Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Aug 23, 2010

Reality Check: Hilang Percaya

one-eight-six
I'm sorry..


Masyarakat sekarang terlalu menolak segala perkara dari sudut negatif daripada menerimanya.
Hilang kepercayaan kepada orang sekeliling,
terutamanya orang yang terlalu asing.

Kalian akan faham apa maksud penyataan di atas setelah baca kisah benar di bawah.



Gatal punggung, aku decide nak ke satu tempat ni dengan menaiki LRT.
Haha, kononnya dah lama tak merasa berebut dengan orang awam.

LRT ramai orang.
Ya, aku kurang minat berebut, tapi apa salahnya sekali sekala.
Dalam gerabak, aku berdiri di sebatang tiang.
Di hadapan aku berdiri seorang gadis berkulit putih
membimbit satu fail, menggalas beg
dan membelakangi aku dengan menghadap pintu.

Dari gaya dia, dia tak biasa naik LRT.
Berkali-kali dia jenguk route-map.
Berkali-kali dia jenguk luar pintu baca nama tempat di stesen yang berhenti.
Sekali-sekala menjeling orang sekeliling,
seolah-olah berjaga-jaga dengan sesuatu.

Sampai satu stesen ni, dia bersedia untuk keluar.
Sesuatu jatuh dari fail dia, dan dia tak menyedarinya.
Lebih malang, dari tempat jatuh dia, hanya aku sahaja yang perasan.
Biasa laa, dah ramai orang, jarak penglihatan pun kurang.

Dalam kepala,
"Nak tolong ke, abaikan??"
Bulan Ramadhan, aku tolong.

Pintu sudah terbuka ketika aku membongkok mengambil barang itu dari lantai.
Sepucuk surat belum dibuka, kelihatan penting.
Gadis tu dah keluar sebelum aku sempat nak pulangkan.
Orang ramai bersaing, aku belum sampai destinasi.

Dalam kepala,
"Nak kejar ke, abaikan?"
Bulan Ramadhan, aku keluar kejar.




Orang ramai yang berpusu buatkan aku tak mampu kejar laju.
Beberapa orang sempat aku langgar.
Dia sudah di depan, aku masih di belakang.

"Cik, cik, CIK!!!"
Macam tak malu je jerit tengah orang ramai.
Aku nampak dia berpaling pandang,
tapi seolah dia makin laju ke depan.
Apakah??

Bila aku mula rapat dengan dia,
dia sudah keluar dari post scan tiket sedangkan aku masih di dalam.
Aku panjangkan tangan, tarik beg dia melintasi penghalang.
Dia melatah menjerit, berpusing dan memukul tangan aku.

Gaya dia seolah-olah aku nak rompak dia.
Seolah-olah aku nak ragut beg dia.
Seolah-olah aku nak raba punggung dia.

"Pergilah...." dia menjerit.
Aku terkelu sekejap.
Orang keliling pandang.
Aku terasa dimalukan.

"Cik, ini jatuh dari fail cik tadi."
Aku hulurkan surat tu.
Dia terdiam, ditelitinya surat itu,
lalu dengan perlahan dia hulurkan tangan menyambut.

Aku berpusing dan pergi.
Ada kedengaran dia panggil aku dari luar,
mungkin nak meminta maaf atau apa.

Dalam kepala,
"Nak pusing ke, abaikan?"
Bulan Ramadhan, namun maruah tercalar, aku abaikan.


Aku berlalu dengan mendengar dia memanggil aku dari jauh.
"Encik..encik!!"

Akibatnya, aku terpaksa tunggu lagi 15 minit untuk tren seterusnya.

Aku sedar muka aku muka jahat.
Lagi sedar pakaian aku agak selekeh.
Tapi, aku tahu,
tak ada orang jahat yang nak buat jahat
di tengah khalayak ramai
sambil jerit "cik, cik, cik..."

At least, kalau tak percayakan orang sekeliling,
percayalah diri sendiri
bahawa kita mampu jaga diri sendiri.

Untuk cik Fail,
"sama-sama.."





19 comments:

  1. heh.
    mungkin ada sesuatu yg pernah jadi, yg buat dia fobia.

    siapalah kita untuk judge org kan..
    hati mau baik betol x bro.. :)

    ReplyDelete
  2. salam ramadhan

    angah rasa mesti ada yg membuat dia fobia gak??? tapi apa yg patut bulan ramadhannn hehehe.....ingattttt

    ReplyDelete
  3. aku rase bukan sebab appearance ko kot. ni aku rase adalah lebih kepada tindakan refleks. ye la tibe2 ade orang tarik beg mesti ko panik kan? maybe dia tak dengar dalam ramai2 orang tu ko panggil cik, ye la cik sape? mesti ramai juga perempuan dekat area2 terjadinya benda tu.

    kalo aku yang jadi ko pun mesti dia menjerit gak. sbb skang ni macam2 boleh jadi, orang sentuh bahu je pun dah kena pukau.

    xpelah, at least ko dapat pahale tolong orang kan =)

    ReplyDelete
  4. normal la tu..
    pompuan..kene la berjaga2 kalo kat tempat yg die xbiasa..
    dah tu tetibe org jerit cik..cik..!!
    takut la jugak kan..?
    bukan nak kate tempat kosong ke.. tempat ramai org ke..
    kalo dah nak terjadi perkara buruk jadi jugak kn..?
    ko anggap la tu salah satu tindakan refleks sorg pompuan..
    dan maafkanla die wat ko mcm tu..ni kan bulan ramadhan..?

    p/s: ape bulan ramadhan je ke kene maafkn org..? ishh aan ni..xlogik tul..;P

    ReplyDelete
  5. kehkeh..nasib baik die x claim panggil org ramai pukui kau sbb mcm nak ragut dia.naya ja x pepasai kn.

    ReplyDelete
  6. wow...mmg dramatik la cero..hehe

    ReplyDelete
  7. huhu takut la tu maybe tak biasa dengan keadaan mcm tu kot

    tp kalau den pun mau den hangin satu badan dah tlg kejar lagi tapi kene mcm tu

    huhuhuh

    ReplyDelete
  8. tragis nya~~.. takpe lah.. janji dia dh tau niat ko.. :)

    ReplyDelete
  9. budak2 kot..lgpun org xbiase..selalu mmg cmtu..mst dlm kepala dye mcm2 fikiran negatif..mybe org yg ensem gile kejar dye pun dye lari 100 batu..

    ReplyDelete
  10. betul mcm kn ckp..mungkin ada pernah jadi mcm tu dkt dia..mungkin dia fobia..apa2 pun..ikhlaskan benda baik yg kita buat..sekian tazkirah ramadhan.

    ReplyDelete
  11. @KERAK NASI
    tp kalo fobia pon, jgn laa menghukum aku...
    terasa terhina beb..
    haha

    @AngahSayang2314
    haha, kalo bukan kerana Ramadhan, mmg dh kena dah cik tu...

    @Shukjessa
    at least cool laa sket bila aku tarik beg dia..
    ni tak, pusing n pukul aku...
    apakah??

    @pu3aan
    haha, tak berdendam pon dgn dia, takpe..
    dah maafkan dah...
    bulan ramadhan, hehe..

    @hentakbelipat
    tau takpe, skali dia menjerit kata ku pervert,
    maunya kena tibai dulu baru boleh pulangkan surat..
    hahha

    @tuan tanah
    dramatik sbb dia over-protected..
    hehehhe

    @.::WaNiE::.
    adegan kejar mengejar mengalahkan drama hindustan...
    haha

    @WZulhilmi
    hehe, aku pon wat jual mahal je masa dia panggil tu..
    hahaha

    @iemaZAIMAH
    ataupun muka kau mcam muka jahat??
    kalo yg panggil di ala-ala zac efron ke, taylor lautner ke,
    sure dia yg berkejaran ke arah aku...

    @theSkycrapper
    haha, dia fobia, tp mangsanya aku...
    aku pon nk fobia laa...
    hehehe

    ReplyDelete
  12. hurmm...myb die x biasa...bru smp sna kot...x biasa lg..yela...die nk brhati2 kn...apetah lgi die x knl ko...
    myb die tkot kot...sbb die kan perempuan...kn waspada...
    klu aku pon org pggl cik..cik..cik...aku wat x lyn...myb aku igt org pggl org lain..kan rmai org pompuan lain yg lalu-lalang...kang berpaling dikatakn perasan...haha3
    aku setiap kli nek monorel dlu...aku pgg kuat2 beg tau...bhya mndtg kite x thu kan...

    len kli ko jerit nm die...skali ngan jenis pakaian die...
    cth: cik bertudung biru berbaju krg...srt awk jth ni...sy nk plgkn...haha3
    msti die tercengang skjp pikir...aku k tue? haha3

    ReplyDelete
  13. @Miss Comot
    haha, idea bagus laa cik comot...
    tak terpikir plak..
    kalo jadi lg, nak buat laa..
    hahaha

    @m i r a f i q a
    haha, agaknye aku penat kejar kot, tu yg muka pon jadi ganas masa tu...
    hahahah

    ReplyDelete
  14. hehe..aku pun kadang2 takut gak...tapi..kalau macam tu punya gaya..aku berhenti la bila cakap..hehe..cian ko..

    -nenek moden-

    ReplyDelete
  15. @Anonymous
    nenek..
    haha, apakan daya...dah nasib badan...

    ReplyDelete
  16. klu yg pgl mcm taylor lautner,aku lah org pertama yg kejar dye..hahahahahahaa!

    ReplyDelete
  17. tindakn refleks kot...
    ending agak tragis...hehe

    ReplyDelete
  18. @iemaZAIMAH
    haha, tak smpat panggil dia dah kena serbu dah..
    hahaah

    @raja dinie
    sgt tragis sbb perasaan bercampur baur dgn geram dan kecewa...

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: