Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Jul 1, 2010

Jari Kelingking Kami Bertaut

(nine hundred less five hundred ninety four) divided by two
I'm sorry...


Almari aku..
Apa yang menarik, dari luar nampak kemas.
Bila dibuka, bagaikan Slowpoke memuntahkan makanan..
Penuh dengan barang yang tak berkenaan..
Dari sebesar kotak kasut,
sampailah sekecil kulit kerang..

Bila kapasiti dah penuh
aku terpaksa clean-up..
Buang yang tak perlu, simpan yang perlu..

Dalam tengah aku sibuk mengemas almari,
jumpa satu keychain ni...


Aku menatapnya seminit,
dan beberapa minit kemudian, aku hilang ke alam lain.
Alam dua tahun lepas, semasa zaman aku hebat bercinta..

"Awak, ni ada satu pair keychain bentuk hati..
Awak punya yang kanan, ada lambang 'queen'
Yang saya kiri, ada 'king'..."
aku bersuara.

"Waa, sweet!!!!" 'dia' berkata...
"Awak amik awak punya...
Dengar! Ada dua sebab je dua keychain ni akan bertemu semula...
Satu, kita clash dan awak kena pulangkannya..
Dua, kita kahwin dan kita akan framekannya..."


"Okay!! Setuju!!"
jari kelingking kami bertaut
janji termeterai...

Dua tahun kemudian, aku hidup seorang..
Keychain itu juga tetap hanya sebelah..
'Dia' pasti dah tak ingat LANGSUNG tentang keychain ini!!


So, the question is
Apa patut aku buat dgn keychain ni?

A) Bungkus dalam kotak kecil, dan luarnya ditulis 'sila buka selepas anda mempunyai 3 orang anak' dan simpan di tempat yang selamat:
kerana keychain ni boleh dijadikan cerita untuk diceritakan kepada anak-anak aku kelak supaya dijadikan pengajaran untuk hidup mereka.

B) Selit keychain ni di bunga tayar sebuah kereta dan tinggalkan:
dengan ini dapat memastikan keychain itu rosak dan tidak akan kembali lagi.

C) Bungkus dalam sampul pos ekspres dan hantar kepada si 'dia':
supaya 'dia' dapat pairkan dua keychain tu dan selebihnya terserah kepada 'dia'.

D) Flush sekali dengan sisa buangan anda semasa di dalam jamban:
dengan ini dapat memastikan kemungkinan keychain itu akan kembali adalah 0%.

E) Secara rawak, pilih seorang kanak-kanak di shopping mall dan beri dia keychain itu sebagai hadiah:
untuk memastikan keychain itu kekal berguna tanpa merosakkannya.


Kalian,
sila laa pilih satu...
Dan aku janji, aku kan buat mana pilihan yang banyak dipilih..

Semasa memandang keychain ini,
sakit hati, suka, geram, terkenang, gembira, marah, sweet..
Semua perasaan tu bercampur baur!!
Keadaan itu, aku benci...





30 comments:

  1. nice keychain..
    no doubt i would choose A..

    klo pun ko merana tgk keychain nie tp knangan & memory ko bersama si'dia' mmg sukar u d lupakn...
    amik ia sbagai pengajaran dan teladan untuk generasi dpan...
    haha..

    i'm sorry..

    -guiny-

    ReplyDelete
  2. aku pilih A jugaks..elok utk generasi akan dtg...hihi..

    ReplyDelete
  3. pilih A...dalam SPM..A plg cemerlang..

    ReplyDelete
  4. kalau aku, aku buang je haha sebab aku kejam dan aku tau storynye sebab ape...

    tapi kalo ko tak kejam macam aku, cukuplah kalo sekadar ko beri pada orang lain kalau bende tu simpan pun tak guna la kan.

    past is lepas, now is present, so yang nak jadi 'present' tu la yang kita simpan, yang lepas tu kita 'lepas' je la.

    face it... aku pun kena terima hakikat 'dia' takkan kembali, dan kalau kembali pun aku tak harap apa2, kawan tetap kawan, prinsip tetap prinsip.

    so ketuk pintu hati ko, nak jadi kejam ke baik? hehe

    kalo baik; ko simpan la, so A la jawapnya.

    kalo kejam mcm aku; pilihlah jawapan yang mana-mana ko rasa kejam. vengeance is sweet =)

    ReplyDelete
  5. kalau aku pilih E..

    sebab what is the point of keeping something that u will bring u pain even by remembering it..?

    takut bini kau kecik ati..
    sebab kau still simpan barang2 mcm tu..

    sedekah saje la..
    dapat pahala ape..
    hati pun senang...

    ReplyDelete
  6. ice vote for D..
    flush bersama perasaan benci tu
    :)

    ReplyDelete
  7. pilih E
    i've gone through the same thing tough. sudah buang segalanya
    lol~
    =D

    ReplyDelete
  8. kalau bagi angah baik pilih E tak nak cerita berpanjangan tau.. bahaya.. yang lama jgn di kenang kan????

    ReplyDelete
  9. aku pilih yang flush..sambil pikir masa depan mase berak..sambil buang mase silam yang pahit dalam jamban...style enn

    ReplyDelete
  10. so far E paling banyak...
    yeah!
    maybe i should do E, ek??

    ReplyDelete
  11. buang je bro, yg ko takbley nak buang tu dlm hard disk yg orang panggey otak tu...

    bende2 zahiriah ni buang je la, tak gune simpan utk dikenang. hargai apa yg ada sekarang dan masa depan, itu lebih elok.

    nanti ko dah kawen, ada satu bende yg mengikat bende ni lagi kuat, anak-anak hahah

    ReplyDelete
  12. yep,,,confirm e encik cero,,,yg lepas biar je lepas

    ReplyDelete
  13. tetibe rasa cam nk tny pasal mende yang sme sbb 2 hari lps EX sy bru pulangkan barang2 yang saya kasi

    *sigh*

    kenapa la die nak pulangkan semula
    ganggu emosi btul la.....

    p/s:byk kenangan n nanges sehari suntuk

    ReplyDelete
  14. cero, A lah (: adoi. pilihan jawapan semua merepek. ngehngeh

    ReplyDelete
  15. E.
    btw, yg letak kt bunge kete 2 xpham la. boley k sangkot c2? bunge 2 blah mane ek???

    ReplyDelete
  16. i choose CCCC~~~

    sebab dia sendiri penah cakap pasal kalau clash, kene pulangkan balik..

    besides, memang kenangan tu banyak.. kater ngan ex dulu kan.. simpan kemas dalam ingatan jer la kot.. no need to see hari2.. bertambah kecewa, marah, sedih plak..

    the best way to get rid ialah pulangkan balik kepada yang memberi.. disebabkan dia penah cakap begitu.. hmm.. mungkin dia tak penah ingat pun kot.. hmm.. T_T

    ReplyDelete
  17. sy pilih E...

    sbb nya, kalau simpan bnda itu mnyakitkn, baik bg la kt sesape...skurang2 nye tidak mmbazir n tidak mrosakkn bnda 2 selagi bnda 2 brguna...hati pun senang...:)

    tp jgn sesekali rosakkn atau buang sprti B dan D...

    ReplyDelete
  18. ko pulang je kat kak pah tu (syarifah h****)... huhuh

    even benci pun skg but both of u pnah share the same feeling.... kan??

    just let it go...

    -silent reader but knew u n her.....-

    ReplyDelete
  19. if misal la kan,misal bg je kat ank2 buah misal o abg ke o adik ke.x pun kat sape2 la.yg pasti E tu kot pilihan misal.hehe.sbb kan nak buang trus terase cam syg kat bnd tu.bnd tu x salah tp org tu yg salah.hehe.tp nk simpan lak t teringat je wat sakit ati n sdey.leyapkan je dr pandangan tp2 if misal kan x sanggup lak nk flush.bkn sbb syg lg kat org tu tp syg kat si keychain tu.nnt die nages taw kite buang camtu je,lg2 flush!cian si keychain.tahap peri kemanusian misal tibe2 tinggi pada si keychain en.cero.hehehehehe

    ReplyDelete
  20. sebagai penutup..<>
    pu3 totally agree ngn Shukjessa..haha..
    mari mengejamkan diri beramai2..

    E adalah jawapan muktamad saya..tiada talian hayat diperlukan..!

    ReplyDelete
  21. cEro aku vote yg last tu. Tp aku nk jadi budak tu bley x? Cam best r key chain tu..:p

    ReplyDelete
  22. Hm, stelah aku kira
    A = 5
    B = 0
    C = 2
    D = 2
    E = 10

    teruskan memilih..
    personally, aku prefer B..
    sbb tak ramai pilih B..hahaha

    ReplyDelete
  23. jwpn D paling rasional.alang2 nk lupekan..bia lupekan ngn care yg plg senang n simple. djamin xkkan jmpe lg daah. x ya susahkan dri en cero..=)

    ReplyDelete
  24. pilih E....lupekan je kisah tuh....lau buang pon bagus gak tp ta elok membazir..so,better sedekah kat org len..

    ReplyDelete
  25. ~saya juga punyai key chain sebegitu
    cuma partner keychain tu masih lagi saya yang punya

    **belum ada keberanian memberikannya kepada rakan saya

    pilahan A nampak seperti key in itu mambawa maksud yang mendalam :)

    ReplyDelete
  26. aku nk pilih lebih dri satu...haha3
    nk A@C@E...tp kan klu A kan bini(bbrp thn kmudian lps kawen) jumpa naye ko...hahaha3
    C - ok jgk pos...bg je la kat die...igtkn die blik...haha3 x la...sbrnye kesian gak keychain tue sblah je...cam x ckp sifat...haha3
    E - terbaik kot tp kesian plak bdk tue dpt keychain x ckp sifat but i think this is the best action u can take ok... =)

    nape x sokg B n D...? sbb keychain tue x berslh...klu ko flush nnt tndas trsmbat...klu ko lkt kat tyr keter...tkot tyr kete rosak bek ltk kat tayar jentera yg bg rata jln raye...bru hncr..haha3 ;D

    ReplyDelete
  27. sila pilih E..buang yang lama, simpan yang baru..berguna juga bg kat kanak-kanak coz bley wat diorang happy with this kind of keychain..unless we can make someone happy, right!

    ReplyDelete
  28. @Anonymous
    sebnarnye ade cite susualn utk entri ni...
    takpe2..len kali sambung citer..
    hehehe

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: