Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Mar 29, 2010

Cari idea untuk blogging atau ada idea baru blog?

Ini kelapan puluh empat..
..dan maafkan aku..




Just nak tanya,
antara kalian semua musti menganggap diri sebagai blogger tegar..
So, aku nak tanya,

  1. Adakah anda mengorek idea untuk menulis blog? atau...

  2. Anda menulis blog hanya bila ada idea?


Aku cukup taksub baca blog orang len yang update tiap2 hari..
Sebabnya,
1st, diorang ada masa ek nak blog tiap2 hari, takde keje ke??..
2nd, banyak btol idea diorang tiap2 hari mende baru..

abaikan blog yg byk plagiat n
'copy paste' dari wikipedia, aku respek blog personal yang setiap entri musti perkara baru..TABIK!!!

Aku spend dalam 30min hingga 1 jam untuk tulis entri baru..
cukup dengan gambar, link, spellproof dan sebagainya.
Kalian bagaimana???


p/s:
Camne susah nak cari idea baru,
susah lagi nak maintain unique visitors.
Arrggghhh!!!!!!

sumber gambar En. Google




20 comments:

  1. serius susah ok. kadang2 tgh makan pikir nak tulis apa untuk malam ni

    on the way balik kerja pikir lagi, nak buat apa untuk entry tghari esok?

    hahah otak berpikir jekkk

    ooh bab kerja, entry adalah discheduled, taip di malam hari / awal2 pagi sblum masuk kerja, pastu set ar kul berapa nak publish. kat ofis jenjalan2 kat blog org len jek. kalau ads. jek buat on time.

    wa pjg nye komennn

    ReplyDelete
  2. idea banyak tapi masa tak banyak..hehe

    ReplyDelete
  3. bro..aku tulis time ada idea je, time xde aku baca blog orang je..haha..sebabnya ialah, aku buat blog utk share ape yg aku nak share, maka kalau tulis hari2 setakat nak bgtau org kau hebat @ NAK BERLAGAK, elok berhenti je..Tp kalau memang betul hari2 ada idea, maka teruskan, sebab berkongsi ilmu tu ibadah..=)..

    ReplyDelete
  4. lebih kurang gaklah dalam 30 min, provided semua info dah ade depan mata. kalau tak jenuh nak berfikirkan?

    ReplyDelete
  5. bukan mudah nak hasilkan sebuah entry yg baik...olahan yg paling penting

    ReplyDelete
  6. nak cari idea best mmg susah. nak tulis apa yg kita lalui by day senang je.

    nak merapu pun senang macam aku hahaha.

    tapi buat yang selalu baca cerpen aku tulis tu...

    azabnya nak siapkan satu cerpen pendek tu kadang-kadang sampai tertido.

    dan kadang-kadang kalau mood tak jalan, cerpen pun takkan dapat berjalan sebab nanti hasil akan jadi... tak best...

    so tulis blog ibarat orang nak menulis novel dan menulis skrip... perlu ilham, perlu idea, perlu mood... satu tak datang...agak mengganggu kelancaran =)

    ReplyDelete
  7. @.:WaNiE:.:
    bagusnye ade jadual sndri..
    hehehe...

    @n@m@n:
    nak sket idea boleh??

    @theSkycrapper:
    yup..
    ianya bergantung kpd niat sebenar blogging, kan??

    @CikLilyPutih:
    btol tu..kalo ade info sume lancar je..
    kalo takde, jenuh nak mencari..

    @MrKamikaze:
    setuju..
    kdg2 entri yg simple pon org hargai dgn bg komen..
    kdg2 entri panjang berjela tp takde sape komen...

    @shukjessa:
    blog ko berkonsep, ok laa tu..
    blog aku caca marba..

    ReplyDelete
  8. hehe selalu buat blog bile ada benda nak cerita.. hehe kadang2 banyak benda nak citer but takder masa je nak menaip sebab setiap kali menaip kene ada mood.. haha kalau mood time tu ok.. maka ok ar blog itu..tapi kalau time tu mood agak cam nak mengamuk maka entri kat blog itu agak kasar.. haha

    tapi selalunya i akan buat cam diary ar.. hari2 yang menarik or dan yang penting time tu MOOD agak best untuk menaip.. :)

    ReplyDelete
  9. Aku tulis bile ade idea. Idea dtg dr experience, ape yg aku buat, ape yg aku nampak, ape yg aku dgr. Sbb tu la ko tgk aku byk cite psl daily life. Dan sbb tu gak balik2 org yg same je visit blog aku..haha

    Btw..aku mmg byk free time esp. bile tgu autoclave sejam lebey tu..hahaha

    ReplyDelete
  10. @SyahNas80 @ Nana:
    btol2... kdg2 blog mencerminkan emosi penulis...
    kalo mood tgh marah, entri pon kasar je, kan??

    @Cik N:
    Satu masa aku byk idea..
    Tp bile satu masa, aku takde lgsg plak...
    sedey btol, nmpk sgt pengalaman idup tak byk...

    ReplyDelete
  11. tulah pasla kadang2 ada satu masa tu tibe2 idea datang berlambak2.. kadang2 satu hari tu leh wat 2-3 entri.... termasuk ar diri aku ni..bukannya apa.. nanti lambat tulis tibe2 idea takder plak..time idea banyak..apalagi taip je ar hehe..

    ReplyDelete
  12. update just bout myself!jd idea mst ad..haha!tp ttp pilih ouh..bkn semua bnd nk ltk..

    ReplyDelete
  13. @SyahNas80 @ Nana:
    aku tak berapa gemar update byk dlm sehari..
    nanti blog yg awal diketepikan..

    @iema_z:
    kalo byk mende nk cite, ok laa..
    tp kalo hidup myself bohsan, takde mende nk cite..
    hehehe

    ReplyDelete
  14. i tulis blog nie mcm story about what happened to me on that particular day. it's just like my open diary. hee.

    ReplyDelete
  15. idea ade banyak dengan hari2 yg kita lalui tapi aku takde masa nak update blog tmbah2 aku selalu kena susun ayat supaya sedap dibaca.sbb tu blog aku baru2 ni sangat senyap.2minggu sekali baru update.hehe


    -kudozu

    ReplyDelete
  16. @+kak chu+:
    hahaha, tp jgn terlalu personal, nanti org tau rahsia plak, kan??

    @kudozu:
    patut pon..
    but u still have loyal visitors, kan??

    ReplyDelete
  17. hee.. btol2, takde la terlalu personal. like interesting story je la. tak kisah ade org bace ke tak entri tu, for self-satisfaction je kot. hehe.

    ReplyDelete
  18. @+kak chu+:
    hahaha, setuju...
    kdg2 wat post dapat lepaskan stress..
    sgt mujarab pd aku...

    ReplyDelete
  19. bibsfav : setuju-setuju...kadang2 berbulan2 baru update. hehehehe. tapi ada yg buat blog mcm diari, rutin seharian adalah menulis. seorang penulis yang bagus, dia tidak akan menulis.. walaupun hanya tulis.hai pada sekeping kertas...

    ReplyDelete
  20. @ummie's kitchen
    setuju...apa2 pon berbalik kepada niat sbnar blogging..kan?

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: