Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Jun 4, 2010

Hari Oren

one-three-one-point-seven
I'm sorry


Aku punggah DVD lama yang aku burn..
citer jepun ntah tahun berapa ntah..
Aku tak ingat pun pernah burn satu citer ni..
Tajuknya
Orange Days


Sehingga masa aku taip entri ni
aku baru layan 5 episod dari 11..
Cerita tentang cinta seorang gadis bisu yang juga pekak
dengan lelaki normal yang belajar subjek sosial
mereka berkomunikasi dengan bahasa isyarat..

Gadis itu yang tak mampu nak luahkan cintanya
untuk lelaki yang mengubah hidupnya
sangat menyentuh jiwa kecil aku..

Dari situ,
aku dah mula jatuh cinta dengan bahasa isyarat..

Pengaruh Orange Days buat aku mula
google sign language ni..
Rupanya bahasa isyarat juga berbeza mengikut bahasa setempat
macam American English, British English, dan Bahasa Melayu..
Bahasa isyarat Amerika dipanggil ASL (American Sign Language)
dan bahasa isyarat Melayu dipanggil BIM




Lebih membuatkan aku teruja
sign language diatas hanyalah tahap ABC je..
macam lesson utk budak tadika..
Lebih rumit ayat yang nak dibina,
lebih rumit laa pergerakan tangan yang diguna..

Dengan bestnya aku bukak YouTube
dan jumpa berlambak video nak ngajar sign language ni..
tapi, yang paling menarik minat aku ialah
video di bawah..

Miley Cyrus - Party in the USA - ASL Song
(klik arr kat atas n layan..aku nak embed tapi width dia besar sangat nanti blog aku burok..hahaha)


WAAAAAAHHHH!!!!!
Aku dah jatuh cinta dengan bahasa isyarat..
Hujung minggu ni nak singgah MPH laa
nak beli buku Sign Language for Dummies!!
kalo berminat nak belajar online, pergi sini
dari situ, aku dah tau camne nak buat 'I love You'

Sape-sapa tau mana nak dapat kelas belajar bahasa isyarat??
Aku tengah semangat nak belajar ni..





16 comments:

  1. kehkeh keh aku dari dulu blajo tp tak penah lekat (kes blajo time buka buku dekat library je).

    menarik mmg menarik blajar bahase begini

    satu benda yang bukan semuorg paham dan nak ambil kisah sgt tp kite tidak

    ReplyDelete
  2. Agak menarik jugak sign language nie ye.. Teringin nak belajar.. Tapi bahasa jepun pun tak khatam lagi T T

    ReplyDelete
  3. eleh3..

    nak guna dengan L la nnt tu..
    hehehehe..

    ReplyDelete
  4. cara nk wat i love u la yg dicari mula2 ek?? hehehe

    mcm berminat jer nk blaja.. kot2 la dpt ank murid yg ckp guna bhasa isyrat.. sng sikit.. ngeee~ ^__^

    thanks info (^_^)

    ReplyDelete
  5. @shukjessa
    susah oo..
    nak hafal ABC pon macam sgt nk menjerit..

    @WZulhilmi
    jom arr blaja same2..
    bahasa jepun aku pon so so je..

    @KERAK NASI
    haha, mane tau..
    nk ckap mulut,segan..

    @@ien_R@z
    hehehe, dah itu pelajaran pertama dia..
    hehehe
    blaja laa..tak rugi kalo tau, kan cikgu..

    ReplyDelete
  6. dalam video miley cyrus tu ade sign language ke hehehe

    ReplyDelete
  7. kehkeh keh buat mcm dlm cite kuch kuch hota hai, buat-buat salah eja, pastu suro someone btolkan dan suro die teke (if die pun paham la) wakakak.

    neway, yg ko tunjuk ni ejaan kan, kalo perkataan lain lak kan? takkan nak eje satu-satu bile nak siap kan hohoho

    ReplyDelete
  8. @petisuara
    ada!!
    try laa bukak..
    ade laki nyanyi dlm sign language..
    menarik!!

    @shukjessa
    ejaan ni basic, kebnyakan perkataan dtg dr basic ejaan..
    try laa bukak link yg aku bg..
    dia ada ajar basic utk perkataan basic macam hari, haribulan n warna..

    ReplyDelete
  9. menarikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk...nak join!

    really2 simpati dgn mereka2 yg kurang upaya ni..nak jgk fhm care dyeorg berkomunikasi..uh..sweetnye aku =)

    ReplyDelete
  10. lepas ni..ko dengan L perang tangan la pulak..hehe..bisu dua2..ngeh3..
    unik2..

    ReplyDelete
  11. huiyooo..best kalo dpt blaja sign laguange ni!
    pasni cero leh la wat tutor kat para dummies sbb kn dah teror..heee=))

    ReplyDelete
  12. cambest je crite ni...
    nk cari la...

    ReplyDelete
  13. @iemaZAIMAH
    jom laa blajar..skit2 pon takpe..
    haha, ko mmg sweet..

    @2542374390197337369.0
    dear nenek moden..
    haha, mmg niat ati nk ajar dia gak..
    hehehe

    @little cart00n
    haha, sign language lg sng kalo blajr dgn pergerakan drpd gambar..
    sbb tu aku bukak youtube kalo nak blajar..

    @raja dinie
    cari laa..
    orange days..
    dr dramawiki, drama ni dlam tahun 2003 camtu..
    agak lama arr..
    tp kalo cari jumpa kot..

    ReplyDelete
  14. knp post ko ni 131.7 dan sebelumnya 131.5 sedangkan sebelumnya lagi adalah 131..maksudnye?


    -kudozu

    ReplyDelete
  15. @Anonymous
    sbb aku tak mau buat 132 sbb 132 aku dh janji nak buat sesuatu..
    hahahah

    ReplyDelete
  16. oooo......oooo teka teki tu eh.haha.ok dah paham.


    -kudozu

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: