Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Apr 8, 2011

Tanpa Tajuk #4 [Jogging]

Segmen 'Tanpa Tajuk' adalah entri di mana aku mahu berkongsi sesuatu yang ringkas, tapi still ada maksud tersirat di dalamnya. (jika anda memahaminya)



Bagi yang kenal aku,
mereka akan tahu kebelakangan ni aku selalu
keluar jogging ke tasik pada waktu petang.




Kenapa badan tak taf-taf?

Pada suatu hari,
adik aku berkata,
"Alang selalu kuaq jogging, tapi apsal badan macam tu jugak?
Tak taf-taf pon?"

Aku terdiam,
lalu aku menjawab,
"Orang jogging bukan sebab nak badan taf.
Orang nak maintain stamina je."

"Apa fungsi nak maintain stamina?
Bukan Alang selalu bersukan pun.
Main bola pun tak pandai."

"Orang maintain stamina supaya
kalau suatu hari nanti tersebar virus zombie
bangunkan orang mati, dan diorang kejar kita.
Dengan stamina, kita boleh lari lagi laju dan lama
dan peluang untuk selamatkan diri adalah tinggi."

"Macam laa virus zombie tu wujud."

"Beb, pencairan ais di kutub,
kebocoran nuklear di Jepun,
malah sekarang orang boleh buat telur tiruan,
dan hang kata 'zombie' tak mungkin wujud?"

Adik aku tergamam,

Aku pusing dan pergi dengan senyuman jahat di bibir.
Sebenarnya, aku pun tak tahu apa sebab aku nak maintain stamina.






~~~~~~~~~~




I am single, mom!

Melihat anak mereka buat sesuatu yang tak pernah mereka nampak sebelum ni,
mak dan abah aku panggil aku duduk untuk bercakap.

"Mak nak tanya hang ni,
tapi hang jawab jujur yek..."

"Apa dia mak? Macam menakutkan je.."

Mak dan Abah aku berpandangan.

"Kebelakangan ni hang kerap keluar jogging.
Mak just nak tahu je,
hang jogging sorang ke, atau ada teman??"

"Maksud mak?"

"Lelaki ubah perangai selalunya sebab dua perkara;
DUIT dan PEREMPUAN.
Mak tak nampak kaitan jogging dengan DUIT.
Jadi..."

Aku buat muka pelik kat mak.
Aku rasa Mak banyak tengok drama Melayu ni.



"Mak, orang keluar jogging sebab nak sihat.
Kebelakangan ni kerap sebab jogging tu best.
Orang bukan buat sebab perempuan.
Orang single lagi laa, Mak!
Kalau orang ada calon nanti, Mak dan Abah laa orang pertama
orang bagitahu."

Mak aku senyum.
Abah aku hanyalah penonton yang menganggukkan kepala.
Tiada kata langsung dari dia.

Dalam hati,
"sebenarnya, ada juga sebab PEREMPUAN kenapa aku jogging."




~~~~~~~~~~




Malangnya orang macam aku

Yang best tentang jogging adalah
bersepahan makhluk perempuan yang berpakaian ketat.
Dan jika kita melihat pun, diorang tak kisah
sebab tak ada masa untuk perasan.

Tapi, untuk orang macam aku
YANG RABUN
untuk menikmatinya adalah mustahil.
Memakai cermin mata semasa berjogging agak menyusahkan.
Memakai contact lens lagi laa menyusahkan.
Jadi, untuk aku
semasa jogging, aku nampak perempuan dan lelaki sama je.

Malangnya orang macam aku.
(Mungkin aku patut kata aku untung, kan?)




~~~~~~~~~~




Sebelum apa-apa,
apa kata kalian ke sebuah blog kawan aku ni,
bayangkan, jika ada kata-kata baik untuk kita
dari orang yang tak dikenali
sudahpun membuatkan kita bangga,
tapi, jika kata-kata baik itu datang dari kawan lama zaman sekolah
yang aku kenal dari tahun 1999 lagi,
ianya adalah perasaan yang tidak dapat digambarkan dengan perkataan.

Pergi lawat blog penyokong setia skuad 'Hobin Jang Hobin' ni,
follow him, like him,
dan tinggalkan komen seperti
'i like you'
hehehe..
(btw, pemilik blog ni dah bertunang, nak tunggu waktu je..)





16 comments:

  1. haha.cero2.minat kite sama tapi aku lebih menikmati berjogging.
    http://aku-san.blogspot.com/2011/03/pagi-yang-damai.html

    hoho.

    ReplyDelete
  2. adess ckp pasal joging
    kaloi dah sebulan meninggalkan duni joging menjoging ni

    sumenyer sebab balik keje kol 7
    duk wat keje jer..joging pun tak sempat...

    kaloi joging bukan laa sbb nk tafkan badan hahaha....tp nk kuatkan stamina
    stamina penting lerr...sume mende yg kita wat seharian memerlukan stamina taooo....lau tak letih jer badan....

    lau joging slalu....badan sihat...
    errmmm zombie...kaloi tak penah kene virus zombie...sbb kaloi bela zombie ann

    duit / jejaka (bg pempuan)
    jejaka kurang laa tapi
    nak slim yg utam hahahaha

    errmmm...sori pnjang lebar plak cment kat sini hahahaha

    i like this entry

    ReplyDelete
  3. nice one..hehe...ak pun da lame x jogging..naik tangga pun da start mengah2..haha
    sweet je mak ko cero..laki berubah sbb dua..perempuan or duit..

    ReplyDelete
  4. aku malas jogging.sebab tu selalu pancit naik tangga.

    ReplyDelete
  5. kau jogging pakai kasut ade spike ke?? hahaha

    ReplyDelete
  6. cero, bnyk2 aktiviti aku benci jogging..sempot x hengat..huhu

    ReplyDelete
  7. first of all, aku npk typo! (suke betul aku kalau kau typo haha)

    #1 telur tiruan tu apa?

    #2 aku rasa rabun itu sgt menyusahkan sejak aku hilang spec.

    #3 typo detected! ;p

    ReplyDelete
  8. sama tak kalori yg dibakar antara jogging dgn berlari setempat?? LOL!

    makcik dan pakcik risau tiba2 anak dia mcm buang tebiat tu yg tanya.

    typo ke lata aku tu. x paham..

    ReplyDelete
  9. Aku mls nk jogging...aku lgi ske klu dpt berbasikal sbb aku dri skolah dlu lgi mmg ske nek basikal...racing ngan basikal...spare part pon tarak sbb berbasikal ni jogging + sit up...kakak2 aku nk sgt jogging pgi2@ptg2@mlm2 tp alih2 jogging ats katil je...bhahahaha3

    ReplyDelete
  10. well well..cEro mkin maju ni..hehe. x lme lg da x single la klu maintain cani XD

    klu zombie kejar nesa mls la nk lari.nk nyamar jd penyu je

    ReplyDelete
  11. ok fineeee.aku dah lama tak jogging

    ReplyDelete
  12. aku sokong reason ko berjogging sbb nak maintain stamina..sbb aku pun sama jugak..bygkn kalo turun naik bangunan yg xde lif..mau mengah menapak naik turun tangga..kalo setingkat ok le lagi..kalo 3 tinggat?? mau xsemput tgh jalan??..

    so stamina tu penting beb..kalo stakat nk lari dari org kureng siuman, anjing terlepas, perogol, perompak..kire ley lepas la kn??..eheh..

    ReplyDelete
  13. kawan aku berjogging sbb nak cuci mata. hahaha

    ReplyDelete
  14. @hahau
    hahaha, jom jogging jom!!!

    @nurkaloi
    kalo aku rase nak tafkan badan, baik aku gi gym..hehehe
    mak aku slalu tgk drama, tu yg dia terpengaruh ayat dramatik tu..
    zombie mungkin ada, tp mungkin takkan ada, tp rasenya takpe kot kalo tu jadi sebab aku...hehehe

    @tulip
    start laa jogging balik, wat sikit2 je dulu..
    hahha, mak aku tu, dramatik sket..mgkin dulu2 dia nak jadi pelakon kot, tp tak dapat...

    @storyfromme
    wahaha, aku pernah kena naik tangga smpai tingkat 26, sakit ooo..seksa..

    @hentakbelipat
    wahahaha, senang nak terajang zombie kalo menyerang...

    @CikGusi BingbOo
    hehehe, jgn start terus paksa diri, wat yg termampu je, tp sesi seterusnya kena laa lebih sikit demi sikit...

    @m i r a f i q a
    hahaha, suka ko aku typo ek???
    kalo power, try laa carik lgik..heheh

    @WZulhilmi
    tak sama, ko takkan mampu lari setempat selama 20-30minit kecuali atas treadmile..
    ade typo ek??
    tak nmpak pon tak nampak pon..hehehe

    @Miss Comot
    hahaha, jogging mmg kena ada keazaman dan motivasi yg tinggi..cuba teka sape motivasi aku utk berjogging? Lisa Surihani..hahahaha

    @Nesa Wazir
    hahaha, habis laa..
    nanti badan dah macam aaron aziz, semua gadis2 kejar cEro..
    (sila muntah!!)

    @kata kila
    hahaha, jom jogging jom!!!!

    @pu3aan
    hehehe, btol2..
    aku pnah kena kejar anjing, sampai tercungap2 muntah hijau sbb penat nak mampus, takde stamina..tp skang, kalo ada anjing kejar, aku boleh outrun dia senang je..wahahaha (BONGKAK!)

    @hanaahmad
    aku takleh nak cuci mata sangat sbb mata tak nampak..hehehe

    ReplyDelete
  15. punya la panjang entri, hang tak tao ka nak buh tajuk apa.. hahaha.. kretif2..

    ReplyDelete
  16. @Wan Zulqhairi
    hahaha, saje je nak bagi gempak..heheh

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: