Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Jul 21, 2010

..dan Angka itu Hanya Dalam Hati...

one-six-six
I'm sorry...



Cerita hari sabtu.

Di McD, The Mines.
"OOoooo, camtu rupanya..."
L bersuara setelah penat aku fahamkan dia tentang movie '
Inception' yang baru kami tonton tadi.

"Orang ajak tengok cerita lain taknak..
Nak jugak tengok Inception..."
aku perli, hehehe..
"..sebab citer tu ada Leonardo DiCaprio, saya suka dia.."
"Sebab dia hensem??"
"HAHA, antara sebab laa..."

Pagi tadi aku ada ajar dia tunggang motosikal,
sekarang petang, dia ajak aku tengok wayang sama-sama.
Mula-mula rancang nak pergi dengan Abang W,
tapi Abang W ada hal last minute..
Tinggallah kami berdua...

Alang-alang dah keluar topik 'hensem' ni,
aku try tanya L..
"Awak, tanya sikit..
Macammana perempuan classify hensem ek??"


L pandang aku dengan muka pelik.
Aku ada salah cakap ke??

"Kalau awak pusing kepala tengok dekat escalator tu,
ada lelaki pakai jaket hitam,
itu hensem.."

Aku pusing..
Aku pandang, aku angguk...
"Memang hensem..."

"Tapi kalau awak nak tau,
perempuan tak jatuh cinta sebabkan ke'hensem'an..
Tapi tak dinafikan kalo nampak lelaki hensem,
perempuan akan pandang..."

Aku mengangguk...

"Sebagai contoh, awak tengok pasangan yang tengah berbaris dekat kaunter tu.."
sambil L memberi isyarat mata ke kaunter.

"Yang lelaki tu takde laa hensem pon,
badan berisi, nampak macam nerd pon ada..
Tapi yang perempuan tu still couple dengan dia, kan??"

Ya, aku nampak mereka berpegang tangan erat sambil memilih menu di kaunter.

"Pada perempuan, awak hanya perlu ada nilai tambah
yang membezakan awak dengan lelaki lain...
Mungkin lelaki tu pandai berkata-kata,
atau dia baik orangnya,
atau dia kaya,
atau dia peramah dengan orang tua.."



Dua perkara aku kagum pada waktu itu:
Pertama,
aku tak pernah pandang perempuan sebagaimana yang diperkatakan L.
Selama ni aku fikirkan perempuan pandang rupa luaran sebagai sandaran.
Dari mata jatuh ke hati, lepas pandang luaran baru pandang dalaman.
Namun, sekarang pandangan aku memang telah berubah.


Kedua,
L memang bukan sebarangan.
Dia ambil perhatian setiap orang di sekeliling dia
macammana dia perhatikan dua contoh yang dia beri.
Aku sendiri, kalau tak menarik hati,
aku takkan perhatikan apa di sekeliling..
Tapi L seolah-olah 'human radar',
sentiasa perasan kewujudan orang lain di sekitarnya.

"For you yourself, awak pon ada jugak nilai tambah.."
kata L tiba-tiba..
"Apa dia??"
"Kalau awak sedar, bila awak senyum atau ketawa,
akan ada sejalur lesung pipit kecil kat pipi awak..
Tapi bila awak buat muka biasa, lesung pipit tu tak nampak..
Itu boleh jadi nilai tambah, kalau awak nak tau..
Saya sendiri pun suka tengok..."

Aku tergamam...
Untuk seseorang perasan akan lesung pipit kecil di muka aku
perlukan pengamatan yang teliti..
Bukan senang nak nampak,
ahli keluarga aku pun perlukan berpuluh tahun untuk perasan hal itu..

Sekali lagi,
L sangat mengkagumkan aku...
Dia lain..
Dia sangat menarik minat aku..

Aku sendiri pun tak sedar ini kali ke berapa.
Mungkin dah tak mampu aku kira dengan jari.
Ataupun dah habis angka dari kalkulator 12digit.
Ataupun sama nilai dengan jumlah bintang di angkasaraya.
Tapi yang aku pasti,
angka-angka itu bertambah satu sekarang..
Dan angka-angka itu merujuk kepada
kali keberapa aku sudah jatuh hati kepada gadis seorang ni.
Dan angka itu, hanya dalam hati..


=============================
28) [
link] Aku Lelaki yang Tak Pandai Ikut Kata Hati
27) [
link] Now I Know Why...
26) [
link] Kertas, Pen, Penumbuk dan Kenangan
25) [
link] Awak Curi Ayat Saya
24) [
link] Ianya Takdir Nama Kami Sama
23) [
link] Umpama Enggang dan Burung Pipit



...lebih dalam
Si Gadis Kasut Converse




28 comments:

  1. aku doakan semoga kau orang 2 orang disatukan..
    :)
    amin..

    ReplyDelete
  2. kau suke die???
    aku pon doakan L ade hati kat kau...
    sweet.=)

    ReplyDelete
  3. kau suke die???
    aku pon doakan L ade hati kat kau...
    sweet.=)

    ReplyDelete
  4. cun cun bagus la camtu. tp ade gak kan yg pandang rupa luaran tu tak boleh dinafikan.

    sbb kalo tak rasenye sumer mamat2 nerd dan tak ensem dah berpunye termasuk la aku haha.

    tp tula rambut sama hitam hati lain-lain ye tak?

    ReplyDelete
  5. pehh.betambah2 la bunge kat hati lu kan??hahahaa...pmpuan mmg suk observe kot aku tgk..aku pn gitu jgk..g mane2 keje prati org je..

    bai...L ni x reti2 lagi ke nunggang moto..ke dah reti die buat2 xreti,,jenis nk ade alasan nk jumpe lu..hahahah..kene spotcheck tu

    ReplyDelete
  6. hensem semata mata tak bawa ke mana kalau prangai menyakitkan ati

    hikhikhik

    ReplyDelete
  7. yeayy! kan betul ko g tgk wyg ngan L...hehe3

    aku suke org lelaki@pompuan yg suke seseorg itu bkn krn rupa tp krn hati...mcm L kate klu dpt isteri@suami cntik@hensem...kire tmbh nilai@ bonus la...hehe3

    tp kan aku x nafikan...1st thing lelaki@pompuan akn tgk seseorg adlh krn parasrupa mereka...
    tp tua2 nnt kerepot jgk...hahaha3

    moge there something sparkling between L n cero....oh! i saw one...hehe3

    ReplyDelete
  8. nak lempang kau boleh?sbb kau selama ni menganggap perempuan hanya memandang kpd rupa shj..

    jujur aku ckp,looks just for flirt,but then,inner hearts for love..

    klu hati dh syg,kecil mcm mne pun sesuatu perkara,mst dye perasan lah! :D

    btw,gudluck on both of u! :D

    ReplyDelete
  9. lg satu!

    PATUT LAH KAU TAK PERGI BON ODORIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII...AHAHAHAHAHAHA!

    klu aku pun aku sanggup xg bon odori :D

    ReplyDelete
  10. aku pun dh tgk byk bukti dh banyak pompuna still couple dgn lelaki yg tak setanding rupa paras dia.. tapi benda ni subjektif lah.. lain org lain pe-L nye..haha

    ReplyDelete
  11. phewwwwiiiiiitttt!!!

    -kudozu

    ReplyDelete
  12. ramai j laki xensem dgn pompuan superb. sbb dieorg xtgk rupa parasnye. tp tgk dlm hati ade ape :)
    biasenye pompuan yg tgk paras rupe adelah budak2 sekolah, tp bile dah meningkat dewasa, paras rupe menjadi tajok d belakang. kalo kau rase pompuan pndg paras rupe, mungkin tyme sekolah budak2 pompuan asek nk mamat2 yg hot, popular dsb. sbb 2 kau masih berpendapat sbg2. mujur la L bgtau hal sebenar nye.
    GOOD LUCK yep!

    ReplyDelete
  13. setuju sngat ape yg L ckp...
    kagum btol dgn L...hehe...
    gud luck cEro...
    smoga brjodohan dgn L...:))

    p/s: dinie teringin sngt nk tngok L ni....hehe~~

    ReplyDelete
  14. @KERAK NASI
    amin...

    @lumut
    aku suka dia..
    aku suka dia..

    @Fina Fento
    terima kasih...

    @Shukjessa
    semua ada rezeki masing-masing..

    @hentakbelipat
    dia dah power dah, cume takut nak redah trafik..
    adoi,kalo takut camne aku nak tolong...

    @.::WaNiE::.
    tapi hensem itu aset...
    hehehe

    @Miss Comot
    haha, harap2 camtu laa..
    4 me, it's only the beginning...

    @AngahSayang2314
    hehehehehe juga..

    @iemaZAIMAH
    sila jgn marah aku, itu pendapat aku sbb kbykan perempuan sekeliling aku mmg pandang muka hensem dulu kalo nak couple...
    tapi aku btol2 nak pegi Bon Odori..
    kalo aku tau dr awal, aku nak bawak L pegi skali...

    @WZulhilmi
    tp manusia byk ragam..
    kadang2 dah hensem dan baik pon kena tinggal gak...

    @Anonymous
    dear kudozu...
    feeewiiitttt!!!

    @ajlaa
    ooo, camtu ke??
    wah!!! byk aku blajar ttg pompuan nih...

    @raja dinie
    hahaha, kalo cEro tunjuk muka L,
    abes laa cerita ni..
    tak mo tunjuk...
    benda tak confirm takleh nak besar2kan, kan???

    ReplyDelete
  15. bon odori xde r best mne pun..tp klu korg joget2 kt tgh pdg tu best la kot..

    tarian rakyat jepun..lawak2

    ReplyDelete
  16. aku bce older post kau yg ade lacel si gadis kasut converse....=)

    ReplyDelete
  17. yup...its still a beginning for you and her...

    hope happy ending...lps ni wat novel la yek....hik3

    ermm...L ade fb x?kih3 ;p

    ReplyDelete
  18. miss comot,
    L xde fb sbb cero kate L x pandai bab2 komputer...

    cero...
    aku baca entry lama kau..sweet...

    n 1 lagi..
    sedih lak aku baca entry
    Jari Kelingking Kami Bertaut.

    ReplyDelete
  19. @iemaZAIMAH
    aku pernah pergi masa skolah dulu, best laa..
    unik...

    @Miss Comot
    aku pernah suro dia wat FB, tp dia kata taknak, sbb nanti tak ramai friend..dia mmg tak ramai kawan pon...

    @lumut
    hahaha, thanks...
    ttg Jari Kelingking Kami Bertaut
    sad side story of me..

    ReplyDelete
  20. untuk ntah keberapa kali..
    aku jugak suka..
    suka bace cite2 ko..
    eheheh...

    ReplyDelete
  21. a'ah cero..L pandang persekitaran..amek contoh persekitaran..bg aku,apa L ckp tu betul ahh..huhu..pastu..aku rasa..kau bertuah la kenal dia..lagi..apa perasaan ang bila L puji?merah muka tak?hehe...

    ReplyDelete
  22. untungnye aku..aku xhensem dapat awek cun la nantikan?wakakakaka

    ReplyDelete
  23. @pu3aan
    thanks!!
    baca laa lg lenkali yek..

    @3698199525607140984.0
    nenek moden,
    hahaha, sgt tak kembang..
    tp dalam hati aku dah melompat2 berbunga2..
    hahaha

    @LuFFy
    sama laa aku pon tak hensem..
    hehehehe

    ReplyDelete
  24. @Lumut: tau...tp mn la tau die da maju skg da pndai guna komputer ke....kikiki3

    Cero...ala...saye leh jdi kwn die...hihihi3

    ReplyDelete
  25. kenapa lesung pipit sangat special utk seseorang? evendoh benda tu hanyalah satu kecacatan?

    but aku sendiri tertarik tgk org yg ada lesung pipit tersenyum. apatah lagi seorang pompuan yg cute.. huhuu~ ;p

    ReplyDelete
  26. godek2 blog ni, terbaca entri ni. cair beb ayat bawah2 tu

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: