Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Oct 15, 2010

Asal Usul cErolian

dua-tiga-lima
Maaf...




nero nadea nerdy:
cEro, apa maksud cerolian?
dan mengapa kau tamo tunjuk muka kau?

ok, itu sahaja soalan dr para juri.
ngeh..ngeh..

Terima kasih nadea,
terima kasih para juri..

Nadea seorang blogger dan photographer yang comel.
OK, kalau nak perkhidmatan dia, contact kat blog dia.

Bagi menjawab soalan pertama.
'Apa maksud cerolian?'
Ceritanya agak sedikit memalukan.

Bagi yang belum tahu,
hobi aku sejak kecil adalah tengok langit, terutamanya langit malam.
Bukan berangan, cuma pandang isi langit dan kosong.

Dan kalau kalian belum tahu,
aku suka main game Pokemon.
Salah satu dari pekan dalam game tu bernama Cerulean City.

Aku buka google, aku cari definition 'cerulean'
Maka,
ce·ru·le·an [suh-roo-lee-uhn]
    –adjective, noun 1. deep blue; sky blue; azure.

Cerulean adalah warna biru langit yang selalu aku pandang.

Aku kagum!
Dan masa tu, aku baru nak buat blog.
Dalam hati, nak pakai nama tu untuk URL
Tapi dah memang perangai aku bertangguh dari dulu.
Sebulan kemudian baru aku buat blog.

Masa nak buat blog, aku lupa nak eja cerulean.
Jadi, oleh sebab aku pakai nama cEro,
aku nak (konon) twist sket nama jadi cErolean.
Tapi, masa menaip URL, konon laju,
aku tertaip 'cerolian' tanpa disedari..

Bila aku sedar hal tu,
aku dah ada beberapa blogger yang link-kan aku ke blog dia.
So, walaupun boleh tukar URL,
tapi nak beritahu blogger berkenaan bahawa link URL aku dah bertukar adalah kerja penat.
Jadi, aku biarkan..

Maka, jadilah 'cErolian' instead of 'cErolean' yang berasal dari 'cerulean' yang bererti biru langit.






Untuk soalan kedua,
aku tak tunjuk muka sebab aku tak hensem.
Kalau tunjuk, jadi bahan ketawa je..
Tak caya, cari aku kat Facebook.




postquam-scriptum:
Saja nak uji pembaca setia semua,
entri di berada bawah kategori 'cite tipu'
Jadi, kalian rasa cerita ni tipu ke, cerita betul?




24 comments:

  1. aku tawu ni bukan citer tipu
    coz aku pun layan gak citer komik-komik niee
    and aku rase penah jmpe gak name uh
    cume tak pasti dimana
    and tak penah plak aku tawu pe maksud nye
    anyway pape pun nme yg ko gune
    aku just nk ckap
    teroskan berblogger...

    majulah sukan utk negara...miahahah

    ReplyDelete
  2. yup..pokemon mmg best..!!
    ehehhe..layannn!!~

    ReplyDelete
  3. ahh sebenarnye muke kau sebijik macam kurt cobain kan?jadi mengelak dari orang pandang sinis sebb kau ada saki baki grunge dalam diri.ya...aku rase kau grunge! jiwa kau grunge!..hahahah..kau grunge aghH!!!!!

    ReplyDelete
  4. hahah aku ingtkan sebab cero - dlm bleach tuuu

    ReplyDelete
  5. nilah citer yg ada kebetulan

    ReplyDelete
  6. hahaha...
    oo...begitu ceritanyee..
    ko xnak tutup cerita kau dgn serangkap pantun ke??hehehehe

    ReplyDelete
  7. jwpn utk soalan ke2 tu jujur.hahah

    ReplyDelete
  8. kita sudah kawan rupanya kat fb :P

    ReplyDelete
  9. tanak tnjuk tp bg link. mengong tul.
    hehe

    ReplyDelete
  10. Betul2!! aku ingat Cero tu dr criter Bleach.. tapi dr pokemon rupa2nya.. Aku pernah pergi city tu.. nk dptkan badge dr gym kan.. tapi x ingat siapa gym leader dia..

    Alahai!! Pendek giler link FB ko! Hahaha..

    ReplyDelete
  11. @nurkaloi
    hahaha, terpulang nk caya ke tidak..
    hehehe
    thanks btw...

    @pu3aan
    tp yg baru ni susah nk cari laa...
    lgpon dh jauh dh aku tertinggal...

    @hentakbelipat
    hush!!!
    jangan laa pecah rahsia aku bro...
    segan beb!!

    @Shukjessa
    haha, aku pakai dulu, baru wujud dlm bleach..
    hehehe

    @Irwan
    haha, kebetulan adalah terbaik!

    @664176274763258560.0
    nekmo,
    nak pantun?
    takut bini lari sorok dlm perigi,
    baca blog ini esok dtg laa lg.

    @aleen aiden
    haha, aku kan jujur orgnya..
    (sila muntah sekarang!!)

    @Fina Fento
    huhu, fina tak sedar ke???

    @m i r a f i q a
    hush!!
    jgn laa pecah lobang!!

    @WZulhilmi
    aku pon dh lupa gym leader dia sape..
    tp bandar cerulean tu besar laa..
    btw, FB?? ape ko ckap ni?? (hehehe)

    ReplyDelete
  12. hoi..hahaha..aku ingat ko tamo jawab soklan tuh..aku tunggu je jawapan ni dr ko...ok, dah terjawab and thanx letak link aku =)

    p/s : aku rasa kau comel gila sebab cero = comel. teehee..

    ReplyDelete
  13. heheh angah pun macam nak tanya tapi dah org tanya gak apa2 pun baru angah tahu hehe thanks

    ReplyDelete
  14. nie cita tipu ke btul nie eh..
    jap.. nk google.. hehe..

    ReplyDelete
  15. oh.. beginikah cerita asal usulmu? hehehe

    ReplyDelete
  16. ooooo, begitu...hehe


    -dinie-

    ReplyDelete
  17. kau tak hensem...tapi nama kau hensem doe,eh salah!comel.kah kah kah :D

    btw,aku takde mase nk siasat tipu ke tak.apa je kau cite aku percaya.wah,baik gile aku.terharu tak?

    ReplyDelete
  18. kebetulan yang sungguh kewl...

    cEro, kalau ada artwork lama2, share la nanti...

    ReplyDelete
  19. @nurul nadea
    ko tunggu ke??
    mesti lame gile smpai ko lupa kan??
    btw, aku tak comel..SGT TAK COMEL mcam ko..

    @AngahSayang2314
    hehe, rupanya...
    kan?

    @Solihin Zubir
    hahaha, try laa google...
    serius betol...

    @c!k s!puT
    YA!
    yg menjadi persoalan ramai...

    @Anonymous
    hehe, oooo..

    @iemaZAIMAH
    gile baik ko!!!
    ko kata aku tak hensem???
    mmg pon!!!

    @Dark Half
    artwork??
    alaa, segan laa...
    org len sume power2...

    ReplyDelete
  20. hahaha3 citer tipu ko ni...
    kebanyakkan nye x tipu cume ko je yg suke tokok tambah perencah jdi drama...haha3

    pokemon...pikachu sgt comel....piiiikaaaaCHUU! (sile sebut dgn nada comel ala2 pikachu okie...) ;)

    ReplyDelete
  21. salam.

    waaaa..lamanya dah tak singgah ke sini. huhu datang2 je dah tau asal usul cerolian. :)

    p/s : ini misi membalas 172 komen! batch kedua selepas membalas komen dari 98 blogger. wawawa.. its okay.. demi kalian semua yang selalu tinggalkan komen di HLN. Tanda penghargaan. Thank you so much! :)

    ReplyDelete
  22. @Miss Comot
    hahaha, pandai ko ek..
    kali ni aku tak tokok tambah..
    ini mmg btol 100%..

    @Anna Boleyn
    wah!!! i'm one of ur 2nd batch misi membalas komen...
    yeah!!!

    ReplyDelete
  23. Replies
    1. @time travel
      Wow! Find me!
      Save the cheerleader, save the world!

      Delete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: