Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Aug 6, 2011

#10 Nasib Harimau Malaya



28 July 2011,
adalah tarikh yang diingati di mana kita dikecewakan dek squad Harimau Malaya kerana gagal mara dalam pusingan seterusnya kelayakan Piala Dunia.

Khairul Fahmi Che Mat berkata,
"Diingatkan, kita bukan kalah. Kita hanya seri dalam perlawanan kedua."
Kalah tetap kalah..
Just except the fact and do something.

Namun,
ramai yang tak tahu bahawa, hari esoknya,
29 July 2011
adalah Hari Harimau Sedunia 2011. (World Tiger Day 2011)



Di kala pasukan bola Harimau Malaya
disokong hampir 90,000 penonton di stadium,
Harimau Malaya yang sebenar (Malayan Tiger, Pak Beang, wiki)
hanya tinggal 600-800 dalam kehidupan liar menurut wikipedia,
namun menurut WWF Malaysia, mereka hanya tinggal kurang dari 500 sahaja..

Jika dibandingkan dengan Harimau Bengal atau Harimau Sumatra, Harimau Malaya mempunyai bilangan yang agak banyak dalam kehidupan liar, namun angka itu terlalu sikit sehingga dilabel sebagai spesies terancam (Endangered IUCN 3.1, wiki)

Cuba ambil masa anda sebentar untuk menghayati video terbitan WWF Malaysia ini yang berdurasi 9:16



Aku tahu kebanyakkan dari kalian tak tengok video ni,
korang akan skip je, terus ke bawah...
tapi jika kalian tengok, ada dua bahagian ditunjukkannya bahawa Pak Belang yang tertangkap itu mengalir airmata tanda kesakitan.

Kita boleh menjerit minta tolong jika kesakitan,
tapi harimau, segarang manapun mereka
apa mampu mereka lakukan tanpa sokongan kita?

Aku sendiri,
di bulan puasa ini,
mengalir air mata menonton video ini..

Serendah RM30 (sama harga dengan tiket bola) kita mampu menjadikan harimau sebagai haiwan angkat dalam kempen 'Adopt A Tiger' oleh WWF Malaysia.
Klik sini untuk info lebih.

postquam-scriptum:
Jika kalian tanya "cEro tu, cerita bagai nak rak, tapi dia tu ada ke nak adopt harimau tu? Cakap lebih arr"
What did you expect?
Did you really expect aku akan jaja kempen suruh adopt harimau sedangkan aku goyang kaki layan berita kat rumah??
Seriously?
I've done my part, sedaya aku mampu sekarang..
Tapi semuanya bergantung kepada individu, kan?
Aku masih nak tunjuk harimau hidup dalam zoo bila aku jalan-jalan dengan anak aku nanti dan berkata, "Itu harimau, belum pupus.."


Mari sokong cEro menjadikan dunia tempat yang lebih baik:


Lagipun, Kita Hanya Ada SATU BUMI.
#1 Save Water, Save The World
#2 Dunia Hebat Tanpa Beg Plastik
#3 A Billion Acts of Green®
#4 Harimau dan Panda Merintih dalam Facebook
#5 Kita Pelihara Dunia Untuk Pewaris Di Masa Akan Datang
#6 Nasib Si Rusa
#7 Makhluk Paling Sunyi
#8 Jimat Tenaga Bermula Dari Rumah
#9 Menghadapi Jerebu




6 comments:

  1. Tringin nk jdi sukarela zoo negara...tp x leh sbb zoo negara jauh sgt dri rumah...public pon x de..huhu3 adopt a tiger tue kite byr dpt bear tiger tue k? or kite hnya kire cam derma?

    ReplyDelete
  2. nk jadi anak cero la..nnti die bawak pi jenjalan kat zoo tgk rimau..! ehehe..!

    ReplyDelete
  3. Haaa! betul tu. Harimau Malaya makin sikit! sbb tu aku sokong kempen gandakan bilangan harimau ni before 2012. tp kempen tu dh tak akftif dh. sedih..

    ak nk tgk video tu tp internet tak mengizinkan. Waaa.

    ReplyDelete
  4. aku dah tengok! Serius sedih giler!
    Aku tak sangka hutan kita ada binatang liar macam ni.huhu. & hutan kita sangat cantik ohh sebenarnyaaaaaa!!!! Thanks for sharing cEro! Siapa tak tengok video tu rugilaaaa..

    ReplyDelete
  5. itu harimau.. belum pupus..

    ade ke cakap camtu kat anak -,-"

    ReplyDelete
  6. tsk tsk...kagum aku dgn semangat kau ni cEro! teruskan usaha!

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: