Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Mar 14, 2011

Hidupku Bukan Sinetron















Itu adalah kehidupan dalam sinetron,
tapi, ini REALITINYA...



Dalam sinetron, perkara mudah yang sepatutnya mengambil masa 2 saat, dipanjangkan sampai boleh bersambung-sambung, dengan diiringi muzik super-suspen dan aktiviti menge-zoom yang terlalu kerap sampai ke tahap boleh nampak jerawat bawah mulut pelakon utama perempuan. Patutlah satu siri sinetron memakan sampai beratus-ratus episod. But still, inilah yang menarik hati para makcik-makcik, ibu-ibu, dan para suri rumah kita.

Malangnya (atau mungkin tuahnya), hidup kita bukan sinetron. Segalanya pantas dan tuntas.

postquam-scriptum:
Walaupun kata bersambung minggu depan, kalian tahukan ianya takkan bersambung? kan? kan? kan?




58 comments:

  1. hahaha..lawak..kartun pun comel

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. huhu

    sbb tulah mmg paling tak suke nak tengok sinetron

    scene menganga je berminggu

    ReplyDelete
  4. hahahaa..dah agak daahh..mst tgh korek idong. cett!


    paling benci tgok sinetron. nk zoom zoom la bgai..pastu kalo yg baik tu, baiiiikk sgt..kalo jahat tuu,jahaaat sgt. tau ni pn sbb pernah tertgok kt kg, my mom's feberet show kot.

    ReplyDelete
  5. hahahaha!! lAwok2.. =P

    tapi memang betul pun. atok aku, pergh, kemain suka.

    ReplyDelete
  6. hahaha...betol2.cite sinetron ni suka sangat melanbatkan cite.kadang-kadang 10 minit tu habis kat zoom muka je.

    ReplyDelete
  7. hahaha..sekarang orang addict cite korea plak..layan poit..
    tapi episaod siket sangat..

    huhuhuhu

    ReplyDelete
  8. tak suka tengok sinetron.. paling menyampah bila eksiden boleh pulak lima minit ternganga tengok saja.bukan nak tolong. menyampah2 pun,orang tengok jugak.haish

    ReplyDelete
  9. Setuju! memang cinetron pakai efek slow motion dan fokus macam tu. haha.

    ReplyDelete
  10. ade jwpn spesifik x knp golongan makcik2 yg ko mention tu suka cite ngn adegan2 slow+suspen cmtu?hehe

    ReplyDelete
  11. tak suke tengok sinetron. tensionnn >.<

    ReplyDelete
  12. betoi..aku x paham paseipa depa nak kena suspen lama2..bila bersambung mmng sah aku x tngk dah..haha

    ReplyDelete
  13. rambut semakin tajam nampaknya.

    ReplyDelete
  14. setujuin2...haha...berjela2 cerita n mengarut..

    ReplyDelete
  15. hahahahaha..ni la entri cEro yg nesa gelak paling kuat! klakar dan memang stuju sgt!!

    like like~~ ^^

    ReplyDelete
  16. kalo x da effect slowmo dengan mata terbeliak memang tak sah!

    ReplyDelete
  17. hahaha..betul2..sinetron mmg drama habis. sebab tu mak ML kalau start je sinetron die suke, mmg stop buat keje, amek sit paling depan sekali.kekeke...pastu mulut pot pet2 komplen citer mengalahkan pengarah. Esoknye,babak sama gak sinetron tu.Punyalah lama nak habis.Tambah2 citer indonesia kat astro tu.

    ReplyDelete
  18. @nourelcahaya
    hahaha, terima kasih

    @.::WaNiE::.
    rase geram sampai nak pukul je tv...hahahah

    @~* chirpy_chummy *~
    betulx3, yg baik tu baik tahap bangang habis, yg jahat tu bertuah je memanjang nk buat jahat...

    @Akulah Aqilah Itu
    atok ko layan ke???
    atok aku tgk berita je..heheheh

    @storyfromme
    tau takpe, kdg2 tu satu scene habis utk sehari punya airtime..gile lambat...

    @kata kila
    hahaha, korek idung dilakukan semua laaa...

    @hahau
    hahaha, cerita korea ek?? baiklah, ade idea baru..hahahah

    @jaaFahiza
    kalau aku tgk sinetron, tangan ni mcam ringan je nak tumbuk org, geram!!!

    @conteng conteng
    hahaha, sbb efek camtu laa bg suspen n panjangkan durasi cerita...

    @Al
    kita perlu admit, jalan cerita yang simple dan mudah diramal adalah formula terbaik yg membuatkan sinetron ni diminati ramai (makcik2), sbb tu mereka tetap sabar walaupun cerita tu dibuat panjang berjela...kot..

    @Lylee
    sama..sgt tension...

    @nyonya penang
    bile tgh suspen, timbul berkataan 'bersambung', rasa nak terajang je tv..hahahaha

    @tulip
    kadang2 cerita berbelit nak mampus..

    @Nesa Wazir
    hahaha, terima kasih nesa...

    @ParkAir
    trademark sinetron agaknya..hahahah

    @miszlullaby
    tp mak mak tu semua tetap setia di depan tv kan??? ade something in sinetron yg mmg menarik minat penontonnya...

    ReplyDelete
  19. hahaha....
    setuju that things....
    tapi betul gak kan...sinetron xramai yg suka tgk...
    walaupn ada yg suke....

    ReplyDelete
  20. haha cero lukis cantik la dowh.
    apa kata kau jd pengarah sinetron..aku rasa dua episode habis dah.
    nama pun dah x sinetron..
    jadi lah singkatron..*singkatan
    hhaha
    -sinelayan-aku mls login-

    ReplyDelete
  21. @Farhan Zulhusmi
    yg pelik, TV3 kerap sgt nk tayang sinetron...tmbahna cuti skolah macam ni, lg byk laa cerita karut indon tu diorg nk tayang...

    @Anonymous
    hahaha, kelakar arr ko ni nelayan..
    singkatron...hehehe
    pelakon utama, asyraf sinclair!

    ReplyDelete
  22. @m i r a f i q a
    tetiba aku tertinggal reply ko..
    hahaha..
    rambut makin tajam sbb nak jadi naruto..hahahah

    ReplyDelete
  23. hahaha korek idung yer..besar ke jimah yg di terima hahaha

    ReplyDelete
  24. @AngahSayang2314
    hahaha, lumayan hasilnya...

    ReplyDelete
  25. @PenuliS
    yup, dengan bantuan beberapa perisian komputer yg percuma..hahhaha

    ReplyDelete
  26. sbb byk sgt cite indon kat tv, kdg2 aku tertanya2..kite ni kat indon ke kat malaysia?..kata 1Malaysia??..ke nak jadi 1Indonesia plak??

    dari siang, smpai ke tengah malam, dari isnin smpai ke hujung minggu..asik2 cite indon je..menyampah tgk tv skrg nih..

    ReplyDelete
  27. @pu3aan
    yup! sampai satu tahap tu, bukak mane2 tv pon ada indon je...

    ReplyDelete
  28. @Akmal Khalidah
    AKu pun setuju dgn komen ni...
    hehehe

    ReplyDelete
  29. hahaha... lawak gile r kartun ko
    seyes bro.

    ReplyDelete
  30. sangat sokong cero!!!

    kartun kau dengan entry ni sangat berkesan. aku suka sgt!! *thumbs up!!*

    ReplyDelete
  31. @redza
    thanks bro..thank you..

    @Sophie Al-yahya
    hehehe, thanks sophie...
    hanya nak berkongsi...

    ReplyDelete
  32. cero.. mintak share psl entry ni.aku linkan entry ko ni dlm entry aku. suka lah.

    ReplyDelete
  33. @Sophie Al-yahya
    silakan...
    my pleasure.. ;D

    ReplyDelete
  34. ko tulis apa??
    aq langsunng tk phm!!
    nk buat entry bg jelaslah!!
    bodohhhhhhh

    ReplyDelete
  35. @Anonymous
    bila org lain faham tp ko sorg tak faham, aku rasa ko dr planet lain ni..
    by the way, it's 'aku' not 'aq'

    ReplyDelete
  36. Hahaha.. baca entri pasal kmu di blog cik sophie...
    Hahahaha sungguh lawak.. Teknik Zooming yg sngt² berkesan memanjangkn episod.. hahahaha..
    Lawak²..

    p/s: da lama aku x tngk sinetron..

    ReplyDelete
  37. @EB
    mungkin sbb diorg nk byk sponsor kot...
    it's all about marketing finally..kan???

    ReplyDelete
  38. lol~

    aku memg anti skit ngan sinetron!
    klo aku bg sbb...mau jadi entry plak kt sini!lol~

    tp, aku memg stuju ngan ko!

    ReplyDelete
  39. cEro..aku terbaca entry anonymous. hakhakhak..sumpah tergelak. dia sorang aje tak paham.

    btw, aq is aku =cool cEro.

    ReplyDelete
  40. tu la punca aku takleh tgok sinetron. nnt aku mengamuk 1 umah marahkan pengarahnye dan jalan citenye yang merapu2. so jalan senang aku tuka je channel lain org ttp tv then korek idong. haha

    ReplyDelete
  41. owner belog ni creative la.. ta suke tengok sinetron ! menciiiiii...

    ReplyDelete
  42. @eiffel
    hahaha, dr tgk trus jadi tak tgk sbb benda alah camni...
    aku asyik nk maki2 je kalo tgk sinetron..mencabar kesabaran btol...

    @Sophie Al-yahya
    hahaha, seronok gak layan org camtu..hahahah

    @wath
    hahaha, pernah aku smpai tahap nak hempok tv sbb tgk kebangangan pelakon dia..hahaha

    @Bungakopi
    terimain kasihin..hahaha

    @FarhanaFabulous
    owner kata terima kasih..hehehehe

    ReplyDelete
  43. Huuhii.hmm..tengok sinetron episod mula-mula rasa macam "Kena tengok sampai last episode ni. KENA!" tapi memang betullah, boleh sakit jiwa tengok cerita INDON.

    *this is my first visit and komen yang pertama :D

    ReplyDelete
  44. @Syamimi Zaini
    jalan cerita sinetron mmg slalunya menarik...
    tp cara pembawakan penagarah, nk drag cerita jd panjang2 mmg menyakitkan hati..hehehehe

    ReplyDelete
  45. memang amatlah betul...
    OE kadang rasa geram kalau kadang2 tu dah tak ada cerita dekat tv...
    balik2 sinetron...
    macam dah tak ada cerita melayu dah...
    pelik...
    lama pulak tu...
    sampaikan OE duduk asrama, balik asrama, nak balik semula duduk asrama pun cerita tu tak sudah2 lagi...
    alahai pelik...

    ReplyDelete
  46. @Orkid Edyliyne @ OrkEd
    haha, aku rase ade org kt stesen tv tu suka sgt sinetron kot, asyik nk tayang je back to back..hehehe

    ReplyDelete
  47. betul3...100% agree!!!drama indon mule2 je best..tapi bile da meleret2...menyampah plak nak tengok..psl dia zoom muka plakon sana sini tu mmg wat skt hati je..alih2 b'smbug...kan senang kalau ckp direct je..haisshhh..

    ReplyDelete
  48. @MiSz fiFiEyQa
    kdg2 mende kicik je pon nak dramatik bagai smpai muzik suspen tak habis2...hahahaha

    ReplyDelete
  49. as salam..

    wow~ betul la kata sophie!
    comel gila katun2 dalam ni. haha~ follow~ suka baca entri2 sempoi macam ni.

    saya pun tarak layan sinetron. cam bengong =_="

    ReplyDelete
  50. @...
    thank you...
    teruskan menyokong ye..hehehe

    ReplyDelete
  51. WAKAKKAKAAKAAKAKKAKAKKAKAKAKKAAKAKAKKA ni terbaik!!! adoi tak tahan oden golak dah

    ReplyDelete
  52. @electrony
    hahaha, harap dapat point yg ingin disampaikan..hehehhe

    ReplyDelete
  53. Bwahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  54. @ajlaa
    Bwahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha!!!!!!!!!
    (copy-paste) hehehe

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: