Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Feb 22, 2011

Hari #4 Ngeteh

Bagi yang tidak tahu, sejak 16 Februari lalu, akibat dari perasaan badan yang lain macam selepas minum air 3-in-1, aku berniat mencabar diri sendiri dengan cuba untuk TIDAK minum mana-mana air pra-campuran 3-in-1 mahupun air yang bersusu (teh tarik, milo dll) selama 5 hari, dan selepas hari ke-5, aku akan buat keputusan sama ada mahu teruskan cabaran ini ataupun hentikannya.


Sudah masuk hari ke-4, apa kata pergi ulangkaji hari-hari sebelumnya:
Hari #0 Control Your Drink
Hari #1 Deprivasi Gula
Hari #2 Memecah Tabiat
Hari #3 Salah Cakap

19 Februari 2011

Ya, aku tahu.
Ramai dah naik bosan dengan entri aku menahan diri dari minum air pra-campuran 3-in-1 dan air bersusu. Tapi, ketahuilah. Susah sebenarnya nak elak dari air-air ni, tambahan jika kita dah bertahun-tahun terbiasa dengannya, seperti dah sebati dengan hidup.

Maka, kali ini aku berniat nak jadikannya sebuah entri ringkas.

Aku bagi satu situasi,
dan aku kemukakan beberapa soalan,
dan aku nak dengar (baca sebenarnya) jawapan dari kalian.

Situasi:



Maka, adalah lumrah kepada anak muda belia tak kacak macam aku ni menghabiskan masa melepak dengan kawan-kawan di waktu petang hujung minggu di mana kebanyakan lelaki kacak seusia aku akan memenuhi waktu itu dengan keluar berdua bersama awek tercinta.

Dan sudah jadi lumrah kepada aku yang gila point dalam foursquare untuk check-in di setiap tempat lepak aku.

Lalu, petang itu, kawan-kawan aku ajak lepak kedai mamak borak-borak kosong orang bujang. Dibawanya aku ke sebuah kedai mamak yang tak pernah aku kunjungi, dan berkobar-kobarlah aku nak check-in di lokasi itu dalam foursquare aku.

Aku masuk apps Foursquare, pilih nama tempat, tekan button check-in here, dan muncul ruangan untuk isi caption.
Aku taip N-G-E-T-E-H.

Aku terhenti. Lalu terfikir.
"Aku tak jalankan kajian yang mendalam, tapi perkataan 'ngeteh' bermaksud 'pekena teh' yang selalunya digunakan masyarakat sekarang untuk mencirikan perbuatan duduk di warung atau kedai makan bersama kawan-kawan sambil minum teh dan berbual-bual, which is what is actually am i doing right now."

Ini dia persoalannya.

"Since I am not ordering 'teh', am I still valid to use the word 'ngeteh'?"


"If not, what is the best word to replace 'ngeteh'?"


"Is 'ngeteh' a book-word? Or just a made up word?"

Aku order limau ais pada waktu tu..Jadi, wujudkah perkataan 'ngelimauais'.
Kawan aku order kopi, maka dia 'ngopi'.
Seorang lagi order neslo panas, jadi dia 'ngeslo'...

postquam-scriptum:
Tak tahu kebenarannya, kawan aku kata perkataan 'ngeteh' berasal dari bahasa jawa dan banyak digunakan oleh masyarakat yang tinggal di selatan tanah air. Ada sesiapa yang boleh tolong kompemkan? Saja nak tahu, tambahkan ilmu..


postquam-subscriptum:
Then, I was not captioning it as 'ngeteh'. Instead, I was not checking in there, at all. Rugi +5 points. (cet! si gila points foursquare!)





15 comments:

  1. pelita! hahaha. pinggan macam kt pelita.

    ni aku org jawa. ngeteh tu. mcm lepak2 minum2 je en. takde lah spesifik teh ke hape. huish. takkan itu pun kau fikir dalam2?

    rugi kau tak check-in! rugi3~ =p

    ReplyDelete
  2. oo ye ke bahase jawe? tatau lak aku since aku ni dah lame tak jadi jawe haha.

    tapi yang aku tahulah kan, konsep 'ngeteh' ni ikut tabiat orang dulu2 yang suka lepak minum2 dekat warung-warung.

    seperti mana yang kita tahu, minuman asasi orang dulu-dulu (orang tua-tua) biasanya adalah kopi dengan teh. manada minuman macam orang kita skang ni milo ke, limau ais ke, horlicks ke.

    mungkin sebab tu la dia jadi ngeteh sebab nak singkatkan words.

    tapi so far words ngeteh tu kalo dekat kampung aku di belah pahang ni ramai je orang guna, tak tahu lah kalo mmg asalnya dari jawa hehe.

    p.s: name je ngeteh, orang ajak aku ngeteh pon aku order limau ais haha.

    ReplyDelete
  3. ngeteh mmg banyak digunakan org2 belah selatan/jawa. senang je kalau taknak guna ngeteh, aku selalu guna lepak minum. hehe. nanti PM aku num fon ko cEro. kot2 aku menyinggah area Sg. Besi leh lanje ko ngeteh. kih3

    ReplyDelete
  4. aku pernah dengar ngeteh..tapi..tak tau maksud..waaa cero..good luck ek kau punya cabaran tuh..hahahha

    ReplyDelete
  5. ayah nesa slalu ckp "td gi ngeteh"
    dulu nesa igt itu mcm satu pekerjaan mcm berkebun (??)

    ReplyDelete
  6. hahah...aku rase mmg ngeteh dr perkataan jawa..sbb sejak duk johor tu le perkataan yg aku dgr bile kwn2 ajk pi lepak2 minum..tp xde lak minum air teh semata2..ade je minum air2 lain..so ko jgn mulakan perkataan baru plak yer?..payah lak aku nk adapt kang..

    ReplyDelete
  7. ak lagi lah teruk, first time dgr.. kih kih.. klu order starbucks jadi ngarbucks????

    P/s : ko mmg gila point!

    ReplyDelete
  8. ngeteh tu berasal dr bahasa jawa.ngeteh mksdnye duk mnum2.bkn mnum teh la.haish -.-'

    nnt aq tnye mak bapak aq.dyeorg due2 org jawa.aq jawa rosak.haha

    ReplyDelete
  9. ngeteh tue bhsa jawa ek? rasanya blah pantai timur de gune je...tp mksdnye cuba...kn tny blik mmber2 nih...hehe3

    ReplyDelete
  10. rugi rugi. normal check in sudeyyyyy~

    -kudozu

    ReplyDelete
  11. aku bg ko cbrn pulak..g tanye org jawe laen, beza 'ngeteh' dgn 'ngentil'... huhu

    ReplyDelete
  12. @m i r a f i q a
    hahaha, bukan pelita laa...cuba lg cuba lg...

    @Shukjessa
    hahaha, kdg2 aku sndri konfius dgn bahasa sendiri...
    nmpak sgt byk lg kena belajar dgn bahasa kita, kan?

    @8439172646701725915.0
    nekmo, keh keh keh, nk habes dah cabaran..

    @Nesa Wazir
    oh, aku pon pernah terfikir yg ngeteh tu macam petik daun teh kt cameron highland..hahahah

    @2584714405864008335.0
    ko pun..

    @pu3aan
    hahaha, kompom laa perkataan lain tu tak wujud...ngemilo jom!

    @WZulhilmi
    ngarbucks? hahaha, baru tu, boleh pakai!

    @iemaZAIMAH
    baiklah cikgu bahasa jawa..sila laa tanyakan yek!! hehehehe

    @Miss Comot
    tu yg nakkan kepastian tu...

    @Anonymous
    hahaha, normal tak best dooo...

    @CikGusi BingbOo
    ngentil?? apakah??
    mesti tak berapa molek maksudnye kan???

    ReplyDelete
  13. haha..ngeteh x salah bahase jawa la..kalo milo plak..ngilo la jadi die..hahaha

    ReplyDelete
  14. @tulip
    kan? kan? kan??
    logik biasa mmg mcam tu laa...
    tp salah, sbb org jawa sndri kata salah..hehehe

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: