Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Jul 23, 2010

Hikayat Cemburu

one-six-eight
I'm sorry..



Sila baca cerita di bawah dan beri komen dengan sejujur mungkin.


Seorang lelaki bernama A sukakan seorang perempuan bernama S.
Satu hari A luahkan perasaan terhadap S.
Malangnya S menolak cinta dia, A pasrah.

S kemudian baik dengan M yang merupakan kawan kepada A.
Lama-kelamaan S dan M semakin rapat dan akhirnya mereka couple.

M tahu tentang A yang pernah luahkan perasaan terhadap S.
Namun, persahabatan M dan A masih elok dan utuh.

Dengan alasan couple,
M mahu berkenalan dengan kawan-kawan S,
dan juga sebaliknya, mahu S mengenali kawan-kawannya.


Satu hari, M nampak S kekasihnya berdua dengan A.
Cemburu menguasai diri kerana sejarah bahawa A pernah luahkan perasaan terhadap S.
Namun S berkata,
"Bukankah awak yang suruh saya lebih mengenali kawan awak dengan lebih rapat?"
Demikian, M dapati ianya logik dan lepaskan begitu sahaja.

Namun hari demi hari,
dalam pandangan M, S dan A makin rapat.
Jika A terserempak M bersama S, pasti A akan tegur S dahulu sebelum M.
Jika ada tempat duduk kosong di sebelah M dan S,
A akan pilih tempat duduk sebelah S berbanding M.
Ketika S berbual dengan A, dia akan gelak ketawa
tetapi bila S bersama M, dia tak gelak ketawa seperti bersama A.

Pada M, A sengaja ambil kesempatan mahu mencuri hati S.
Dan pada M juga, jika hal ini berterusan, S mungkin akan menyukai A.
Maka, M meminta S agar tidak terlalu rapat dengan A.

"Apa masalah awak?? Bukankah awak yang cadangkan dahulu yang saya patut rapat dengan kawan-kawan awak?? Sekarang awak nak jealous??"
M dan S bergaduh besar.

Lalu, M dapati dari kawan yang lain,
sejurus selepas mereka bergaduh besar,
S menelefon A untuk meluahkan rasa kecewanya terhadap M.
M kecewa, marah dan serba salah.

M tak mahu bertelagah dengan A
kerana padanya A adalah kawan baiknya.
Namun dalam masa yang sama, kalau dia tak lakukan apa-apa
hubungan M mungkin berakhir dengan keputusan S bersama A.


Dan, M berjumpa aku.
Dia bertanyakan pendapat aku.

Aku tak mampu beri apa-apa cadangan
sebab pandangan aku terhadap perasaan cemburu
sangatlah tak boleh pakai sebab itu kelemahan aku.

So, soalannya:

  1. Apa patut M lakukan?
    Sound A?
    Sound S?
    Sound dua-dua?

  2. Jika perlu cari siapa salah, SIAPA SALAH?

  3. Apa sebenarnya cemburu??
    Cemburu tanda sayang??
    Cemburu memakan diri??

Tolong aku bantu kawan aku sorang ni..
Dah macam zombie dah aku tengok dia...

p/s:
A, S dan M dalam cerita di atas TIDAK ADA KENA-MENGENA dengan mana-mana orang yang pernah aku sebutkan dalam blog ini.






16 comments:

  1. aku rasa ko pn tau aku ni cemburu tahap gaban kan. aku nk ckp ape aku rasa, tp ikut ko la nak amek ke x..hehe..

    1. M patut bwk A dan S bincang. ckp ape yg dorg rase dan ape yg die rase. So tiga2 pihak paham perasaan masing-masing.

    2. Salah S. Haha. Sbb dulu dia reject A, tetiba nk teman tp mesra plak kan. marah la pakwe. kalau dia btol2 syg M, die xkn lebih2 pnye dgn A. Takkan boleh ada besfren lelaki dgn perempuan. Slh sorg mesti ada perasaan. Tambah2 lak mmg dah tau A tu syok kt S. Kalau aku jd M pn aku bengang beb!.

    3. Cemburu mmg la syg, tp kalau dah asyik mkn hati je, baik blah. cari awek lain. berlambak lah M. Bunga bukan sekuntum. Ceh, aku ckp sng la. hee.

    Ape2 pn, kalau dah jodoh tak kemana.
    inilah komen paling panjang aku pernah tulis. hee.

    Gud luck kpd M. dan bangun! jgn la jd zombie. sure la S nk muntah tgok ko kn. hehe.

    ReplyDelete
  2. hurmm..
    benda ni mudah je sebenarnya..
    semuanyer tergantung kepada A..
    dia sepatutnya tahu beza kawan dan Couple..

    kalau A xboleh nak pegang konsep asas ni..buat ape couple..nampaknyer dia belum ready untuk untuk memberi komitmen..

    M..mungkin dia terlalu beralah..
    ape kate kalau M cakap dengan A..
    kalau saya rapat mcm tu dengan bestfriend awak boleh?
    if she said okay,then buat benda yang sama but bear in mind yang benda ni just nak tunjuk pada A yang ape yang dia buat ni xbetul..
    jangan lebih2 and sangkut plak dgn kwn baiknyer tu..

    M perlu bincang dengan S man-to-man talk..bukan nak bergaduh..just tell him ape yang M rasa xselesa..

    pada aku senang aje..
    kalau xpandai nak bagi komitmen..
    JANGAN GATAL BERCINTA..
    heheheheeh~

    ReplyDelete
  3. pehhh complicated mcm me goreng mamak..aku xpandai la nk solve things ni kan..tpi aku rase M patut da bole secara slow mencari si K..iaitu awek lai..kehkeh..itu sebagai standby jika berlaku yg x diingini..dan utk memuaskan hati M..patut sedas dahi Si S atau A cukup perisa bagi pinau sikit....paling tidak pn buat la si S tu jeles pulak..done

    ReplyDelete
  4. bunuh je dua-dua ekor tu wahahahah, nni jenis2 insan yang tak patut wujud dekat mukabumi ni. satu, jenis lidah bercabang si S, satu lagi jenis suka nyelit2 si A.

    TAPI...

    tu kalau diturutkan hati la...

    1. sound siapa yang rapat dengan siapa dulu? kalo S terhegeh2 nak rapat dgn A, sound S. Kalo A terhegeh2 nak rapat S, sound A. Cakap je la "Gua ni manusia beb, gua punya perasaan jeles, kalo lu nak rapat dengan awek gua, abeh gua ni ape?"

    2. jangan cari salah siapa, cari jalan penyelesaian. cari salah ni mmg takkan berkesudahan. tanye je la si S tu, "ko nak aku ke si A?"

    3. cemburu itu perlu, dlm Islam disuruh cemburu utk yang dah kawen, tanpe cemburu pasangan takkan hiraukan pasangan mereka. dlm berkawan or berkapel ni tengokla, kalo melebih2 tu mmg patut la kene cemburu, tapi kalo just sekali sekala kire takpela, jgn lah nak cemburu sgt.

    guna konsep equilibrium pada aku la.

    Kalo ko boleh kluar dgn mamat lain, aku pun boleh. dan kalo ko marah aku rapat dgn minah lain, aku pun boleh.

    so kalo aku tak rapat gile dgn someone, ko takyah la nak wat camtu. IS NOT FAIR!!! Benda tak fair ni akan dapat pembalasan, insyaAllah, Tuhan itu Maha Adil

    ReplyDelete
  5. ermm..aku pun xpandai nak bg nasihat psl mende2 jeles nih..
    sbb aku pun sorg yg sgt jeles..
    n psl baik ngn kawan rapat bf pun aku dh penah terkene..gado besar beb..

    pd aku..ni hal hati si M ngn S.. kalo dorg saling menyayangi..xde ape akn dpt pisahkn dorg..

    papehal aku rase M patut ckp ngn A..ape die ade perasaan lg ke kat minah S tu?..kalo ade, terus terang je ckp xsuka die rapat ngn S..kalo masih xpaham bahasa suh je M belasah mamat A tu..hahahaha..<<xbaik tul..

    anyway..aku setuju ngn Syukjessa..
    tnye je kat awek die "ko nak aku ke A?" kalo jwpn cam berbelah bg tu mknenye mmg sgt tipis la harapan nk bersama sbb S tu mcm xyakin je nk bersama M..kn..??

    semoga berjaya..!!

    ReplyDelete
  6. aku pun jenis cemburu jugak..pada pandangan aku..S tu sebenarnya apa perasaan dia dekat A?sekadar kawan atau lebih?kalau sekadar kawan..tak payah la lebih2..kawan sikit2 cukup la..tak payah semedang bersama..akan timbulkan syak wasangka...

    yang si A pulak..kawan M kan?tapi..jangan la ambil kesempatan untuk tackle si S tu..dah terang2 si S couple si M..tau la dulu pernah menaruh perasaan..tapi..itu dulu..

    M..bagus betul la dia ni..fikirkan hubungan kawan..hmm..dekat sini..kalau la si S tu memang betul nak dekat si A..lepas jelar...orang dah tak suka kita..watpe kita nak terhegeh2 dekat dia?

    kalau M bagi macam2 peraturan ke..jgn rapat dengan A ke..nanti kata mengongkong..dekat sini..kejujuran S tu penting..sebab..kalau dia tak jujur...sampai bila pun masalh tak selesai...pendapat aku je..huhu..

    ReplyDelete
  7. 1) M kna la tegas skit dgn S, then slow talk dgn dia sape yg dia btol2 suka...klau dia mmg nk kt A lepaskn je la dia cz buat ape bersama sesorg yg x suka kt kita...tp klu jodoh, mmg x kemana...cube prcaya pd jodoh....

    2)takde sape yg salah, cz prasaan ni susah nk di kawal... yg brsalah siapa yg mnipu n x jujur...n dinie x pasti siapa yg x jujur...cz kita x berada di tmpat mreka...

    3)cemburu mmg tnda syg, brmakna kita x mahu lpaskn ape yg kita syg...tp ada jga cemburu krana sifat ingin memiliki, tu yg memakan diri...

    ni pndangan dinie je, bleh pakai ke x, xtahu la...hohoho~~~

    ReplyDelete
  8. ermmm apa yg patut buat yer ??? aduhh cero angah kena paham kan betul2 la pening angah baca kejap S kejap A kejap M adoiii poninggggg

    ReplyDelete
  9. wah.. sungguh complicated.. hehe

    mcm apa yg sy alami jer.. huhu.. i'm just like M..

    dulu, kalau sy jeles mesti my ex akn ckp.. takda pape.. kwn jer dgn minah tu. walaupun slalu diorng keluar makan same2..huhu. tup2.. he leave me for dats gurl yg memang kwn sy juga.. T__T

    minah tu just like kawan tikam belakang.. hu3..

    dlm kes nie.. i think, better si M tu tanye betol2 pada s tu sape yg dia nk sebenarnya.. M @ A

    kalau dibiarkan berpanjangan.. memang makan hati ulam jantung jer la si M tu.. hehehe

    tu je la my opinion.. heee

    ReplyDelete
  10. Hurrmmm...rumit gak ni...tp meh kite cuba tidak merumitkn diri....kui3

    ok...
    1. ape yg ptt M lakukan adalah spt berikut:
    jgn sound2...x elok...kan sound pedas2 kecik ati plak kang dua2 pihak...
    cb slow talk ngan dua2 pihak...
    M kn tny S...die lbih suke sape...dan bgtau perasaan M trhdp S dan apbila melihat S dgn A...klu S lbih sukekn A soh la M lpskn S sbb x de gunenye kite memiliki seseorg tp hati pd org len kan...
    M pon kn tny pd A...adkh die msih suke akn S? dn cb tny S die pilih siapa...klu boleh cb bwk dua2 pihak brbncg brsma2..n cri kputusn terbaik...

    2. Hurmm...scra kasar kite mesti igt slh S...tp x de slh sape2 sbnrnye...sbb persoaln hati ni mmg rumit...

    3. Cemburu tandanya sayang tpi jgn cemburu lebih2 @cemburu buta yg itu akn memkn diri...bila kite cemburu cb bgtau scara slow talk @ gurau...bg hint k...tp jgn lah hlg jgn brkwn trus itu tidak elok...bhya...tgk...diorg da gaduh...ish3

    4. cb cero mtk pendpt L mcm mn...hehe3 die mgkin ade idea yg lbih baik?hehe3 *wink2*

    ReplyDelete
  11. sorry..no idea meyh..nk senang,jujur..anything,just jujur..speak the things out..

    ReplyDelete
  12. WOW!!
    Suka baca semua feedback...
    semua ada pandangan masing2...
    aku janji, semua pandangan akan aku utarakan kepada si M..

    sbnrnya, dia risau kalo dia slowtalk dgn S, dia takut nanti S anggap dia tak caya S.
    nk slow talk dgn A, takut A kata dia tu kawan yg teruk.
    mcam luah mati mak, telan mati bapak,
    so kemam je dlam mulut...

    ReplyDelete
  13. hurmmm...payah gak gitu...tp klu die x wat camtu...
    x kn nk sruh die abaikn je perasaan cemburu die pastu makan hati berulam jantung....bhya gitu bro...nnt melarat n bomm! melatop gitu...auuw...haha3

    well for me the best way is slowtalk and berbincang...
    dn bg saye jgk...S x ptt komen kat A psl diorg gaduh...x elok...
    kn duduk brbncg n find the best solution...

    moge M dpt penyelesaiannye n jgn cpt cemburu yek.... gud luck! =)

    ReplyDelete
  14. Mmg susah nk jaga hati sume org. we cant get the best from both world sumtime. tp M kene jugak beranikan diri bincang dgn S dan A. tak salah kalau berbincang, luahkan ape yg dirasa.
    Tapi pelik gak S kan? Dulu tanak, skg nk plak. sekali pk, btol gak kwn aku kate, pasaan pompuan cepat berubah. tp S patotnye tau bile nk step behind bile da rapat dgn A.
    hmmmm.....aku pon pompuan gak, alhamdulillah xcam S. :)

    ReplyDelete
  15. uish...susah2..
    kt sane kwn..kt sini awek...
    salah sape?salah cemburu...hihi
    eh..xmembantu pun kan?sori...huuh

    ReplyDelete
  16. kalau dua2 tu bg feedback mcm yang die takut sgt tu, so dia x perlukan pun dua2 tu dlm hidup dia..

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: