Dear cErolian,

......

TERIMA KASIH!

Terima kasih kerana terus menyokong!

=======================

Dec 6, 2015

Dear Future Me...



Salam.

Ini entri khusus daripada aku (cEro) untuk diri sendiri.
Kepada yang bukan cEro dan membaca entri ini, keep in mind that semua isinya adalah daripada Past cEro (cEro yang sedang menaip) kepada Future cEro (cEro yang sedang membaca), jadi gaya bahasa dan pemahamannya akan jadi sedikit lain macam daripada selalu.

Aku cadangkan, yang bukan cEro agar tidak terus membaca entri ini.
You've been warned.





Hello Future cEro,
apa khabar? Sihat?
Since kau boleh baca entri ini, so aku rasa kau sihat je, kan?

Apa jadi dengan impian dan cita-cita kau?
Sudah dapat sambung belajar?
Sudah dapat cipta mesin masa?
Ataupun sekarang kau sedang berehat atas sofa mewah di dalam loft tingkat atas Menara cErolian yang kau bina selepas berjaya takluk dunia?
Empuk tak sofa tu?

Aku tahu kau sangat obses dengan fakta-fakta trivia sejak dari...hm...kecil?
Dan setiap kali kau berbual dengan orang tentang fakta-fakta tersebut,
aku tahu kau nampak muka si pendengar akan berubah seolah-olah mempertikaikan apa jenis manusia kau ni suka berborak tentang hal-hal yang tak beri kesan kepada orang lain.

Macam mana aku tahu?
Aku tahu sebab aku adalah kau dari zaman silam. Hehehe

Aku juga tahu betapa berminatnya kau dengan sisi educational di dalam YouTube.
Di kala orang lain sibuk melayan video klip dari artis kegemaran mereka,
kau pula sibuk menulis nota trivia tentang segala ilmu dan kajian daripada video YouTube yang kau subscribe.
Pelik, siapa dalam dunia yang study guna YouTube?
Boleh dapat ijazah sarjana sains trivia dari Universiti YouTube Kebangsaan ke?

Aku juga tahu pada 4 Disember lepas,
kau secara rasminya baru upload video pertama kau ke dalam channel cErolian.
And guess what? That video sucks!

Sebelum aku share embeded video tu di sini, izinkan aku untuk kutuk dan kemukakan beberapa kelemahan nyata dari video tersebut kerana bak kata orang, "the best criticism of the bad is the practice of the better" walaupun aku tak pasti apa maksud sebenar kata tu.

Pertama,
aku dapat idea kau menggunakan series of still images di dalam video tu,
lagipun itulah definisi sebenar video, kan?
Tapi gunakan image dari blog sendiri, wow!
Itu level paling bawah dalam kategori 'originality'.
Perasaan menontonnya macam tengah layan powerpoint, kecuali ianya tak power dan kurang point. Wahahahahaha.

Kedua,
duuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuddddeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!
Narration video tu sangat...WTF?
Aku tahu kau record suara kau guna henfon lama kau yang telah di downgrade jadi music player tu, tapi itu ke suara kau sebenar?
You sound better in my head. Your head.
Kalau aku tak tahu, aku teka kau ni orang jawa sebab suara kau ada pelat jawa.
Suara yang mendatar, too scripted and trying too much.
Kau kata nak buat narration yang lebih santai dan lepak,
MANA SANTAINYA dan LEPAKNYA DI SITU?

Tapi disebabkan first time, bolehlah dimaafkan...kot.

Ketiga, audio (music).
SOOOOOO much originality **sarcastic**
You should make a song, I'll sure you will be #1 in top ten of all time music list.
Ceduk dari brick game dan tetris sounds.
Just WOW, C. Just WOW!

Overall,
aku tahu kau buat video tu dalam satu hari cuti sahaja.
Guna laptop purba yang asyik CPU usage atas 80% tu dengan RAM 83% all the time.
Tambahan pula dengan connection internet kau yang tahap siput tu.
Pada aku, dengan semua itu, dapat hasilkan video berdurasi kurang 2 minit
itu boleh dikatakan hebat...kot.

Tapi persoalannya,
kalau kau ada mesin yang lebih hebat,
lengkap dengan noise cancelling microphone dengan computer generasi baru yang sudah tentu memiliki processor dan RAM yang lebih tinggi nilainya,
adakah kualiti video yang kau hasilkan akan lebih baik?

Dan adakah akan ada video lain menyusul selepas itu?
Adakah video kau itu tidak menjadi salah satu penghuni di dalam lembah crappy video dengan low view count yang penuh dihuni di dalam tanah besar negara YouTube itu?

Soalan-soalan itu,
hanya kau sahaja, Future cEro, yang ada jawapannya.

As for me,
I just hope that you don't give up.
Tiap-tiap hari kau kata nak give-up,
tapi sebab tiap-tiap hari kau katalah, kau tak give-up-give-up dari dulu.


Okay,
masanya sudah tiba untuk aku tunjukkan video pertama yang kau buat ini.
Ianya sama ada menjadi titik hitam yang memalukan dalam hidup kau,
ataupun titik permulaan kepada sesuatu yang lebih hebat di masa akan datang.

Enjoy the video.



Hahaha...
This kind of video bakal menjadi bahan ketawa aku pada masa akan datang.

Apa pendapat kalian yang bukan cEro dan dah baca sampai sini?
(Eh? Bukan aku dah suruh jangan baca ke??)


For those yang nak baca tEka-tEki itu versi blog,
sila ke sini.

Yang mahukan jawapannya, sila ke sini tapi link ini hanya available bermula 9 Disember 2015.

Siapa yang nak mengutuk video ini dalam YouTube,
sila ke sini.

Siapa baik hati nak like video itu
atau subscribe channel cErolian dalam YouTube,
boleh ke sini.



Oh,
pada keesokannya selepas aku publish video itu di YouTube,
aku datang balik dan lihat...



0 Subscribers
8 views
0 Likes
0 Dislikes

Well, it's something.






.




37 comments:

  1. Suara cEro macam background voice untuk kartun-kartun Melayu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. >Farah

      Hehe. Harap-harap ada penerbit kartun melayu yang baca komen ni dan sudi offer aku job dubbing. Hehehe

      Delete
  2. Well, tokleh nk copypaste pulak komen kt YouTube huhu ok i repeat:-

    Wow! Suara awk cute hahaha and really something. Ada gaya Keluang Man sikit, hee. Tp nada percakapan tu ada macam video pendidikan zaman sekolah rendah dulu, i guess sbb nervous? Dan kalau boleh slowkan sikit background music sbb baru lah leh fokus kt suara awk yg charming, wahahahahahaha!

    Boleh ajar cemana buat video? *Mata bersinar*

    ReplyDelete
    Replies
    1. >Zyra Roxx

      Oh, Z. Charming? Cermin adalah.. #hambar

      Saya just guna software Movie Maker yg ada dlm laptop ni.
      Dlm software tu, nak buat video boleh masuk 3 input:
      1) Video (visual) dlm kes video ni saya guna series of images dari entri tEka-tEki, so easy-peasy.

      2) Audio (music), saya guna background audio of the famous brick game and tetris.

      3) Narration (suara), my 'charming' voice tu yg tricking sikit sbb kena record dulu baru boleh masuk. Saya guna phone je (apps recorder) utk record then masukkan dlm komputer.

      Tapi Movie Maker sangat limited.
      Macam volume of the music sangat susah nak kawal. Maybe sbb saya noob lagi kot...hahaha

      But overall, rasanya kalau ada more powerful machine, maybe...just maaaayyyyybeeee saya boleh buat better :)

      Delete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. hahahaha...kau macam tengah sakit tekak ke apa benda in the middle? bergema gema suara kau dalam lab aku ni haa..ok laa for the first time kan?
    and btw, aku tekan gambar play yang mula mula tu dengan harapan boleh play lah kan lol

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la...aku pun tekan gambar yg first tu dgn harapan boleh play...ternyata aku kena game. hahaha..

      Delete
    2. >mashy_entah
      >Bro Ley

      Kalau korang lepak lama dah dekat blog aku ni, korang akan perasan aku pernah guna imej yg sama troll orang. Hehehe
      Maafkan aku sebab menge-game korang. Hehehe

      Delete
  5. Wahh..cenggini ke suara kau? Aku ingatkan suara kau besar dan garau2 sikit...rupanya suara kau skema camtu je....hahahaha....Macam zyraroxx komen la, ada sikit mcm tgh tgk video2 pembelajaran bila tgk video kau. Tapi, ok je..... aku rasa impress dgn video kau.

    Suara kau x payah ubah pun xpe, tp content utk video tu aku rasa x ngam dgn suara kau kalau utk tanya soalan teka-teki. Maybe boleh buat mcm "10 masalah sering dialami blogger pelukis" ke. Baru, ngam dgn suara kau dan tone statik kau tu....haha....btw, aku suka video kau. Buat lg please....

    Dan aku ada kawan yg suka cerita pasal fakta2 pasal ikan la,kucing la, apa la...dan aku rasa aku ingat fakta tu cuma 5 minit je...hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. >Bro Ley

      Sebenarnya aku pon ingatkan suara aku macam besar dan garau, tapi rupanya macam tu. Hahaha
      You know that feeling when first time kita dengar suara kita kena record, macam WTH suara siapakah itu? hahahaha

      Aku akan consider semua idea bernas kau tu, aku rasa memang aku nak buat video ke arah tu pon...hehehe

      Thanks Bro Ley :)

      Delete
  6. Wahkahkah... congrats bro, congrats... welcome to the land of youtube ;3

    ReplyDelete
    Replies
    1. >plain83

      The enchanted land of timelessness. hahaha

      Delete
  7. ...and yes, serius, suara + gaya percakapan kau memang ada serupa suara narrator dalam tv pendidikan zaman aku kecik2 dulu, omg nostalgia betul! XP

    ReplyDelete
    Replies
    1. >plain83

      Hahahaha...Hey, you know...
      I will be a time traveler, so maybe one day I time-travel to past dan jadi juru cakap untuk TV Pendidikan. Hahahaha

      Delete
  8. thanx bro singah2 komen2 blog wak tuu., ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. >tiga lalat

      Wahhh! Ada pemenang datang blog aku.
      Hehehehe

      Delete
  9. Mona suka suara abiang.. lol

    ReplyDelete
    Replies
    1. >Dea Day

      Hello Mona. Bungkuskan abang satu set goreng pisang cheese.
      Petang nanti abang datang amik. LOL

      Delete
  10. tq dek ceRo dtg singgah blog akak sawang penuh tu..

    memandang kan akak bukan cero..

    akak baca jugek .. tp mungkin gaya pemahaman akak laen lah gamak nya..

    selamat maju jaya cero

    ReplyDelete
    Replies
    1. >SuzieLAWAti

      hai kak LAWA. Hehehe
      Tahniah menang buku :)

      Delete
  11. Good job cero!
    Aku suka lukisan kartun kau!

    Macam style kartun Pokemon sikit.
    A good start anyway.

    ReplyDelete
    Replies
    1. >Sophie

      SOphie!!!!
      Thank you :)
      Aku tahu orang yang pernah layan Pokemon akan kata style aku macam Pokemon sikit, sbb aku memang byk terpengaruh dgn Pokemon pon...hahahahah

      Delete
  12. Weh! Best!! Aku mahu lagi!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. >Yura Yu

      Thanks Yura.
      InsyaAllah bakal ada lagi, tapi maybe tak kerap kot sebab masalah technical & equipment. Hehe

      Delete
  13. lol that was one weird video but interesting. xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. >Ren Oh.

      Tapi for beginner boleh laa, kan?
      Kasi laa can, kasi laa can. Hehehe

      Delete
  14. cero ni laki ke pempuan? before ni ak ingt pempuan. dgr suara laki. eh. aku komen lain sikit ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. >KorN
      Hahaha...sekacak-kacak aku lukis watak cEro tu kau ingat aku perempuan? Wahahahah

      Delete
  15. sebab ko kata jgn baca lagi aku nak baca. haha.
    suara kau mmg mcm suara dlm kartun melayu. Teringat cerita Awang Kenit kat tv9 tu. Okla vid ko ni, just bunyi tu kuat sgt kot, kinda distracting and giving me headache XD. Good luck! Pasni setaraf matluthfi, faizdickie etc =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. >star

      Mantap sangat kalau nak ke taraf MatLuthfi n faizdickievp tu...Lagipun aku tak serajin diorang kot. Hwhahahahaha

      Delete
  16. walaupon aku bkn cEro, aku baca jugak. pulun baca sampai habes. tapi memandankan aku baca ni masa aku kat ofis, takleh nak dengar lagi part video tu. tunggu i'll be back malam ni. kehkehkeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. adeh internet slow pulak. jenuh tunggu loading.

      Delete
    2. >anamizu

      Alaa, video dua minit je pun.
      Internet slow pon masih boleh loading sbb pendek. Hehehe

      Delete
    3. kampung aku ni kalo 'internet slow' tu maknanya mmg video 30second pon dia x mampu loading utk play T____T

      but jyeahhh dah berjaya tengok video tu!
      haah la suara mcm TV Pendidikan hehehe

      we want more! we want more! rawrrr~ hehe

      Delete
    4. >anamizu

      Hahaha...nak more ke?
      Penat sebenarnya buat video ni apatah lagi bila machine tak berapa nak power. Tapi aku akan cuba utk kekalkan momentum walaupun mungkin sedikit perlahan...hehehehe

      Delete
  17. video tu mmg brilliant. keep it up!

    -kudozu

    ReplyDelete
    Replies
    1. >kudozu

      Brilliant? Hahahahah
      Thanks :)

      Delete

"It's not what you've got, it's what you do with it." - cEro, 2026

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Namaku cEro.... Kacak, tinggi, putih gebu, badan tegap, macho.. Kalau korang nampak orang yang memenuhi kriteria di atas, dia BUKAN AKU..
PENERBITAN: