Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Dec 18, 2010

tEka-tEki #14 Apakah Tajuk Untuk Esok?

dua-lapan-tiga
maaf..



Aku mengambil masa 5 hari sebagai persediaan tEka-tEki ni..
5 hari punya entri aku terpaksa korbankan tajuknya supaya dapat ke entri ni..

Aku pasti, ramai kawan-kawan (ramai ke??) yang perasan hal ni..
5 entri lepas, merangkap 5 hari sebelum ni,
Tajuk setiap entri agak sedikit OFF dengan isi, kan??

"Apahal cEro ni?? entri pasal lavender, tajuk jadi 'Kayu'"
"Apakah neraka? Cite pasal hukum 3 saat, tapi tajuk 'Emas'??"
"Adakah cEro sudah kontang idea, sewel, ataupun terlalu tertekan dengan fenomena politik semasa (takde kene ngena..)"

Ini semua dek kerana tEka-tEki #14 ni..

Baca baik-baik!!



Soalan:
Esok Ahad, aku jamin blog ni tiada entri untuk esok..
Tapi, jika aku adakan entri,
APAKAH TAJUK UNTUK ENTRI HARI AHAD ITU??

Klu:
Berdasarkan lima entri sebelumnya,
setiap tajuknya menunjukkan satu pola..
Jika kalian dapat 'selesaikan' pola tersebut,
kalian mampu ramal apa tajuk untuk hari AHAD.

13 Dis (Isnin) - Bulan
14 Dis (Selasa) - Api
15 Dis (Rabu) - Air
16 Dis (Khamis) - Kayu
17 Dis (Jumaat) - Emas



Klu tambahan:
Sesiapa yang ada sedikit kemahiran dalam bahasa asing akan ada advantage.
Sesiapa yang tiada kemahiran bahasa asing, boleh 'google' mende alah klu di atas.
Emas juga boleh dijadikan sebagai 'logam'.


APAKAH TAJUK UNTUK ENTRI HARI AHAD??



postquam-scriptum:
tEka-tEki ini ditaja oleh cik quAtro yang dah lama tak hinggap blog ni.
Siapa yang pertama dapat jawab dengan tepat berserta hujah yang jitu dan mantap tanpa sebarang ragu, RM10 bakal jadi miliknya. Serius.

UPDATED!
Entri Jawapan untuk tEka-tEki ini telah diterbitkan.
Jawapan tEki-tEki #14 Apakah Tajuk Untuk Esok?
Don't spoil the fun just because of curiousity. Common.




17 comments:

  1. motif gambar kamen rider? haha, kejap aku pkir ye.

    *saje komen skrg, nak jd org pertama. hahaha

    ReplyDelete
  2. hari ini patut nya, tanah.
    esok.. matahari !

    sumber : belajar jepun satu sem :p

    ReplyDelete
  3. pilih ahad!! sebab esok hari ahad=.="

    pikihan k2 bole..??
    tanah!!hahha
    jgn mare~

    ReplyDelete
  4. ahad adalah matahari.
    sekian


    sumber wiki..

    ReplyDelete
  5. nampaknya kita sudah ada pemenang!

    ReplyDelete
  6. ooo..bkaitan ngn bahasa ke..?
    kalo bahasa mestila bahasa jepun kn..?
    ari ahad adalah nichiyobi..which is sun-day..so matahari la..kn?..
    same cam pic kamen rider tuh..ade matahari..

    ReplyDelete
  7. haha cero!
    aku teka ialah mambang!
    mambang tanah mambang air mambang api mambang kayu,mambang emas mabuk minum todi!
    jadi jawapan ialah minum todi!

    ReplyDelete
  8. malas nak teka. tunggu jela esok. hahahaha... boleh pulak :P

    ReplyDelete
  9. Mungkin matahari sbb tadi saya bukak Wikipedia Kalendar Jepun.

    Nama hari Ahad dalam Jepun bermaksud Matahari kan?

    Boleh refer sini (http://ms.wikipedia.org/wiki/Kalendar_Jepun#Nama_hari_dalam_seminggu)

    ReplyDelete
  10. Japanese kan? Sbb japanese guna 5 elements prinsip ying n yang dlm penamaan hari2 dia. Which is apa yang ko dh state kat atas. Hari ni berkaitan dgn Earth dan esok ialah Sun.. So seperti apa yah semua org dh komen, yes! esok ialah matahari!

    Tak payah guna japanese sbb esok dh trang tang2 sebut dlm english Sun-day. Hari matahari! :D Btw u give too much clues.. =P

    ReplyDelete
  11. kalau setiap jawapan btol dpt RM10, abes la cEro....hahaha

    ReplyDelete
  12. @WZulhilmi
    yup, too many clues..
    sbb aku dpati, dr tEka-tEki yg sebelum ni, walaupon aku bg klu, ttp tak dpat org jawab dgn tepat..sume samar2 je..
    kali ni baik hati sket, bg bayk klu..
    seb bek org dpat tgkap..

    @Dark Half
    hahaha, jawapan betol yg pertama je aku bg rm10..
    gilo, mati aku kalo sape btol semua dpt rm1o..

    ReplyDelete
  13. jawapan dia the forces of nature!hihihi

    ReplyDelete
  14. mls nk teka....tggu je...alih2 nma entry panjang...x de kaitan...kui3

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: