Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Jul 17, 2019

Aku Tidak Pandai Pilih Hadiah.



Salam.


Satu fakta kurang menarik mengenai aku;
aku sangat tak pandai nak pilih hadiah untuk seseorang.

Aku ingat lagi semasa di sekolah menengah, aku pernah hadiahkan pasu bunga kepada seseorang yang aku suka. Bukan bunga, tapi pasu bunga. Tak ada bunga pun di pasu bunga itu.

Aku juga pernah hadiahkan benda yang sumbat lubang jack dekat handphone tu sebagai hadiah hari jadi seorang perempuan.

Kalau perlu disenaraikan, aku rasa senarai hadiah yang pernah aku berikan kepada orang juga layak digelar sebagai senarai paling tak logik pernah aku buat.

Siapa yang normal di dalam dunia ini yang hadiahkan pasu bunga kepada perempuan yang dia suka?


Jadi,
baru-baru ini aku perlu sediakan hadiah untuk seseorang.
Aku buat satu senarai apakah hadiah yang (pada aku) menarik untuk diberikan.
Dan kalau kalian tak percaya betapa teruknya pilihan aku, salah satu yang tertulis di dalam senarai itu adalah Kamus Dewan Edisi Keempat which is bila aku fikir balik nak sahaja aku naik mesin masa dan datang ke masa aku sedang tulis senarai itu dan starlit dahi aku pada waktu itu.

Siapa yang normal nak hadiahkan Kamus Dewan Edisi Keempat kepada seorang perempuan?


Jadi,
aku pilih pilihan yang paling bawah di dalam senarai itu, pilihan paling selamat.

Aku pilih untuk hadiahkan Teddy Bear.




Aku beli Teddy Bear ini di sebuah pasaraya besar, dan di rak pameran itu masih terdapat 5 Teddy Bear yang sama.
Jika masih wujud 5 lagi Teddy Bear yang sama, bukankah hadiah aku ini boleh dianggap 'tidak istimewa'?

Maka, di bilik,
aku sediakan tali, cebisan kain, aku keluarkan alatan menjahit (yang sudah lama aku tidak pakai), gunting, gam, dan aku perah sedikit kreativiti secukup rasa untuk letakkan sedikit 'perasa peribadi' pada Teddy Bear berkenaan dan hasilnya...



TAAADAAAAA!!!!


Teddy Bear kini sudah memakai eye patch!

Ya,
aku tahu ini bukanlah satu pencapaian yang 'wow'
tapi secara peribadi aku sudah letakkan kegigihan ke atas Bear ini
dan kini Bear ini sudah bertukar menjadi istimewa
dan tiada yang sama sepertinya di dunia ini.
Inilah satu-satunya Bear yang sebegini di atas muka bumi ini.

Itu satu pencapaian yang besar untuk diri aku.
Aku berubah daripada seseorang yang teruk dalam memilih hadiah kepada seseorang yang improvise hadiah untuk jadikannya istimewa.
Dan aku bangga dengannya.

Tidak sangka aku sanggup bersusah payah menjahit sana-sini semata-mata untuk satu hadiah kepada seseorang.
Lama aku tidak rasa perasaan sebegini.

Teddy Bear ini akan menjadi milik orang lain dan aku harap dia akan manghargai hadiah aku ini sepenuh hati dia.



Selamat tinggal Teddy Bear yang tidak bernama.
Semoga kau bahagia menjadi milik si dia.



Post scriptum:
Kalau kalian dapat hadiah sebegini, apa nama yang akan kalian bagi untuk Bear ini?







  




.


5 comments:

  1. i name it Bear Sparrow.. haha

    ReplyDelete
  2. Or better yet, BEARROW or BARRO! :D

    ReplyDelete
  3. wow bertambah cute lps pakai eye patch!
    nak bg nama ape ea? Bear + Cero = Bearo =P

    ReplyDelete
  4. Bapak kreatif kau.. haha.. Aku ingat kau nak jadi sweet potong kaki tu bagi teddy bear. Tapi bila tambah eyepatch terus cool.. Illuminati bear

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: