Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Feb 16, 2011

Hari #0 Control Your Drink

Ke dapur.
Ambil gelas, ambil pack Lipton instant Milk Tea.
Isi ke dalam gelas, tekan air panas.
Kacau...





Aku hirup air yang aku bancuh.
Muka berkerut.

"Kenapa air ni dah tak sedap?
Dulu bau dia pun dah menambat jiwa..."

Dari situ aku dapat rasa ada sesuatu yang tak kena...
Perasaan ni sama dengan perasaan satu masa dulu di mana aku sangat kerap minum kopi dan sampai satu tahap bila aku minum kopi, aku hanya ada 5 minit sebelum perut aku memulas sakit.

Mana tak, hampir setiap hari minuman 3-in-1 atau yang bersusu akan masuk ke badan aku.
Teh tarik, teh halia,
kalau kat rumah Lipton Milk Tea, Cadbury Hot Chocolate.
Mungkin aku terlalu banyak minum air 3-in-1 macam ni.

Jadi, aku patut ambil satu inisiatif baru untuk me'mantain'kan kebolehan tunas rasa di lidah aku supaya aku masih mampu makan makanan yang sedap di masa akan datang.

Maka,
aku berkeputusan mahu mencabar diri.
Aku akan berhenti minum sebarang minuman 3-in-1 dan yang bersusu selama 5 hari.
Dan selepas 5 hari, aku akan minum segelas untuk lihat perubahan diri.
Kalau tetap negatif, aku akan berhenti mungkin selama yang mungkin.
Kalau jadi positif, aku akan kawal minuman aku, mungkin segelas setiap dua hari.

Maka,
ianya bermula.
Day #0 Control Your Drink

postquam-scriptum:
Badan manusia terlalu istimewa di mana setiap perubahan yang berlaku pada badan akan diberi amaran terlebih dahulu. Sebagai contoh, kita akan terasa lain sebelum mahu menipu seseorang, kita akan rasa masin di tekak sebelum muntah, dan kita akan pedih mata sebelum mengantuk mahu tidur. Andai kita sedikit peka dengan amaran itu, kita mampu mengawal apa yang akan berlaku.
Tak percaya, cubalah.




18 comments:

  1. ...dan, kita akn rasa sakit d hati bila tiba masa utk melupakan..

    ReplyDelete
  2. ok.aku tunggu hingga dah sampai hari kelima.. =)

    ReplyDelete
  3. jgn amalkan sgt minum kopi or teh hari2, bahye. dengan environment skang ni yang lebih byk racun or bahan kimia yang dibubuh, macam2 penyakit boleh dapat.

    yang 3 in 1 lagilah, kalo boleh elakkan. sebab ni dari pengalaman mak dengan akak aku sendiri yang kini dah tak boleh minum kopi or teh 3 in 1 hatta berjenama antarabangsa pon.

    seeloknya bancuh sendiri dan cuba jarakkan jangkamasa minuman dalam seminggu.

    p.s: alhamdulillah aku bukan kaki kopi or teh, kalo tak konpem dah kena darah tinggi kaw2 punye

    ReplyDelete
  4. minum air suam kn lebey bagus...

    p/s: rase cam lain je masuk blog cero arinih..

    ReplyDelete
  5. kau hantu kafein eh? tak elok bro. aku tak boleh minum kafein. kesannya menyusahkan hidup aku, sebab aku jadi tak boleh tidur walau hanya minum seteguk!

    amalkan minum air masak banyak2 cEro! biar lebih dari lapan gelas sehari baru bertenaga! cubalah. :)

    ReplyDelete
  6. huhu.
    too much instant drink tak elok ok.
    baik minum air masak je.keh3.

    ReplyDelete
  7. escafe dgn aku dah mcm best buddy camne?hahaha aku pn mmg nk kurangan ah...boleh bengkok buah pinggang beb

    ReplyDelete
  8. tau x pe! aku pun tgk ko ni asyik sgt makan kat luar. very bad very bad (sambil mengoyangkan jari telunjuk). hahaha
    gud luck! tell me the result ok!

    ReplyDelete
  9. kopi n teh kurang minum...biasa MILLOOOOOOOOO je...hehe3 krn milo mengenyangkan....umm..umm..umm..yumm3

    ReplyDelete
  10. wah hehe. bagus tu cero. anyway , gud luck =)

    ReplyDelete
  11. 3in1 tak elok oh!

    bgusla kau cepat2 berhenti ye

    ReplyDelete
  12. roomate aku pon suruh cepat2 berhenti.. =(

    ReplyDelete
  13. minum 3 in 1 x elok la...x boleh minum selalu...suke ayat kat postquam tu..

    ReplyDelete
  14. aku suka minum kopi...hmm..ntah la jadi tabiat kot..before masuk kelas..aku beli satu bungkus...then..apa yang aku perasan..utk sem ni..kawan2 aku terikut dengan perangai aku..apa kepelik tgk aku minum kopi..so, dorunk pun terjadi macam aku..cuma..aku overdose kopi..eh..ada ke istilah tu??hahhaha...cero...teh minum byk2 angin oiii...tp..kita kena gak minum teh..wlpn aku tak suka!!!

    ReplyDelete
  15. @~* chirpy_chummy *~
    hahaha, tepat sekali!

    @Sophie Al-yahya
    hehe, sila tunggu...

    @Shukjessa
    hahaha, saat aku sedari je, rupanya aku dh smpai tahap ketagih rasanya...
    ni yg nak lebih mencabar diri ni...
    nk hidup lebih sihat!

    @pu3aan
    air suam takde rase, tak sedap!!hehehe

    @hanaahmad
    tak brape nk hantu laa...
    alhamdulillah, tido aku tak terkesan dgn kafein..sbb aku mmg tido lmbat pon..hahaha

    @Fina Fento
    yeah! terima kasih!!!

    @iemaZAIMAH
    air masak pon minum byk gak..hahaha

    @hentakbelipat
    hahha, jom berubah ke arah yg lebih baik jom!!!

    @WZulhilmi
    wokey! aku pon rase aku amat hidup dlm keadaan yg tak sihat!

    @Miss Comot
    milo pon 3-in-1 dan bersusu jugak!

    @Miranisa =)
    thank you! tunggu berita baik dr aku yek!

    @mr delirium
    nak berenti terus mcam nanti takde benda nk minum plak..hahaha

    @Akulah Aqilah Itu
    bgus rumet ko...sape nama???

    @tulip
    sbb tu nk kawal sikit minuman..
    tak nak mati awal...

    @51697031021352576.0
    takleh slalu laa nekmo,
    ko sndri akan rasa badan jd kurg sihat..
    jom arr join aku cabaran 5 hari aku ni...

    ReplyDelete
  16. camne nih??sejak aku start praktikal nie,hari2 teguk nes , milo n oat instant....mampu ke x nk join cbrn ko nie ek??

    ReplyDelete
  17. @chomelxii
    jom laa try cabaran ni...
    sbb tak rugi kot, nak sihatkan badan...kan? kan? kan?

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: