Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Oct 12, 2010

Kita Blogger Semua Sama, Tekan 'A' di Keyboard, 'A' yang Keluar di Skrin

dua-tiga-dua
Maaf




Aku tengah blogwalking...
Sampai satu tahap, aku terus tutup laptop dan tidur.
Memang potong terus mood aku blogwalking..
Kenapa???


Semasa blogwalking,
aku terserempak dengan beberapa blog ni..
(tak perlulah aku kata blog mana..)
Suka sangat kondem blog orang lain...
Cakap blog ni tak bagus laa, blog ni sangat teruk laa..
Alexa ranking, SEO, PR laa...

Aku pelik sekejap,
adakah dia berpangkat professor?
Ataupun Google tu ayahanda dia yang empunya?
Sebab dengan suka hati dia kata blog orang lain tak bagus apa segala bagai...

Check punya check, alaa...
baru setahun je blogging...
Kalau baby, nak lap hingus pon tak pandai lagi..
Pastu ada hati nak kondem orang lain..

Tak kisah laa follower beribu-riban,
tak kisah laa kalau nak berkongsi ilmu tentang Alexa ataupun SEO macam blog.ariff.
Tapi jangan laa sampai label blog yang ni bagus, blog yang ni tak bagus..

Ini antara satu sebab kenapa cEro kekal cEro..
sebab aku mahukan pembaca aku nilai hasil coretan aku,
bukan sebab diorang pandang muka aku comel, tangkap gambar stail myspace dengan mulut muncung sket, followers berduyun tiba!

Then bila followers dah berduyun sampai melimpah,
konon-konon nak tunjuk 'saya blogger otai', wat laa entri 'aku tak suka blog kalo camni...camni..'
Oh! Shit!!!

Pada aku blog ni macam secebis ruangan peribadi yang kita mahu kongsi dengan awam.
Lantak tuan punya badan laa nak design blog dia camne,
nak wat post baca terbalik ke,
nak letak lagu satu album ke dalam sidebar, sukati laaa...
Kalau tak suka, tekan close.
Kalau nak nasihat, biar dengan saluran yang bernas...
Bukan dengan hentam blog orang lain dalam blog sendiri sedangkan blog sendiri macamlaa bagus sangat....

Followers beribu-ribu sekalipun, kalau yang betul-betul follow cuma 10 orang wat pe??
Secara peribadi, pada aku, kalau kini follower aku (357 orang) dan hanya 5% je yang betul-betul follow, aku dah bersyukur.
At least orang baca sebab tulisan aku, bukan sebab aku comel...
(dan aku memang tak comel..)
Dan aku tahu, tahap penulisan aku sekarang hanya tahap 357 je, belum ribu-riban...
OK?

RESPECT! ONE LOVE!
Jangan kondem-kondem!!



(Ada pembaca terasa? kalau ada baguslah, sebab aku memang tengah marah ni...)




42 comments:

  1. betul2... aku pun tak suka ada blog yang kondem blog orang lainl.. suakti ar apa yang dorang nak wat kat blog sendirikan? tak paham betul... nak ckp blog sekian2 tak betul ke apa ke.. sukati ar kan? hehe tapi cam blog aku tu.. sukati aku nakw at pe.. orang nak ngata pun lantak ar.. tak pakai pun dorang punye hati dan perasaan.. yang penting tk pakai pun laptop or modem intenet dorang kan? hehe

    (eh.. ada komen aku ni ada kene mengena ke ngan entry ko ek? hehe)

    ReplyDelete
  2. btul3..
    yg kondem blog org tu macam la bgus sgt..ade PhD dlm jurusan blogging ker yg sebuk2 sgt nk kutuk2 blog org xbest..lantak kite la nak wat ape pun ngn blog kite..bukan suh die bayar pun..

    ReplyDelete
  3. yeah!!!undi la null alternet sbg wakil blogger kita:)

    caya la beb, sape yang bising2 tu??bgtau aku, bia aku hentam sket. org yang betol2 best cm zackzukhairi pon x pernah nak kutuk org, humble plak 2. die plak nak bising2. stakat suh org folo bleh la. klu x xde sape nak folo die.kn??hee

    ReplyDelete
  4. sokong sangat2..memang ramai je yang suke kondem blog org lain. macam blog die super bagus..

    ReplyDelete
  5. setail..aku suka yang ini..one love ye dak...pikir hal sndri sudah..lagipun aku sikit pn xtau jadah2 seo nih..hehehe nak juge amek tahu tapi malas lagi tebal

    ReplyDelete
  6. heheh kat dunia ni dah cukup negativiti aku rase. hari2 aku harap tak jumpe blog yg suka pada benda negatif ni. hish bad vibe.. bad vibe >_< merosakkan hari sungguh an?

    ReplyDelete
  7. sabar cEro...aku pun perasan gak gejala ni tapi yg jadi inspektor blog tu sorg otai (nama xyah mention, nanti mengaibkan)

    yg sengalnya, blog budak umur 12 tahun pun dihentamnya sedangkan dia in range of 20's.apelaaaaa bengap!kalau nak bertumbuk, cari la yg sama level!! gyahahahhh

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. yup...strongly agree...sgt x suke blog yg duk kondem blog org len...klu x suke x yah la bc kan...mmg krg suke blog2 yg de aura negative yg ske kondem blog org...aku pon x phm ranking ntah ape2 tue...=.="

    ReplyDelete
  10. eh eh..tak terfikir pulak nak buat camtu kat sticky note dlm 5800 ehehe..

    *stylus hp sy ilang. jatuh kat pantai waktu pesta air dulu..sobs. eh lari tajuk :P

    balik kepada topik. pernah masuk blog sebegitu. pangkah teros. saya tak suka kutuk blog lain sebab saya sedar diri T_T

    ReplyDelete
  11. jap..jap..jap angah nak tanya cero ada sapa kata budak 1 tahun tak pandai lap hingus anak angah pandai apa... hehhee jgn mara ye.. kidding jap..

    ye la angah pun ada gak perasan dioran macam tue la.. diorang perasan bagus sangat la tue

    ReplyDelete
  12. keh keh keh, nak hentam blog orang tapi....

    gambar still cilok google yang ada water mark orang hahaha

    adakah itu yg dikatakan hebat?

    kalo hebat sangat, buatla gambo sendiri kan =p

    ReplyDelete
  13. Bl ade org x sdr diri,

    tau hentam org lain je la kejenya

    ReplyDelete
  14. erk,adekah aku pon tergolong dlm kalangan blog itu ye?haih

    ReplyDelete
  15. Cero!!! Aku terasa ye.. sbb aku baru je nk tgkp2 gambar comel2.. Hahahaha!!!

    Conclusion Be true to yourself.. then someday ppl will recognize u for that!. :). Cuma lambat dn cepat je bezanya..

    Psttt.. bagilah link blog mana ckp macam tu! Nk tgk gak..

    ReplyDelete
  16. belog mana tu?? meh bagi aku baca. aku paling pantang ada yang nak kondem kondem belog orang lain.lantak tuan punya belog la nk tulis ape.yang dia tu nak menyibuk tu nak buat ape? apa dia ingat belog dia kalau ramai yang follow tu means belog dia bagus sgt ke? eeei tolonglah. tak guna kumpul sampai berjuta follower kalau setakat nama je.orang macam tu baik kene bahasa je.

    [tak pasal aku pun berangin sekali ni]

    ReplyDelete
  17. sila ke blog yang mengondem blog orang lain:

    http://aderberani.blogspot.com/

    hahaha...

    Aku akan kondem interview kau dengan Dark Half...

    ReplyDelete
  18. kau mmg xcomel!xcomel!dan xcomel!

    :P

    esok hari rabu.tiket wyg murah dgr kate nye.

    ReplyDelete
  19. haha..tunggu ye cero..aku condem blog ko ek..hehehehe...

    ReplyDelete
  20. bring it on, tukangkomen!
    miahahaha

    ReplyDelete
  21. tp gua msih berpikir followers gua yg banyak2 tu, yg komen cuma 10 org, yg lain tu sapa? silent reader ehhh???


    ah, lu blogging rilek2 dahla. depa dah otai. tahun depan tercalon abph. memang mcm tu

    ReplyDelete
  22. klo ada sorang pun yang baca belog kita, kira syukur ssgt.Bagi aku ok coz ada juga yg nak baca coretan hati kita kan..kan..kan.. =)

    ReplyDelete
  23. @SyahNas80 @ Nana
    btol laa tu...
    diorg suka mengutuk, then bila org kutuk diorg, panas punggung..

    @pu3aan
    tu laa psal..
    ada je bahan diorg nak kutuk...
    kutuk dlm hati sorg2 dah laa..

    @kobEj0rdan~
    zackzukhairi humble gile kot..
    pnah nengok dia kondem mane2 blog, tak kan??haha gud one..

    @Amir Auxin
    thanks

    @m i r a f i q a
    haha, kalo 1% pon, ttap ko, kan??

    @5496997130174081786.0
    littlegirl,
    sy pon setuju 250%

    @Dayana Nasir
    sbb diorg rase besar kot...
    sbb tu entri ni bertajuk 'Kita Blogger Semua Sama'

    @hentakbelipat
    one love!!
    Amik tau ke tidak tu semua hak individu, kan??
    tiada sipa layak kata kalo amik tau dia power, tak amik tau dia loser..

    @kusut
    sangat!!!
    hilang mood blogwalking aku utk 2 hari...

    ReplyDelete
  24. @afyqah khadiron
    thanks <3

    @6653915684405573061.0
    DH,
    haha, aku tau itu inspektor!
    keje dia mencari bahan utk dikondem...

    @Miss Comot
    haha, hanya org bagus je layak kondem org...
    diorg kondem, mknanya diorg pkir diorg bagus laaa..
    padahal...

    @Fina Fento
    beli laa stylus, murah je...
    btw, sangat benci, bile dpat aura kondem je dr satu blog, trus pangkah..

    @AngahSayang2314
    hahaha, angah punya anak hebat..
    anak sedar cEro tak pandai lagi..
    btw, jgn layan blogger camtu...

    @.::WaNiE::.
    Saya pun suka jugak...

    @Shukjessa
    tau takpe...
    yg lagi busuk, cilok gambar org lain, then letak watermark sendri..
    klakar...

    @Al
    yeke??
    sakit tu...

    @aleen aiden
    ko ade kutuk ke???
    adoi, salah sasar arr nih??

    @WZulhilmi
    haha, ko bukan slalu..
    tak kisah laa, sbb entri ko bagus...
    hm, link takleh bg laa, nanti dia detect blog ni, dia kondem aku plak...takut..hahaha

    @sakura lover's
    jangan angin dah azza..
    kota ignore je org jenis camtu...

    @Irwan
    haha, tukang komen,
    kondem laa, gua rase takde yg boleh dikondem truk kot..
    hahah

    @iemaZAIMAH
    aku tau aku mmg tak comel..
    tp aku angin..
    hahaha..
    terima kasih utk tiket wayang berkenaan...

    @3017687773081720999.0
    hahaha, silakan...
    nak jugak bace hasil kondeman nekmo...

    @Dark Half
    hahaha, aku pon menunggu hasil kondeman tukang komen...

    @JelinaJoli
    silent reader ok je...
    tu laa, aku rase depa mmg bakal menang kereta masa abpbh nanti...
    syabas bete, syabas inspektor sahab..

    @mia olive
    betol!!!
    at least kita dihargai sbb itu diri kita, bukan sbb lancang mulut, kan??

    ReplyDelete
  25. ntah.. mcm bagus sgt kan nk condemn blog org..

    wa punya blog, wa punya suka la kan.. hehe..

    terbaek ah cero!

    ReplyDelete
  26. aku suka entri ni...memang tak elok le condemn blog orang lain...

    ReplyDelete
  27. tukangkomen dah komen cEro kat blog beliau. CHECK THIS OUT!

    ReplyDelete
  28. gimik jer..sebenarnya komen entry aku pasal cEro

    ReplyDelete
  29. @Solihin Zubir
    thanks!
    ambil yg jernih, buat basuh kaki yang keroh!

    @kata kila
    thanks kila...

    @Azrul Hisham
    tau takpe...
    aku cuba nak faham knape org tu suka sgt kondem org...
    tp, susah nk faham...

    @Dark Half
    hahaha, klakar beb entri dia..

    ReplyDelete
  30. saya suka blog bro!
    amacam?oke?haha

    ReplyDelete
  31. cero dah sihat ke??? eh @ marah lagi ke??? cepat sembuh ye

    ReplyDelete
  32. aku termasuk ah golongan 5% tuh...walaupon skrg bz ngalahkan menteri luar negeri...ttp ade mase tgk ini blog...hehe...

    ReplyDelete
  33. @little cart00n
    haha, thanks!!
    oke je...
    cEro pon suka gak blog elie..

    @AngahSayang2314
    haha, sakit dah sihat, marah pon dah sembuh...
    hehehehe

    @tuan tanah
    haha, thanks tuan tanah...
    truskan menyokong industri blog tempatan..
    (wah! mcam kuat TV plak..)

    ReplyDelete
  34. prnah gak bca blog mcm 2...
    suke komen blog org...
    kta jgn letak lagu la,
    jgn tulisan kaler2 la...
    tulisan mcm ni mcm ni...
    blog org suka ati org la nk wt mcm mna....
    huh...!


    hehe ;))


    -dinie-

    ReplyDelete
  35. @Anonymous
    haha, betol dinie...
    yg konon bg nasihat tu mcam laa bgus sgt...

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: