Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Apr 9, 2018

PENYELIDIKAN ISTIMEWA: Episod Kucing Merah Jambu Psikik



Salam.

[Maaf. Entri ini sarat dengan istilah-istilah khusus untuk permainan aplikasi Pokémon GO yang akan memberi sedikit cabaran kepada pembaca bukan pemain untuk memahami.]

Hi. Masih lagi cEro di sini.
Dua hari berturut-turut aku naikkan entri tentang Pokémon GO.
Nampak ketara aku begitu teruja dengan permainan ini.
Anggaplah ini satu update untuk diri aku sendiri sebab aku tak ada medium lain nak salurkan keterujaan aku tentang Pokémon GO ini.
So, bear with me.




Kemaskini aplikasi Pokémon GO 0.97.2 mula dilepaskan pada hujung bulan Mac lalu dan antara feature terbarunya yang diperkenalkan adalah 'Research', satu feature di mana pemain perlu menyelesaikan sesuatu tugasan untuk mendapat sesebuah ganjaran.

Dua jenis 'Research' yang diperkenalkan;
1) Field Research, dan
2) Special Research.

Dalam entri kali ini, aku akan bercerita tentang kejayaan aku menyelesaikan Special Research yang pertama dan ganjaran yang aku dapat.
Cerita tentang Field Research aku kongsikan dalam entri ini.

SPOILER ALERT!
Kalau kalian main Pokémon GO dan tidak berminat untuk mengetahui isi perjalanan bagi Special Research ini sebelum kalian sendiri melaluinya, SILA JANGAN TERUSKAN MEMBACA!


----------------------------------------


Konsep

Special Research yang pertama ini diberi tajuk 'A Mythical Discovery', merujuk kepada ganjaran di akhir tugasan iaitu peluang menangkap satu Pokémon yang dilabel 'mitos' bernama Mew. Pokémon ini begitu istimewa sehingga jika dibandingkan dengan Pokémon lagenda, Mew ini jauh lebih tinggi nilainya.


Mew, sejenis Pokémon mitos.
Image: Pokemon.com


Konsepnya sama seperti Field Research; selesaikan tugasan untuk maju ke peringkat seterusnya dan mendapat ganjaran. Namun, Special Research ini memiliki 8 peringkat dan tidak terikat dengan tarikh. Maka, siapa yang rajin dan gigih akan mampu untuk selesaikannya secepat mungkin.

Ada cerita di mana pemain hardcore Pokémon GO mampu menamatkan siri Special Research ini dan menangkap Mew seawal 16 jam selepas feature Research mula dilepaskan. Talking about 'kegigihan'...

Seperti yang aku maklumkan di atas, Special Research mempunyai 8 peringkat, dan setiap peringkat memerlukan aku untuk selesaikan 3 tugasan. Apabila tugasan dapat diselesaikan, pemain akan diberi ganjaran kecil. Selepas ketiga-tiga tugasan berjaya diselesaikan dan kesemua ganjaran kecil sudah diambil, ganjaran yang lebih besar akan diberikan sebelum boleh maju ke peringkat seterusnya.

8 peringkat ini bermula dengan tugasan yang mudah dan seterusnya maju menjadi semakin susah.


----------------------------------------


PERJALANAN

Perjalanan penyelidikan mencari Mew bermula dengan panggilan daripada Professor Willow.



Seterusnya muncul senarai tugasan untuk peringkat 1 di muka Special Research.

Screenshot untuk muka Special Research.
Ruang untuk koleksi cop setem di atas muka itu BUKAN untuk Special Research tetapi untuk Field Research, maka selepas ini aku akan crop bahagian itu pada setiap imej.


Peringkat Pertama

Tiga tugasan untuk peringkat pertama ialah;
1) Pusing LIMA (5) PokéStop,
2) Tangkap SEPULUH (10) Pokémon, dan
3) Pindahkan (transfer) LIMA (5) Pokémon.

Setiap tugasan yang berjaya diselesaikan akan diberi ganjaran kecil 500 XP.

Tugasan di peringkat pertama ini sangat mudah, aku terus dapat selesaikan dengan segera. Untuk tugasan (1), PokéGym dikira sebagai PokéStop maka jika dipusing cakera fotonya, ia masih dikira. Tugasan boleh diselesaikan tanpa mengikut turutan.




Ganjaran besar selepas menyelesaikan tiga tugasan ini ialah:
- 10x Great Ball
- 1x Incubator
- 3x Lure Modules,
sesuatu yang pada aku amat lumayan untuk tugasan yang mudah.
(Hint: Untuk tarik pemain lama dan baru)

Selepas ganjaran besar diambil, Professor Willow sekali lagi membuat panggilan video.




Peringkat Kedua

Tiga tugasan untuk peringkat kedua ialah;
1) Dapatkan DUA (2) candy daripada berjalan bersama buddy Pokémon,
2) Lakukan SEPULUH (10) balingan 'Great', dan
3) Tetas TIGA (3) telur.

Setiap tugasan yang berjaya diselesaikan akan diberi ganjaran kecil 1000 XP.




Seperti yang dijangka, tugasan semakin susah. Namun ganjarannya semakin lumayan. Untuk tugasan (1), kalau mahu cepat selesai bolehlah tukar buddy kepada Pokémon yang hanya memerlukan SATU kilometer untuk dapatkan candy seperti Pikachu, Magikarp, dan Pidgey. Macam aku, aku teruskan membaca Beldum yang memerlukan 5km untuk mendapat satu candy, maka sudah bazir masa di situ.

Balingan 'Great' walaupun agak susah namun sebenarnya mampu dilakukan. Syaratnya hanya perlu muncul perkataan 'Great!', tidak kisah sama ada Pokémon itu berjaya ditangkap atau tidak. Balingan 'Excellent' juga dianggap sebagai balingan 'Great' kerana 'Excellent' lebih baik daripada 'Great'.

Tetas 3 telur juga pada dasarnya tidaklah susah. Pada peringkat pertama, antara ganjaran yang diberikan ialah Incubator. Maka gunakanlah Incubator itu bersama-sama dengan Incubator yang ada untuk menetaskan telur secara serentak. Lebih baik pilih telur hijau yang hanya memerlukan 2km berjalan untuk menetas.

Ganjaran besar selepas menyelesaikan tiga tugasan ini ialah:
- 2000 Stardust
- 3x Incense
- 20x Great Ball.

Selepas ganjaran besar diambil,
Professor Willow tanpa segan silu sekali lagi membuat panggilan video.




Peringkat Ketiga

Tiga tugasan untuk peringkat ketiga ialah;
1) Capai level 15,
2) Berlawan di dalam Gym DUA (2) kali, dan
3) Berlawan di dalam DUA (2) raid.

Setiap tugasan yang berjaya diselesaikan akan diberi ganjaran kecil 1500 XP.




Ya. Tidak syak lagi tugasan semakin susah.
Kali ini lebih fokus kepada battle dan kekuatan.

Untuk tugasan (1), disebabkan aku sudah berada di level yang lebih tinggi, maka terus automatik dianggap aku sudah berjaya capainya. Kepada pemain yang belum sampai level 15, kenalah berusaha lebih sikit kerana tiada jalan pintas untuk naik level cepat kecuali daripada gigih mencari XP.

Tugasan (2), berlawan di dalam Gym 2 kali juga tidak susah. Hanya perlu cari Gym yang dipegang kumpulan lain dan lawan. Tidak perlu ambil alih Gym tersebut, memadai sekadar lawan menang dua kali sahaja.

Untuk tugasan (3), kita tidak perlu untuk menang dalam raid tersebut. Caranya, dengan menggunakan satu pass, lawan satu boss raid yang mampu untuk dikalahkan, cuma pada pusingan pertama kita biarkan diri kita dikalahkan dahulu dengan menunggu masa tamat tanpa melakukan serangan. Selepas itu, kita masih boleh masuk berlawan untuk kali kedua menggunakan pass yang sudah digunakan tadi dan kali ini lawan sampai menang! (Kalau nak kalah pun boleh, tapi rugilah!)

Sesudah menyelesaikan tiga tugasan ini, ganjaran yang menanti ialah:
- 1x Fast TM
- 1x Charged TM
- 2x Starpiece.

Selepas ganjaran besar diambil,
panggilan video daripada Professor Willow pun masuk.




Peringkat Keempat

Tiga tugasan untuk peringkat keempat ialah;
1) Dapatkan medal perak untuk Kanto,
2) Dapatkan LIMA (5) candy daripada berjalan bersama buddy Pokémon, dan
3) Evolve 20 Pokémon.

Setiap tugasan yang berjaya diselesaikan akan diberi ganjaran kecil 2000 XP.




Walaupun kedengaran sofistikated, tapi tugasan kali ini masih dikira tidak susah.

Medal perak Kanto bermakna kita perlu ada paling kurang 50 Pokémon daripada generasi pertama, satu perkara yang rasanya rata-rata pemain di atas level 15 sudahpun berjaya capai.

5 candy daripada berjalan bersama buddy Pokémon juga seperti yang kita lakukan di peringkat kedua; pilih buddy Pokémon yang hanya memerlukan 1km berjalan untuk dapat satu candy. Untuk ini, aku pilih Shiny Pikachu aku untuk dijadikan buddy. 5km berjalan kemudian, selesai tugasan.

Evolve 20 Pokémon juga tidak susah. Pilih untuk kumpul Pokémon yang memerlukan sedikit candy untuk evolve seperti Pidgey, Weedle, Caterpie, Wurmple dan Whismur (semuanya memerlukan hanya 12 candy untuk evolve). Walaupun makan masa, namun 20 Pokémon tidaklah banyak jika kita dapat tempat yang penuh dengan Pokémon-Pokémon yang sudah aku sebutkan tadi.

Sesudah menyelesaikan tiga tugasan ini, ganjaran yang menanti ialah:
- 4000 Stardust
- 3x Lure Module
- 20x Great Ball.

Sekali lagi, selepas ganjaran besar diambil,
panggilan video daripada Professor Willow pun tiba...


...TAPI,
oleh kerana post kali ini sudah terlampau panjang,
aku ambil keputusan untuk sambung peringkat seterusnya di entri yang lain.

Sila klik di bawah ini untuk sambungannya:
PENYELIDIKAN ISTIMEWA: Episod Kucing Merah Jambu Psikik [Bahagian 2]

Kemunculan raksasa poket kucing pink terbang sedang menanti kalian di sana!






.




No comments:

Post a Comment

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: