Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Feb 5, 2011

Nilai Persahabatan Hanya Dengan Satu Klik

Aku ada kenal seorang perempuan ni.
Aku kenal dia sebab dia awek kepada kawan sekolah aku.
Pernah duduk makan sama (sekali dengan kawan aku laa)
pernah lepak borak sama-sama (juga dengan kawan aku)
dengan kata lain,
walaupun dia awek kepada kawan aku,
tapi kami adalah kawan.

Dua tahun lalu dia add aku dalam Facebook.
Aku accept.

Baru-baru ni,
aku dapat tahu dia putus dengan kawan aku tu.

Sebab nak tahu sebab apa diorang putus,
dan kawan aku tu suruh tanyalah ex-awek dia,
aku cuba nak contact perempuan tu melalui Facebook.
Nak dijadikan cerita, dia dah 'unfriend' aku.

Aku fikir, mungkin sebab diorang putus gaduh.
Tapi, yang lagi lawak, mutual friend adalah kawan aku merangkap ex-bf dia.
Dengan kata lain, dia hanya unfriend aku, bukan ex-bf dia..

Jadi,
adakah aku masih kawan dia?
Aku sendiri bingung..
Nak add balik pun rasa AWKWARD!

Ini membuatkan aku terfikir,
berapa nilai sebenar kawan pada kita?
Adakah semudah satu klik 'Add as Friend' untuk berkawan?
Dan semudah satu klik 'Unfriend' untuk tidak berkawan?



postquam-scriptum:
Wujudnya jaringan sosial yang luas seperti Facebook membuatkan kita manusia semakin memandang enteng nilai 'kawan' kepada kehidupan.


postquam-subscriptum:
Tahukah anda perkataan 'unfriend' hanya wujud kebelakangan beberapa tahun ni?
Terima kasih kepada perkembangan laman jaringan sosial yang pesat membangun.




23 comments:

  1. aikk mcm pelik je minah tuu HAHA

    ReplyDelete
  2. pertama, adakah selama ni ko menyedari yg dia hanya unfriend dengan ko selepas dia dah break up dgn ex-bf dia ataupun dia dah lama remove ko? hehe.

    kedua, unfriend tu wujud selepas wujudnya 'facebook baru'. maksudnya profile baru tu. selama ni masih guna 'remove as a friend'. aku tau sebab aku hari-hari remove org yang tak dikenali. hahah

    ReplyDelete
  3. ke sebab tibe2 je hilang? atau time tu die unfriendkan sume then later on die add balek ex bf die?

    aku sendiri agak pelik dengan bilangan kawan dalam FB aku sendiri. Kadang2 327, esoknya 325, lusanya 329, dan macamtulah naik turun naik turun, sampai aku pun tak paham.

    Sampailah aku malas nak amek kisah, sebab aku takkan remove or unfriend ape jadahnya tanpa sebab yg kukuh. dulu2 pon nyaris2 je nak remove ex aku, tp atas nasihat member2 tak jadi, so aku biar je la.

    tapi aku pernah kene remove dengan sorg minah ni, kawan kepade ex aku. aku tak add dia. dia yang add, then aku sukalah menyampuk gak kekadang di wall dia.

    cuma apa yg aku perati ayat2 dia agak annoying bila aku komen. yela bosan gak hari2 asyik cerita pasal ex dia yg curang ke jadanya, aku pun pernah gak dulu. so aku paham, tapi aku tak labelkan semua perempuan begitu. tidak bagi dia yg terusan menghentam lelaki yg padanya sgt worse.

    aku tak ingt komen terakhir aku, tp yg pasti dia tak puas hati dan trus remove aku. pigidah, bukan aku yang add dia pon, ingt aku kesah sgt ke??

    p.s: nak berkawan, biarlah molek2 skek.

    ReplyDelete
  4. setuju dengan hanaahmad ;)

    ReplyDelete
  5. aku pun penah kena unfriend. tp aku tak kisah pun.

    utk buatkan dia terasa malu, aku add dia balik. muahahaha..

    ReplyDelete
  6. sepupu aku remove aku dr frenlist dye sbb aku penah kuarkan statement "menyampah tgk dak2 skola yg pmr pon xlepas sebok bencinte kat fb" siap wall ke wall,syg ayang lagik..tp aku xmention nme dye pon..hahaa
    smpikan dye dtg umah aku..jgn kate smbg..nak salam pon tak apetah lagik minom air aku bt..saket hati lagik gamaknye..

    ReplyDelete
  7. dulu aku penah care sgt pasal befriend, unfriend. skrg dah malas

    penah terjadi dispute antara aku dan sorang kwn pompuan (bukan virtual fren). memang salah aku. so, aku minta maaf berkali2 but it seems she's still in rage. bukan aku yg memutuskan silaturahim tapi itu yg dia pilih

    ReplyDelete
  8. Aku pernah sekali terbuang mak sedara aku sebab dia tukar nama, so aku ingat strangers mana laa.

    Mak sdara aku marah, majok.huu

    ReplyDelete
  9. aku terpaksa unfriend beberapa org yg aku tak kenal kt fb.sbb aku tak perlukan stalker.

    ReplyDelete
  10. kdg2 aku pelik gak list frends kat fb aku berubah2..kdg2 terpk gak ade org remove aku..sampai hati an..haha..girl tu emo kot..

    ReplyDelete
  11. aku xpenah tahu plak ade unfriend tuh..
    ke sbb aku xtukar profile baru?..
    ermm..pompuan tu PMS kot..tu yg die xkwn ngn ko..hahaha..

    ReplyDelete
  12. ermmm...kau igt kisah aku cero?hmm..now..aku dh berani add org tu dan sekutu2 dia..hmm..biar la dorunk nak approve or pape..janji aku dh laksanakan tugas aku..nnt tak org ckp aku sombong..tp..agak susah sebenarnyee mula2..hmmm..susah nk telan weh..

    ReplyDelete
  13. haha..suka cara Sophie tu..anyway,takyahla add balik..block trus...biar lost connection..kalau jumpa tegur mcm biasa.b professional..Facebook ni utk contact kawan2 yg penting je kan kan?

    ReplyDelete
  14. tapi awat die remove kau aje...kawan kau tu dak nye remove..plik bebeno..aishh..

    okeh..kawan2 aku "dah" xnak kawan ngn aku..sebabnye..kau sendiri tahu..ape jadi dengan nama aku.huehuehue

    ReplyDelete
  15. mmg sedih klau org unfriend kte dan kita sedar perkara tu. klau tak sedar, takpelah. mungkin tak berapa kenal. atau, add lepas tu tak pernah cakap hai pun. wakder? aku taktau motif unfriend tuh.

    ReplyDelete
  16. @wannurfazrini
    sgt pelik..aku sgt nk tau ape motif dia unfriend aku..

    @hanaahmad
    ada satu ketika aku sedar sbb tak nmpak feed dia kt wall aku, tp aku just ingat dia sibuk tak on9 fb..aku baru yakin yg dia unfriend aku bile aku nk tanya dia sbb dia putus..mgkin dia dh unfriend aku dr awal tp aku tak sedar kot??

    @Shukjessa
    mcam2 perangai org dgn FB kan?? ade yg smpai gaduh, putus kawan, putus tunang semata2 sbb fb je..haparah..

    @HUDA
    setuju dgn anda

    @Sophie Al-yahya
    hahaha, malas nk add dia balik, nanti nmpak mcam aku plak terhegeh2..hehehe

    @AmriGloomySunday
    laaa, sbb fb punye psal??? klakar btol org yg amik hal fb ni besar2..

    @Dark Half
    kalo dh diluar kemampuan kita, apakan daya kan??

    @Akulah Aqilah Itu
    hahaha, ko add balik tak??? sure laa add kan??

    @One-Nie
    ntah laa, itu laa yg aku nak tau sgt nih...

    @farahmoque
    kalo tak knal boleh dimaafkan lg, tp yg jadi pelik sbb aku tak ade masalah ape2 pon dgn dia..cam nk carik gado je kan??

    @tulip
    kdg2 diorg wat add n unfriend tu mcam main2 je..mntang2 laa semudah tekan satu link..

    @pu3aan
    bukan ke yg tak tukar profil baru akan ditukar secara auto ke??

    @8286116616750312267.0
    nekmo, takpe...aku tak rase ko wat silap..skang bergantung kpd diorg sndri laa nak ke tak nak kan??

    @airaniez wirdani
    setuju..mmg kemungkinan nk jumpa tu tinggi sbb umah dia dekat je dgn tmpat aku..hahahah

    @mr delirium
    grrr, life must move on pal...
    tukar laa nama tu, pelik je timbul kt wall feed aku..hahahah

    @m i r a f i q a
    itu satu hal jgak..
    add pastu diam...
    tgk wall je rupanya dia add secara pukal...nak friend nampak banyak konon popular...cit

    ReplyDelete
  17. alice in wonderland said...
    ader sesuatu yg tersembunyi kot..org xder fb huhuhu

    ReplyDelete
  18. hahaha3 bese la..myb die add msa die kapel ngn mmber ko...ble da x kapel...die rase x perlu kot sbb jrang @ x prnah chat ngn ko...
    org skg add sbb nk nmpk rmai kwn tp x knal pon...bhya wat cmtu...sbb kte x thu de yg btol2 nk kwn @ skadar hnya nk thu ttg kite a.k.a spy...especially girls...

    ReplyDelete
  19. ntah le cero..
    yg pasti aku punye profile xtukar pape pun..same je aku tgk ari2..

    ReplyDelete
  20. @Anonymous
    yeah! kdg2 ade kebenaran yg menyakitkan...

    @Miss Comot
    ada btol jugak kot...
    ntah laa..malas plak nak layan...

    @pu3aan
    yeke??
    blom lagi kot...
    nanti bertukar laa tu..hahahah

    ReplyDelete
  21. alice in wonderland said...
    hmmm kebenaran yg menyakitkan tp kebenaran itu adalah ketenangan

    ReplyDelete
  22. unfriend?LOL.only a coward would remove someone from their fb list.unless,he/she is ur stalker lah -.-'

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: