Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Sep 13, 2010

Percubaan Baru



two-o-four
I'm sorry...

Assalamualaikum WBT dan Salam Sejahtera.



Jam0819
Aku masih keseorangan di pagi raya keempat ni..
Maka, telah aku tempuh dua malam,
dan kini hari ketiga..
Di luar hujan turun membasahi pipi,
aku baru selesai bagi kucing makan.

Hidup sendiri macam ni penuh dengan cabaran..
Bangun pagi,
basuh baju,
masak nasi,
sapu ruang tamu,
kasi kucing makan,
jemur baju (tapi skang takleh sebab hujan),
memang dah macam hidup anak dara yang pagi-pagi kena marah dengan mak sebab bangun lambat tengahari...
Tapi, hidup macam ni buatkan aku bersyukur sebagai seorang lelaki,
sebab bila aku berumahtangga kelak,
insyaAllah,
paling kurang aku ada basic survival kalo isteri aku sarat mengandung..
HAHAHA



Semalam berborak dengan seorang kawan melalui YM...
Camni laa lebih kurang sesi perbualannya:

(A untuk Aku, D untuk Dia)
A : Wey hensem, aku bosan laa duk rumah sorang..
D : Haha, dah macam suri rumahtangga dah ko ni..
A : Ye arr, nak ajak korang beraya, sorang pon tak balik dari kampung lagi..
D : Ko bosan, aku ada satu cadangan...Nak dengar??
A : Nak baca laa, YM mane boleh dengar unless ko call aku..
D : Hahah, geliga jugak otak batu ko tu..
A : Hah, apakah cadangan ko??
D : Ko tulis laa novel, ayat ko dalam blog cam power je aku baca..

Aku terdiam sekejap..

A : Wey, ko baca blog aku??
D : Hah?? Mestilah..Jap, straight to da point..Ko tulis laa novel, pastu try publish kat blog ko n tengok feedback pembaca..
A : Ko tau kan aku bukan jenis membaca? Dulu subjek paling tak best adalah BM laa selain Sejarah..SPM aku pun Add Math lagi cemerlang dari BM kot..
D : Laa, what the prob?? Aku suruh ko menulis, bukan jawab exam!!!
A : Apa yg aku nak tekankan...AKU TAK TAHU FORMAT!!! Ko nak aku tibai je format?? At least, walaupun aku tak pandai, aku tetap kena respect etika menulis, kan??
D : OK, u got the point..Tapi format boleh belajar..Gi laa baca mana-mana novel dan fahamkan format dia..
A : HAHAHA, membaca tu laa masalah aku...
D : OK OK, maybe novel is too much for you to jump... Try tulis cerpen dulu..
A : Cerpen plak??
D : Cerpen pendek sikit, jadi bagus sebagai latihan..

Aku malas nak layan lagi topik ni, so aku terima je..

A : OK aku try..
D : Bagus, tak sabar aku nak baca..Publish tau nanti..
A : Mungkin bukan dalam masa terdekat ni kot..
D : Orait laa tu...

=================

Now,
satu masalah timbul...
AKU TAK TAHU FORMAT CERPEN!!!!
Sesiapa tolong bantu manusia lemah fikiran ini!!!!





21 comments:

  1. aku pon da x igt...tp cerpen n novel de format k? aku rase x de la...
    well...aku rase ko tulis je...

    nk format sgt? sblm menulis tulis tajuk and enter dua kali...pastu tkn tab...start la menulis...haha3
    utk hari lain n situasi len klu ko nk format sgt...kot enter lgi n tab lagi...miaahahahaha3 XD

    ReplyDelete
  2. bro..
    elie student penulisan seni layar!
    meh sini elie ajar wat cerpen!
    mau macam mana?jiwang?tangkap leleh?
    rock kapak?
    muahahha:D

    ReplyDelete
  3. aku pon memg nak cari org mcm ko.pesen yg bley survive bile bini tgh darurat.keh3

    ReplyDelete
  4. Add Math lagi cemerlang dari BM?
    Eh...lupe ko kelas pandai dulu.
    Hakhak

    Cube masak maggi ko campur perencah kari dengan tomyam.
    Sedap wooo =D

    Cerpen?
    Cam tak sesuai je sebab nanti bercerita perkara yang ko bayangkan, bukan cerita betul. Tu pendapat aku.


    -kudozu

    ReplyDelete
  5. Air hujan membasahi pipi??!! ko menangis ke?? hahaha

    setahu aku cerpen mana ada format.. Ni bukan nk hantar surat rasmi or tak rasmi nk format2 bagai.. tapi yang basic mesti lagi ada iaitu pendahuluan, isi2 penting and penutup.. :))

    ReplyDelete
  6. BTW, nice header n background tp klu de kaler oren background ceria skit kot...hehe3

    oh ye...x beraye ke rumah L k? sementara de kat KL...

    ReplyDelete
  7. cerpen? hehe, aku tulis cerpen pun main tibai je.

    tu pun aku rujuk dari novel. yg aku tahu formatnye biase je.

    cuma untuk tidak memeningkan kepala pembaca, kene banyak buat perenggan baru je la.

    cerita yg ko selalu cerita pasal L tu pun dah macam cerpen. Nak lebih feel tambah ayat lagi je la describe. Tu pun aku rasa ko dah tulis cerpen dah pun.

    maybe kena tambah length dia lagi je la.

    p.s: tulis je dulu, nanti lame2 ko tau la ape yg perlu diubah sedikit demi sedikit, just my 2 cent

    ReplyDelete
  8. @4869862970865337786.0
    ade laa format...
    tp bukan laa mcam wat surat rasmi ke hape ke..
    just ade macam intro, perkembangan watak, plot, intermisi, klimaks, anti-klimaks bla bla bla...
    btw,
    MS word punya format boleh percaya ke??

    @little cart00n
    WAHHH!!
    ini yg aku tunggu2...
    elie nak jar ke???
    nak emel, jom berinteraksi melalui emel...

    @aleen adela akoo ^_*
    haha, kalo isteri aku tau aku boleh survive, mmg abes laa darurat memanjang sbb malas..
    hahah

    @Anonymous
    kudozu...
    haha, mane ade pandai..
    BM aku mmg trok laa, tu laa sbb aku tak dpat tawaran JPA walaupun result boleh tahan..
    JPA tgk BM..siot je..
    btw, alasan ko sgt best knape aku tak patut mnulis..
    knape laa ko tak online YM smlam mase aku tgh chat tu..

    @WZulhilmi
    haha, mane ade nanges..saje je propa..
    btw, ade laa format..
    at least the very basic,kan??
    contohnya aku lupa sama ada sebelum " untuk kata-kata kena koma atau noktah..

    @Miss Comot
    haha, backgroun dlm perjalanan..
    ni sementara je, nak sedap mata..
    btw, L tak balik tganu lagik..
    sakan dia beraya...

    @Shukjessa
    Yg aku slalu buat tu tak kira cerpen, sbb ianya lebih kepada sedap orang membaca dari isi sebenar...
    btw, thanks sbb berkongsi...

    ReplyDelete
  9. cerpen ada format ke?aku pun tk thu.hahahah

    ReplyDelete
  10. try beli stu novel..then ko belek2 arh..aq dlu pnh wt..tp xpnh siap..AHAHAHAHAHHAHAHAHA!

    ReplyDelete
  11. nak tau x. ape yg kau tulis2 psl cte2 L tu pun. klau kau justified kan dah jadi cerpen tau x. cume kt blog. kau cm langkah2 bg senang baca. haiya cero. jgn pening2 kepala anda k (:

    ReplyDelete
  12. @kata kila
    ade laa kila...ade..ade..
    tp tak tau camne..
    tp ade..ade..

    @iemaZAIMAH
    hahaha, nak beli novel??
    novel wajib SPM Komsas dulu pon aku tak abes bace..
    hahah

    @m i r a f i q a
    oh, ek??
    aku rase macam takde flow cite je...
    tu cerpen ek??

    ReplyDelete
  13. sedap megi tu..rasa lapar la pulak..hihihi..terbang diet ku..hahahaha

    hang nak buat cerpen?? bukan belog hang dah macam cerpen..alaaa cerpen dah banyak..tak usah laaa..

    ReplyDelete
  14. aq suh belek..xsuh bace!hahahaahahahah!

    ReplyDelete
  15. @sakura lover's
    itu laa yg aku nak perkatakan, tp permintaan kawan..
    ala, wat satu dah laa, cukup syarat..
    hehehe

    @iemaZAIMAH
    haha, belek kena beli...
    pinjam ko je laa, boleh??
    ade???

    ReplyDelete
  16. takpe..aku ade buku karangan yg lama-lama.nak pinjam ke? hahaha..

    cuba baca cerita Hlovate (google)
    aku suke.

    ReplyDelete
  17. lambattttttttttttttt...kt umah ad satu gerobok!

    skg kt uniten habuk pun tarak!AHAHAHA!

    nnt lah aq belikan satu utk kau..

    ReplyDelete
  18. Oo....kg L kat ganu k? jemput la L dtg k rumah ambe....haha3

    ReplyDelete
  19. @Sophie Al-yahya
    NAK!!! kasi laa aku pinjam btol btol..
    hehehe..
    Hlovate tu, aku ade search..
    byknye blog dia, mane yg btol ek??

    @iema.cun.gilerh
    nak! nak! nak!

    @Miss Comot
    Haah, itu yg dia bgtau aku..
    tp aku tak tanye byk..
    hehehe

    ReplyDelete
  20. cerpen???
    xyah la...
    cerita yg real2 je, cz cEro cerita yg real pn da mngalahkn novel...haha

    ReplyDelete
  21. @raja dinie
    haha, aku pon rase takyah..
    sbb malas laa nk pikir2...
    hehehe

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: