Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Apr 1, 2011

Panduan Mengenakan Orang! #2 [versi Facebook]



Baiklah.
Siri Panduan Mengenakan Orang datang kembali.
untuk siri pertama, sila ke sini.
Siri ini bukan bertujuan mahu mengajar kalian cara buat jahat,
tapi nak mengajar kalian bahawa kadang-kadang jenaka boleh memudaratkan,
So, don't take this seriously, really...

Kali ni aku datang dengan scam versi Facebook.
Call them scams, spams, pranks or whatever you like,
tapi kalau dilihat dari satu sudut, ianya kelakar,
tapi jika disatukan dengan emosi, ianya BAHAYA.


1. Bahana Tak Logout Facebook



Seperti contoh di atas,
si pelaku (cEro circero) menyamar sebagai anda dan meletakkan status yang berunsur memuji. Selalunya terjadi jika kita tak logout Facebook dari komputer yang kita guna, atau sekadar kita tinggal sekejap sebab nak jawab call awek kat luar.

Selalu dilakukan oleh golongan yang duduk serumah dengan kawan-kawan (mostly student U) ataupun rakan sekerja yang cari masa curi masuk komputer anda. Lucu, tapi boleh buat gaduh kawan oooo.


2. Balas Dendam Memang Manis!



Seperti contoh di atas,
selalunya dilakukan oleh insan yang pernah terkena, dengan niat nak balas dendam.
Modus operandi yang sama, seperti menunggu mangsa meninggalkan komputer tanpa logout untuk ke pantri, tandas atau keluar cari makan.
Balas dendam, mesti laa lagi teruk kan??
Sebab tu selalunya kesannya besar, mungkin mampu memutuskan hubungan.


3. Ultimate. Me against the Facebook-sphere.



Seperti contoh di atas,
mungkin niat si pelaku adalah bergurau. Ye laa, sempena April Fool kononnya.
Tapi kesannya sangat besar, kerana mangsa adalah semua yang berkawan dengannya di Facebook.

Cara begini mampu mengetahui kata laluan seseorang dan lagi hebat, mungkin rahsia seseorang. Maklumlah, kata laluan selalunya rahsia kita, kan? Mungkin yang terkena ada option untuk remove komen, tapi perlu diingat, setiap komen akan dihantar notification melalui emel kepada akaun si punya status. Sekali berada dalam emel, takkan boleh terpadam selagi pemilik emel yang memadamnya. Cara paling berkesan nak selamatkan diri dari akaun facebook diceroboh ialah tukar kata laluan.

Scam jenis ini lebih berkesan dilakukan dua orang dalang.
Dalam kes di atas, ialah cEro circero dan Inglorious Uno.
(baik sungguh dua mamat ni...)



Jumpa lagi dalam siri Panduan Mengenakan Orang! yang lain.
Disclaimers:
Aku tak bertanggungjawab ke atas kesan dan akibat dari sesiapa yang mengamalkan perbuatan ni. Tapi kalau kalian buat, kalian memang da bomb!
Watak, nama, emel dan password di atas adalah rekaan semata-mata kecuali emel ceroofcerolian@gmail.com dan nama Lisa Surihani.

Ada PRANK lain yang kalian nak kongsi?




18 comments:

  1. hahaha, kawan2 yg duduk teratai selalu buat #1 ngan #2 tuu. seriussssss! aku tolong like je kah3 ;p

    ohh yg #3 tuu, fb skrg yg bukan2 je enn, lucah2 semua ada, padahal SPAM. lol. klau aku nmpk, terus aku report as spam. jijis.

    ReplyDelete
  2. tak boleh blah la part lisa surihani tu. siap psword cerokekasihku :P buwekkk, hahahaha. Takpelah, tulis selalu, ckp selalu boleh jd doa. kot2 mmg sangkut. hohoho

    ReplyDelete
  3. ko pnah kene prank camtu ke cero?hehe

    ReplyDelete
  4. hahaha, aku selalu je buat prank mcm ni. sapa suh x logout dulu. kah3.

    btw part password lisa paling tak boleh blah ah cero :P

    ReplyDelete
  5. pernah tengok yang nombor 3 tu haha..kejam betol

    ReplyDelete
  6. haha, yang dua atas tu memang selalu kwn2 aku terkena termasuk diri sendiri. yang password tu mcm gerun je nak buat! haha

    ReplyDelete
  7. no 3 tu epic gila.. hahaha.. terbocor smua rahsia alam..

    P/s. Huduhnya Gay Terulung macam Lord Valdemort plak..

    ReplyDelete
  8. hahaha.. naya btul klau kena yg no 2!

    em. nesa penah kena tp prank video. kwn ltak video kat fb..video biase.tibe2 keluar muke hantu kat video 2..tu je la.hehe

    ReplyDelete
  9. bahaya wey. kang dia tempik kat wall awek lu mintak putus guna akaun lu. jatuh talak ok!

    ReplyDelete
  10. @m i r a f i q a
    fb skang byk spam dr indon..tu mmg kuar ajaq sbb dia duplicate passwaord n sume info...kalo ko nmpak, mark as spam je..jgn segan2 hhehehe

    @Fisz
    muahahaha, mmg takkan arr..
    tp kalo dpt, sure idup jadi susah nak handle, kan???

    @syafiq
    yg satu n dua pernah kena..
    yg ke3 tu tak berani nk buat, tak psal2 sume unfriend aku hahaha

    @luvly mya
    miahahaha, kalo member boleh terima, ok laa...
    taknak plak nanti jadi sbb putus kawan...

    @Fina Fento
    kan?? tak psal2 terbongkar rahsia..hahaha

    @hanaahmad
    yg dua atas tu boleh jadi bahan seronok!
    yg ke3 tu, takleh jadi gurau, tu mmg dah tahap serius tu..hehehe

    @WZulhilmi
    hahaha, ko patut tgk muka dia yg aku lukis jijik dlm saiz lebih besar...aku sndri pon benci..hahaha

    @Nesa Wazir
    skang ni cEro kalo main video kt FB, slalu berhati2, pastikan volume moderate je, sbb kalo ade terkejut, still ok tak sakit jantung..hehehe

    @JelinaJoli
    tau takpe...so sila laa logout FB kalo rase komputer tak selamat..hehehe

    ReplyDelete
  11. gagah ko nk edit sebijik jd cam fb. hehe..bagus2.. so,ade x org prank cani kt ko harini?

    ReplyDelete
  12. wooow...woo..tol x password lisa tuuuu...aku nak buat status kat die neh..hahahahaha

    ReplyDelete
  13. hahaha...dak2 lelaki tempat aku suka sgt wat bendalah ni..hahaha...trend ek???

    ReplyDelete
  14. @~* chirpy_chummy *~
    hahaha, aku ade buat kt adik aku sbb dia tinggal komputer tak logout...

    @mr delirium
    wahaha, gilo..dia bace sure gelak habis..mana mungkin password tu betol...

    @kata kila
    hehehe, thanks!

    @2177733404291389930.0
    nekmo, gurauan ni agak kasar, slalunya laki lebih open dr pompuan..
    tu yg jarang pompuan buat..hehehe

    ReplyDelete
  15. hahaha3 nsb bek aku x pnh kna...klu x hangin la...
    so pengajaran....wlpn nk pi toilet skjp sila log out...haha3

    ReplyDelete
  16. @Miss Comot
    hahaha, berhati2 lebih baik, tp kalo open minded, tak kisah rasanya, kan???

    @storyfromme
    tapi jangan amalkannya tau...
    :)

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: