Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Apr 6, 2011

Bagaimana Wujudnya Lukisan Buruk cEro



Dah banyak kali dah orang tanya satu soalan ni,
melalui Formspring, melalui twitter
satu soalan yang berbunyi;
"Ko lukis lukisan ko yang buruk tu guna apa?"

Jadi ini jawapannya!

Aku pemilik Nokia 5800XpresMusic.
Melalui Ovi Store, aku dapat satu aplikasi yang pada aku,
pencetus arena conteng-menconteng aku ni..

Aplikasi 'Paint Pad'



Aplikasi 'Paint Pad' ni umpama aplikasi Paint dalam Microsoft
cuma lebih kecil dan mempunyai fungsi tambahan yang sedikit.

Oleh kerena Paint Pad adalah aplikasi percuma,
beberapa fungsinya disekat.
Sebagai contoh, fungsi 'save image' hanya untuk sesiapa yang berdaftar di bawah Nokia HongKong,
jadi pemilik Nokia yang berasal dari Kuala Lumpur (macam aku) tak boleh save gambar lukisan mereka.
Apakejadah boleh lukis tapi takleh save, kan?

Jadi, aku perlukan satu aplikasi lain sebagai sokongan
yang bernama 'ScreenSnap'.
'ScreenSnap' adalah satu aplikasi mengambil gambaran screen henset Nokia.
Yup! Macam fungsi 'PrtSC' (Printscreen) dalam PC.

'PaintPad' + 'ScreenSnap'
= Kebahagiaan dalam menconteng!




Jadi bagaimana aku melukis?

Bayangkan aku mahu satu entiti, kasut Converse warna hijau.
Aku google 'kasut converse' dan cari satu gambar idaman.



Tapi, nak ambil secara terus,
takut ada masalah hakcipta di kemudian hari.
jadi aku lukis dalam 'Paint Pad'.



Sebab kemungkinan lukisan tu adalah besar dan teliti,
aku selalunya pecahkan kepada beberapa entiti.

Dan selepas selesai melukis di 'Paint Pad',
aku 'ScreenSnap' lukisan tu,
dan bluetooth fail berformat .jpg ke laptop terchenta.



Sampai ke laptop,
aku edit sedikit sebanyak dalam perisian lain seperti Photoshop atau Paint.NET,
tapi oleh sebab aku tak suka layout Photoshop yang serabut
padahal nak guna satu dua fungsi je,
jadi aku lebih prefer guna Paint.NET



Selalunya gabung image, buang slack dan kotoran,
letak warna, letak tulisan dan sebagainya.

Selepas korek hidung beberapa kali,
akhirnya lukisan yang dimahukan SIAP!



dan image inilah yang aku guna pakai dalam entri sebelum ni.

Itulah kisah untuk setiap lukisan buruk yang kalian nampak di dalam blog ni.
Header, footer, dan lukisan lain yang aku lukis.
Walaupun ada juga bila masa aku malas aku terus rembat dari Google Image,
tapi aku selagi mampu, nak lukis sendiri.
Bukan apa, nak melatih tangan aku yang berkarat ni supaya cekap kembali.
Sapa suruh merempit? Kan dah sakit tangan..

Aku macam berangan nak ada tablet komputer
macam iPad ke, atau Samsung Galaxy Tab ke,
tapi mata aku dah terpesona dengan Acer Iconia Tab,
cam cool je...

Tapi, buat masa sekarang, aku suka dengan 'Paint Pad' aku,
dampaikan aku mampu lukis semasa dalam kereta,
tu yang ada beberapa lukisan aku macam orang sakit Parkinson je gayanya.

Pernah gak berangan nak beli graphic tablet,
tapi bila ada duit je, kena belanja ke tempat lain,
selalu impian tu terpaksa dilupakan..
Tapi kalau ada antara kalian nak belanja aku sebijik graphic tablet,
aku terima je dengan tangan yang terbuka..
HEHEHEHE...



~~~~~~~~~






Apa kata kalian yang belum 'like' Facebook Page untuk blog ni
tekan butang 'like' di atas..
Alaa, sekali-sekala kita memeriahkan Facebook Page tu, apa salahnya..
Boleh laa kita berinteraksi secara lebih intim, kan??




28 comments:

  1. terer la tuu..aku ni x reti guna bnd alah potosop pn, even aku dak IT. tu la..dulu time belajar multimedia xmo sungguh2..haiyoo..malu je jd dak IT.. =.="

    ReplyDelete
  2. wow byknye keje kau nak mencantikkan blog ni. kalau asah lg boleh wat bisness ni mcm conteng2 tu. Ni yg aku rasa nak klik nuffnang byk2 ni.

    ReplyDelete
  3. cool.thnks dor sharing bro~
    ak rase nuffnang ko dh bole wt beli ipad/graphic tablet dh ni.hehe.

    ReplyDelete
  4. aku memang minat giler kt lukisan buruk kau cero!hahaha :))
    thumbs up!

    ReplyDelete
  5. owh! mcm tu rupanya.. aku pun tertanya2 jugak. so skrg dh tau. ce lukis avatar muka hodoh aku pulak. hahaha.

    P/s : Mengada kata buruk! Lawa lah smua lukisan ko!

    ReplyDelete
  6. aku pun suke melukis dan skang tgh dok berangan nk beli tablet pc sbb rs lbh sng kot gune bnda alah tu..

    tp ko pnye art mmg cun la..suke sgt

    ReplyDelete
  7. uwwww sgt kreatif laa bro

    kaloi tgok pun rase haru
    coz asenye memg tak pat wat derr
    hahaha

    ReplyDelete
  8. ramai jugak senior2 nesa yg gune tablet..cambest kan. nk bli jugak.tp sme la.asal ade duit mule la sedekah kat mall2 berdekatan :P

    buat mse skrg msih gigih gune illus jep :D

    ReplyDelete
  9. npe kate buruk art ko tu..lawa je aku tgk..tp aku suke tgk art ko ni..comel2 je..

    ReplyDelete
  10. wow.. kreatif2.. style r cerolian.. haha

    ReplyDelete
  11. wahhh..jeles lagi aku..dahla xpndai mlukis=.="...aja aku lukis2..hohoho

    p/s 1st time aku pasan ko ade typo...lalala~

    ReplyDelete
  12. aku sgt berbangga sebab penah conteng disitu :p

    tapi, malangnya... aku tak yakin lnsung dgn lukisan tah pape aku. lalu, tiada lukisan final -,-"

    ReplyDelete
  13. dan gua tetap jatuh hati dgn apa pun yg lu buat cheewahhh!

    ReplyDelete
  14. amar nampk katon yang ko lukis dulu tu . utk aku tu. pastu die cakap " adi lukiskan amar punya jugak boleh" aku dah macam "aaaaaaaa"

    ReplyDelete
  15. aku tringin nk phone touch pad cenggini tp x mmpu agi...alih2 de org ajk gn BB...coz BBm free...haha3

    ReplyDelete
  16. sangat hebat la kau cEro melukis! aku memang tak berjiwa seni dalam bidang melukis2 ni. hehe. lukisan kau cantik bukan buruk!

    ReplyDelete
  17. wah!cantek gler k0 wat! rajin2!

    p/s:lama gler aku tak msuk blog ni!

    ReplyDelete
  18. @~* chirpy_chummy *~
    hahaha, aku pon bukan pandai photoshop pon...
    basic2 mcam paint tu pndai arr...
    masih belajar kot...

    @Fisz
    nampak mcam byk, kan???
    tp bila kita enjoy wat mende alah ni, tak rase langsung...
    aku enjoy lukis2 burok camtu...

    @mr cekodok
    hahaha, aku cash in dulu awal sgt laa, dah terbelnaja dah..rugi rugi...

    @tia
    thanks...
    (terbaca gylerr tu sbg tyler sbb minat steven tyler..hehehe)

    @hahau
    thanks...
    ni baru yg buruk,,yg lawa tak tgk lagik..
    (haha ade ke??)

    @WZulhilmi
    alamak WZ, aku kurang pandai nak potrait muka org...hehehe..
    nanti aku try...

    @d_LA
    same2 laa kita berangan...
    tp takde duit lagik nih...

    @nurkaloi
    try dulu.. bakat boleh asah sikit sikit...

    @Nesa Wazir
    kan kan kan?
    selalu terlepas nak beli, slalu terbeli mende lain dulu..hahahah

    @tulip
    tak jugak...kebanyakkan art tu aku rase macam geli dan malu dgn diri sendiri...

    @shezwan
    wahahaha, thanks

    @pu3aan
    jangan..ko belum tgk sisi gelap aku lagik...

    @mr delirium
    ade typo ek??
    ade ke?? ade ke??? hehehe

    @m i r a f i q a
    tu laa ko..
    aku siap bg can nak publish dlm blog...
    tu pon ko malu2..hahaha

    @hentakbelipat
    hahahah, thanks..
    teruskan menyokong aku yeeeekk...

    @kata kila
    kih kih kih tak janji, nanti aku try buat utk amar sbb amar adalah budak yg cool..hahahah

    @hanaahmad
    er, aku tak kira hebat lgi, sbb tangan kanan aku masih keras akibat eksiden dulu..ini je yg termampu...

    @e~car182
    ehehe, lepas ni rajin2 laa masuk ye ika..

    ReplyDelete
  19. @storyfromme
    hahaha, mana ada canggih..ada yg lagi canggih kot..hehehe

    ReplyDelete
  20. buruk itu cantik.tahukah anda?hehe.. lukisan kau comel2..mungkinkah macam tuan dia?haha

    ReplyDelete
  21. @jaaFahiza
    oh! tuan dia seribu kali ganda lebih tampan, tp hanya benar dalam dunia angan-angan je..hahahah

    ReplyDelete
  22. Buruk bukan sebarang buruk..

    Baru aku tau proses kejadian gambar² buruk tapi cun dalam blog kau ni. Ada style!

    ReplyDelete
  23. @Yousof
    proses ni, walaupun agak mobil, tapi terlalu amik masa yg lama..So, agak susah nak maintain..

    Hopefully akan datang akan ada gadget yg serba lengkap utk semua kemudahan..insyaAllah..

    ReplyDelete
  24. ooo... baru aku tau macam maca cEro melukis... .. eh sekarang dah tukar dah kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup! Sekarang dah tukar...
      Sekarang, lukis atas kertas, scan, edit, color, publish...
      Lagi jauh jalannya, tp lagi memuaskan hati...hehehe

      Delete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: