Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Jul 14, 2010

Aku Lelaki yang Tak Pandai Ikut Kata Hati

one-six-two
I'm sorry...



Miss Comot semangat nak baca tentang cerita hari Sabtu...
Apa ada hari sabtu??
Hari di mana aku keluar mengajar seorang gadis menunggang motosikal..
Hehehe...


Hari sabtu lalu..

Pagi jam 0800,
sedang aku berdiri si hadapan cermin almari,
di tangan kiri ada sikat,
maklumlah, nak pergi jumpa perempuan,
paling kurang biarlah rambut kemas sikit..

Henset berdering lagu 'Chantek'
ringtone khusus untuk L...
Aku slide butang answer.

(Perbualan telefon:
C ialah aku, L ialah L)

L : Hello, awak...Kat mana??
C : Kat umah lagi, tengah bersiap...kenapa?
L : Sorry laa, hari ni saya ada hal.. Abah ajak ikut dia main golf..

Dalam hati aku berkata,
"Pergh!!! Golf!! Mainan orang poket tebal.."

C : Maknanya tak yah datang laa ni??
L : Hmm, lebih kurang laa...
C : Oh! It's OK!!
L : ...unless awak nak join skali..saya bagitahu Abah nak??
C : Hahaha, sila jangan..Saya sangat tak reti golf..
L : Alaa, Abah boleh ajar, saya boleh ajar...
C : Hahaha, tak mahu...Biarlah tu masa antara awak dan Abah..Saya orang luar tak mahu masuk campur..Hehehe
L : Hmm...OK laa kalau gitu..Sorry yaa..
C : Tak apa..Enjoy tau..
L : Baik, Encik Boxer..

Encik Boxer dia panggil aku..
Adakah sebab dia pernah nampak boxer aku terkeluar getahnya dari seluar??
Atau hanya panggilan semata-mata??

Panggilan tamat..
Aku campak sikat ke tepi..
Aku bukak baju yang siap dipakai..
Aku terjun atas tilam baru aku..
Aku sambung tidur..HAHAHAHA

Itulah cerita Sabtu..
Sekian..

--------------------------


















Hari Selasa..

Aku terima mesej dari L..




Kemudian, kami berjumpa di tempat yang dijanjikan..

"Awak sihat??" dia bertanya ketika dia sampai di meja tempat aku menunggu.
"As strong as a human should be..hehehe" aku jawab..
"Duduklah, order minum.."

Setelah selesai order, L tiba-tiba menongkat dagu di atas meja dan tenung aku dengan senyuman di bibir..
Aku terkelu sekejap..
Apakah yang dia cuba nak buat??
Nak goda aku ke??
Tolonglah JANGAN..
Sebab comfirm aku akan TERGODA...

"Boleh saya tanya sesuatu??" L bersuara..
"Silakan..Jangan tanya soalan susah yek..Takut tak boleh jawab.."
"Hmmmm....." panjang betul 'hmmm' dia...

"Saya perasan, awak jarang bertanya khabar saya bila mula jumpa.."
Aku tersentak dengar soalan L..
"Maksud awak??"
"Takde laa, macam tadi, saya yang tanya awak sihat ke tidak, awak tak tanya pun saya balik..." senyuman masih di bibir L.

Aku terdiam seketika memikirkan jawapan.
Dia pun sedar aku sedang memikirkan jawapan.

"Pada saya, jika awak mampu ke sini dan bertemu dengan saya, dah tentu awak sihat..Sebab kalau awak sakit, awak takkan keluar rumah..Lagipun, kalau saya tanya awak sihat atau tidak, seolah-olah saya dah tahu dah jawapan awak mesti 'sihat'..Kan??"

Jawapan aku kurang memberangsangkan..
Tapi L tetap tersenyum..

Kami kemudian berbual tentang hal lain..
Golf..Abah...Pelajaran...Makan..Makan..Makan..

Baiklah..
Biar aku jelaskan satu..
Jawapan aku untuk soalan L tu hanyalah mainan di bibir..
Sebenarnya hati kecil aku berkata,
"Wajah awak umpama matahari yang menyinar...
Andai kata ada awan menghalang, manusia akan rasa mendungnya.
Andai awan hujan menerpa, basahlah manusia.
Andai terik sinar suria, hangatlah mereka.
Pada saya, sekali pandang wajah awak saya sudah tahu
awak sihat atau tidak..
Dan setakat ini, apa yang saya nampak hanyalah sinar yang terang.
Jika sekali mendung tiba di wajah awak,
Sudah tentu, saya akan bertanyakannya..."



Aku memang lelaki yang tak pandai ikut kata hati.


=============================
27) [
link] Now I Know Why...
26) [
link] Kertas, Pen, Penumbuk dan Kenangan
25) [
link] Awak Curi Ayat Saya
24) [
link] Ianya Takdir Nama Kami Sama
23) [
link] Umpama Enggang dan Burung Pipit
22) [
link] 'One-Four-Three'



...lebih dalam
Si Gadis Kasut Converse





27 comments:

  1. tak tau nak rasa apa

    cair ke

    gile ke

    nak pengsan ke

    mana ko blajar tulis ayat2 gini

    kekekek

    ReplyDelete
  2. biase lah..pmpuan mane bleh kalau effort kite kurang dai die..mau2 kau kene tanye..die dah makan,dah mandi,dah siakt rambut,dah pakaikasut,dah gsok gigi ke belum..semua itu jadi satu pperkataan...complicated

    ReplyDelete
  3. peh.. pandai bermadah rupanye.. hehe gud2.. lain kali jgn ckp dalam hati.. ckp depan2 terus.. kompem L akan senyum sampai malam hehe

    ReplyDelete
  4. luahan rasa ke luahan apa nih?..heheheh..brani ckp dpn la..heheheh

    ReplyDelete
  5. aaarrgghhhhh!!!
    aarrgghh sbb nk jgak bf mcm ni..wahahahaha..

    aku doa..semoga ko bertemu jodoh la dgn L ni...

    amin..

    ReplyDelete
  6. cero angah rasa kan baik tunggu dan lihat jer jodoh kita hehehee

    ReplyDelete
  7. jawapan paling simple yang pernah diperkatakan oleh Dr. Fadilah Kamsah adalah...

    suara lelaki di hati bukan di mulut, lain dengan perempuan.

    sebab tu kalau secara jujurnya perempuan yang mempunyai seorang BF, lalu sering bertanyakan soalan2 rutin

    "saya lawa tak?"
    "Awak sayang saye?"
    "saya kurus ke?"

    dan apabila si lelaki itu bosan, dia hanya akan berkata "Emm..."
    "Ye", atau paling malas just senyum sambil buat tanda bagus. Tapi dalam hati

    "Adoi, bosannya...takde soalan lain ke?"

    Dan sebab itulah jua lelaki jarang nak sebut

    "I love you" sesuka hati pada bila2 masa, sbb once diorg sebut, itulah yang diorg paling maksudkan jujur dari hati.

    Pada aku, bukti keikhlasan seseorang tu biarlah dari perbuatan bukan dari sebutannya =)

    ReplyDelete
  8. der..aku rase kagum bace ayat2 ko nih..
    napele aku xpandai nak wat ayt bermadah mcm ko yerk..?
    hahah..
    aku stuju ngn angah..segalanya ketentuan Illahi kn..? mari kite tggu dan lihat..

    ReplyDelete
  9. yeayy!! akhirnye dpt jgk bc...thank you! =)

    tggu yg mgg dpn plak...wiii...kih3
    ermm...klu la cero bgtau ayt lam hati tue...perghh...da cair kot L@ L akn gelak....kih3

    tp alamak...segan la plak nm saye udah brda disitu...link yg cero bg tue link len la...link lame tok assignmnt.....bhahahaha3
    link baru....ade la...hehehehe3

    ReplyDelete
  10. mcm mana ko bolehh tulis ayat gramatis bagai nih.. hahaha.. Ni mesti Bm mantap habis nih..

    aku rasa dia panggi ko Mr boxer. sbb masa mencangkung ke ke apa ke.. tersembul lah boxer ko.. hahaha.. iye2 je aku nih..

    ReplyDelete
  11. @.::WaNiE::.
    hahaha, ayat tu takyah blajar laa..
    terus je kuar..

    @hentakbelipat
    yeah!! ko betul...
    aku setuju sgalanya complicated..

    @SyahNas80 @ Nana
    haha, tak terkeluar dr mulut laa..
    mmg macam tu dr dulu..

    @JMR
    bukan tak brani ckap depan, tp mcam rase diri poyo plak kalo ckap camtu dpan dpan..kan??

    @KERAK NASI
    amin..
    harap2 diperkenankan doa kau..

    @AngahSayang2314
    hm, setuju...jodoh tu terserah, saya hanya mengikut..

    @Shukjessa
    but most girls tak paham semua ni..
    pd diorg, kata di mulut amat penting..
    diam kata tak sayang...
    jawab kata manis mulut...
    kan??

    @pu3aan
    hahaha, bermadah??
    bukan kena tunggu pandai, just ckap ape dlm hati je..kan??

    @Miss Comot
    hahaha, teruskan menyokong yek..

    @WZulhilmi
    hahaha, it turn out aku tak tanya knapa panggil aku encik boxer...
    hahahah

    ReplyDelete
  12. tlonglah..jgn la gune ayat yg dlm hati kau tu doe..haih..

    ReplyDelete
  13. aduhhh ayat...>.<
    cair dibuatnya...hehe
    ;))

    ReplyDelete
  14. cal, the other side of yours
    selama ni mengaku rapat (bkn aku ngaku,bestfriend ko yg anggap..haha) tapi aku tak amik kisah pun kau mcm ni.

    tak sia-sia blaja BM ngan cikgu FZ

    hehe

    -kudozu

    ReplyDelete
  15. Yeah! op cos....selagi ade hri sabtu n citer menarik....kih3
    wlpn hri sabtu kali krg menyeronokkn namun ok la..ade jgk sabtu kn sbb hidup ini bukan novel tp citer cero n L leh jdi novel...kih3
    d(^_^)b *2 thumbs up!*

    ReplyDelete
  16. @6514120657145037982.0
    haha, jiwang ek?? adus...
    dlm hati ada taman laa...

    @iemaZAIMAH
    sebab tu aku tak ckap..
    ckap dlm hati je..
    sbb kalo ckap mulut, mcam geli2 je..

    @raja dinie
    sila jgn cair...
    susah nak beku nanti...
    heheh

    @Anonymous
    Kudozu...
    Hahaha, kalo ko nak tau
    aku mmg camni dr dulu..
    korg je tak tau..
    heheheh

    ReplyDelete
  17. @Miss Comot
    hahaha, aku suka bila org kata citer ni cam novel..
    kalo korg perasan, citer ni biasa je, cuma aku exaggerate jadik mcam best je..
    guna ayat2 macam power..
    hahahaha

    ReplyDelete
  18. hoho .da kene penangan cintan la nih .hehe .

    ReplyDelete
  19. aku cabar ko cakap apa yg ko tulis tu kat dia. kalau ko buat, aku panggil ko encik-terbaik-yang paling-hebat-sekali-dalam-seluruh-duniawi-ini selama sebulan.

    ReplyDelete
  20. @oh farah
    hahaha, aku menolak...
    bukan sbb tak brani, sbb aku rasa kalo aku ckap, it will be more complicated than it has already been..
    hehehehe

    ReplyDelete
  21. hahaha3 mmg pon...yela nk bg citer pnuh dramatik kn la tmbh perencah skit...ye dak gitu? ala ltk je know pasti sedap @ maggi cukup rase...ummphh!nye...haha3

    ReplyDelete
  22. @ miss comot

    hahaha..macam maggi cukup rase..
    hahaha...

    ReplyDelete
  23. @Miss Comot
    hahaha, setuju!!!

    @pu3aan
    hehe, nak maggi gak ke??

    ReplyDelete
  24. wah soo sweet! ^^
    kan bagus kalau semua laki camni =p

    ReplyDelete
  25. @Whoda
    hahaha, takde kot laki camni...
    hahahah

    ReplyDelete
  26. perghh! mat bunga jugak ko ni.. puitis gilak ayat ko? dalam hati ada taman eh?? hahahah~

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: