Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Jan 22, 2016

Doodle #5 - Mesu.

Salam.

Sepanjang minggu ini,
aku akan berkongsi doodle yang aku lukis setiap hari.
Ini doodle untuk hari ini.




Melukis doodle sewaktu dalam satu keadaan (kelas atau meeting) dikatakan dapat membantu memori dan otak kita berfungsi.

Aku pernah terbaca (entah dekat mana) yang kata doodling ni menggunakan tenaga untuk otak yang minima tetapi berpanjangan dan membuatkan orang yang doodle itu tidak berada dalam keadaan berkhayal (tenaga jadi rendah) dan juga tidak berada dalam keadaan fokus (perlu tenaga tinggi).

Dengan kata lain doodling baik untuk otak.

Tell that to your lecturer bila kau kena cekup sebab tak tumpu perhatian dalam kelas, okay?

Sekian.




.




10 comments:

  1. slalu conteng2 dlm kelas sbb bosan je. tp lukisan sya mmg x lawa la. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. >najwa zahid

      Tak apa. Kekuatan doodling bukan pada hasil dia, tapi pada proses dia, so hasil lawa ke tak lawa ke tak apa. hehe

      Delete
  2. Aku try nak buat doodle sesempoi boleh, tapi akhirnya ia akan jadi full sketch.. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. >Aujinz

      Sebab kau dah terbiasa kot, Jinz.
      Takpe. Takpe. Orang power cam kau memang patut buat sketch je. Aku suka semua sketch kau tambah2 yang mecha-mecha. Hehehe

      Delete
  3. aku mmg tak reti melukis langsung huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. >anamizu

      Doodle tak perlu reti melukis, ana.
      Semua orang boleh buat, no one gonna judge sbb kita lukis untuk diri sendiri. Hehehe

      Delete
  4. Betul. Kalau aku meeting aku doodle (menconteng) entah apa apa memang rasa keluar kejap dari dunia bilik meeting tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. >NADIA

      Kan? Nak pulak jenis meeting yang tak interaktif, kena dengar satu orang je bercakap. Cukup bosan oo meeting jenis camtu.
      So doodle adalah cara terbaik nak 'escape' kebosanan tu :)

      Delete
  5. Betul2..doodle mng guna otak minima je..tu yg aku selalu conteng jadi garisan2 je...x tahu apebenda aku lukis...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. >Bro Ley

      Garisan ke, sketch yang super awesome ke, doodle is still doodle. Asalkan ia menjalankan fungsi dia (untuk jadi tidak bosan), buat garisan je pun dah kira power dah. Kan?

      Delete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: