Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Mar 18, 2011

Mata Kanan atau Mata Kiri


Suatu malam,
dua sahabat sedang melepak atas rumput di tepi pagar.
Sedang mereka khusyuk melayan permandangan 'indah'
si kawan bernama A berkata:

"Kau nak tahu, mata kita ada dominannya."

Seorang lagi yang bernama B menjawab:
"Dominan? Apa maksud kau?"

"Begini,
Cuba kau pilih satu subjek pegun dalam jarak lebih satu meter.

Kau buat lubang dengan jari kau, seperti simbol OK.
Melalui lubang itu, kau lihat subjek yang kau pilih tadi.
Kemudian, kau tutup sebelah mata kanan.
Perhatikan subjek.

Seterusnya, kau tutup sebelah mata kiri.
Perhatikan subjek.

Jika semasa tutup mata kanan, subjek masih berada dalam lubang jari,
dan semasa menutup mata kiri, subjek sudah lari ke kanan lubang,
maka mata kau yang DOMINAN ADALAH MATA KIRI.

Jika semasa tutup mata kanan, subjek lari ke kiri lubang,
dan semasa menutup mata kiri, subjek berada dalam lubang jari,
maka mata kau yang DOMINAN ADALAH MATA KANAN."


"Woah!! Very nice..Aku dominan mata kanan.
Adakah ianya ada kena mengena dengan aku bukan kidal?"

"Kebanyakkan yang dominan mata kanan adalah pengguna tangan kanan,
tapi tak semestinya semua. Hampir dua per tiga manusia dominan mata kanan."

"Tapi, apa kebaikan kita tahu dominan mata kanan atau kiri?"

"Bagi ahli sukan yang memerlukan ketepatan seperti memanah dan menembak. Mata yang dominan amat perlu diketahui. Dengan menggunakan mata yang dominan, kita mampu tahu jarak, kelajuan dan bentuk dengan lebih tepat."

"HAHAHA, nampaknya, maklumat tersebut sangat perlu untuk orang yang macam kita.."

"HAHAHAHA"

Mereka berdua gelak kecil, seperti takut diketahui kedudukan mereka.

Di mana lokasi mereka?
Di luar pagar sebuah kolam renang wanita persendirian.
Ada 'parti' di kolam itu.


Anda dominan mata mana?
Kiri atau Kanan?




33 comments:

  1. aku kiri!hoho..cero?
    hoho

    ReplyDelete
  2. da macam orang gile da tutup-tutup sebelah mata depan laptop.aku belah kanan :)

    ReplyDelete
  3. hahah
    dah try aku ase aku dua-dua bleyh tak
    hahahaha

    oke
    kiri

    ReplyDelete
  4. aku mata kanan kot. tp aku kidal. oh,xde kaitan ek,kidal ke x?

    ReplyDelete
  5. m i r a f i q a18 March, 2011 10:38

    aku kanan, eh kiri pun boleh.
    haha. kanan kott..

    ReplyDelete
  6. chett!! skodeng!!

    aku belah kanan..!

    ReplyDelete
  7. rasa macam belah kiri. huhu. nnt test balik. haha

    ReplyDelete
  8. ooo...menarik ni!!!
    nesa mata kiri :D

    tp nesa x kidal~

    ReplyDelete
  9. wei aku kan dominan kanan. tapi kalau aku men archery, aku lg selesa guna tangan kiri. last time guna tangan kiri dan mata kanan lebih accurate sasaran berbanding tangan kanan dengan mata kanan. (guna tangan kiri nak pegang busur)

    -kudozu

    ReplyDelete
  10. saya kanan laa...tp masa mula2 buat,saya dpt kiri sdgkan saya bkn kidal...

    ReplyDelete
  11. aku kanan! tapi ada tak org dominan dua2 mata? LOL!

    ReplyDelete
  12. aku mata kanan tpi aku kidall... huhu

    ReplyDelete
  13. tetibe aku rase cam bergantung kepada kedudukan lubang "OK" tu..huhhu

    ReplyDelete
  14. eleh fokus no. plat konon :p hahaha.
    Mula2 aku confius, last2 br dpt, mata kanan. Kakak sblh meja siap ckp, dah ape kena dgn kau teropong2 ni, hakhakhak

    ReplyDelete
  15. nice entry..aku kiri..tapi x kidal pun..huhu

    ReplyDelete
  16. menarik. x penah dgr lg test camni. dominan kanan tapi kidal

    ReplyDelete
  17. @hahau
    aku kanan, dan aku bukan kidal..
    aku normal, aku ok, aku tak gay..hahah

    @Penggali (OM)
    bagus..sama kanan...

    @storyfromme
    hahaha, mcam best kan main mende nih..

    @nurkaloi
    aku ada baca, kalau ko dominan dua2 blah, kemungkinan ko ada juling..tp tak tau laa plak aku kebenarannya..ko tak kan??

    @~* chirpy_chummy *~
    takde kaitan yg tepat laa, tp sikit faktor ade mempengaruhi...

    @m i r a f i q a
    beb, biar btol ko boleh tukar2..
    ada faktor lain yg buatkan ko mungkin boleh tukar2 seperti contoh faktor cahaya dan silau mata...

    @pu3aan
    kita sama kanan...

    @a e i o u
    test laa byk kali, kt cahaya kurang dgn tmpat cahaya byk...mungkin ada beza...

    @Nesa Wazir
    tak semstinya...tp kalo nesa kiri sedangkan nesa tak kidal, agak rare..hehehe

    @mr delirium
    BAGUS!! hahaha

    @Anonymous
    tangan kanan atau kiri tak kisah, tp ko mungkin perlu tutup mata kiri masa nak aim archer tu, sbb dgn itu ko boleh anggar jarak dgn lebih tepat, sbb dgn tutup sebelah mata, kita susah nak anggar jarak...

    @anies anessa
    try buat byk kali...
    mungkin tak biasa lagik..hehehe

    @WZulhilmi
    soalan bagus...dominan dua-dua agak susah nak jumpa, mungkin dikalangan yg mengalami strabismus, tp ade jugak kes yg tak dominan mana satu pun kiri atau kanan..pelik kan??

    @Wan Zulqhairi
    cross dominance, ko mungkin sorg yg kreatif..hehehe

    @HUDA
    tak jugak, ianya bergantung kepada ketetapan tangan ko..kalo ko bergerak, mmg takkan tepat arr..hahaha

    @Fisz
    hahaha, serius, fokus kat no plat..ade mende lain ke kat situ???
    hehehe

    @tulip
    bagus...ko tak tergolong dlm golongan kebanyakan..

    @Dark Half
    Haha, byk lg test yg menguji dominan manusia...ini dipanggil ocular dominance / eye dominance..
    setiap organ berkembar ada dominannya..

    ReplyDelete
  18. kreatif kah?? cam poyos je kalau aku kreatip.. kalau mkn ngn sudu pn gna tgn kiri. hahaha...

    ReplyDelete
  19. @Encik Psychopath
    tak ape..tak semestinya kalao kiri kena kidal...mata adalah organ pasangan yg dikawal oleh kedua-dua otak, sedangkan tangan yg dominan hanya dikawal oleh satu hemisfera otak...jadi, ianya memang bukan luarbiasa terjadi..

    @Wan Zulqhairi
    mungkin kau kreatif, tapi kau sendiri belum sedar..
    cuba kembangkan bakat yang ada, mana tau nanti jumpa...

    ReplyDelete
  20. cero...aku dapat berbeza la...mula2..aku try tutup kanan dulu..then..aku tutup kiri...pastu..aku cuba lak..tutup kiri dulu..pastu kanan...berbeza...huhu

    p/s: aku tak suka kenyit mata kiri sebab tak pandai..hahahhahahha

    -nekmo-

    ReplyDelete
  21. @Anonymous
    nekmo, mmg ade ketika kesannya berbeza sbbkan cahaya, cuba kat satu tmpt yg keamatan cahayanya stabil...

    @Amir Auxin
    yeah! welcome to the club...

    ReplyDelete
  22. apakah fungsi manusia di kereta itu??hiasan eh?haha

    ReplyDelete
  23. @jaaFahiza
    hahaha, itu namanya pencuci mata..hahah

    ReplyDelete
  24. ish cam x betul jek bnd nie..
    bukan ke wat bntuk ok atau "o"adlh untuk m'capai satu titik fokus.. spy ape yg kt nmpk lbh jelas.. huhuuu..
    kalo org pena g check mt mst taw.. grrrr..
    tue kt aku la..
    xtaw la kalo bnd nie btul..
    kalo btul.. wah.. nice..

    ReplyDelete
  25. Hu3, nak tnye,
    kalu kt dominan kiri,
    jd ble memanah tu kne tutup mt
    kanan ke kiri? jwab2 :D

    ReplyDelete
  26. @Anonymous
    dah try buat ke blom??
    try buat dulu, baru dapat tau jadi ke tak jadi..bukan susah pon..hahaha

    @Wangian Dunya
    kalo dominan kiri, tutup mata kiri, objek dalam bulatan akan lari...
    kalo tutup mata kanan, objek still dalam bulatan...
    so, kiri ke kanan???

    ReplyDelete
  27. antara mata kanan dgn mata kiri
    mata tengah fungsinya tersendiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Anonymous
      Mata tengah tu apa, awak?

      Delete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: