Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

May 15, 2015

Lelaki di dalam Baju Perisai Besi Merah dan Emas.


Salam,

So, old joke.
Iron is Ferrum.
The symbol of ferrum in chemistry is 'Fe'.
Man is male.
Thus, Iron Man = Fe Male = Female
(shin~~ng)



[02] Previous-----03-------Next [04]

So random poyo time.
Secara asasnya, Iron Man berwarna merah (dan emas).
Warna merah dalam darah manusia datang dari protein yang dipanggil hemoglobin.
Komponen utama hemoglobin ialah Ferum (II) a.k.a besi (iron).

Sesetengah haiwan invertebrata memiliki darah warna biru.
Warna biru darah tersebut datang dari protein yang dipanggil hemocyanin.
Hemocyanin sama seperti hemoglobin, cuba komponennya bukan Fe(II) tapi copper, Cu.

Jika satu hari si pakcik tua Stan Lee berhasrat nak buat satu lagi superhero bernama Copper Man, dia patut warnakan Copper Man itu dengan warna biru.

#hambar
(-_-")


Smile. Have a good day :)




.




18 comments:

  1. yey biru! biru! pls uncle Stan plsss, nyiahahaha
    fum facts dari cEro ni perlu dibukukan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Zyra Roxx
      Hahaha..itu fakta budak sekolah je laa...hehehe

      Delete
  2. Copper Man aku tetap nak dia warna tembaga dan menunggang chopper... koh koh koh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, aku dapat bayangkan suit Copper Man tu ada warna tembaga dan biru gelap... smart gak oh hehe X3

      Delete
    2. Copper man in the process.. XP

      Delete
    3. @Aujinz
      Stan Lee patut baca blog aku ni...hahaha

      @plain83
      Smart gak kan kalau warna tembaga dgn biru.

      @Lee-kun
      MAKE IT REALLL!!!!
      Hehehe

      Delete
  3. aku paham tang komik tu je.
    fakta sains lain aku lost.
    erk... keh3..

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Gee Lion
      Wahahaha...
      Biasak laa tu. Aku pun kekadnag hilang jap tang benda-benda sains ni...hehehe

      Delete
  4. Not bad, tak hambar pun bagi aku... aku boleh tercakap 'woah' tang part female tu then 'yeah' tang part hemocyanin is blue blood. Teringat aku kat belangkas...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku terus teringat citer Predator. tapi yg tu darah dia kaler hijau =P

      Delete
    2. @plain83
      Yes, correcto mundo.
      One of binatang yg berdarah biru adalah belangkas, malah belangkas punya darah sangat power, dia boleh singkirkan apa sahaja serangan bakteria or virus yg datang. Hehe

      Delete
    3. @anamizu
      Predator punya darah kaler hijau neon siap glow in the dark lagi...hehehe

      Delete
  5. Tak pernah tahu pula ada binatang yang darah dia warna biru.

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Farah
      Mostly binatang tak bertulang belakang dan tak kompleks,
      contoh terbaik yg paling mudah ialah belangkas :)

      Delete
    2. ada binatang yang takde darah langsung... contohnya Tapak Sulaiman... wkwkwkw

      Delete
    3. @Aujinz
      Betul tu Ojin.
      Darah adalah utk memudahkan transport oksigen utk binatang yg kompleks. Haiwan yang sistemnya tak kompleks selalunya tak perlu pon darah. Hehe

      Delete
  6. Yang pasti aku suka Iron Man versi lego. Comel.
    *eh komen tade kena mengena* :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. @nanadhoi
      Aku banyak jugak kumpul Iron Man versi Lego, tapi tak semua laa...hehehe
      Nak beli semua memang parah ooo...hehehe

      Delete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: