Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Sep 10, 2018

PENYELIDIKAN LAPANGAN: Episod Singa Api Lagenda.



Salam.

Wow! It's September already.
Rasa macam baru semalam sambut tahun baru 2018.

Moving on!

Bulan baru bermakna episod baru di dalam siri Penyelidikan Lapangan. Untuk September, watak utama penyelidikan ialah salah satu daripada tiga Pokémon daripada kelompok 'legendary beast', Pokémon Lagenda Binatang Api, Entei.


Sumber: Niantic, Inc. (Instagram: @PokemonGOApp)



Selamat datang ke episod baru Penyelidikan Lapangan.

Jika kalian baru sahaja tahu tentang siri ini, kalian agak lewat.

Sila baca episod sebelum ini:
1 - Episod Burung Api Lagenda.
2 - Episod Burung Elektrik Lagenda.
3 - Episod Burung Ais Lagenda.
4 - Episod Raksasa Tidur.
5 - Episod Kucing Besar Elektrik Lagenda.

Dan seperti biasa, pemberitahuan:
Ini adalah entri yang sarat dengan istilah khusus untuk permainan aplikasi Pokémon GO yang akan memberi sedikit cabaran kepada pembaca bukan pemain untuk memahami.

FIELD RESEARCH (Penyelidikan Lapangan) adalah salah satu feature di dalam Pokémon GO seperti pengembaraan di mana apabila pemain pergi ke satu lokasi dan memusing cakera gambar di PokéStop, pemain akan diberikan tugasan untuk diselesaikan. Setiap tugasan ada ganjarannya sendiri, dan apabila tugasan pertama untuk hari itu dapat diselesaikan, pemain akan diberi cop tarikh. Cop tarikh hanya diberi satu setiap hari dan apabila berjaya mengumpul 7 cop tarikh, maka ada ganjaran yang lebih besar akan diberi.

Sejak Penyelidikan Lapangan diperkenalkan bermula bulan April, tiga bulan pertama akan memberikan trio Pokémon lagenda burung; Moltres, Zapdos, dan Articuno. Pada bulan lepas bulan Julai, ganjarannya adalah Pokémon Snorlax dengan serangan legasi 'Body Slam'. Bulan Ogos pula menyaksikan permulaan kepada trio 'legendary beast' sebagai ganjaran, dimulakan dengan 'legendary beast' jenis elektrik, Raikou.

Pada 24 Ogos lalu, satu pengumuman muncul di slot 'News' (Berita) di dalam Pokémon GO. Pokémon yang akan menjadi ganjaran kepada Penyelidikan Lapangan pada bulan September ini ialah Pokémon Lagenda Binatang Api, ENTEI.






Entei adalah Pokémon jenis elektrik lagenda di dalam kelompok 'legendary beast' bersama-sama Raikou dan Suicune. Aku tidak pasti apa terjemahan tepat untuk 'beast'. Dalam entri yang lepas, aku ada sebutnya sebagai 'Pokémon Anjing Lagenda' tapi 'anjing' kurang tepat untuk terjemahkan 'beast' kerana 'beast' adalah panggilan untuk haiwan berkaki 4, termasuklah kucing, kuda, haiwan ternakan dan sebagainya yang berkaki empat, bukan semata-mata anjing. Lagipun, kalau dilihat, Entei lebih menyerupai kucing dan singa daripada anjing, kan?

Entei pernah menjadi Pokémon untuk raid level 5 beberapa bulan yang lalu dan tak pernah kembali lagi. Para pemain Pokémon GO sedikit lega apabila Entei diperkenalkan sebagai ganjaran untuk Field Research kerana kebanyakan pemain tidak banyak peluang untuk memiliki Entei pada masa dahulu.

Tanpa berlengah masa, pengembaraan aku untuk menangkap Entei pun BERMULA!


------------------------- ------------


Entei hanya boleh didapati sebagai ganjaran untuk Research Breakthrough bermula 1 September 2018 jam 1 petang PDT, dan jika ditukar ke waktu Malaysia, bermula 2 September 2018 jam 4 pagi.

Berkat kegigihan, aku masih lagi tidak langsung pernah tertinggal satu pun cop tarikh untuk Field Research setiap hari bermula daripada feature Field Research mula diperkenalkan. Daripada pengiraan, aku akan mula mengumpul cop tarikh untuk Entei bermula pada tarikh 1 September 2018.












Selepas seminggu selesaikan tugasan dengan penuh kegigihan, pada tarikh 7 September, aku berpeluang bertemu semula dengan si Professor yang obses dengan Pokémon ini.





Dan seterusnya memberikan aku kotak terkandung ganjaran daripada hasil kumpul cop setem bertarikh setiap hari.





Selepas kotak itu ditekan, beberapa ganjaran lain juga muncul seperti:
- +2000 Stardust
- +3000 XP
- +3 Rare Candies,

dan seterusnya aku berpeluang untuk menangkap hasil ganjaran untuk bulan ini.







Muncullah Entei pada level 15 dengan CP 1429. Diberikan Entei itu dengan Pinap Berry untuk menggandakan candy Entei dua kali ganda (2x3 = 6) kerana Entei sebagai ganjaran ini TIDAK AKAN MELARIKAN DIRI. Selepas hampir 12 kali percubaan, Entei berjaya ditangkap!

Entei pertama sebagai ganjaran Field Research Breakthrough yang aku tangkap ini selepas dikira berada di pada 89% untuk IV (individual value) dengan nilai Serangan penuh 15. 100% IV Entei pada level 15 mempunyai CP 1447, bermakna semakin hampir CP Entei yang ditangkap dengan angka, maka IV-nya semakin bagus.

Setelah dikira, kalau aku mampu kekalkan setiap hari satu cop tarikh, aku mampu dapat 4 Entei (termasuk yang pertama ini) sepanjang bulan September. Aku buka ganjaran untuk Field Research setiap hari Jumaat dengan tarikh Jumaat terakhir bulan ini ialah pada 28 September.



Ulasan.

Entei adalah antara Pokémon lagenda jenis api yang, walaupun kuat tapi tidak begitu relavan di dalam permainan. Aku tidak mahu sentuh bab serangan, DPS atau sebagainya, cukuplah tahu bahawa Entei adalah jenis api dan tidak banyak jenis Pokémon yang lemah dengan jenis ini.

Tapi Entei pada level 15 memerlukan banyak candy jika mahu ditingkatkan. Penglibatan 'Rare Candy' amatlah diperlukan. Namun adalah baik untuk tunggu selepas selesai dapat kesemua Entei yang mampu didapati daripada Field Research sebelum Power-Up supaya dapat memilih mana satu yang mempunyai IV paling tinggi di antaranya.

Malangnya, kesemua Pokémon lagenda tidak boleh digunakan sebagai 'pertahanan' di PokéGym. Maka, Pokémon lagenda seperti Entei ini hanya berguna sebagai 'penyerang' jika mahu menjatuhkan sesebuah PokéGym mahupun menewaskan boss raid.

Kembalinya Entei sekali lagi di dalam Pokémon GO, walaupun kini sebagai ganjaran kepada Field Research, memberi peluang kepada pemain baru dan juga pemain yang baru kembali untuk memilikinya selepas terlepas peluang semasa Entei menjadi boss raid level 5 dahulu.

Secara peribadi, aku sukakan design Entei yang seperti singa dan berbulu di belakang badan. Kalau aku boleh dapat Entei dengan IV yang lebih tinggi (90% ke atas) aku mungkin akan bela dia dan Power-Up Entei tersebut kerana aku kurang Pokémon api yang hebat.

Untuk bulan depan bulan Oktober, kalau perlu diteka, rasanya ganjaran untuk Field Research sudah tentu ialah Pokémon lagenda binatang selepas Entei iaitu Suicune. Aku sangat mahukan lebih banyak Suicune kerana aku hanya ada satu sahaja Suicune di dalam simpanan akibat daripada kurangnya aktiviti raid aku pada masa Suicune menjadi boss raid level 5.

Apa-apapun, sama ada Suicune akan menjadi ganjaran Field Research, semuanya hanya akan terjawab pada hujung bulan ini.

Dan jika kalian baca entri ini dan perasan, aku ambil templat yang sama dengan entri Penyelidikan Lapangan bulan lepas dan hanya ubah ikut kesesuaian Pokémon kali ini. Orang malas sentiasa mencari jalan paling mudah untuk bekerja.

Nantikan episod seterusnya dalam siri Penyelidikan Lapangan di bulan hadapan.
Selamat menjalankan penyelidikan!





.

No comments:

Post a Comment

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: