Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Nov 6, 2009

Perempuan Makhluk Rumit #3 : Tunang Orang

this is my thirtieth post...
..and this is serious stuff..
..and I'm sorry..

Ini adalah sebuah cerita kawan kepada seorang kawan aku...
We all connected by six degree of people..
So, saya mahu berkongsi kisah ini dengan semua yg membaca...

Namanya Abu (bukan nama sebenar),
wajah tak laa kacak macam lelaki zaman sekarang..

Duit plak takde arr berkepul mcam anak datuk..
Pendek kata, dia takde sebarang kelebihan..
Namun, prinsip hidupnya kuat, takkan bersama dengan perempuan yg berhubungan...
Bg dia, hubungan adalah satu yg SUCI..

Tapi,
segalanya mula goyah apabila dia didekati seorg perempuan..
Namanya Ema (bukan nama sebenar)..
Ema berkata kpd Abu yg dia dah lama perhatikan Abu...
Namun, hanya kebelakangan nih je berani sket...

Abu melayan,
SMS, chatting, calling, dan sampai tahap NAK dating dh..
Abu happy, Ema lg happy...
Tetiba, Abu dapat tau dr status Facebook Ema,
SHE'S ENGAGED!!

Bila ditanya bila,
Ema kata 2 minggu baru,
dan dia dipaksa kerana keluarga...
Abu terfikirkan prinsipnya...
"Never with someone in relationship"
Kepalanya buntu,
Segalanya bercelaru..
Penjelasan diperlukan..

Ema jelaskan,
dia mahu putuskan tunangannya,
atas sbb dia tak mahu menipu diri sndri...

Abu terfikir,
adakah sbbnya, Ema bakal putus tunang??
adakah dia akan dicop 'pemutus tunang'??
adakah segalanya akan sama slepas putus tunang???

Nasihat diminta dr kawan (which is my friend)
Kawannya berkata, 'Just let it go, dude!!'
Namun, soal hati bukan semudah 4 perkataan itu..

Kini,
Abu belajar melepaskan segalanya...
Sakit, namun itu yg terbaik..
Sesalnya,
"Jika semua ni berlaku 2 minggu lebih awal.."

Ema,
aku anggap sbg seorg yg tidak berprinsip..
Kenapa harus terima kalo akhirnya mahu diputuskan..
Dan kalo dh terima pinang org,
apa kata jgn cuba nk dekat dgn yg lain..
BELAJAR BERSYUKUR...

Ini pandangan aku sbg LELAKI..
of coz aku tuding jari kt pompuan..
but aku tak tau belah pompuan...
GIRLS sila komen on behave of Ema..
Please!!

==============================




11 comments:

  1. Ema mungkin keliru
    Ema mungkin belum bersedia
    Ema mungkin betul2 dipaksa
    Ema mungkin betul2 mahukan abu
    Ema mungkin tak cukup berani untuk membuat keputusan sendiri
    Ema mungkin...[ape saje yg mungkin]

    Abu kene mintak penjelasan ema
    Salah satu kemungkinan di atas boleh jadi sebab kenape bukan ema sorang yang harus dipersalahkan...

    ReplyDelete
  2. ema mungkin dilema kot...
    abu should ask her...
    communicate is the best policy...

    ReplyDelete
  3. peace...kem slm kat abu n bitau die jgn kecewa k... =)

    ReplyDelete
  4. Cik N, mel & sayajawapranakan, thanks bebyk!! Pantas dan Tuntas!!!

    ReplyDelete
  5. soal hati dan perasaan manusia terhadap manusia memang rumit.
    takleh ckp ema takde pendirian.
    dia berpendirian lah tu kalau die nak putuskan tunang.
    keinginan ema nak berkenalan dgn abu,pasti lebih kuat mungkin sebab die dah nak ditunangkan.
    tapi ema perlu bgtau awal2 kalau die betul nak abu.

    betul, komunikasi penting.

    -adila

    ReplyDelete
  6. tepuk dada tanya selera..
    tanya hati, muhasabah diri..
    org just boleh bg komen, nasihat or cadangan..
    but in the end abu is the one yg kena wat keputusan n decide..
    Abu should ask himself..how far he likes Ema, btl2 ke dia kenal ema..
    if ema boleh wat cmni kt tunang dia..x mustahil 1 day dia boleh wat cmtu kt Abu..
    perasaan manusia mmg salu menipu n tertipu..
    so, Abu kena reflects n muhasabah diri sbb suma solution, just ade kt abu..s a fren, aku just boleh doakan yg terbaik tuk Abu..May Allah bless him. amin.. be strong, ok? ade laa hikmahnye tu nape suma ni terbongkar skrg..bkn next week o next month.. all the best..

    -apis-

    ReplyDelete
  7. to adila n apis..
    thanks 4 d nasihat...
    akan terus diberitahu ke kawan aku supaya dpat disampaikan ke abu...
    * a secret will always be a secret then..

    ReplyDelete
  8. cerita yg agk cmplicted... kdg2 mn'sia ni x pasti ngn perasaan sndri... that things yg buat byk ati t'luka n sakit... bg ak, kita kena back to basic,mntk petunjuk dr Yang Satu... x suma yg t'jd tu d'sbbkn salah 1 pihak... kekeliruan akn m'hntui sesiapa sj... jodoh, ajal semua di tgnNYA... well, nobody is perfect, right?

    -hidayah-

    ReplyDelete
  9. hidayah,
    aku suka ayat 'back to basic' tuh...
    itu adalah jalan terbaik bg sume masalah...
    thanks 4 sharing..

    ReplyDelete
  10. aku bkn pompuan tp nk gak menyibok...n bkn gay gak k?haha..btw, hidayah is right!mintak petunjuk dr yg 1...tp iman tanpa perbuatan adalah sia2..so lepas mintak petunjuk,kene ikut jg nasihat melo pla, communication...show some effort dude!!!!

    ReplyDelete
  11. hohoho,
    nasihat itu bakal diberitakan ke empunya diri...
    Thanks Tanaktama..

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: