Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Jul 6, 2010

Perempuan Makhluk Rumit #7 : Terlalu Baik

one-double-five
I'm sorry..



"Apakah ciri-ciri lelaki idaman anda?"

Aku lelaki..
Tapi aku percaya,
Kalau soalan di atas ditanya kepada mana-mana perempuan pun,
salah satu ciri tersebut adalah
"..lelaki itu mestilah BAIK dan bla bla bla..."

Pernah ke dengar perempuan kata
"..saya suka lelaki yang siangnya dipenuhi dengan judi dan malamnya dipenuhi dengan acara memecahkan pintu rumah jiran.."
Tak pernah kan??

--------------------------------



Duduk bersama kawan di kedai mamak,
dia mula bicara tentang dirinya..
"Aku baru putus dengan awek aku.."

Aku melopong, memandangkan awek dia juga adalah kawan aku.

"Aku tengok korang OK je, tapi kenapa tiba-tiba???"
"Ntahlah..Aku pon tak tau..

Tapi aku tahu, ada sebab lain yang dia tak cakap,
tapi bila aku tanya kenapa, dia kata
'..awak terlalu baik untuk saya, akan ada perempuan yang lain sesuai untuk awak..'
all that shit crap..."


"Puihh!!!"
Aku meludah angin...

"Alasan 'terlalu baik' tu, memang ayat biasa orang nak sorok salah sendiri.." aku naik emo.
"Entah laa, aku pun malas nak tanya lagi..Anggap laa dah tak ada jodoh.." dia jawab..

Okay, to make things sound more pity,
kawan aku ni dah siap keluar duit ASB untuk preparation nak bertunang dengan (ex-)awek dia..

-------------------------------

Nampak tak sedikit tidak keselarasan di situ..
Kalau perempuan betul-betul nak cari yang BAIK untuk dijadikan suami,
kenapa gunakan
BAIK sebagai alasan nak menolak seseorang?Apa sebenarnya perempuan fikirkan ek??

Adakah lelaki patut jadi sedikit KURANG BAIK hanya untuk menjadi BAIK di mata perempuan??

Rumit betul...


p/s:
Duduk mendengar masalah orang lain memang bagus. Selain dari dapat meredakan perasaan orang lain, kita dapat juga lebarkan pengetahuan dengan berkongsi pengalaman dengan orang lain.




27 comments:

  1. baik lagi makan bger dari layan pmpuan gitu

    ReplyDelete
  2. kadang2 lelaki pn bg alasan sama gak kt pmpuan...
    pokok pengkal..bila dah xnk, same je..bg alasan yg tah pape..

    ReplyDelete
  3. biasela tu, orang ada agenda tersendiri, macam2 akan beri alasan...

    alasan lain yang dah basi pada aku...

    dah takdir...

    minta maafla banyak2, aku percayakan takdir tapi yang merancang kita btol? Allah akan tentukan.

    Tapi... kalau perancangan awal kita pun dah macam tu, apa yang kita nak harapkan?

    contoh, nak exam, kita tak rancang pun nak stadi hard, so ape kite expect? nak dapat dekan?

    sama la mcm hal ni, kita sibuk mencari orang lain, lepas tu kita tinggalkan orang yg mmg sygkan kita, bila orang tu minta penjelasan, kita kata anggapla ianya takdir, dah tiada jodoh...

    WTF!!!!!

    senang hancurkan hati orang, pembalasan tu pasti kena balik, serius!

    ReplyDelete
  4. hurm..
    ayat biasa bagi lelaki dan perempuan bila dah boring...

    "awak terlalu baik untuk saya"

    "saya tak layak untuk awak.."

    "mungkin kita lebih elok berkawan.."

    kononyer orang melayu berbudi bahasa..bila nak reject kena guna ayat halus..tapi sebenarnya..ayat halus ni yang lebih mencengkam dan berbisa..

    ReplyDelete
  5. kalau lelaki plak yg ckp mcm tu.. ape mksudnya?? memang sgt bodoh la bila menolak someOne yg dia sendiri kata BAIK... kalau dh ada org lain baik terus terang jer.. hissshhh..

    opsss.. terEmo plak.. sorie.. T__T

    ReplyDelete
  6. that girl damn stupid for letting go someone who really serious with her..hey pompuan!igt sng ke nk cari lelaki yg btul2 serius skg ni?

    ReplyDelete
  7. aku tak pasti kenapa,
    tapi orang yg komen post ni, komen dia tak keluar??
    padahal dah ade notification dlm emel aku??

    ReplyDelete
  8. yup..alasan org yg bersalah..

    ReplyDelete
  9. mungkin ppuan 2 ad ati kt laki ln n xtau nk cri alasan ap..alasannya, u terlalu baik...:)

    ReplyDelete
  10. mgkin that girl rase xlayak..
    n rase bnyk klmhan dlm dri..
    2 la laki..xkn fhm kta2 wnita

    ReplyDelete
  11. semua org nk yg baik2, xde nk yg jhat2...
    btw, sy juge prnah dgr ada lelaki yg ckp "awk trlalu baik utk sy"...
    sama mcm crita cEro gak...
    so, sy rasa mybe mreka ada alasan yg xbleh nk bgtahu kt psangan or org lain...
    n yg paling kukuh, tiada jodoh~~~

    ReplyDelete
  12. define woman,

    complicated.

    ReplyDelete
  13. terlalu baik?

    kdg2 aku rasa poyo je ayat tu, sebab takde ayat lain nak buat or dgn kata lain, nak sedapkan ati.

    btw to LUT, bukan woman saje komplikated. Semua manusia komplikated. Sape la yang buat assumption woman ni complicated, hmm.

    Tengok ayat cero sendiri, "Apa sebenarnya perempuan fikirkan ek??"

    Cero sedang menjadi komplikated sebab fikir ape yang pompuan fikir.
    Haha, aku dah mengarut tengah malam.

    Anyhow, menerima hakikat dia bukan jodoh adalah terbaik.
    Dan, kalau kita nak orang yang baik, kite dulu yang kene start jadi baik.

    -kudozu

    ReplyDelete
  14. mybe pompuan tue nak jaga hati laki tu. tp dlm kes ni.cett x ptt tol. kinda agree pompuan nie complicated. "we don't know what we want" ayt dlm movie p.s i love you

    ReplyDelete
  15. Hurmm....kdg2 'baik' itu mmg sekadar alasan namun kdg2 'baik' sgt pon x best....yela sumer org nk jodoh diorg baik2...klu diorg nk jhat2 pon sbb diorg mmg da jht...haha3
    tp kdg2 klu pompuan @ lelaki tue terlalu 'baik'...x pnh gaduh...mcm x de thrill la dlm hbgn tue...jd hambar je...dlm hbgn klu skali skale gduh2 manje cam citer L n Cero ni...tgk de jgk manisnye...hik3 prgaduhan tue mmbuatkn hbgn kiter jdi lbih rapat...jdi klu die baik sgt...lm2 hbgn tue jdi boring...jd hmbar n mgkin tue la dimksdkn sbgai 'terlalu baik'...myb pompuan tue nk someone yg baik tp dlm msa yg sma nk jgk pakwe die nakal skit jek...bkn jht...cm usik2 n gurau2...pastu...blablabla....the end....paham x?

    ReplyDelete
  16. alasan semata-mata je cakap mcm tu. baik lelaki baik perempuan. dua-dua sama je. tapi bukan semua macam tu.

    serius tak puas hati gila kalo bagi reason yang tak logik

    ReplyDelete
  17. love ur entry. ntah la, aku pnah j kapel2 ni. kbyknnye aku break, bukan sbb dieorg terlalu baik. tp tak baik. aku nk yg baek ;p
    btw, kalo nk break mmg payah. cakap cam2 pon kate "ntah pape", "alasan j pompuan ni". tp ntah la. kalo cakap, "awk ni truk gler!", "sye nk break dgn awk ni, cuz cam ......" pon saket ati an.. pe2 pon break mmg menyakitkan ati.
    tp bagus gak kwn awk 2 redha, tp tape, ex-gf da doakn supaye die dpt yg terbaik lg. :)

    ReplyDelete
  18. misal rase xley nk salahkn pompuan tukot.sbb kite xtaw what happened between them act.mungkin kwn en cero yg laki tu ade x cite yg len.kot la.misal guess je.alaa en cero, sume bek laki opompuan if da xnak same je.ade je alasan yg x logik dikuarkan.alasan baek sgt la,alasan family pun ade gak taw.padahal 2 3 ari break trus ade org len.huhu

    ReplyDelete
  19. @Misal Zarith
    actually, aku tunggu org ckap mcam ni...
    but based on ur comment, Cik Misal, u r talking by ur experiences, right??

    ReplyDelete
  20. hmm...tapi..mcm mana pulak kalau lelaki yang kata cegitu?hmm...

    ReplyDelete
  21. @4877232982368983123.0
    dear nenek moden,
    same je laki pompuan pon..
    tp berdasarkan pengalaman diri, pompuan lg byk ckap camtu..
    yg laki kalo nk putus, dia tinggal je..
    hahaha

    ReplyDelete
  22. mujur girl tu ckp camtu dr dpda dia blah tanpa ckp apa-apa..lagi la frust kan kan kan..!

    ReplyDelete
  23. @Anonymous
    tp cik Anon, jgn laa menipu...
    cuba laa bg alasan yg baik sikit..
    ni ckap camtu, cam merendahkan martabat wanita je..
    ape, wanita ni nak yg jahat je ke, kan???

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: