Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Feb 7, 2011

tEka-tEki #16 Di Mana Silapnya

2 = 1 ?
Semua orang tahu penyataan di atas adalah SALAH!

Aku tak pandai matematik.
Tapi kalau nak ajar adik aku yang tingkatan 4 subjek Matematik Tambahan aku rasa aku tak ada masalah.

Satu hari,
ada seorang kawan kepada adik aku datang kepada aku nak tunjuk belang.
Dia tulis satu mathematical equation.

Persamaan itu adalah seperti di bawah:



Sekali pandang, si hebat matematik pun susah nak cari mana silapnya.
Tapi, dua kali pandang, anda akan tergelak kecil macam bayi dapat susu.

Jadi,
DI MANA SILAPNYA?




17 comments:

  1. errr...bukan ke a+b=b,
    a=b-b, a=0,pergh, bukak buku add math aku pagi ni :D

    ReplyDelete
  2. byk betul jawapan boleh teka ni. byk error. haha.

    ReplyDelete
  3. haha, aku baca dgn laju2 entry ko yg ni. sbbnya aku tak suka math!!!

    ReplyDelete
  4. maksudnya aku tak suka bermain dengan nombor! serabut otak den. haha

    ReplyDelete
  5. oh...itu..itu..aku nampak..itu..itu..mana silapnya?!

    ReplyDelete
  6. pergh lama giler aku x buat add maths nie..nampak mcm ade salah..nk bgtahu mcm takut aku yg salah..ape jawapannya cero? x sabar nk tahu..hihihi..

    maklumlaa..aku mmg x suke teka teki.. T_T

    ReplyDelete
  7. serius, dari mula lg aku mmg xphm dgn equation tu. a+a=a?? @_@

    ReplyDelete
  8. hehe, ini putar belit punye cara.. harus lah salah step bila buat factorization (a-b)(a+b)tu..

    terbaik lagi pegi gabung dgn step yg betul belah kanan..

    hehe.. best.. besambung jugak sel2 otak dgn entry nih.. ;)

    ReplyDelete
  9. wlpn aku ni sgt la lmah add math sbb aku x suke yg berbelit2...namun still nmpk berbelitan disitu...haha3

    ReplyDelete
  10. haha lama x komen kau cero!
    selalu aku komen kau x balas.ha.
    sbb a+b=c hahah
    cool kan jwpan ni.
    ha 1+1=0..
    boleh selesai?hahah

    -sinelayan.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. salah otak tul aku membacenye..

    ReplyDelete
  12. @Anonymous
    alamak, nelayan merajuk ke???
    jgn laa merajuk..hahahah

    ReplyDelete
  13. blur aku..hehe..pe jawapan die..xcited nak tau ni!! hehe =)

    ReplyDelete
  14. refer pic,katekan a=b is step 1 and 2=1 is step 8 (bcoz a=b,xkire as steps).this proving is not relevant as at step 4,kan equation ni kene divide by (a-b) to hapus kan (a-b) dlm equ,baru dpt step 5?

    but dari awal,kite tahu,a=b dan a-b=0.klu tekan calculator casio yg pkai time add math dlu tu,bahagikan pape no ngan 0 klua ape??hmmm~

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: