Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Sep 28, 2010

Hidup Sebagai Blogger

two-nineteen
I'm sorry..




Sedang sibuk mengunyah biskut madu cornflakes di rumah terbuka seorang kawan,
aku disapa seseorang.
Nama dia J.
Seorang kawan, seorang blogger.


Di awal aku berblog,
salah satu sumber inspirasi aku adalah blog kawan aku si J ni.
(Aku takkan letak link blog dia di sini sebab aku tak nak dia tahu dialah sumber inspirasi aku. Cukup hanya aku yang tahu.)

Hasil tulisannya bersahaja.
Walaupun kesemuanya entri dia panjang lebar,
tapi setiap cerita dia seolah-olah kita sedang mengalaminya.
Sebab itu, blog dia terasa dekat di hati.

Memang setiap update, aku akan baca,
tapi sekali sekala je aku komen dalam blog dia.
Sebab entri dia kebanyakannya berbentuk peribadi
aku kurang mampu nak beri pandangan peribadi sikit.
Hahaha..


"Kau tahu, aku selalu baca blog kau
Tulisan kau macam lepak-lepak..
Aku suka..."
"Oh, ye ke??? Terharu beb..."

Perbualan di atas adalah antara aku dengan J.
Tapi,
jangan salah sangka,
yang memuji tu bukan aku,
tapi dia.

Aku agak terkejut bila J cakap begitu pada aku.
Dalam hati terdetik,
"Beb, that's my line...
Aku yang terinspired dengan ko."

Sekali dia cakap kat aku,
"Nak henfon, nak tengok gambar L"

Alamak! Apakah???

"Sori beb, ni henfon baru,
jadi semua gambar dia tak ada dalam ni.
Ada dalam henfon lama."
Itulah alasan aku kepada hampir 10 orang kawan yang membuat permintaan yang sama.
Kebenarannya, hanya aku yang tahu.




Di sini aku nak menegaskan,
kepada pembaca yang mengenali aku.
One of the reason why I use cEro as an alter ego instead of my real name is
aku tak mahu campuradukkan kehidupan sebagai blogger dengan kehidupan realiti.

Dan sebagai kawan, aku memohon kepada kalian,
aku meminta kepada kalian yang mengenali,
kalau boleh,
jangan panggil aku cEro di luar dari blog,
terutamanya di dalam Wall Facebook.
(kalau dalam message aku boleh terima lagi..)

Tugas anda sebagai pembaca, hanya perlu hormat itu sahaja.
Yang lain terserlah.
Nak kritik, nak kutuk, nak marah, silakan.
Itu sebab aku tak tutup komen dari Anonymous.

Kepada yang ingin mengenali aku.
Sebenarnya, aku ada sediakan beberapa 'lubang' di blog ini yang sengaja aku biarkan supaya linked dengan Facebook peribadi aku.
Hanya jika kalian berminat nak 'add as friend' sila sertakan dengan message dengan mengatakan anda pembaca dari blog.

Kalau nak berhubung dengan blog di Facebook,
jangan segan klik 'like' di
http://www.facebook.com/cerolian

Yang dah klik 'like'
apa kata klik 'suggest to friends' kat bawah gambar profil tu.
Hehehehe..

Bermula dengan biskut madu cornflakes,
berakhir dengan klik 'like' dan 'suggest to friends',
aku memang pakar dalam merosakkan jalan cerita.

Together we INSPIRE each other.





28 comments:

  1. ermm..tahun ni xmerase makan cornflakes madu yg sgt2 best seperti dulu..
    yg xbest byk le..

    ReplyDelete
  2. dah like blog aku tak?hahahaha

    jom ah same same suggest!

    ReplyDelete
  3. blog saya? dh like ke belom ehehehe :P

    ReplyDelete
  4. ilike coz i like not bcoz u like mine then ilike yours..haha..pening?

    ReplyDelete
  5. weh, aku nak add fb ko. bg link. aku tak sebut cEro nye kat wallpost. haha

    ReplyDelete
  6. ye,aku nampak jalan cerita ko xsynchronize.hahah! :P

    ReplyDelete
  7. saya pembaca setia

    ada hadiah tak hahaha

    takde2

    suke baca ur writing cero

    ReplyDelete
  8. @pu3aan
    skang kornflakes madu tak sesedap dulu..
    kurang kornflakes, kurg madu,
    byk mende lain...

    @kata kila
    dah like dah...
    suggest je blom lg...
    bakal..

    @Fina Fento
    dah jugak!!
    hehehe, tp taknak bgtau yg mane adalah cEro..

    @Dark Half
    haha, faham...
    thanks dark half...

    @hanaahmad
    alaaa, takmo lg bg link kt sini...
    ko carik laa...
    senang je carik, ramai je dah tembus..

    @aleen adela akoo ^_*
    haha, ko pon nampak...
    hahaha

    @.::WaNiE::.
    takde sponsor laa wanie...
    kalo ade sponsor, mmg dah bg dah...

    @WZulhilmi
    ;)

    ReplyDelete
  9. da like...hahaha3 cpt lak tue update...syabas! let the other remain as the other...hihi3
    oh ye nk tny...klu nk follow blog org de lmit kew? sbb ritu de bc nk follow limit 3++ jew...yeke?

    ReplyDelete
  10. hahaha ade identiti yg perlu disorok dalam dunia maya.

    bagus la itu satu prinsip, dan tu hak tuan tanah

    setiap orang caranya berbeza, macam aku dah takde anonymous dah. yang kenal, kenal, yang tak kenal tak kenal. yang nak kenal silakan.

    p.s: aku manusia sarkastik =)

    ReplyDelete
  11. nak aku sebut name manje kau ke??

    hehehehehehehehehe~

    ReplyDelete
  12. @Miss Comot
    rasenye ade limit, tp bukan 300++ tp seribu kot..
    ntah, tak pnah cek pon..

    @Shukjessa
    hahaha, sbb aku taknak jd blogger sbg profession...
    bley je kalo nak serius, ikut SEO segala bagai, promote sana sini, tp taknak laa..

    @iemaZAIMAH
    silakan..
    dan esoknya ko akan dapati aku hilang dr friend list ko..
    hahhahaha

    ReplyDelete
  13. sampai hati kau.....sampai hti..xnk kawan!

    ahahahahaha!gedik nk mpos -.-'

    ReplyDelete
  14. @iemaZAIMAH
    bukan gedik nama tengah ko ke???
    wahaha (gelak kejam..)

    ReplyDelete
  15. alaaaa...macam mana aku nak tau ni? adoi2...huhu

    ReplyDelete
  16. @hanaahmad
    tak susah...
    just rajin2 laa bace entri yg lepas2...
    heehehe

    ReplyDelete
  17. aku dah agak dah alasan tersebut.
    kahkah.

    -kudozu

    ReplyDelete
  18. @Anonymous
    hahaha..
    then ko rasa aku menipu ke tidak???

    ReplyDelete
  19. aku takde fb..hmm..=(
    aku takkan buat fb alik...hmm...
    tp..nak kenal ko jugak cero..

    -nekmo-

    ReplyDelete
  20. ooo cero kalau macam tue dah add ke angah sebagai kawan di FB??

    ReplyDelete
  21. hehe..mysterious habis la kau ni eh?
    tp xpe,aku suke je singgah blog kau.
    sbb identiti kau ialah cEro dan ade kartun tuh.tu yg aku suka.. (^_^)

    setiap org ada pendapat masing2 dlm penulisan blog kan..

    ReplyDelete
  22. @Anonymous
    knape wey??
    ko benci FB ke??

    @AngahSayang2314
    angah add laa cEro...

    @Sophie Al-yahya
    hahaha, terima kasih..
    aku pon suka blog ko...
    cool..

    ReplyDelete
  23. 'Together we INSPIRE each other'
    hehehe ;))

    ReplyDelete
  24. @raja dinie
    hehehehehe
    thanks dinie

    ReplyDelete
  25. ops..
    aku teringat aku penah panggil ko cero kat fb..
    mintak ampun ya..
    saya tak tau..
    will not happen again..:-0

    ReplyDelete
  26. @Ch@ Ch@
    haha, aku ingat...
    tp yg mane dah terlepas tu kira halal laa..
    heheheh

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: