.4
    cEro,
    there's no vaccine for stupidity

    ReplyDelete
  27. kalau ko rse diri ko ni x layak utk L, sbb dia kaya. aku doakan Allah akan buka pintu rezeki ko, supaya ko dpt kerja yg bagus2, boleh tlg family ko dan sekali gus dpt sara L.

    tapi, kalau doa aku hamba yg hina ni dimakbulkan Allah, jgn plak ko alpa bila ko dah berjaya nnt.

    dan kalau L bkn jodoh ko, aku percaya, ade insan lain yg sdg menanti ko.

    ReplyDelete
  28. @cuAtro
    ther's no such thing as perfection.
    Perfection is a long road with endless construction.

    @KERAK NASI
    sebab tu aku tegaskan, bukan untuk masa ni...
    sbb aku tak tau masa depan camna...
    adalah lebih baik kalo aku tumpukan perhatian kpd membina diri sndri, kan??
    taknak laa org kata, 'diri sndri tak terjaga, inikan pulak nak jaga anak dara emas orang lain'

    ReplyDelete
  29. buat la yg trbaik...
    good luck cEro...

    ReplyDelete
  30. @raja dinie
    thanks dinie dearie..

    ReplyDelete
  31. kadang2 elie rasa bro ni GILA!
    kenapa xckp terus terang?
    bencilah kalo ending cite macam ni!!'
    ;(

    ReplyDelete
  32. @little cart00n
    ianya tak semudah tu laa elie...
    ada byk penghalang...

    ReplyDelete
  33. mereka suke hujan ketika mereka dlm keadaan sedih...

    ReplyDelete
  34. @echasuzrin
    bila echa ckap camtu, baru prasan..
    mmg btol, bila sedey je baru suka hujan...

    ReplyDelete
  35. try la lari dlm ujan time sedih...
    mcm2 boleh rase~

    ReplyDelete
  36. @echasuzrin
    wah, idea best..
    pernah buat ke??

    ReplyDelete
  37. hahaha...
    lari xpnh, berjln2 pnh... hihi...
    try la, maybe boleh figure out byk bende...
    suddenly tpk, nape bende ni jd, how u guys take it, it is possible to move on or hold into it... too many things~

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: