Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Apr 15, 2011

Revolusi Karipap Sardin

Dari kecil, aku suka karipap sardin.
Tambahan waktu karipap tu baru panas digoreng,
bila masuk mulut, rasa nak menangis kenikmatan.
Sampai sekarang, pantang nampak karipap sardin,
mesti aku nak cuba merasa kesedapannya.

Namun, karipap sardin pun mengalami revolusi.



















Okey,
bahagian terakhir tahun 2020 tu hanyalah sarcarsm.


Aku pernah tanya seorang makcik jual kuih,
"Kenapa harga kuih naik?"

"Gempa bumi kat jepun laa dik.."

Sampai sekarang aku tak mampu kaitkan gempa bumi kat jepun dengan harga kuih naik.




38 comments:

  1. sangat true doh...tp sskang patern besar2 gemok gedabak tp satu 60 sen..kt JB lah..kalau kt KL xtau la bape

    ReplyDelete
  2. gempa bumi = kuih naik harga?

    gempa bumi = org x ckup makanan = kalau jual makanan, mmg untung, bley up harga..sbb nk dptkan brg2 nk bt makanan pn susah.. = harga mahal

    eh, chop2..tp tu kt jepun..

    kt mesia pn ade gempa bumi ke makcik?


    *xpasal, aku pn turut memikirkan kata2 mkcik tu.

    ReplyDelete
  3. belajar lah buat karipap sardin sendiri

    ReplyDelete
  4. aku pun suka karipap sardin weh! =) sebenarnya aku ada cerita pasal karipap time ak nk beli kt gerai ni. tapi agak brunsur 18sx lah. malu nk cerita .. muahaha

    btw back to the topic aku pernah beli karipap agak huge lah kan. mula2 mcm happy gila. lepas dh gigit! Ya Allah!! Inti karipap sikit gila sampaikan ko goyang2kan karipap tu pun boleh dgr bunyi inti tu berlaga dgn dinding. sedih..

    ReplyDelete
  5. apa kena mengena gempa bumi kat jepun dengan harga karipap?

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. betul2..bleh plak dorang jual cmtu..aku penah beli bugerdil..besar gle..tapi hampeh..tepung semata2..ape kaitan gempa bumi ngn jual karipap? alasan x munasabah btul m.cik tu.

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. the conclusion is:
    Sile cari calon isteri yang pandai masak dan pandai buat kuih.
    lebih puas bile our favorite food prepared by the loves one...

    persoalannya :
    manekah mahu di cari calon isteri itu?
    fikir-fikirkan... :)

    ReplyDelete
  13. kahkahkah.. kelakor jugak mokcik yg jual karipap tu.. haih

    ReplyDelete
  14. hui,,sardin peberet aku tuhh...tempat aku 40 sen sejibik..keke..

    ReplyDelete
  15. HAHAHAHAH.. yang 2020 tu tak leh pi. hee.. kat perlis, paling mahal masih 3 singgit. ^_^

    ReplyDelete
  16. hahaha. kejadah nye kaitan gempa bumi dgn harga kuih kena naik? makcik ni 'terlebih' info laaa..hahaha

    ReplyDelete
  17. buat sendiri la bro lepas ni.... haahhahaa

    ReplyDelete
  18. ntah ntah kuih langsung takde thun 2020 nnti :P

    ReplyDelete
  19. awat yg byk komen delete ni..

    aku tau sbbape mkcik tu sabitkan ngn gmpa bumi..dia susah nk pomot kt jepun..biasa market die kat jepun je..mne der kat mesia..hehe

    ReplyDelete
  20. nak temberang ngan kau. mmg silap lah kan...

    habis masuk blog keh3

    ReplyDelete
  21. hahah. tak sabit langsung laa karipap dgn gempa bumi.

    ReplyDelete
  22. Ko buat aku terasa nak makan karipap sardin lak memalam ni.


    Gempa bumi kat jepun penyebab harga karipap naik? hmmm... dia beli sardin kat jepun agaknye. tu yg mahal karipap dia =.='

    ReplyDelete
  23. @hentakbelipat
    ada gak gedabak makan sorang senak perut tu kat KL, tapi rm1.50 sebijik..NAK MAMPOS!

    @~* chirpy_chummy *~
    makcik tu terlampau tgk berita tv3 tu..
    tu yg terpengaruh dgn isu semasa dunia..

    @nourelcahaya
    hahaha, buat sendiri tak sedap..
    tangan org lain jugak yg terbaik!

    @storyfromme
    itu yg jadi tanda tanya aku dr ari tu smpai skang...

    @4079975937293350714.0
    hahaha, byk kali btol ko komen..
    yg jual karipap kulit tbal tepung tu mmg tak ikhlas..

    @MS. NO NAME
    hehehe, cEro suka komen ni..
    kena buat saringan calon, syarat utama kena HEBAT buat karipap sardin..
    (masalahnya calon pon tarak!)

    @5238998205649418158.0
    heheh, cik kuku merah
    makcik tu marketing minded terlampau global...

    @hahau
    akan datang naik arr tu 50sen..
    hehehe

    @dylli
    aku pon ingat 3 singgit agi, tu yg kasih singgit tu, tgk2 dpat 2 ketul je???

    @hanaahmad
    makcik tu selalu layan harian metro online, tu yg up-to-date sgt tu..

    @echasuzrin
    hahaha, buat sendiri tak sedap...
    kena org buatkan baru laa nikmat..

    @kata kila
    haah laa, ntah2 nanti kuih hanya dalam buku teks dan ada muzium kuih..

    @mr delirium
    hahaha, aku rase headquarters dia kat jepon kot..

    @m i r a f i q a
    yg best ialah, aku pegi layan makcik tu borak sampai ke jepun sana...

    @Nur Izzah
    hahaha, takde kaitan pon..

    @Nanad.
    ikan sardin import dr jepon kot??
    ntah laa, percaya je laa makcik oi..heheheh

    ReplyDelete
  24. ko lukis sume ke ni?..

    betul harga tu, 50sen dah sebijik!dem tol la..

    ReplyDelete
  25. mak bf aku jual kuih karipap bese..bukan karipap sardin..
    tp sgt la best..!! isi penuh..n xkecik sgt..harga masih 3 biji RM1...
    kalo aku pi umah dorg ade karipap lebih jualan aku le org pertama yg sakau dulu..tp slalunye kuih karipap abis..so aku xdpt mkn slalu..
    kalo karipap sadin best jugak die wat..
    tp xjual la..sbb org kat cni xminat karipap sardin katanye..aku xpaham tul org yg x makan karipap sardin nih..
    ish3..

    ReplyDelete
  26. @cik ubi
    yup, aku lukis semua ni..
    50sen dulu boleh dpat nasi lemak sebungkus kenyang...

    @twinkle twinkle
    naik dan tak turun turun

    @pu3aan
    WHAT? diorg tak suka karipap sardin??
    hahaha, dtg dr planet mane tu??
    takkan nak makan karipap ubi je???
    karipap sardin heaven kot..

    ReplyDelete
  27. ok jangan nak buat lawak eh makcik karipap tu. T_T

    ReplyDelete
  28. hahahaha~ terbaik punya sarcasm la bro... aku sendiri pun x dapat nak kaitkan gempa bumi kat jepun ngan harga kuih kat gerai

    ReplyDelete
  29. ubi kentang import kot.. xpun sardin dari jepun. hahaah

    ReplyDelete
  30. @Sophie Al-yahya
    hahaha, makcik karipap tu mmg kelakar..

    @6790154542178050495.0
    littlegirlz, aku pon buntu..
    ape kaitan dgn gempa bumi, smpai skang aku tak dapat kaitkan...

    @Wan Zulqhairi
    hahaha, sardin import pon mcam laa dtg dr jepun..hahahah

    ReplyDelete
  31. karipap 2020 tu sesuai untuk saiz tikus hape.kalau kita makan,tak payah gigit n kunyah.terus telan je.huhu

    ReplyDelete
  32. @jaaFahiza
    wahahaha, harap2 takde laa sampai macam tu jadiknye..kan?

    ReplyDelete
  33. hahahaha.. hadoi.. mau pecah kepala kaitkan gempa bumi kat jepun dengan harga kuih naik!

    ReplyDelete
  34. hahaha.super comel entri ni :D

    ReplyDelete
  35. @ASaDa RyutaRo
    ntah laa mana fakta makcik tu boleh korek ntah..jauh sungguh dia import karipap..

    @maCy
    hahaha, thanks macy..

    ReplyDelete
  36. wuuu hahaha

    memang boleh kayo jual karipap nihh!

    mokcik kayo! mokcik kayo!!

    ReplyDelete
  37. @catherine-
    hahaha, lagi cepat kaya dari skim login facebook dpt rm100..hahaha

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: