Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Jul 13, 2010

DIA, yang Aku Sangat Kagumi

one-past-one-6ixty
and I'm sorry...



Bila ada sedikit masa lapang,
aku suka pergi mana-mana 7eleven dan beli aiskrim
dan makan kat mana-mana spot yang best nak tengok orang..

Dari jauh ternampak seorang mamat muka rempit bawak moto
pakai helmet, tapi tak kancing..
Bawak moto dalam kelajuan sederhana...

Di bahagian lain jalan,
ada dua kanak-kanak lingkungan sekolah rendah,
bergurau-gurau sesama sendiri sambil melintas jalan..

Lalu, dua entiti ini bertemu..
Nyaris, mamat rempit tu nak terlanggar budak-budak yang bergurau sambil lintas jalan tu..
Nasib baik kawalan moto bagus, mamat rempit tu berjaya elak..
Budak-budak tu pun berjaya melompat ke tepi,
salah seorang jatuh terduduk.
Mereka selamat.

Mamat rempit berhentikan moto di tepi..
Turun dari moto, buka helmet dan pegang di tangan,
berjalan menuju ke dua budak tadi..

Segalanya depan mata aku,
dalam hati, aku rasa mamat tu bakal marah berapi budak-budak tu..
Memang patut dia marah, budak-budak tu tak pandnag kiri kanan ketika melintas..
Tapi, helmet di tangan mamat tu buat aku risau..
Andai dia berniat nak gunakan helmet sebagai senjata
mencederakan budak-budak tu,
aku terpaksa masuk campur..

Di hadapan budak-budak tu mamat rempit berdiri.
Jelas kelihatan riak cuak di wajah mereka.
Sedikit kurang senang, aku mula langkah aku menuju ke mereka bertiga..



"Adik tak apa-apa???"

Langkah aku terhenti..

Perkataan yang keluar dari mulut mamat rempit tu mengejutkan aku..
Aku berundur ke tempat asal aku balik..

"Adik OK?? Ada luka tak???"
Mamat rempit tu bertanya pada budak yang terduduk tadi.
Bukan marah, tapi kerisauan yang terpancar di wajah dia..

Budak yang terduduk itu berdiri,
dan bersama-sama kawannya, mereka lari
meninggalkan mamat rempit itu sendiri..

Mamat tu senyum..
Dari wajahnya seolah-olah berkata,
"Nampaknya dia OK, sebab mampu berlari..."

Dari sepatutnya memerahi budak-budak tu,
mamat rempit tu bertanyakan keadaan dengan hemah..
Kalau aku ditempat dia, aku tentu dah menjerkah mereka..
Ternyata salah di tempat budak-budak tu..
Namun, apayang dilakukan mamat rempit tu sangat berbeza..

Aku berani kata,
dalam 10, mungkin
100 orang biasa yang alami hal itu..
Mungkin hanya ada 1 sahaja seperti dia..
Tu pun tentu susah nak cari..
Dia, sangat mengkagumkan aku...

Inilah yang dinamakan
"Jangan nilai buku hanya dengan melihat kulitnya.."
Ini kali pertama aku berniat nak jadi macam mamat rempit.

Pendidikan moral hari ini...


_




20 comments:

  1. mesti adnan sempit kan mamat tu

    ehh:p

    ReplyDelete
  2. tabik terrer pada mamat tuh..kalau mamat tu masuk longkang aku syak lain plak ayat dia bila jumpa budak2 tu

    ReplyDelete
  3. walaupun die mat rempit..tp dlm hati ade taman woo..
    heheheh..

    btul3..don't judge the book by it's cover..

    ReplyDelete
  4. buruknya buku tuh!! hahaha.. Dh terjudge pulak.. =P

    memang jarang jumpa org mcm tu..marah pulak dia kat budak2 tu. :)

    ReplyDelete
  5. kot dia bkn mat rmpit...tp mat motor je...huhuh

    ReplyDelete
  6. baeknya mat rempit tu,,,x sangka,,,selalunya kan mat rempit cam kasar2 aje,,,ni baek lak,,,ni mmg confirm xleh nk judge mat rempit by his look,,ehe, betul ke ayat camtu ntah,,hehe

    ReplyDelete
  7. aku rempit! cey dan2 je ngaku ttbe. hahaha

    ReplyDelete
  8. wakakaka rempit forever!!!

    ReplyDelete
  9. Sedapnye nmpk aiskrim tue...tringin lak nk mkn msa tgh skit tekak ni...adoii!

    btol tue cero don't judge a mat rempit dri muke nye yg krg hensem...kui3

    die mgkin bkn mat rempit tp cm adnan sempit je kot...da de motor je sbg knderaan...hehe3

    yg aku prasan kan klu muke org tue giler grg tp sbnrnye die baik woo...

    bgus lesson of da day... =)
    erm mn citer hri sabtu? x sbr nk bc...hehe3 saje je nk wat suspen....grrr....

    ReplyDelete
  10. awwwwwwwwwwwww!!!nk pkwe cmtu boleh?even rempit still berbudi bahase meyh..sweet shial <3

    ReplyDelete
  11. sy suke pndidikan moral hari ni...
    hehe
    ;))

    ReplyDelete
  12. @.::WaNiE::.
    hahaha, kurang hensem sket dr adnan sempit..hahaha

    @hentakbelipat
    serius aku pon tabik..
    tp kalo btol masuk longkang, sape boleh sabar,hahaha

    @pu3aan
    hahaha, aku suka ayat tu..hehehe

    @WZulhilmi
    hahaha, jgn judge, nanti terkejut cam aku..hahaha

    @echah mashuri
    oh, tidak!! Dia mmg skali pandang dh tau mat rempit..
    tau tak jenis rempit yg suka bawak moto senget segala bagai?? camtu laa dia..

    @aishah
    btol laa tu..bukan semua rempit jahat rogol anak dara org, kan??

    @LUT
    haha, aku pon nk ngaku gak...
    AKu rempit...hehehe

    @Shukjessa
    hehehe, jom rempit same2...

    @Miss Comot
    hehehe, hari sabtu?? tak sabar ek??
    ok2, nanti akan ceritakan walaupun takde laa best mane pon..

    @iemaZAIMAH
    pastikan ko pilih rempit yg btol2 berbudi bahasa..jgn salah pilih...hahaha

    @raja dinie
    hehehe, sama2 amik teladan...

    ReplyDelete
  13. errr...xjadilah...wa nk laki yg ad kenderaan berbumbung beb..baru secure..hahahahaha!

    xdelah..aku reda je aku dpt sesape..wink2~

    ReplyDelete
  14. wahh.. susah nk jumpe mat rempit mcm nieh.. hehehe

    syabas kepadanya..

    tak sempat la anda nk jd HERO selamatkan budak2 tu.. kih3 =P

    ReplyDelete
  15. @iemaZAIMAH
    hahaha, kalo dah jodoh, yg berbeca pon OK..kan??

    @@ien_R@z
    hahaha, tak sempat...
    tak hero laa camtu...
    heheeh

    ReplyDelete
  16. impressive mat rempit. ;)

    ReplyDelete
  17. xleh doe..aku MATERIALISTIK...jujur ni :D

    ReplyDelete
  18. @One-Nie
    yeah, very impressive...
    kalo laa sume mat rempit berhati bersih camni..

    @iemaZAIMAH
    hahaha, ko ckap ko materialistik, skali ko dpat yg stok bawak basikal kang, baru ko tau..
    hehehe

    ReplyDelete
  19. haih!kau jgn la doakan aku dpt yg tu! -_-"

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: