Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Feb 15, 2010

Jawapan tEka-tEki #3 Kes Bunuh Hartawan

this is fifty-seventh..
..and I'm sorry!!


Baiklah,
Kepada sesiapa yang tak baca lagi tEka-tEki #3 Kes Bunuh Hartawan,
boleh beralih ke sana dahulu..
Tak rugi pon korang baca tEka-tEki tu sbb jawapan dh pon kuar!

**********

Mangsa terbunuh dengan tikaman di bahagian hadapan badan,
dan terbunuh di dalam rumahnya,
maka pembunuh adalah seseorang yang dikenalinya..




'Dying message' dijumpai di lantai bawah mangsa yang menelentang.
Kalau mangsa mati serta merta selepas tikaman,
mangsa akan dijumpai meniarap kerana menahan kesakitan.
Maka, mesej itu dipercayai ditulis mangsa sendiri dalam keadaan nyawa ikan.

Namun,
tak mungkin pembunuh tak perasan mangsa meninggalkan mesej.
Dia tentu perasan, dan membacanya.
Alasan kenapa dia tak memadam mesej itu adalah,
mesej itu seperti tidak menjurus kepadanya.
Maka, dia boleh bebas dari tuduhan.

'Dying message' adalah mesej terakhir tinggalan mangsa pembunuhan
bertujuan memberi kita maklumat yg menjurus kepada pembunuh.
Seharusnya mesej ringkas dan mudah..
Mangsa pandai,
dia menulis mesej yang tidak difahami pembunuh,
namun boleh difahami orang lain.



Dari kiri; Wawa, Acai dan Zack

Wawa mungkin pembunuh..
Dari '
dying message' yang ditinggalkan,
VWXYZ mungkin merujuk kepada alpabet
dimana
Wawa adalah seorang guru tadika,
yang berkemahiran dalam seni mempertahankan diri..
Motif juga ada, kerana dari penyataan,
Wawa seolah-olah berpura-pura sukakan mangsa..

Namun bukankah lebih senang kalau tinggalkan
ABC sbg mesej yg merujuk kepada Wawa?
Dan kalau betul
Wawa sukakan Acai bukan abangnya,
kenapa dalam kenyataan
Wawa,
dia menuduh
Acai sebagai pembunuh?

*****

Acai juga boleh disyaki,
mesej
VWXYZ boleh merujuk kepada motosikal Suzuki WXY dia..
dan dia bermotif kerana harta..
Pendapat yang berbeza dengan abangnya,
Acai juga bermotifkan dendam terhadap kematian ibubapa mereka...

Namun,
Kenapa
VWXYZ bukan WXY je?
Apa makna V dan Z?
Lagipun adakah orang yang tidak berminat dengan perniagaan
mahu merampas perniagaan dari abangnya?

*****

Jika bukan
Acai, bukan Wawa,
Maka?

Zack,
Motif hutang yang ditanggungnya..
VWXYZ juga boleh dikaitkan dia..
VW adalah utk Volkwagen yang dimilikinya...
oleh sbb dia tak mahir dalam automotif,
kemungkinan dia tak tahu
VW adalah utk Volkwagen adalah tinggi..
Z adalah dia (Zack)
XY pula digunakan bagi mengaburi mata Zack
dan kemungkinan dia faham mesej itu merujuk kepadanya tinggi jikalau dia hanya gunakan
VWZ sahaja...
Lagipun
XY adalah lelaki, menolak kemungkinan Wawa di situ.

Bukti?
oleh kerana pembunuhan berlaku di rumah mangsa,
maka ianya adalah pembunuhan yang tidak dirancang..
Maka,
alat pembunuhan adalah barangan dalam rumah itu,
oleh kerana masa yang suntuk dari masa pembunuhan ke waktu siasatan,
senjata pembunuhan mungkin masih di pembunuh..
Cuba periksa kereta
Volkwagen dia,
mungkin ada jumpa barangan tajam milik kediaman mangsa yang mungkin berlumuran darah..
senjata mungkin bersama dengan baju berlumuran darah yang dipakai pembunuh semasa membunuh...

Sekian!..

Komen, kritikan dan idea amatlah dialu-alukan..




6 comments:

  1. nice one. penat pikir aritu.last2 fed up.haha

    lenkali bg senang sket ek.

    ReplyDelete
  2. eh, hari tu aku jawap zack jugak ek?
    hahahaha
    dan2 jer

    ReplyDelete
  3. arghhh!!

    -kudozu

    ReplyDelete
  4. hi there..
    entah mcm mane. jalan cerita teka teki ni almost sama dgn citer dalam buku Kam Raslan - Confessions of an old boys. The Dato' Hamid adventures bahagian Murder In Parit Cindai. kebetulan maybe.

    http://4.bp.blogspot.com/_3o5sgtrTmvo/ScetbIiie9I/AAAAAAAASTI/e4PjhNIJwSo/s320/conf.jpg

    ReplyDelete
  5. Aezad: Ye ke?? AKu musti kena cari buku tu.. nak gak bace...
    kat ne boleh dpat ek??

    ReplyDelete
  6. MPH or Popular pn ada..

    tu pndgan aku - utk kamu aku x tahu.
    kalo x bli pn xpe. p mane2 MPH kamu cr buku tu bc jer kt situ - kalo nk jimat duit la.

    kalo suka - bli bt koleksi. x salah pn.

    ***

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: