Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Nov 29, 2010

Berbasikal dalam Kehijauan

dua-enam-lapan
Maaf.

Ahad lalu (semalam) aku dan beberapa kawan sekolah dulu pergi berbasikal di Bukit Cerakah, Shah Alam.



Serius,
lama tak berbasikal.
Seorang kawan aku kata dia tak berbasikal sejak UPSR (darjah 6),
aku gelak..
Sedangkan aku sendiri tak ingat sejak bila basikal tak berada di punggung aku.

Penat.
Naik bukit memang seksa.
Tambahan pula basikal sewa aku tu gear tak berfungsi.
Sentiasa di takut 'Hi', membuatkan naik bukit seolah-olah menendang bumi.
Berat!

Dua pengajaran yang aku dapat masa aktiviti berbasikal ni:
  • Jangan minum air bersusu sebelum berbasikal.
    Ia akan membuatkan perut anda seperti enjin stim keretapi lokomotif yang mebuak-buak nak melepaskan isinya.
  • Dalam memilih basikal sewa, utamakan tempat duduk yang selesa berbanding yang lain.
    Akibat dari tempat duduk yang kurang selesa, tulang punggung anda akan sakit dan punggung anda LEBAM sampai nak duduk atas kerusi pun satu seksaan dunia.




Tapi berbasikal sambil menikmati alam ciptaan Tuhan memang menyeronokkan.
Ia mengingatkan diri supaya sentiasa bersyukur dengan kenikmatan yang paling sekali kita abaikan, UDARA.

Udara segar dari pokok-pokok merimbun di sana mencium pipi tatkala setiap kali basikal di kayuh.

Mata juga dicuci dengan warna hijau dedaun pokok hutan,
di samping juga amoi-amoi yang pakai seluar pendek macam pakai spende menampakkan peha putih. (Aaauuwww!!)

Rasanya ramai yang tak sedar,
tapi pokok-pokok di sekitar bandar kita sudah tidak sesihat mana.
Hijaunya kurang bermaya.
Terdapat lapisan habuk kota hinggap di permukaannya.
Jika dapat didengar rintihan mereka,
setiap pokok itu seolah-olah sedang menderita dengan kesan pembangunan alam yang tidak menitikberatkan kesempurnaan.

Balik dari aktiviti berbasikal,
aku terus siram pokok yang ditanam Abah di laman rumah.
Sekurang-kurangnya, aku berharap,
agar warna hijau akan kekal dikenali generasi akan datang,
bukan sekadar di dalam buku teks pembelajaran,
malah di dahan pohon yang tegak melambai.
(melankolik!)


OK!
Bagi menutup entri bosan ini,
aku nak semua pembaca yang bijak bestari menyelesaikan satu misteri.

Misterinya:
Semasa aku sedang mengayuh basikal,
secara spontan, aku akan pandang tangan aku yang sedang menggenggam handle basikal.
Sekejap kiri, sekejap kanan.
Walaupun aku sedar tindakan aku itu tidak membawa apa-apa makna,
aku akan tetap pandang setiap beberapa ketika.

Kenapakah hal ini berlaku?



postquam-scriptum:
Walaupun isi agak cacamarba, tapi harap pembaca dapat serap mesej kehijauan yang ingin disampaikan.




22 comments:

  1. err sebab nak elak pandang amoi-amoi yang pakai seluar pendek nampak peha? hehe

    ReplyDelete
  2. really?...semlm pn sy g bukit cerakah..berbasikal ..sakit punggung wooo...lg2 last naik basikal mase darjah 6...hehe..but x sempat nk entry lg...@_@...

    ReplyDelete
  3. Mata juga dicuci dengan warna hijau dedaun pokok hutan,
    di samping juga amoi-amoi yang pakai seluar pendek macam pakai spende menampakkan peha putih. (Aaauuwww!!)


    adoii tak tahan statement ni hahaha zzzzzzzz

    misteri: errr sebab takut tangan menggigil and terlepas sebab usha amoi tadi hahah
    or
    coz dah lama x naik basikal, so kna tgk dua2 tgn tu sebab nak balance?
    or
    cara nak cover sebab terusha amoi-amoi tu? xD

    ReplyDelete
  4. mybe sebab nak balancekan tgn?
    huhu

    btw..amoi peha putih lagi cantik ke, tayar basikal bro tu lagi cantik?hahha

    ReplyDelete
  5. dh duduk kat ibukota mmg lah dh tak sihat kat situ.. dulu masa first time pergi area KL boleh terbatuk2 sekejap sebb asap kenderaan banyak beno!! Berbeza dgn kg aku yg aman permai itu. LOL!.. Oi! tgk peha amoi!! LOL

    ko tgk handle basikal sbb ko nk balancekn badan ataupn ko mmg suka tgk handle..

    ReplyDelete
  6. erm..ko tgk gear kot?
    hmm..da lama xnek basikal...
    sini xde ar...benci...

    pokok tak byk kat bumi..tp..napa org still tebang pokok?

    ReplyDelete
  7. sbb, nk tgok wane tgn da berubah lom?yeke?haha

    ReplyDelete
  8. hehe tabiat la tu...


    last aku naek beskal dekat bukit cerakah time dgn ex aku dulu. pas tu gi lagi, jalan kaki je. penat jalan kaki lagi ok dari penat naik beskal naik turun bukit cerakah, serius!

    lagi satu seat kalo keras sgt senakkkk woooo utk lelaki hahaha

    ReplyDelete
  9. haha sbb kau excited tgn tgn kau pegg handle yg da lama kau x pegg kot.haah

    ReplyDelete
  10. @Nanad.
    hehe, tak laa...
    peha amoi tu latar belakang je..
    hahah

    @twinkle twinkle
    hehe, skali skala...

    @ini blog ayin!
    ntah2 aku berselisih dgn ko gak kot...
    tp tak kenal..hahaha

    @MOFASAD
    Shah alam ada rumah kedua aku...

    @kata kila
    jom laa naik beskal same2...

    @Amir Auxin
    misteri tu aku dpat tau kenape masa aku dlm perjalanan ke KL atas moto...
    hehehe

    @little cart00n
    tak jugak elie..
    tgk peha amoi pon bukan tenung lame pon..hehehe

    @WZulhilmi
    KL n Shah ALam mmg dh kronik udaranya...
    sbb tu aku bercadang nk duduk kmpg je kawen nanti...
    hahaha

    @2942807290565225897.0
    nekmo,
    tak jugak!!
    gear aku kurg berfungsi..
    jd takde guna tgk gear pon..

    @nazihah adnan
    hahaha, ingat tangan aku hulk ke nk berubah warna???
    hahaha

    @Shukjessa
    seat sgt keras dan tak selesa, sampai skang aku kebas bontot..
    hahaha

    @si nelayan
    hehe, tiap2 hari aku pegang handle, tp handle moto laa..
    hehehe

    ReplyDelete
  11. haha...yg best tu,masa atas motor nak balik KL baru pasan. mistikus betol la kau

    aku agak kan..agak je la..tgn kau kebas sgt masa nak mengayuh ke atas bukit smpai kau x terasa kau masih pegang handle ke x..

    ReplyDelete
  12. sebab dah tak tau ak pndang mana..pandang la tangan. hehe :p

    yer yer..sy dpt serap ilmu kehijauan yg cuba anda sampaikan dlm entry ini .:)

    ReplyDelete
  13. lama tul tak berbasikal..malah,basikal pun dah tak de dah skang..

    ReplyDelete
  14. peha putih? awwwwwwww you!

    kenapa ko pandang tangan kanan pastu kiri?

    agaknya sbb

    ei.entahla

    perlu dipertikaikan ke?

    ha haa

    ReplyDelete
  15. SBB NAK RASA SECURE..KANG SALAH PEGANG KANG JATUH..HUHUHU

    ReplyDelete
  16. maybe sebab kau nak tengok time kau genggan handle beskal tuh, tngan kiri kau lagi besar ke, lagi kejap genggaman ke...

    sebenarnya kau nak bezakan tangan kau nampak lagi besar time pegang handle motor ke, handle beskal..

    ReplyDelete
  17. oh dlm perjalanan ke KL? thnx 4 the clue..

    *search archive ko*

    xD

    ReplyDelete
  18. peha amoi latar belakang???
    iye?latar di belakang,tp care cite mcm latar depan mata je.

    :D

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: