Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Nov 24, 2010

Pusingkan Keadaan

dua-enam-empat..



Teman Mak pergi bank,
aku lepak kat luar dekat mesin ATM sebab aku bosan.
Dek kerana muka aku tak hensem,
semua yang cucuk duit kat ATM pandang aku macam aku peragut duit ATM orang.

Akibat dari ketidakselesaan itu,
aku berpindah tempat lepak ke tangga turun di depan pintu keluar bank.
Baru nampak macam pengemis sikit, tak nampak macam mat pit yang cilok duit ATM orang.


Keluar pasangan lelaki dan perempuan.
Muda, berpegangan tangan.
Tidak berfikiran buruk, aku anggap mereka kahwin muda.

Sedang turun tangga di mana aku merempat duduk di hujungnya,
si perempuan pasangan itu tersalah langkah
menyebabkan dia terjelepok terduduk di atas anak tangga.

Tu laa, pakai kasut wedges tinggi-tinggi lagi...



Sekarang muncul perkara menarik pada aku.

Selaku perempuan,
dengan jatuh terjelepok atas anak tangga,
malah di hadapan pasangan sendiri,
adalah SANGAT MEMALUKAN.

Pada si lelaki itu,
pasangannya terjatuh di hadapan mata.
Dia tahu kekasihnya dalam malu.

Kalau mahu ditolong, takut dikata memalukan.
Kalau mahu dibiar, takut dikata tidak sensitif.

Bagi ramai orang,
tindakan yang selalu dilakukan dalam situasi ini ialah,
si lelaki akan terus memegang pasangannya dan mengangkat.

Namun,
tindakan itu tidak menghilangkan rasa malu si perempuan,
seolah-olah kita malu berada dekat dengan pasangan yang jatuh.
Tambahan pula, aku dan beberapa pasang mata lain sedang melihat peristiwa memalukan itu.

Jadi, aku amat berminat dengan apa yang bakal dilakukan si lelaki itu.






"Tengok! Tangga pun dengki dengan kecantikan awak!"
Lalu si lelaki hulurkan tangan menanti disambut si perempuan yang sedang terduduk.

Si perempuan tersenyum.
Aku tersenyum.
Dan aku pasti, beberapa pasang mata yang lain pun turut tersenyum.
Tiada atmosfera memalukan di sekeliling mereka.

Si lelaki berjaya memusing keadaan memalukan kepada kata-kata manis yang bisa mengubat perasaan malu.
Dia tidak terus mengangkat pasangannya dan menampakkan dia malu dengan kejadian itu,
sebaliknya dia hanya menghulur tangan, dan keputusan untuk diangkat atau tidak terletak kepada si perempuan.


Aku suka.
Tindakannya memusingkan keadaan.

Aku suka.





46 comments:

  1. hehe..dah xilang kemaluan..hehehe

    ReplyDelete
  2. hehe..dah xilang kemaluan..hehehe

    ReplyDelete
  3. mesti comel kan macam tu??
    tetiba nk berangan dapat pakwe macam tu la...hahahahaha

    ReplyDelete
  4. aku pn suka...kalau aku, aku cakap..."tgk! tangga pu pervert!"

    ReplyDelete
  5. hmm..nasib baik aku bukan jenis pakai kasut tinggi2..rimas..
    so..xde la jatuh tangga..main lompat2 atas tangga lagi ade la..ngeeee..~

    ReplyDelete
  6. ah..jeles!elie salu terpelecok, noddy takde pun ckp macam tu? :|
    hahahaha..

    btw, baca entry ni, gelak sorg2..hahha

    ReplyDelete
  7. chewaaahhhh cero..hahaha..lawak la ko nie..

    ReplyDelete
  8. bagoslaa..tak laa malu sgt awek die tu..hehehe..kalau aku kebas dh kowt muke..adeyh..malu.

    ReplyDelete
  9. bahagianya...heaven skjp...ayt mcmtu blh buat kite igt smpai ble2...

    tp hope romantis sentiasa sampai bila-bila ...eh aku tau ke mksd romantis ni..hehe..

    aku pun sukeee....:)
    nk berangan jap dpt bf camtu..perrgghhh..best..dgn ayt pn blh bt girl happy..

    ReplyDelete
  10. haha terasa macho baca entry ni xD

    ReplyDelete
  11. awek terjelepok tu salu je tgk. tp paling x tahan tgk awek jatuh tertiarap macam superman..huhu..nak tolong takut dia malu lak.tapi cepat je dia bangon n blah

    ReplyDelete
  12. laki tu blaja pshycology

    -kudozu

    ReplyDelete
  13. @.::WaNiE::.
    kan? kau nk jd mcam laki tu laa..

    @Nanad.
    aku sgt suka :)

    @nekmo
    kemaluan mmg tak ilang..
    hehehe

    @sakura lover's
    haha, pakwe terbaEk!!

    @luvly mya
    aku pon sgt suka.. :)

    @hentakbelipat
    hehe, itu mmg stail ko...

    @pu3aan
    hehehe, kdg2 tak pkai kasut tinggi pon boleh terjelepok kat tangga gak..hahah

    @little cart00n
    suro noddy bace entri ni..hehehe

    @Sophie Al-yahya
    hahah, semua pakwe perlua ade perangai camni...

    @*dekli*
    hehehe, kalo semua laki camtu, mmg bahagia habes dunia...
    hehehe

    @Amir Auxin
    aku yg menaip entri pon terasa macho gak..hahaha

    @Dark Half
    hahaha, kalo camtu dah tak tau camne nak cover dah...
    hahaha

    @Anonymous
    kudozu, lelaki itu hebat!!

    ReplyDelete
  14. @farahmoque
    hahaha, mesti dia tak ingat dah yg dia malu td..

    ReplyDelete
  15. haha..kesian betol2..tp baik betol pakwe die

    ReplyDelete
  16. huwaaaaaaaaa!!! teringat hari tu! terjatuh kat tangga pkns!! bf yana gelak!! seb baik dia tolong,, kalau tak bye2 la!! malu! sengih sorang2

    ReplyDelete
  17. Nesa penah jatuh kat tangga pasaraya.
    Bf nesa trus angkat n ckp..lantai licin.sakit ke?
    then pak cik yg lalu kat tangga pun cakap, tangga licin,baru mop.
    mulanye rase nak malu..tp x jadi:D

    ReplyDelete
  18. aku pn suka. lambat aku baca entry ko arini. hehe.

    ReplyDelete
  19. @twinkle twinkle
    baik kan?? baik kan???

    @Fina Fento
    aku pon suka..
    aku nk jadi mcam dia tu laa..

    @liyana aziz
    haha, sweet!!! seb baik dia angkat!!

    @Nesa Wazir
    sweet!!
    kalo laki tau ape patut buat, pompuan takkan rasa malu punye..
    kan??

    ReplyDelete
  20. @KERAK NASI
    takpe...
    kalo ko dah bace pon kira Ok dah..
    hahaha

    ReplyDelete
  21. serius..aku suke entry yg ni...sweet btul..untung perempuan tu..=)

    ReplyDelete
  22. ahahaahahahha!

    sorry,aku tak suke.

    ReplyDelete
  23. ayat manis sikit untuk perempuan, jaga sangat hati perempuan tu

    ReplyDelete
  24. woahhh
    aku pun nak jdi gentleman cmtuh
    hahaha

    ReplyDelete
  25. susah mau jumpe laki yg bley ckp cmtu dpn public..spontan plak tuh~

    great job bro!

    ReplyDelete
  26. @tulip
    terima kasih..perempuan tu mmg bertuah..

    @iemaZAIMAH
    klakar...aku tau, ko suka bile ko jatuh, laki ko buat dek je kan??
    atau ko suka kalo dia gelak??
    hahah

    @CikGadis
    lebih kpd mejaga air muka perempuan tu rasanya...

    @Sca Ndx
    hehe, dah sayang agaknya...

    @aku zaty
    kan kan kan???

    @Fakhrur Razi berkata
    bgus2..biar semua lelaki gentleman camtu, baru dunia manis!!!

    @sifar-kosong
    hehe, aku pon nk jgak jadi laki camtu..
    rare like a diamond!

    ReplyDelete
  27. aku rasa kebanyakan lelaki seperti tu pada awal2 tahun percintaan saje.

    realitinya bila dah makin lama, dan makin banyak konflik, apatah lagi dah berkawen, wujud istilah bosan dan lain-lain,

    jika sketsa itu berulang, percayalah yang keluar bukan ayat tu. malah banyak kes kena tinggal je.

    aku banyak kali kena time kena marah, aku ditinggalkan sorang-sorang, which is satu moment yang kalau tanpa iman, aku bunuh orang tu sejujurnya. kenapa ye, kalo orang marah suka tinggalkan si mangsa yang kena marah? dah dimalukan dek marah itu, pastu dump macam orang bodoh je.

    p.s: treat people equally

    ReplyDelete
  28. ayat takleh blah gile.

    "Tengok! Tangga pun dengki dengan kecantikan awak!"

    epik! :D

    ReplyDelete
  29. osem!

    wish i'm as witty. tapi teringat buat bendalah love test ape benda tah tu kat midvalley satu mase dulu dan dapat result 'dead fish'. adei.. mesin yg diragui kebolehan dia tu pun bleh kesan kekurangan aku.

    ReplyDelete
  30. hahaha~ pandai laki tu pujuk awek dia..
    *thumbs up*

    ReplyDelete
  31. @Shukjessa
    yup! setuju..
    alangkah bagusnya kalau lelaki (dan perempuan) saling memahami pasangan dan bukan hanya mahu difahami..
    persefahaman adalah penting.

    @m i r a f i q a
    cool kan???
    lgsg tak malu dah pastu...

    @kusut
    hahaha, aku tak pernah teringin nk wat mende alah mesein tu, sbb aku tau kalo aku buat, aku akan dpt result negatif gak..
    hahaha

    @6641843617399238897.0
    littlegirl,
    pandai kan???
    aku taknah terpikir pon nk ckap camtu...

    ReplyDelete
  32. wow..bagus jugak idea lelaki tu, kan? at least xdela duk menahan gelak ke ape

    ReplyDelete
  33. peh! kalau pocket tak terkeluar la plak ayat ayat poetic lagi macho yg buleh orang quote macam dalam movie gitu gitu.

    tp bravo utk lelaki itu,
    dia memang kreatif.

    ReplyDelete
  34. @::ienafazlyna::
    btol tu..tindakan tu bakal dinilai oleh pasangan kita nanti..

    @Pocket
    secara peribadi, aku rasa perkataan ni kena spontan, bukan kita saje2 cakap hanya kerana nk jaga hati..
    ..dan spontan tu laa yg sysah, kan??

    ReplyDelete
  35. suka gila entry ni...
    brtuah pompuan 2..hehe


    -dinie-

    ReplyDelete
  36. @Anonymous
    dinie, susah nk carik laki camtu skang ni..

    @PenuliS
    kan? kan? kan?

    ReplyDelete
  37. w0w...i loike this story very much...
    satu lgi cara yg x memalukn @ tindakan bijak yg lelaki tue leh wat...
    die(lelaki tue) leh wat2 dduk skali kat tgga pastu kate...jom rilek kjp mesti lenguh jln2 kn....hahaha3
    ala sweetnye...aku rase klu aku jth...mau kn gelak je...haha3
    dlu pnh jtuh gak....mmg memalukn...rase nk nangis je kat situ...aku bgun n wat2 x de pe blaku...haha3 tp wedges mmg best n cntik!

    ReplyDelete
  38. same2 gelak sdh.

    aku tak suke ayat dye,

    tgk tnnge pun jeles.

    klu muke xlawa,pstu pehal lak tgge nk jeles?bengong.

    ReplyDelete
  39. @Miss Comot
    haha, bagus laa ko...
    idea bagus tu..
    thanks thanks thanks..

    @iemaZAIMAH
    tp awek tu boleh tahan laa cantik jugak...
    pompuan kan suka dipuji..
    yg takde self esteem je yg akan terasa dgn kata2 dia..
    semua pompuan lawa laa..
    beauty is in the eyes of beholder.

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: