Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Jan 2, 2019

Deklarasi.



Salam.

It's really hard to type this
sebab ada sesuatu yang sedang berlaku membuatkan aku senang hilang fokus.
Apa yang sedang berlaku itu?
Aku sekarang sedang berpeluh menahan sakit gigi yang menyerang sejak hujung tahun lepas.

Oh,
Selamat Tahun Baru 2019.


2019


Nak atau tak, tahun baru bermaksud umur baru.
Kita yang sekarang adalah hasil daripada semua pengalaman yang pernah kita alami,
dengan kata lain, pengalamanlah yang mengajar kita dan menjadikan kita diri kita yang sekarang.

Pengalaman adalah satu proses.
Dan produknya adalah kita.

Dengan itu,
di sini aku ingin umumkan deklarasi tentang apa yang mahu aku capai pada tahun 2019 ini.
Supaya ia menjadi tahun yang penuh dengan pengalaman yang mengajar.

Jangan salah sangka.
Ini bukan azam.
Berkali-kali sudah aku bercerita tentang azam setiap kali masuk tahun baru.
Kali ini aku mahu sesuatu yang berbeza.

Seperti yang pernah aku sembang di dalam entri ini
azam adalah sesuatu yang;
- Spesifik,
- Boleh dihitung,
- Ada tarikh tamat.

Deklarasi, pada aku, lebih umum dan tidak menjurus kepada tiga ciri azam seperti di atas.
Tapi daripada deklarasi, kita boleh jadikannya lebih spesifik dan menjadi azam.

Maka,
berikut ada TIGA deklarasi aku untuk tahun 2019:



Instagram @cerolian


1. Aktif Semula di Media Sosial.

Yang mana perasan,
pada tahun 2018 aku kurang aktif di media sosial seperti Instagram, Facebook, dan Twitter.
Ini kerana pada tahun lepas, aku sedang alami sesuatu yang membuatkan aku mempersoal tentang jatidiri sendiri.
Walaupun aku sayang dengan 'jenama cerolian', tapi aku terpaksa abaikannya pada tahun lepas kerana perlu fokus kepada proses 'mengutip diri sendiri'.

Maka pada tahun ini tahun 2019 aku rasa aku perlu beri lebih perhatian terhadap media sosial.
Zaman sekarang, pengaruh banyak datang secara besar di media sosial, sama ada kita mahu akuinya atau tidak.

Niat aku bukannya mahu ribuan follower semata-mata.
Aku lebih kepada mahu dikenali tetapi tidak terkenal.
Bila disebut 'cerolian', aku mahu orang yang mendengarnya tahu walaupun pada dasarnya mereka mungkin langsung tidak follow aku di media sosial.

Kalau aku mahu follower ramai, senang saja.
Banyak perkhidmatan beli followers yang ditawarkan di luar sana.
Dan kalau kedekut, boleh sahaja aku lukis komik yang bersifat provokatif supaya cetus bualan ramai seperti yang ramai orang pernah/sedang lakukan.

Aku mahu imej yang bersih,
bukannya imej yang dikenali daripada kelantangan menyokong pihak tertentu,
ataupun imej hasil daripada komik yang bersifat negatif dan mencemuh.
Itu semua murahan.

Untuk itu,
silalah follow aku di kesemua media sosial di bawah ID cerolian.
Bertegur sapalah dengan aku di sana.
InsyaAllah,
kalau kalian tiada rekod buruk dengan aku, aku akan layan kalian macam kawan baik yang tak pernah kalian dapat sebelum ini.



YouTube cerolian


2. Wujudkan channel YouTube yang aktif.

Pada dasarnya,
aku sudahpun ada channel YouTube (kini dengan hanya 3 video).
Tapi tahun ini aku mahu aktifkannya dengan isi yang lebih bermanfaat.

Sebenarnya,
aku ada follow satu channel ini di YouTube.
Channelnya dikendalikan hanya seorang tetapi isinya begitu bermutu seperti dikendalikan satu kumpulan media yang besar. Isi videonya bukan sahaja menghiburkan, tetapi bersifat ilmiah, tidak seperti channel yang berlambak yang lebih mengfokuskan ke arah hiburan semata-mata.

Sudah lama aku berhasrat mahu jadi seperti channel YouTube itu.
Tetapi aku masih lagi terkapai-kapai mencari titik mula.

Aku harap tahun ini menjadi satu permulaan untuk aku menjadi sepertinya.

Sekian lama aku cuba mahu cari satu jalan untuk menghasilkan video untuk YouTube tanpa perlu tunjukkan wajah, akhirnya boleh dikatakan aku sudah dapat satu formula dan cara untuk menghasilkannya.

Kekangan utama aku mungkin dari segi mesin dan gajet kerana kamera dan komputer yang aku mahu gunakan tidaklah optimum untuk digunakan bagi menghasilkan satu video.

Tapi sebagai permulaan, aku rasa tiada apa yang perlu dirisaukan.
Sudah pasti aku akan cuba membaiki mutu video dan isi yang dihasilkan dari semasa ke semasa.

Isi yang bakal aku kongsikan mungkin bersifat boring dan membosankan,
tapi aku tidak kisah.

Tujuan aku mahu menghidupkan channel YouTube sendiri bukannya mahu jadi popular dan kejar bayaran, tetapi lebih kepada mahu berkongsi ilmu dan cerita menarik yang berlaku di sekitar aku.

Kalian boleh subscribe channel YouTube aku, juga di ID cerolian.
Doakan aku berjaya.



Dari Inktober 2018, Day 31


3. Aktif Melukis Semula.

Yang perasan akan perasan aku kurang melukis untuk tahun 2018 lepas.

Ceritanya, aku kemalangan dan tangan aku cedera,
jadi motivasi nak melukis itu hilang terus.

Namun berkat Inktober 2018, aku berjaya kumpul balik motivasi itu.
Aku sebelum ini macam terlupa nikmatnya melukis,
dan teringat balik selepas berjaya selesaikan Inktober.

Jujur aku cakap,
semasa aktif kongsi lukisan di Instagram (@cerolian) dahulu,
aku terlalu fokus kepada jumlah like yang aku dapat.
Apabila jumlah like itu makin hari makin berkurangan,
malah melihat kawan-kawan lain dapat lebih banyak daripada apa yang aku dapat,
motivasi aku semakin menurun...dan lama kelamaan hilang.

Itu adalah antara penyumbang kepada sebab aku kurang berkongsi lukisan di media sosial untuk tahun 2018 lepas.

Namun kali ini aku tidak akan lagi sedemikian.

Aku mahu melukis hanya untuk kepuasan diri.
Kali ini, jumlah like, jumlah komen, jumlah followers hanyalah secondary.
Fokus utama adalah progres untuk maju ke hadapan.

Dan daripada deklarasi ini juga aku muncul dengan satu azam tambahan (kepada azam-azam lain yang tidak aku ceritakan di sini) iaitu MELUKIS 1000 LUKISAN UNTUK TAHUN 2019.

1000 kedengaran banyak,
tapi aku masih ada 364 hari lagi untuk selesaikannya.
Sila sokong aku, ok?
*high five untuk semua*


------------------------- ------------


OK.
Rasanya cukup kot 3 deklarasi.

Sebenarnya,
ketiga-tiga deklarasi ini menjurus kepada hanya satu tujuan utama;
mengukuhkan 'online presence' aku di alam internet.

Rasanya semua sudah sedia maklum keperluan internet.
Maka, aku sendiri tidak mahu ketinggalan dalam dunia serba laju ini.

Apa-apapun, doakan semuanya berjalan lancar.
Dan doakan juga sakit gigi aku ini sembuh dengan segera.
Terseksa oi taip entri sambil tahan sakit pipi kanan membengkak.

Apa azam baru kalian di tahun 2019 ini?

Jumpa lagi di entri akan datang.

Sekian.





.

4 comments:

  1. Aku setuju dengan entri kau ni. Deklarasi kita ni kita je yang tahu apa nak capai. Walaupun org lain nampak biasa tapi kalau kita dapat capai deklarasi yg kita set ni kira achievement dah tu.

    Teruskan dgn apa yg kau nak buat cEro. Moga aku dpt baca lagi tulisan cEro pada tahun 2026. Haha..

    ReplyDelete
  2. High five cero!!

    ReplyDelete
  3. High Five Cero! Salam tahun baru juga.
    Aku pun sbnnrye semakin kurang aktif tahun 2018.
    Entry di blog pun semakin kurang.
    Tapi bukanlah disebabkan jumlah followers etc.
    Aku cuma kekurangan nikmat masa mcm sebelum2 itu.

    Moga tahun ini aku juga dpt memajukan diri & lebih bykkan perkongsian positif utk semua.

    Eh, dan aku baru tahu kau exiden & cedera tangan.
    Moga cepat pulih & pulih juga semangat berkarya positif.
    Hidup Cero ! hehehe

    ReplyDelete
  4. semoga berjaya dgn deklarasi anda. selamat tahun baru...

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: