Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Dec 25, 2013

Tiga Kuasa Tiga


"Yang sebenarnya, Dragon Ball ada tujuh biji semuanya."
Kalau kalian peminat siri Dragon Ball, kalian akan tahu Dragon Ball bukan hanya tujuh biji, tapi 21.




Aku anggap zaman kanak-kanak aku amat seronok.
Bukan hanya sebab aku tiada masalah besar yang perlu difikirkan.
Juga bukan sebab aku tak perlu risau tentang harga barang naik.
Tapi antara sebab aku rasa zaman kanak-kanak aku seronok adalah kerana aku membesar bersama-sama dengan Dragon Ball.

Namun,
itu bukanlah sebab utama kenapa zaman kanak-kanak aku seronok.
Sebab utamanya ialah daya akal kreatif dan imaginatif semasa aku kanak-kanak (dan kanak-kanak lain) sangat tinggi.
SANGAT TINGGI sampai tahap kita mampu hidup dalam imaginasi sendiri.

Sebagai contoh terbaik ialah
daya imaginasi aku pada zaman kanak-kanak semasa aku pertama kali terdengar perkataan 'kuasa tiga'.

Ini imaginasi aku tentang 'tiga kuasa tiga':









Tiap kali aku terdengar 'kuasa tiga', aku akan tergelak seorang.
Sampai sekarang.

Tapi,
semakin dewasa, kreatif dan imaginatif semakin hilang.
Kalian fikir kalian kreatif? Fikir semula...
Kalian tak sekreatif seperti sewaktu zaman kanak-kanak dulu, kan?

Kalau matang perlu dibayar dengan itu, aku rela jadi kanak-kanak seumur hidup.

Dan siapa tak layan Dragon Ball masa kecil dulu tak awesome.

InsyaAllah, aku akan ceritakan cerita lebih lanjut tentang cerita di atas dalam masa terdekat ini.
Nantikannya.




.




18 comments:

  1. Dulu masa sek. rendah aku ada kwn sekelas yg mmg ada koleksi dragon ball. Hr2 aku pinjam time lps exam. mestinye aku dpt dulu. dpt baca sampai yg ada anak go han tu. Tp skrg lupa dah. Rupa2nye tu taktik nak ngorat aku,hee. tau2 dpt surat dlm komik..

    Eh, selamat Hr lahir cero! makin tambah umur makin byk pengalaman. Jgn takut mencuba n buat kesilapan sbb tu yg mengajar kte

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cer tanye cero sendiri. Dulu ada post psl 25 ni besday n ada satu insiden lain

      Delete
    2. errr...25 dis hari jadi Aujinz arr...hehehe

      Delete
    3. ooh ok salah la ni ye.. ;p

      Delete
    4. Sebenarnya, tak kata salah pon...hehehe

      Delete
  2. Replies
    1. saj etukar angin...tp color scheme yg sama je...hehehe

      Delete
  3. waaa header n template baru, kewl... new year, new template, new life? :D

    betoi apa hg kata ni cero, aku pun rasa cmtu... masa aku kecik2 dlu aku lebih kreatif dgn imaginasi yg agak dasyat... skrg aku rasa blur dan tak kreatif sudah...

    oh dulu zaman skolah rendah aku suka DB ngan Kungfu Boy... lepas tu aku da tak follow DB, don't know why... huhuu, i guess i ran out of awesomeness :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. catch up balik DB beb...
      it's never too late when it comes to DB...hehehe

      KungFu Boy pon best jugak...dr kecik smpai ke besar hero dia...

      Delete
  4. betul betul betul.. masa kekecik imaginasi aku memang tak terbatas... kengkadang melampau lampau sampai tak masuk dek akal.. kah kah kah.. tapi dah tua tua nie, dah makin kurang...hue hue hue

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Aujinz
      aku rasa, mmg makin tua makin kurang kreatif kot...
      nak cari idea2 bernas utk blog pon kadang2 tersangkut2...hehehe

      Delete
  5. wuhyoo background baru:)

    smart smart..

    btw, aku memang byk dipengaruhi oleh dragonball pun..
    buku dengan anime dia memang tak pernah miss..
    aku siap pernah berlatih kamehameha tiap petang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. @nazha anua
      aku pernah try buat kamehameha guna lighter..
      alaa, yg peram gas lighter dlm tangan lepas tu bakar depan api tu...
      kelakar plak rasa...hehehe

      Delete
  6. uihhh tgk dragon ball dgn adik beradik dulu sgt nostagik.

    km akan susun posisi depan tv. aku dan 3 abg aku.
    4 orang kami dengan bantal busuk masing2 :)
    akak ak sorang ja tak amik port sbb dia konon dah gurly2 kekeke

    nak kecik balikkkk jugak2

    ReplyDelete
    Replies
    1. @shada wentz
      mula2 aku ingat yg layan Dragon Ball budak2 kecik je.
      Satu hari aku pergi lawatan ke balai bomba daerah, tetiba terdengar riuh rendah dari satu bilik...
      Tengok2 sekelompok ahli bomba tengah lepak bersorak tgk tv perlawanan Fliza dgn Goku.
      Aku pun join sekali...heheheh

      Delete
  7. yup DB adalah salah satu anime yg buat aku n adik2 melekat depan tv tiap hujung minggu..adik aku (skrg dh 23thun) dulu suke gile tgk DB smpai praktis lukis Son Goku, Bezita dll kat buku latihan..abis buku latihan sekolah dibuat buku lukisan..zaman kanak2 kite mmg best..kalo la leh jd cam Peter Pan..kan??

    p/s: next year dh masuk 30 pun aku still enjoy tgk katun n anime..laki aku dh xleh nk ckp ape..hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. @pu3aan
      hahaha, takpe...asalkan sang suami memahami, tak apa kalau terus enjoy dgn anime dan kartun...
      Bak kata org, growing older is mandatory, growing up is optional.
      Hehehe

      Delete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: