Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Jul 10, 2019

Mari Overthinking!Salam.Aku selalu merungut kenapa walaupun makan banyak, berat badan aku susah nak naik. Sebenarnya, selaku pelajar biologi, aku tahu kenapa. Jawapannya, metabolisme aku tinggi. Sel aku gigih jana tenaga walaupun pada saat aku tidak memerlukannya. Aku tak aktif bersukan. Maka, semua tenaga ekstra itu pergi mana? Jawapannya, ke otak. Aku sangat aktif berfikir. Otak aku sentiasa ligat memikirkan sesuatu walaupun pada saat aku sepatutnya berehat. Kadang-kadang (selalu) aku terlebih fikir. Itu yang kita semua sebut 'overthinking'.

Panjang mukadimah. Tapi tak habis lagi...

Disebabkan aku tidak boleh lari daripada overthinking, maka aku buat keputusan apa kata kita jadikan overthinking sebagai sesuatu yang lebih produktif. Kita jadikannya topik bersiri di dalam blog ini.

Jadi,
mari kita mulakan dengan bincangkan tentang satu situasi ini.

Situasinya;
pada suatu hari, aku buka Instagram di telefon bimbit dan saksikan satu 'story' milik seorang perempuan yang aku follow. Story dia, si perempuan ini sedang merakam gelagat seorang lelaki yang sedang duduk mencangkung di depannya, mengikat tali kasut yang sedang dipakai perempuan tersebut. Rakaman selama beberapa saat, kemudian tamat.

Sesi overthinking bermula...


Pada aku, secara peribadi,
hanya terdapat dua jenis sahaja lelaki yang sanggup duduk dan ikatkan tali kasut yang dipakai oleh seseorang perempuan;

1) Seorang ayah yang mengikat tali kasut anak perempuannya, atau

2) Seorang lelaki yang ada perasaan terhadap perempuan itu.

Dan hanya ada tiga jenis perempuan sahaja yang akan membenarkan seorang lelaki duduk dihadapannya mengikat tali kasutnya;

1) Seorang anak perempuan yang disayangi ayahnya, atau

2) Seorang perempuan yang langsung tidak tahu bagaimana cara mengikat tali kasut, atau

3) Seorang perempuan yang tahu lelaki itu ada perasaan terhadapnya.


Look,
logiknya, kalau aku sedang bersama dengan seorang kawan perempuan (yang aku tiada perasaan terhadapnya), dan tali kasutnya tertanggal dan disedari aku, aku hanya akan tegur dia 'hey, tali kasut kau tercabut' dan si perempuan itu yang akan mengikatnya sendiri, kecuali kalau si perempuan itu tidak tahu cara ikat kasut dan minta tolong aku barulah aku akan duduk dan ikatkan untuk dia, tapi persoalannya kalau dia tidak tahu cara ikat tali kasut, kenapa dia perlu beli dan pakai kasut bertali?

Dan sudah tentu, seorang ayah yang sayangkan anak perempuannya akan tolong ikatkan tali kasut anaknya yang tertanggal. Itu tiada debat dan bantahan.


Dan daripada video 'story' yang kita sentuh di bahagian situasi tadi, aku dengan jelas tahu perempuan itu tahu ikat tali kasut sendiri (sebab banyak kali dah lihat dia pakai kasut bertali) dan jelas serta nyata sekali lelaki tersebut BUKAN ayah kepada perempuan itu (kecuali kalau ayahnya itu sangat awet muda sehingga nampak sebaya dengan anak perempuan sendiri), maka kesimpulan yang boleh kita buat daripada video beberapa saat itu adalah...

...lelaki itu ada perasaan kepada perempuan tersebut, dan si perempuan itu menyedarinya.

Perempuan itu, yang setakat aku tahu masih seorang bujang tiada teman, memuat naik video seorang lelaki ikatkan tali kasutnya ke dalam Instagram menunjukkan bahawa dia okey dengan semua itu. She's okay with that.

Bermakna, video yang sedang aku saksikan itu sama ada adalah bibit-bibit awal dua hati sedang berputik, atau perempuan itu seorang narsis yang sukakan dirinya dipuja.

Mana satu pun (antara dua di atas) yang benar tentang video 'story' itu, kedua-duanya memberitahukan sesuatu kepada aku.


Jujurnya,
aku sendiri sebenarnya ada simpan perasaan terhadap perempuan itu. Salah satu sebab aku follow dia di Instagram adalah untuk mengetahui perkembangan diri dia sambil melihat mana-mana peluang yang aku boleh dapat untuk lebih rapat dengan dirinya.

Maka,
melihat adanya video seorang lelaki sanggup melutut dan tolong ikat tali kasut dia, dan dia seronok merakamnya dan memuat naik menjadi 'story', sedikit sebanyak memberikan kesan terhadap diri aku.

TIDAK.
Aku tidak patah hati. Aku tidak kecewa. Mungkin sebab walaupun aku ada perasaan terhadap perempuan itu, tapi aku langsung tidak pernah berusaha untuk merapatinya. Jadi sedikit sebanyak video ini seperti satu tepekan 'PADAN MUKA' kepada aku kerana lambat bertindak.

Mungkin video ini (pada aku) adalah satu penutup, 'closure' supaya berhenti berharap.

Lagipun aku dapat tahu perempuan itu tidak sukakan kucing. Aku suka kucing, so we may never be able to be on the same plane of existence rasanya.

Maka, move on adalah jalan yang paling bernas tidak kira apa pun outcome yang aku dapat daripada video 'story' beberapa saat perempuan itu. Aku kena terus percaya bahawa ada seseorang di luar sana yang tercipta khas untuk melengkapi diri aku...

...atau tidak.Terima kasih kerana sudi membaca siri terbaru 'Overthinking' di blog ini. Jumpa lagi di episod akan datang.  
.


5 comments:

  1. overthinking ke tu... analisis je kot.. or critical thinking. hehe

    ReplyDelete
  2. hermm pada pendapat aku selaku seorang perempuan - mungkin kalau kau beritahu isi hati kau pada dia (sebelum rakaman ikat tali kasut tu keluar), MUNGKIN lain kisah yg berlaku. tapi hermm move on lagi baik adalah jln terbaik lps kejadian tu.

    ReplyDelete
  3. Rajin jugak kau follow crush2 kau ni. Cuma tak rajin nak start the action je. Come on cEro kau boleh!! Hehe..

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: