Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Nov 8, 2010

Aku dan Fesyen

dua-lima-empat
maaf...


Aku adalah lelaki biasa yang sangat tak peka dengan fashion terkini.
Dari kecil, pakaian atas aku kebanyakannya hanya t-shirt leher bulat.
Seluar, hanya kebelakangan ni je aku pakai jeans, yang kini sudah koyak di lutut.
Kasut aku, sepasang untuk 10 majlis.
Tapi untuk keluar, aku lebih gemar pakai selipar.
Selipar jepun yang kebanyakan dari kalian buat masuk jamban tu..



YA!
Aku adalah lelaki yang bosan!
Yang tak layak berbicara tentang fashion!

Dari mata aku,
aku lagi suka perempuan yang pakai baju kurung tradisional
tanpa corak yang berlebihan,
walaupun beribu jenis baju tradisional yang telah dimodenkan.
Aku lagi suka perempuan pakai tudung biasa,
yang biasa, bukan yang bersimpul-simpul apa segala bagai.
(Tapi yang pakai tudung bersimpul tu aku tak kata tak cantik yek!)
Penampilan kasual perempuan dengan berbaju T lengan panjang dan berseluar tidak terlalu ketat sudah memadai pada aku untuk kelihatan menarik.
Solekan minimal bedak asas dengan warna seiring dengan kulit sudah cukup.
Kasut sarung biasa yang tidak nampak menyusahkan sudah sedap mata memandang.

Tapi aku tahu,
semua ciri di atas, jika ada pada satu perempuan,
akan dikatakan 'tidak mengikut arus fashion'..

**********

Aku bukan jenis yang suka beli baju semberono.
Jika aku merasakan satu baju itu perlu,
baru aku keluar dan beli.

Sebagai contoh,
aku dapati stok baju lengan panjang aku sudah kurang.
Maka, semalam aku keluar ke JJ untuk merembat satu baju T leher bulat lengan panjang warna hitam tanpa corak. Plain black long-sleeve t-shirt.



Dengan niat mencari baju yang spesifik itu, aku keluar.
Pada aku, selagi tak jumpa baju yang diingini,
nampak laa baju lawa camne sekalipun, aku takkan tergugat.

Tapi,
tahukah anda,
terlalu spesifik untuk membeli sejenis baju juga adalah menyusahkan?

Hanya nak mencari baju-T hitam lengan panjang yang simple macam tu,
aku telah keluar masuk hampir 15 kedai baju termasuk Jusco Store,
dan hasilnya adalah KOSONG!
TIADA!

Yang ada terhampir adalah baju-T hitam lengan panjang dengan corak tulisan di badan, sedangkan aku mahu yang tiada corak.
Aku takkan beli kalau ianya tidak menepati citarasa.

Maka,
aku balik dengan hampa.

Tapi,
sepanjang aku berjalan mencari baju tersebut,
aku terberminat dengan satu pakaian orang perempuan ni.
Bahu dia kembong tapi bahagian lain agak mengikut badan.
Simple tapi sangat menarik.


Lebih kurang camni laa gayanya.

Aku tanya adik aku, dia kata itu dipanggil 'bubble shoulders',
tapi aku try google image 'bubble shoulder',
apa yang keluar bukan yang aku maksudkan.

Adakah ianya fashion yang terlalu baru?
Atau aku sendiri yang baru sedar kewujudan fashion baju tu?

Sesiapa tahu apa nama baju yang aku maksudkan tu??


postquam-scriptum:
Aku tak pasti, tapi adakah fashion untuk lelaki sekarang ialah baju yang T dan ada lilit mafla ala-ala duduk oversea, pakai seluar pendek takat lutut dan pakai topi felt?
Oh! Bercermin mata gelap yang besar walaupun duduk dalam shopping mall?






29 comments:

  1. kalau pakai sunglasses dalam shopping mall itu bukan pesyen dah der :p tu sakai hahahah

    ReplyDelete
  2. eh, haah jumpe jgk ppn pakai2 baju kembung2 kat bahu tu. ala2 kembali ke zaman lampau lak :p dulu2 kan baju kembung2 kat bahu hikhik. tak minatlah

    ReplyDelete
  3. bju kembung2..untuk org kurus tu :)
    tp sy suka bju as long as covering our aurah..:)ikut surah annur..jgn jd mangsa fesyen sudah la kan?bhy tu...

    ReplyDelete
  4. bubble shoulder??itu ke nama dia?? aku pun baru tahu. so aku pun naif tentang fesyen.

    ReplyDelete
  5. cero cari bj plain black t-shirt kn? kt mydin ade kot. bese dak2 skolah cari utk bt PJ(kot).

    hehe, i got ur mind. sama la..chummy pn xsuke beli tanpa sebab yg kukuh. n kalau nk yg tu,yg tu jugak nk. xmo yg lelain dah. org kate kedekut utk diri snirik, tp bgus gak, xde membazir ;p

    ReplyDelete
  6. elie panggil fesyen baju kembung tu, baju ropol2 je..senang,kalau pergi kedai nk cari, tye sales girl..

    "kak..baju ropol2 yg aritu ada?"

    hahhaah..

    btw, selalu terpikir apa jadahnya lelaki pergi mall pakai spek itam..macam la ada matahari kat dlm tu..geli la tgk..huhuhuu..
    *emo ttbe*haha

    ReplyDelete
  7. oh plain black tee adelah satu objek yg sangat susah nak cari (lagi susah kalau ade style yg spesifik). macam satu armour epik dalam WoW. mungkin kedai printing tshirt ade kot.. tapi tak tau la diorang nak jual ke tak. tapi kemungkinan besar, cutting diorang tak ikut arus fesyen lah

    ReplyDelete
  8. hah!
    baju tu comel.
    susah gak nak cari kat perlis ni.
    dah lama cari. T__T

    ReplyDelete
  9. oo..kalo aku ngn osmet aku pggil bju tu "puffy sleeves"..maybe sbb slalu shopping online kot..so kami byk gune blogshop punye term..
    ermm..bju itam plain long sleeve ni besenye kat kedai2 bju yg tepi jln tu ade jugakjual..bukan yg btul2 tepi jln tu..yg besenye cam rumah kedai tu..aku bese bli bju murah2 je..kdg2 bli pre-loved a.k.a bju bundle...
    muahahaha..

    p/s: gaji kecik..xmampu bli bju mahal2..huhuhu..

    ReplyDelete
  10. Cero terigin nak beli baju mcm "bubble shoulder ke "? Hahaha... tu lah meroyan tak dpt baju T Hitam kosong baju lain plak terkenan...

    Btw mmg SUSAH GILA klu nak cari baju lelaki. aku pernah round 2-3 mall semata nak cari baju kemja hitam.. klu yg ada pun alahi beratus. padahal nk guna sekejap je. last2 dpt lah yg 50.. tu pun mahal betul!

    “Fashions fade, style is eternal.”

    ReplyDelete
  11. bagi aku,pakai apa yg selesa...
    klu ikut trend tp x sesuai ngan kita,akan buat kita nmpk pelik...

    tapi,skrg org suka judge mlalui pemakaian...aku ingat lagi ada skali tu g mkn kat 1 restoran nie,pelayan tu tanya byk kali btul ke nk order mknn...damn...simple x brmakna xde duit....

    ReplyDelete
  12. aku jugak bukan seorang fesyenista.huhuh

    ReplyDelete
  13. tak reti berfesyen.. T___T

    tapi selagi tutup aurat.. its fine.. hehe

    nak berfesyen biar berpada2.. huhu

    ReplyDelete
  14. singgah la uniqlo yg baru bukak tu, mebi ada kot..heheh

    ReplyDelete
  15. la la la la, ye ke bro. aku rase ko agak ok la fesyen dari aku sendiri.

    kalo nak dibandingkan dengan aku yang pernah aku tengok ko stylekan diri ko dulu, aku jauh lebih ke belakang. tapi bukan sebab aku tak reti, sebab aku tak suka jadi mangsa fesyen.

    paling aku rimas kemeja ada kolar, tu aku tak suka sangat tapi sebab time blaja kita dulu, kena pakai yang berkolar so aku pun terpaksa.

    aku lebih suka round neck, hitam or putih design simple2, cukup sekadar ada tulisan itu dan ini tak perlu fancy.

    kalo yg ko pernah lihat baju aku yg agak bling2 tu bukan identiti aku, so ko faham2 je la dari mana ia datang.

    dulu2 aku pernah kena paksa pakai kemeja lengan pendek which is baju yang aku paling tak suke. satu sebab badan aku besar, so akan ketat dekat dada dengan lengan. then aku akan nampak macam budak2 baru habis spm.

    dan bila dah single, aku pakai round neck je dengan baju aku beli online. seluar? semua seluar aku adalah cargo pants. no jeans~!! no shorts~! selipar? sandle crocs je, ori or pirated tak kesah janji selesa tu je. sunglass? haha aku dah pakai spek, tak perlu sunglass pun. topi? full cap aku tu je la, aku old skool sikit bab topi ni.

    tu je la, simple dan sempoi. paling penting selesa untuk jadi diri sendiri, tak perlu nak jadi orang lain sebab nak nampak menarik~!

    ReplyDelete
  16. 4 nov hari tu pembukaan uniqlo. ada yg mcm ko nak tu, opening price is RM24.90. haha

    kalau aku tau ko nak beli, boleh aku tolong belikan hari tu.

    -kudozu

    ReplyDelete
  17. tudung simpul-simpul tu macam mana pulak. haish. serius aku ni macam tak ikut fesyen.

    ReplyDelete
  18. aku ad satu blouse mcm tu!kembung kt bahu.comel gtuh.hik hik hik :)

    btw,
    yg lilit2 tu ayu jgk meyh.lg2 aku yg pakai.

    ini komen puji diri sndr,sekian harap maklum.

    another btw,
    aku TAK SUKA fesyen topi,mafla,suar pndek bla3.semak!

    ReplyDelete
  19. jadi diri sendiri lebih best dari jadi poseur dan mangsa fesyen.aku lebih suka beli t-shirt bundle yg rare.btw,baju awek yg kau ckp tu cam selalu jugak aku nampak.ala2 vintage katanya.memang kiut tgk awek pakai

    ReplyDelete
  20. Baju plain kosong...hurmm...rase de kat Giordano kot...Giordano suke jgk wat kluar bju plain tok org laki...klu de sale bli la...btw...de kdi Jepun baru buke kat Farenheit BB...try la tgk...tgh SALE rsnye...ritu nk g msa pembukaan tp x smpt lak....

    btw, bju yg bubble shoulder tue klu x silap nm btol org pggil Ruffle Puff Shoulder@Shoulder Puff...tringin jgk nk ltk lam list baju sdiri tp x de msa nk pi cri...haha3 lgpon bju tue seswai tok org yg kurus n aku tembam...segan lak pki...har3

    ReplyDelete
  21. @.::WaNiE::.
    haha, comel laa wanie...
    mcam ala-ala retro..
    kalo pakai dengan cermin mata retro gak, pergh!!! vintage habess!!!

    @humbleyat
    btol2, yg penting ikut syariat..
    jadikan pemakaian sebgai ibadah..

    @sakura lover's
    aku pon tak tau itu ke namenya, rasenya bukan...

    @~* chirpy_chummy *~
    ade kat mydin? baek! esok nk gi..
    kena bajet pembelanjaan, sbb sedar diri wallet tak kembong..

    @little cart00n
    haha, diorg silau dgn lampu dlm mall kot...
    klakar...
    hahah

    @kusut
    haha, sbut WoW, teringat armour suit yg susah tu...
    mmg nak cari sgt susah, tp kalo dpt sgt berbaloi...
    hahah

    @dylli
    kalo kat KL pon dh susah, kat perlis lg laa, kan???

    @pu3aan
    ok wat..kena laa berpadanan dgn kemampuan..
    kalo nk beli baju yg mahal2, mmg cEro tak mampu..
    heheh

    @WZulhilmi
    haha, bukan aku yg nak laa...
    aku suka tgk baju tu...
    btw, baju laki mmg selalu dianaktirikan...
    tgk je laa ruangan lelaki kat shopping store..
    yg pompuan dpat satu level, yg laki kena kongsi dgn baju baby laa, periuk nasik laa...
    hahaha

    ReplyDelete
  22. @sha :)
    simple but nice..mmg terbaEk!!

    @chomelxii
    selalu jadi kat aku, mentang2 pkai t-shirt je, tanya byk kali, siap bgtau harga lg...
    adoi..3rd world thinking btol...

    @aleen aiden
    hahaha, aku pon...

    @cik @!en
    fesyen yg tak jaga syariat seolah2 dpt dosa free je...

    @Shukjessa
    Alaa shuk, ape yg penting, ko selesa...
    aku pon penah kena 'hias' oleh org lain, tp konon, 'sayang', jadi terima je laa...
    kalo ko nk try pkai spek hitam, buat satu yg ade power punya..

    @Anonymous
    kudozu,
    apsal tak bgtau aku ko gi sane??
    adoi!!!

    @Vanilla Popsicle
    tudung simpol2 adalah tudung pompuan jenis skang yang dah pelbagai gaya dah tu, dh smpai macam letak langsir kat atas kepala dan lilit2..hahaha

    @iemaZAIMAH
    ko ade ke blouse camtu??
    hahaha, sgt takleh bayang ko pakai mende tu..
    hehehe

    @Dark Half
    setuju dgn ko...
    bundle pon sgt nice bile kena dgn pemakaian..

    @Miss Comot
    Giordano?? tak mahal ke??
    ala, baju puffy tu sesuai jgak dgn org yg tembam laa...
    tp ko tu tembam ke??
    aku rase ko mane tembam pon...

    ReplyDelete
  23. blouse tu lawa weyh.nichii's.aq suke gileeeeeeeee baju tu.hehe.jom dating.aku pkai bju nnt.HAHAHAHAHHAA!

    ReplyDelete
  24. @iemaZAIMAH
    aku tgh sibuk skang ni baru ko nk ajak dating...
    bile aku senang ari tu, ko balik kmpung plak...
    hehehe

    ReplyDelete
  25. alahhhhh.lepas kau tak sibuk lah kite dating.keh3.

    ReplyDelete
  26. ramai kate aku da gemuk...sob3...wuwuu3
    tp lps skit smggu lbih ni da trun sket...hehe3
    yeke? bkn k bju puff shoulder tue kan ikt body...org kurus cntik r pki...
    tringin jgk nk de cardigan puff shoulder...hehe3 sbb tgk klu t-shirt puff shoulder ni..material die jnis yg ikt bdn skit...

    Giordano mrah klu de sale...skg ni kan sale deepavali n rasenye lgi murah klu ko tggu SALE krismas..
    btw ko tau x...pyung Giordano lbih murah bile wktu hujan...haha3
    info ni mmber aku citer...tringin nk bju SMILEY (yg lm tue...comel!! x;x)

    ReplyDelete
  27. @iemaZAIMAH
    haha, baEk!!

    @Miss Comot
    baju tu yg cardigan punye lawa gak..
    mmg betol, kalo yg shirt agak ikut bodi, tapi who cares..
    hehehe
    btw, baju smiley tu mmg comey, tp bukan ke dh byk org beli dan pakai skang??
    berlambak aku nmpak org pakai..
    kalo aku beli, nanti jadi boria..
    hehehe

    ReplyDelete
  28. ohh tu puffy2 ape tah jadah nye, mcm karipap. hehe (:

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: