Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Jul 7, 2009

Perempuan Makhluk Rumit #2 : Lelaki EGO Perempuan SETIA??

this is my seventeenth post...
a boy n two girls
ini satu kisah yang berlaku kat aku sendiri...
a living proof of ape org kata 'manusia berubah'..
tp pada aku, nih bukan berubah, tp bragging...
suka cakap ape yg kita nak jadi, bukan ape diri sendiri...

cerita bermula semasa aku dalam semester ke2 Ijazah Sarjana Muda di UiTM...
semasa satu subjek makmal nih, General Chemistry,
oleh sebab masa yg lama,
dan wat experiment yg remeh (bakar pita magnesium),
jadi aku dgn MALASNYA melepak kat luar kelas sorg2...

tgh syok melepak dan berangan,
datang dua org bdak pompuan yg aku knal,
kuar gak dr kelas tu n lepak sekali dgn aku...
one of them is the factor 00...
agaknye diorg same malas dengan aku nih...

nak dijadikan cherita,
terbukak laa plak cite psal balak masing2...
masing2 terus hentam lelaki...
kata lelaki nih FULL with EGO...
lelaki TAK SETIA...
lelaki itu...lelaki ini...

aku dengar je...
tp aku ingat setiap perkataan diorang...
EGO
sorg nih ckap yg walaupon dia dgn balak dia jauh kat oversea,
tp dia tetap setia dan takkan bertukar hati dgn mane2 laki lain...
hahaha,
shame on you...
tak sampai sebulan perkataan tu kuar dr mulut dia,
dia dah kuar dating dgn sorg mamat bermotor nih...
siap makan mcD tgh2 malam (pagi) lagi...
nampak berperwatakkan baik,
gi kelas pakai jubah...
perangai camtu plak...
soalnye, tu masa tgh couple (long distance) tuh...
dua tiga minggu lpas tuh,
dgr plak cite yg dia dah putus dgn laki dia tuh...
atas sbb, "you are too good for me"
alasan busuk pompuan skang kalo putus...
pdahal aku tahu, sebab dia lain...
aku tau citer dr A-Z...
yeah, she's the factor 00...
pathetic...

sorg lagi nih plak...
dia dh putus dgn laki dia sblom msuk U...
alasannye, tak dpt tumpu studi...
but dia kate yg hatinye ttp utk laki tuh...
"soulmate" katanye...
hahaha,
by the end of that semester,
dia dh couple plak dgn bdak kelas dia sendiri...
eh???
td kate putus sbb nak tumpu blaja,
n hati tetap utk org tuh...
tp nape cepat sgt plak couple dgn yg lain???
tak kaco blaja dah ke???
mgkin sbb sekelas kot, senang blaja sesame...

mungkin, aku ulang, MUNGKIN diorg ade alasan sendiri...
tp ape pon alasan diorg,
diorg ttp ckap tak serupa bikin...
dah abes kutuk laki,
bragging dgn 'setianya wanita',
finally gini plak citenye...
ingat bila kutuk laki dpan aku, aku tak rase pape ke???

tu blom aku cite lagi perihal diorg skang...
mcam aku ckap, 'living proof'..
dari berjubah ke baju senseng lengan...

mungkin ramai lelaki yang EGO di luar sana...
tp semua perempuan takde yg EGO gak ke???
Lelaki EGO
aku pernah jumpa sorng laki nih...
BEKAS girlfriend dia kena buatan org...
tp pompuan tu tak sedar...
tau kenapa??
sbb laki tu gi jumpa bomoh suruh tahan buatan org tuh...
tp bomoh tu kate takleh tahan, cuma boleh ganti...
demi sayang yang dah tak kemana,
laki tuh jadi pengganti...
sekarang laki tu tgh derita (spatutnya bukan dia)
yg pompuan tu plak tgh seronok menjaja cite buruk laki tuh kat kawan2...
haprak punye pompuan...
Hmm...
tu ke LELAKI YANG EGO???

okay lah...
cukup laa...
nanti marah plak pembaca pompuan...
tak pepasal kata aku seksis plak...

cuma aku nak tanya semua,
egokah semua lelaki???
setiakah semua perempuan???
egokah anda???
setiakah anda????




6 comments:

  1. lelaki? ego wajib kot(in certain way).. masa parent aKu meninggal, abang aKu lgsg tak ngs dpn kitaorang adik beradik.. but deep down inside of him. i know..

    bagi aKu, kesetiaan tu depends. pd diri kita sendiri. aKu selalu juga melihat kesetiaan pada lelaki2 yang setia.. hehehe.. pompuan pun ada juga yang tak setia.

    aKu mengaku aKu ego. pd sesetgh perkara..

    dan lepas baca entry ko, aKu takut utk mengaku yang aKu seorang yang setia. manalah tahu satu hari nnt aKu jumpa seseorang yang better dari dia.. takkan aKu nak tunggu dia juga(aKu da break)

    sekian, terima kasih.

    -aKu-

    ReplyDelete
  2. pd aku, menjadi setia bukan bermaksud ko kena ikut ape yg ko kate, tp lebey kepada buat ape yg ko percaya...
    If ko percaya dia adalah chenta ko, walaupon dh terpisah, maka berpeganglah keatas kepercayaan itu...
    btw, no yes n no dlm chenta...

    after all, TQ aKu...

    ReplyDelete
  3. terasa terasa , but i have to agree :\

    ReplyDelete
  4. yup.. i agree with u. setia tu pada apa yg kita percaya.

    ego pompuan pon tinggi sebenarnya. cuma dorang cuba merelevankan ego dorang tu dgn alasan2 tertentu.

    I'm not trying to be sexist, but that's the fact. setiap kita ada ego masing2. it's just how we control it that matters.

    ReplyDelete
  5. @wawa
    kebenarannya tetap ada walaupun dengar agak radikal..

    @Haris Khairuddin
    Itulah yang pelik..
    majoriti asyik mengatakan lelaki ni ego, sedangkan itu tidak bermakna perempuan bebas dari ego, kan?

    ReplyDelete
  6. Sorry to say..sy perempuan Dan setia..alhamdulillah dh move on sbb ditinggalkn lelaki yg kata sy terlalu baik buatnya...pendapat sy..apa pun balik pada individu tersebut..kan?

    ReplyDelete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: