Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Dec 13, 2010

Bulan

dua-tujuh-lapan
maaf..


Krisis identiti benar aku ni.

Semalam aku duduk diam dan berfikir.
Dalam banyak orang yang gelar aku kawan,
agaknya, berapa ramai yang benar-benar maksudkannya??

Maksud aku,
pada aku, kawan bukan sekadar 'Nama awak apa? Nama saya cEro. Oh! Nama awak uNo. So, kita kawan.'
Ianya lebih kepada 'Baik kau fikirkan keputusan kau ni sama ada ianya akan memberi kesan kepada kau di masa akan datang atau tak.'

Aku terfikir,
kalau kelak aku dimasukkan ke dalam hospital,
berapa ramai kawan yang akan datang jenguk aku??

Aku terfikir,
akan datang satu hari aku takkan lagi bernafas dengan udara dunia,
berapa ramai kawan yang terkesan dengan ketiadaan aku??
Berapa lama pula mereka akan terus mengingati aku??
Dan berapa cepat pula mereka melupakan aku??


Untuk persoalan pertama,
aku mungkin dapat tahu dalam satu jangka masa terdekat ni.

Untuk persoalan kedua,
aku takkan boleh tahu.


Maka,
aku berharap aku boleh berbuat baik kepada semua orang yang aku jumpa,
tak kira sama ada dianggap sebagai kawan atau hanya kenalan,
atau sekadar makhluk yang berlalu pergi..

Aku ada seratus perkara mahu lakukan. Tapi semuanya takkan berjalan tanpa dimulakan oleh satu hal ini.
Iaitu MENTALITI.


Entri bosan tanpa gambar,
berapa ramai dapat apa yang aku maksudkan.




17 comments:

  1. bile dipikir2kan balik..aku xde pun org yg aku betul2 boleh panggil kawan rapat atau kawan baik atau kawan sejati..sumenye kawan biasa n sekadar kenalan..
    huhu..sedeynye idup aku..

    ReplyDelete
  2. Cero, awk ni sihat ke tak ni? nape kata persoalan pertama leh terjwb dlm masa yg singkat ni. Hopefully sentiasa sejahterala hendaknye. hah tulah sape suruh mkn jeruk mangga byk sgt..

    ReplyDelete
  3. kita xkan tahu smp masa kita d panggil dulu oleh Nya.

    ape pun, utk menjadi kwn/ sahabat yg baik, mulakan dgn diri kita snirik. lebihkan memberi drp berharap utk d beri.

    ReplyDelete
  4. aku selalu fikir benda tu...bg aku tak pyh fikir mati even aku sendiri selalu fikir mati..tp cuba fikir birthday kita..berapa ramai yg ingat..aku xpernah harap hadiah yg berlambak lambak tp sekadar ucapan pun dah cukup bermakna..

    sebenarnya aku sendiri tak tahu siapa kawan aku..berapa ramai kawan aku..cuma aku buat nak buat baik dengan orang..

    ReplyDelete
  5. hmm..ada seorang kawan mengaku saya kawan baik dia dunia akhirat. tapi...

    ReplyDelete
  6. http://airaniezlife.blogspot.com/2010/10/kau-ni-kawan-yang-baik-ke.html

    rujukan:: anda kawan yg baik atau tak..huhu

    ReplyDelete
  7. kwn bukan sekadar dgn hanya mengenali nama.tak perlu tau nama tp boleh berfikir serupa seiya sekata,aq dh anggap org tu kawan. :)

    ReplyDelete
  8. aku tak suka buat assumption tapi tentu ada sebab yg buat kau terpikir benda2 ni..

    aku pun selalu pikir gak tapiaku prefer suffer alone n die alone...jgn rsau,semuanya akan baik2 saja

    ReplyDelete
  9. Aku paham.. Bukan senang nk cari kawn yang memahami diri kita.. Mostly klu yg ada pun kawan yg berkepentingan shj..

    ReplyDelete
  10. kawan????hahaha..macam2 aku jumpa..hmm..
    tp..nak cr kawan yg betul2 kawan..erm..aku belum jumpa...

    ReplyDelete
  11. aku pun selalu terpikir, kalau aku terlantar kat hospitl siapa je kawan yg akan datang jenguk.

    kadang-kadang kawan yang betul-betul kawan nie susah nak cari kan

    ReplyDelete
  12. sebab elie punya kisah tak best pasal kawan, da tak suka ckp pasal kawan even dulu sgt hebat dalam berkawan!

    ReplyDelete
  13. hm... memang kadang-kadang terfikir juga (a.k.a monolog) pasal benda nie. kadang-kadang macam lebih baik bersederhana sahaja, tidak terlalu baik dan tidak terlalu bersendirian.

    tapi, kalau kita macam dah biasa ada exp dengan benda nie masa silam, bila sampai masa sekarang kita akan berhati-hati...

    ReplyDelete
  14. aku de gak terpikir pasal ni..kdg2 nk alone je..tp x leh..sbb kwn tu penting gak dlm hidp kite..tp ble ukur diri aku sendri,aku ni dah jd kwn yg terbest ke kt member2 aku tu..

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: