Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Dec 27, 2017

CKOM, Tujuan, dan Kisah Untuk Masa Depan.


Salam.

Dua minggu lepas aku ada umumkan untuk sertai CKOM di dalam entri ini.
CKOM adalah singkatan kepada Cabaran Komik Online Malaysia yang dianjurkan oleh Matkomik setiap tahun.
Satu platform untuk pelukis komik amatur (dan pro) di Malaysia mengetengahkan bakat yang ada.

Tapi silap aku,
aku buat keputusan pada 12 Disember
sedangkan tarikh tutupnya 15 Disember
walaupun pertandingan itu sudah diumumkan seawal 15 Oktober.
Namun,
tak pasti sama ada Matkomik sangat baik hati,
atau mungkin dia baca blog ini dan mahu beri aku peluang (wahaha),
Matkomik anjakkan tarikh tutupnya sebanyak DUA KALI.
Pertama, ke tarikh 20 Disember,
dan seterusnya ke tarikh 25 Disember.

Ikutkan logik, aku mesti sempat, kan?
Peluang hanya tiga hari menjadi 13 hari, memang nampak sangat cerah untuk aku siapkan, kan?


Nope!


NOPE.
Aku silap.
Aku tak sempat siapkan.

Pada waktu terakhir tarikh tutup pertandingan,
11:59 malam pada 25 Disember,
aku hanya mampu siapkan separuh sahaja.

Jadi, minta maaf. #TeamTakSempatSiap MENANG!



Alasan Tak Sempat Siap.


Alasan utama aku tidak sempat siap ialah
aku sudah lama tidak melukis, berbulan-bulan lamanya.
Jadi untuk aku ambil balik pen (atau stylus) dan melukis semula
BUKANNYA SENANG.

Aku masih tak dapat 'that sweet spot' di mana aku rasa teruja melukis.
Aku bahagikan 10 muka surat kepada bahagian lebih kecil supaya senang monitor progress.
Dalam draf, 10 muka surat itu perlukan aku lukis 66 panel.
(Panel adalah kotak kecil dalam muka surat komik)
So, kalau 13 hari untuk 66 panel, aku hanya perlu lukis 5-6 panel sehari.
Masa aku untuk lukis satu panel ialah 2 jam (yes, so slow I know)
jadi satu hari aku perlu habiskan paling kurang 10 jam melukis kalau mahu siap.

Sebelum mula, aku rasa 10 jam sehari adalah angka yang masuk akal.
Tapi aku SILAP (lagi).
Sehari hanya 24 jam, dan 10 jam daripadanya aku perlu habiskan untuk melukis.
Maknanya aku perlu korbankan beberapa masa untuk perkara lain.

Aku fikir aku boleh korbankan masa tidur.
Tapi walaupun aku hanya tidur 3 jam sehari,
10 jam sehari untuk melukis sangat sangat sangat mustahil.

Itulah sebab utama aku tak sempat siap.
I am so slow sebab baru nak melukis semula
dan aku buat keputusan sangat-sangat-sangat last minute.



CKOM Pada Aku.


Antara azam aku tahun ini (2017) adalah mahu sertai CKOM,
sebab sebagai orang yang melukis (dan meminati) komik,
CKOM adalah satu platform terbaik untuk aku cabar diri.

Tapi tengah tahun 2017 aku alami satu isu.
Isu kesihatan satu hal, tapi lebih kepada isu motivasi.
Kalau kalian baca blog ini, kalian tahu aku sudah hilang motivasi untuk melukis.
Aku sudah tak dapat rasa keseronokan ketika melukis
seperti seronoknya melukis pada satu ketika dahulu.

Ingat tak aku pernah tulis entri beritahu melukis adalah hanya satu hobi?
Dan hobi boleh bertukar-tukar.
Esok lusa kalau hobi aku bertukar kepada mengumpul setem, siapa tahu, kan?

Jadi pada satu ketika itu,
aku dapat rasa hobi melukis aku mungkin sudah sampai ke penghujungnya.
Tapi, agak sayang kalau aku tinggalkan sahaja hobi sejak dari kecil ini.
Jadi,
aku tanyakan pendapat mereka yang berada di Facebook aku melalui satu status.

Rata-rata yang memberi respon adalah positif
dan mahukan aku untuk terus melukis.
Apa yang mereka cadangkan ialah ubah tujuan melukis.
Dulu tujuan aku melukis hanya sekadar hobi dan untuk diri sendiri.
Jadi, mereka cadangkan kalau aku dapat cari tujuan lain, aku tak akan tinggalkan hobi aku itu dengan mudah.

Aku mahu berubah, tapi aku belum mulakan.
Jadi,
aku buat keputusan untuk gunakan CKOM sebagai titik permulaan perubahan.

Walaupun akhirnya tak sempat juga.



Seterusnya? Apa?


Kalau kalian tanya apa yang akan aku buat seterusnya,
jawapan aku, AKU TAK TAHU.

Untuk masa sekarang, aku akan habiskan dulu melukis komik 10 muka surat ini.
Buat separuh jalan lepas tu berhenti adalah perangai buruk aku,
jadi aku kena at least lawan diri aku sendiri sebelum nak lawan orang lain.

Selepas itu,
aku fikir aku nak cari satu alasan dan tujuan kukuh yang membolehkan aku untuk terus melukis.
Aku tidak lagi mahu melukis untuk diri sendiri.
Jadi aku akan melukis untuk orang lain.
Siapakah (atau apakah) orang itu, aku sendiri tak ada jawapan buat masa sekarang.

Mungkin kalian akan jadi penyebab kenapa aku terus melukis.
Siapa tahu, kan?



2017 Untuk cEro.


Disebabkan ini mungkin adalah entri terakhir tahun 2017,
kita rumuskan satu tahun punya perjalanan dan pengajaran dalam satu bahagian terakhir.

Tahun ini adalah tahun yang mencabar dalam hidup aku.
Dari segi kesihatan, kewangan dan sosial, semua sangat mencabar.

Tahun ini aku belajar bila ada orang kata "I'll always be there for you",
itu mungkin sekadar penyedap kata dan dia tidak betul-betul maksudkannya.
Tahun ini juga aku belajar orang yang rapat dengan kita tak semuanya ikhlas.
Bila dia dapat apa yang dia nak (atau tak dapat apa yang dia nak), dia akan pergi.
Tahun ini juga mengajar aku bahawa yang pergi biarkan pergi.
Hargai yang masih ada.
Tahun ini aku buka hati aku untuk seorang perempuan,
hanya untuk kemudiannya tahu bahawa aku tak akan ada peluang langsung.
Jadi aku tutup balik rapat-rapat apa yang terbuka.

Tahun ini juga bila aku cuba percayakan harapan selepas sekian lama menidakkannya
rupanya harapan itu palsu dan hanya manis di bibir.
Tahun ini juga aku belajar walau ramai manapun orang di sekeliling,
at the end of the day, you're always alone.
Tapi itu tidak bermakna orang-orang tadi tidak pedulikan kita,
walaupun kebanyakannya memang tidak pedulikan kita pun.
Tahun ini aku sedar, kita semua adalah watak utama dalam cerita sendiri.
Walaupun kita kata dunia tidak berputar di sekeliling seseorang,
tapi kita percaya dunia berputar di sekeliling kita seorang.

Tahun ini aku belajar,
having dual life actually consumed me as a person.
Ada satu bahagian kelabu di antara keduanya yang tidak pasti sama ada aku ini adalah aku ataupun itu adalah aku yang satu lagi.

Aku ada banyak persoalan yang perlukan jawapan.
Tapi aku rasa aku tidak perlukan jawapannya dalam keadaan segera.
Aku hanya perlu nikmati perjalanan mencari jawapan itu.



Apa tahun ini ajar kalian semua tentang erti kehidupan?
Kongsikanlah bersama aku :)

Sekian.
Jumpa tahun depan, kalau aku decide untuk tidak putus asa :)







.


9 comments:

  1. Please keep on menulis dan melukis. I'm a silent reader. Blog ni je yg pada aku sgt konsisten update dan berkongsi cerita. Keep up the great work, please ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. >Anonymous

      Thank you!
      Menulis senang, melukis pula kena cari dulu 'hati'.
      Konsistensi blog ini update setiap rabu adalah cabaran kepada diri aku sendiri, dan alhamdulillah sehingga sekarang masih lagi belum terpadam rekodnya :)

      Thank you :)

      Delete
  2. Aku belajar tahun ni i can fangirl so hard lol!!
    Dan diperingatkan lagi, apa yg kita plan takkan berjalan dgn lancar, selalu ada benda yg jadi yg menghalang plan tu.

    Dan seperti anon di atas, please keep blogging. Malas nak lukis pun takpe, tulis je pape as long as ada update.
    Terima kasih kerana masih lagi rajin update di waktu most bloggers dah biar blog berhabuk haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. >star

      Hey, lama tak nama komen kau guna logged in ID hahaha.

      Haha. Memang itu adalah antara pengajaran yang aku dapat masa CKOM hari tu. Memang kita hanya mampu merancang tapi selalunya tak selancar apa yang dirancang.

      Hahaha. Kau memang antara pembaca setia blog ni.
      Thank you :)))

      Delete
  3. nak komen pasal perempuan tu. tak boleh cepat give up sangat. kalau kau betul2 nak fight for it, selagi belum milik orang selagi tu kena kejar cero.

    ReplyDelete
    Replies
    1. >Anonymous

      Hahaha. Actually aku bukan give up cepat. Cuma aku ada prinsip tak akan try/rapat/cucuk jarum dekat perempuan yang sudah ada pasangan (sama ada BF, tunang, or isteri org) sebab aku tahu sakitnya bila hubungan ada orang ketiga ni dan aku tak suka jadi orang ketiga hahahaha

      Delete
  4. I'm kinda like it bila entri kali ini langsung tak sentuh pasal perangai pervert kau di entri minggu lepas HAHAHAHAHAHA

    PERVERT!

    ReplyDelete
    Replies
    1. >Anonymous

      I'm kinda like it bila aku reply 3 bulan kemudian dan kau sendiri dah lupa pasal entri pervert aku tu HAHAHAAHA

      Delete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: